⬅ חזרה לאינדקס

קרן כספית מול קרן אג"ח

🕒 פורסם בתאריך: 17/07/2025 13:44
אני מנסה להבין את ההבדל ביצירת התשואה והסיכון של שני הקרנות,

במה שונה קרן כספית מאג"ח?

1. הרי גם כספית מושקעת באג"ח קצר, ובשניהם אם כן יש את הסיכון שהריבית תעלה ואז מחירי האג"ח יירדו,

2. היות שבקרן כספית מדובר באג"ח קצרים (אם הבנתי נכון) אז הקרן תתקשה יותר לתקן את עצמה, ואם כן אולי מדובר בסיכון יתר מול הקרן אג"ח?

3. איך קרן כספית מייצרת תשואה ואיך קרן אג"ח מייצרת תשואה? יש הבדל ביניהם בענין הזה?

בקיצור, אשמח לביאורים ופירושים בנושא כי לא הצלחתי להבין.

תודה רבה.

נ.ב. אם הנושא נטחן ונדוש כבר בפורום, אודה אם תכוונו אותי לשם.
🕒 פורסם בתאריך: 17/07/2025 14:11
בקרן מדובר באג"ח עם זמן פרעון של עד 3 חודשים.

בקרן אג"ח זה יכול להיות אג"ח עם כל תקופה.

נכון. כשהריבית עולה מחירי האגח יורדים.

פה זה כבר לא נכון. ככל שהמח"מ של האג"ח קצר יותר, המחיר שלה ירד פחות (בקירוב הירידה היא המח"מ כפול הגידול בריבית).

לא, שניהם מייצרות תשואה מתשלומי ריבית.
🕒 פורסם בתאריך: 17/07/2025 15:17
שניהם מייצרות תשואה מריבית, אבל לא באותה הדרך

בקרן כספית יש עוד אופציות חוץ מאג’ח כמו פקדונות שנותנות תשואה אך בסיכון נמוך

עוד הבדל, כשהריבית תרד התשואה של קרן כספית תרד

(ואם אינני טועה יש הבדל קטן מבחינת עלויות תפעול שבקרן כספית אמורות להיות קמת פחותות)
🕒 פורסם בתאריך: 17/07/2025 15:20
גם של האג"ח
🕒 פורסם בתאריך: 17/07/2025 15:29
הפוך כמובן
🕒 פורסם בתאריך: 17/07/2025 15:55
כמובן, ערכתי
🕒 פורסם בתאריך: 17/07/2025 16:02
אם אתה מחזיק למשל במקמ במרווח של 2% והריבית ירדה ל1% הרווחת את הפער
🕒 פורסם בתאריך: 17/07/2025 16:35
יש גם רגולציה שונה לעמלות. בקרן כספית אין עמלות קנייה ומכירה.

יש כמובן עוד דרכים להלוות כסף: פקדון בנקאי, מקמ, הלוואות לא סחירות.

לאדם הרגיל שמחפש השקעה בטוחה לטווח קצר קרן כספית היא סבבה. קודם כל בגלל הקלות שלה. אפשר להתאמץ למצוא עוד דרך להרוויח 0.1% בשנה, אבל בדרך כלל זה לא שווה את המאמץ/חוסר הנזילות/חשיפה לאינפלציה.

אם אתה משקיע לטווח ארוך אקטיבי אז קרן כספית מתאימה לכאלה שרוצים לתזמן את השוק (למשל מהמרים שהריבית תעלה).
🕒 פורסם בתאריך: 17/07/2025 20:49
ולמה אכן אג"ח פחות 'סבבה'?
🕒 פורסם בתאריך: 17/07/2025 22:04
הפער כפול יתרת התקופה לפדיון.
🕒 פורסם בתאריך: 17/07/2025 23:11
כי הריבית לא בהכרח גבוהה יותר.

נכון לרגע זה, אג"ח קצר/בינוני (עד מח"מ 5 שנים) נותן ריבית זהה לכספית, ואז עליה של כ0.05% על כל שנה נוספת. באג"ח ארוכות 15/20 שנה תקבל - 0.5% יותר לשנה. נו שוין.

אני לא חושב שיש קרן אג"ח ארוכה כל כך, וגם אם כן - שים לב שהעמלות גבוהות יותר ביחס לכספית באופן גורף. (וכוללות לעתים גם דמי נאמנות). תכלס אוכל לך את רוב/כל האקסטרה

- - -

יש היגיון מסויים להשתמש באג"ח ארוך (לרוב דולרי) לגידור ירידה במניות, כי בשעת משבר המניות בשפל , הצפי להורדת ריבית גובר והאג"ח עולה. אא"כ מדובר במשבר אינפלציה (ע"ע 2022) ואז אתה חוטף חוטף.

הכספית לעומת זאת עם מח"מ 3 חודש (ולא פחות, כדי שיוכלו לגלגל מק"מים), גם אם היתה עליית ריבית לא צפויה אתה לא חוטף, ותוך זמן קצר אתה מחזיק חוב בריביות החדשות.

