⬅ חזרה לאינדקס

מאיפה הירידות מגיעות?

🕒 פורסם בתאריך: 15/10/2025 23:17
שאלה שפתאום עלתה לי,

מי הם האנשים שמוכרים כל כך הרבה מניות, עד כדי כך שהקרנות המחקות הגדולות, כמו ה־S&P והנאסד״ק יורדות בכמה אחוזים?

אני מרגיש שלאנשים הקטנים אין מספיק כסף כדי להזיז את המדדים האלה ברמה של אחוז או שניים ביום אחד.

אז בעצם, אלה הקרנות ובתי ההשקעות שמנהלים כספים באופן אקטיבי, שמוכרים בכמויות גדולות ובכך גורמים גם לקרנות המחקות לרדת?

נניח לדוגמה את החברות הגדולות שמשפיעות הכי הרבה על המדדים האלה, אם יום אחד הן נופלות, הרי שאותם הקרנות ובתי ההשקעות מאמינים שצריך למכור אותן עכשיו כי הן כבר לא השקעה טובה, וצריך להקטין את ההחזקה בהן?

ואז יום אחרי, הם מתחרטים והמדד עולה באותה מידה (או קצת פחות)?

סליחה מראש אם היו טעויות ניסוח, כתבתי את זה בהקלדה קולית.
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2025 02:32
מה שיורד זה לא הקרנות המחקות אלא המניות של החברות שמרכיבות את המדד. המדד הוא בסך הכל מדידה של השווי של המניות שמרכיבות אותו.

הקרנות המחקות יורדות בגלל ירידת המדד, לא בגלל שהביקוש לקרנות המחקות ירד.
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2025 04:21
כל זה נכון, עדיין השאלה של פות"ש היא במקום.

מה משפיע על המחיר של המניות, המוסדיים או המשקיעים הקטנים?

נדמה לי שהתשובה היא בעיקר המוסדיים.

ואז נשאלת השאלה למה גוף גדול ו"חכם" נכנס לפאניקה ומוכר מניות בזול כשיש מפולת.

או מה שאולי פות"ש התכוון, אפילו אם נסתכל על תנודות יומיות במנייה של 3%, עדיין נובע מזה שגופים מוסדיים גדולים שינו את דעתם על המנייה על בסיס יומי, גם זה קצת מוזר.
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2025 04:35
אני חושב שיש קצת בלבול בין החוזק של המוסדיים לבין ההשפעה שלהם על השוק בטווח היום יומי,

ואני אסביר,

גם אם נגיד שהמוסדיים מחזיקים כ98% מהמניות וה'ציבור הקטן' מחזיק רק כ2%, אין זה אומר שההשפעה של המשקיעים הקטנים על המחיר מוגבלת לכ2%,

כי בהנחה והמוסדיים מחזיקים איזה מניה לטווח ארוך אז המניות שמסתובבות בשוק לקניה\מכירה הם יכלים אפילו להיות כ70-80% מניות של קבוצת המשקיעים הקטנים,

רק בתנודות גדולות כשהמוסדיים מזהים אבטריז רציני של מחיר המניה מול מה שהם מעריכים כמחיר המניה הראלי, רק אז הם נכנסים עם הכסף שלהם,

מה שאומר שנפילות שוק של כ2-3% ביום יכולות להתבצע כמעט ללא התערבות המוסדיים

אז נכון שאת טווח המחירים קובע ה'כסף החכם', אבל התנודתיות שראינו - בתגובה לשאלת פות"ש - לאו דווקא קשורה אליהם
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2025 04:46
אבל עד כמה שזכור לי רוב המסחר היומי מתבצע ע"י המוסדיים.

הנה תשובה של ג'מיני למשל:

באופן כללי, המסחר היומי בבורסה העולמית מתבצע ברובו על ידי משקיעים מוסדיים (כגון קרנות פנסיה, קרנות גידור, חברות ביטוח וכו').

המוסדיים אחראים על חלק ניכר מנפח המסחר היומי, ולעיתים אף על 70% עד 90% ממנו בשווקים מסוימים (במונחי שווי עסקאות). הם נוטים לבצע עסקאות גדולות מאוד.