אם אתה מחזיק אג"ח או קרן אג"ח צמוד בדמי ניהול סבירים בקרן חרום או בחלק מהחלק הסולידי בתיק, כדי לקבל חשיפה ישירה לאינפלציה, זה עושה שכל.
🕒 פורסם בתאריך: 18/07/2025 01:34
@מכל מלמדי השכלתי

לאור כל מה שכתבת, אם כן איפה נמצא היתרון באג"ח לעומת הכספית?
🕒 פורסם בתאריך: 18/07/2025 13:30
לי באופן אישי, הסיכון לא שווה את הסיכוי. מעדיף כספית לרוב.

את הסיכונים אני לוקח בחלק המנייתי, ולא באג"חים.

בכל זאת, לשיקולך:

כל הנ"ל באמצעות אחזקה ישירה באג"ח, או באמצעות קרן בעמלות נמוכות (אם קיימת כזו?).
🕒 פורסם בתאריך: 18/07/2025 14:38
לגבי מה שכתבת אג"ח ארוך - הבנתי, כי בעצם יש תשואה יותר גדולה.

לגבי אחזקה עד לפדיון - גם הבנתי כי גם יש תשואה גדולה (באג"ח ארוך) וגם פחות סיכון מבחינת ירידת ריבית.

אבל לגבי אג"ח צמוד, זה פחות הבנתי, כי גם ככה הכספית מגדרת את האינפלציה בדרך כלל, לא?!
🕒 פורסם בתאריך: 18/07/2025 14:45
עם מח"מ של עד 3 חודשים.
🕒 פורסם בתאריך: 18/07/2025 15:19
כן, אבל זה לא מובטח. אם פתאום תהיה אינפלציה של 10% אז תקבל אותה באג"ח הצמוד אבל לא בכספית.

הערה: אני לא סומך על הלמ"ס. גם אם תהיה אינפלציה כזו הוא ימשיך לדווח על אינפלציה של 2%, אז האג"ח הצמוד לא באמת יעזור.
🕒 פורסם בתאריך: 18/07/2025 16:23
שאתה יכול להשקיע באג"ח שיכול לתת יותר רווחים (מחמ יותר ארוך יותר קונצרני) אם הריבית תרד יותר מהר מהצפוי.
🕒 פורסם בתאריך: 18/07/2025 18:05
אם אתה יכול לתזמן את תאריך קבלת הכסף (הקרן) - נגיד לעוד 3 שנים.

עם אג״ח אתה יכול לבנות תיק שישיג תשואה עודפת על כספית, גם אם הריבית תרד.

הכסף נזיל כמו עם כספית - אבל אם אתה מחזיק עד סוף האג״ח - אתה מקבל קופון מלא.

לדוגמא, תמהיל של:

קונצרני ל 3 שנים צמוד מדד

ממשלתי צמוד מדד

ממשלתי שקלי ל 3 שנים

ממשלתי שקלי ל שנה (ואז למחזר)
🕒 פורסם בתאריך: 20/07/2025 13:57
תודה,

אז לסיכום האם נכון להגדיר פשוט שקרן כספית היא כמו קרן אג"ח קצר מול קרן אג"ח ארוך ?
🕒 פורסם בתאריך: 20/07/2025 14:18
לא בדיוק.

אג"ח זה לא מוצר אחד, ויש מגוון עם הרבה אפשרויות . מניח שאתה מתמקד בקונצרני בלבד. יש צמוד מדד ולא צמוד מדד, שמשלם קופונים בדרך או לא, טווח זמן לפרעון.

אתה יכול אולי להגיד, שקרן כספית דומה לקרן אג"ח קצר. אג"ח כללי, זה מוצר רחב יותר.

אגב, קרנות מחקות אג"ח שהוא לא קצר טווח זה מוצר אחר לגמרי מאג"ח, אלא אם כן אתה בfixed maturity.
🕒 פורסם בתאריך: 20/07/2025 21:24
זה קרוב טוב.
🕒 פורסם בתאריך: 20/07/2025 22:54
זה אכן קירוב לא רע, אבל אם מסתכלים על כמה קרנות כספיות לדוגמא, רואים שהם נוטים להחזיק פקדונות בנוסף לאג"חים עם מח"מ קצר.

קרנות כספיות משיגות פקדונות עם תנאים טובים יותר ממה שכנראה ניתן להשיג לבד עקב כוח הקנייה של הקרן.
🕒 פורסם בתאריך: 21/07/2025 16:22
היי אורי,

איך פונים אליך ישירות?

תודה
🕒 פורסם בתאריך: 21/07/2025 16:39
למשתמשים עם מספר הודעות או ותק נמוך אין יכולת לפנות בפניות אישיות למשתמשי הפורום. (הקריטריון לא מפורסם, אחרת יהיה abuse)

אם @אורי ג. ירצה הוא יוכל לפנות אליך.
🕒 פורסם בתאריך: 21/07/2025 17:19
מה לגבי מיסוי רווחי הון? יש הבדל בין אגח לקרת כספית?

אני יודע שרווח קרן כספית הוא רווח ריאלי 25 אחוז, בניכוי המדד, אז יכול להיות שבמכירה אחרי שנה לא משלמים מס.
🕒 פורסם בתאריך: 22/07/2025 16:08
מה ש @nolim כתב/ה

משווה ומעלה

כספית היא קרן אג״ח שקלי קצר ממשלתית, עם תמהיל מק״מ גבוה (שהוא בעצמו אגח מדינה שקלי קצר...)
🕒 פורסם בתאריך: 16/01/2026 11:44
אבל אז זה בא במחיר בתנודתיות שאין בקרן כספית, נכון?

אם למשל הנגיד משנה הריבית באופן לא צפוי אז יכולים להיות הפסדי הון (כמו שיכולים להיות רווחי הון) באג"ח - וזה משהו שלא קורה בקרן כספית.

כרגע רוב הכסף הסולידי שרציתי לשים באג"ח - שמתי בקרן כספית פשוט כי הריבית שאני מקבל שם על הכסף גדולה יותר - 4% לעומת 3% ומשהו באג"ח לטווח בינוני (צמוד או לא צמוד).

וגם אין תנודתיות בקרן כספית - שזאת הסיבה היחידה שאני מחזיק את החלק הסולידי בתיק שלי ולא משקיע את הכל במניות.... אני טועה בזה?
🕒 פורסם בתאריך: 16/01/2026 11:52
זה חישוב לטווח הקצר. ניקח דוגמה קיצונית שהריבית יורדת לאפס, ונסתכל שלוש שנים: אז בקרן הכספית תקבל 4% מהשנה הקרובה, ועוד 0% , ועוד 0%. אם היית סוגר באג"ח של 3%, היית מקבל 3+3+3=9 .

זו הייתה דוגמה קיצונית, בפועל השוק מחשב את ריבית האג"ח ככה שתקבל כמו קרן כספית בהינתן ציפיות הריבית. (תקבל טיפה יותר באג"ח בגלל הדברים שציינת, תנודתיות וכו). אז זה לא באמת משנה באיזה מכשיר תשתמש.
🕒 פורסם בתאריך: 16/01/2026 13:01
עדיין הפסדי ההון האפשריים לדעתי לא שווים את זה: בקרן כספית, בריבית של היום, אי אפשר להפסיד אם חייבים את הכסף פתאום ומוכרים אותה.

אם הריבית מחר יורדת לאפס, אז מחרתיים פשוט פודים את הקרן הכספית, הרווחת עד לאותו רגע.

אם הריבית עולה מאוד - גם לא משנה לך כשאתה צריך למכור.

לעומת זאת באג"ח, גם אם זה קרן וגם אם אג"ח ספציפי - במקרה שהריבית עולה מאוד באופן בלתי צפוי פתאום - יש הפסדי הון. (אם הריבית יורדת לאפס - מרוויחים).

שוב: זה רק במקרה וקרה איזה בלת"ם ואתה צריך את הכסף, גם אם לא תכננת למשוך אותו בשלוש שנים הקרובות.

מבחינתי המטרה גם של קרן כספית וגם של אג"ח זה לא תשואה (שזה בשביל זה יש מניות), אלא להוריד תנודתיות, למנוע הפסדי הון.
🕒 פורסם בתאריך: 16/01/2026 13:17
מסכים עם רוב מה שכתבת, רק הפריע לי המשפט "בחרתי קרן כספית כי יש בה 4% מול 3% שיש באג"ח"

שאני מקווה שהסברתי למה הוא שגוי (בפוטנציה בטווח ארוך יותר).
🕒 פורסם בתאריך: 16/01/2026 16:48
כן הסברת, ותודה על זה.

טוב שהפריע לך והסברת :) ככה אני לומד מאנשים כשאני כותב טעויות
🕒 פורסם בתאריך: 16/01/2026 21:24
לא נכון.

כי אם אתה מחזיק את האג״ח עד סופו - אתה מקבל את תשלום הריבית המובטח.

נגיד קנית לפני שנתיים בשער של 92 אג ובסוף אתה מקבל 100 אג. שזה שווה ערך לתשואה של 8.6% בשנתיים.

גם אם באמצע שי תנודתיות, זה לא מעניין אותך.

שוב - זה אם קנית למשך הזמן שאתה צריך.

מן הסתם, אם היו רווחי הון - ויש שינוי (וצפי) עם הריבית, צריך לשקול למכור ולמחזר.

עוד נקודה:

יש פה הבדל משמעותי:

3% צמוד הכוונה ל 3% + עליית המדד.כיום המדד הוא סביב 3%, כלומר סה״כ אתה אמור לקבל באג״ח הזה 7%!!!
🕒 פורסם בתאריך: 19/01/2026 00:11
זו לא דוגמה משקפת

כי אחרי שנה בקרן כספית הכסף נזיל ותוכל להעביר את זה למסלול סולידי כמו אג"ח קונצרני AA שכן יתן תשואה גם בסביבת ריבית שקרובה לאפס
🕒 פורסם בתאריך: 19/01/2026 07:36
תבדוק מה היה הדרוג של אורבנקורפ ואפריקה ישראל כאשר הם ביצעו תספורת על המשקיעים.

כמו תמיד, תשואה הולכת עם סיכון.