המשקיעים הפרטיים (ריטייל) מהווים אחוז קטן יותר מנפח המסחר הכולל, אם כי אחוז זה יכול להיות משמעותי, במיוחד בשנים האחרונות שבהן חל גידול בפעילותם. לדוגמה, ישנם נתונים שמראים כי בשווקים כמו ארה"ב, בריטניה וקוריאה הדרומית, משקיעים פרטיים מהווים 20%-35% מנפח המסחר היומי, ואחוזים גבוהים יותר במדינות כמו הודו וסין.
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2025 05:11
אוקי מעניין,

עדיין שני נקודות שיכולות לסייג את התשובה שלו לשמור על מה שאמרתי נכון:

א - 70-90% מהמסחר היומי בכלל המניות, לא בכל מניה באופן פרטני, כלומר זה ברור שהם קונים ומוכרים בסוכמים גדולים כל יום (כנראה שיש להם איזו עבודה אחרי הכל) אבל לא כל מניה כל יום, אסביר יותר - נניח היום המוסדיים בארץ מזהים אביטרז רציני בתעופה למשל וקונים אל על ישראייר וארקיע במאות מליונים, זה כבר יוצר נפח של 70% מהשוק, כשבמנייות מסקוטר הביומד והנדל"ן הם לא נגעו היום, כשכל התזוזות הם בעצם של המשקיעים הקטנים.. זו רק דוגמא.

ואגב אני מזכיר שהמוסדיים זה לא איזה גופים עלומי שם בלי ידיים ורגלים, מדובר באנשים ובעובדים שלא סביר להניח שהמוסדיים בארץ יכולים לקנות ולמכור כל יום כל היום כל המניות.

ב - עוד ענין, זה שגם במסחר שהם מתעסקים זה הרבה פעמים למכור מגוף אחד למשנהו , לקנות בהנפקות, לקנות מבעלים, עסקות גדולות בבת אחת, לאו דווקא הזרמות של מניות לבורסה

קח בחשבון שאם מניה עלתה וירדה ביום אחד כמה פעמים אחוז למטה למעלה, לא סביר שכמה מוסדיים התעסקו כל היום לקנות ולמכור את אותה המניה..

קח את הבורסה בארץ כמודל..

אמרתי את זה רק כאפשרות, אני לא באמת יודע..
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2025 08:44
הסיבות שמוסדיים קונים או מוכרים ביום מסוים מניה כזאת או אחרת הן רבות יותר מההשערה שלך (חרטה).

1.יש כסף שנכנס לקרן הפנסיה כל חודש? צריך לקנות איתו משהו.

2. יש ימים בשנה שמדדים מוציאים ומכניסים חברות מהמדד? הקרנות המחקות הפיזיות צריכות למכור ולקנות בהתאם. כנ"ל בשינויים של משקלי החברות במדד.

3. קורה והנהלת קרן מוסדית מחליטה על שינוי הרכב הקרן, גם אז צריך למכור ולקנות.

4. למוסדיים יש אנליסטים שמעריכים מגמות קצרות וארוכות טווח וגם בודקים חברות באופן ספציפי ומעמיק. הדוחות שלהם משפיעים על הנהלת אותו מוסד.

5. קורים דברים בלתי צפויים בעולם, בסקטור, במדינה או רק בחברה הספציפית? זה משפיע.

אותי מעניינת יותר השאלה מי מהם משפיע יותר על התנודתיות. אני משערת שקרנות פנסיה והשתלמות, בנקים וקרנות עושר של מדינות הן שמרניות באופיין ולכן מבחינה מוסדית אני חושדת בעיקר בקרנות גידור.
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2025 09:07
לפי ג'מיני נראה שהחשד שלך מבוסס:

הגורם להשפעה הגבוהה ביותר: קרנות גידור הן בדרך כלל הסוחרים המוסדיים האקטיביים, הגמישים והאגרסיביים ביותר בשוק. בניגוד לקרנות פנסיה או קרנות נאמנות פסיביות, מטרתן היא להשיג תשואה אבסולוטית גבוהה, ללא קשר למגמת השוק הכללית, והן עושות זאת על ידי ניצול חוסר יעילות ושימוש בטכניקות מסחר מתקדמות.

אסטרטגיות מסחר המגבירות תנודתיות:

מינוף (Leverage): קרנות גידור משתמשות רבות במינוף פיננסי כדי להגדיל את היקף הפוזיציות שלהן. מינוף זה מגביר את הרווחים כשהן צודקות, אך מאיץ ומעצים את ירידת המחירים כאשר הן טועות ונאלצות למכור בלחץ כדי לעמוד בקריאות Margin (דרישה להשלמת בטחונות).

מכירה בחסר (Short Selling): שימוש נרחב במכירה בחסר מאפשר להן להרוויח מירידת מחירים, אך יוצר לחץ מכירה חזק במיוחד בזמני ירידות בשוק.

נגזרים: הן מרבות להשתמש בחוזים עתידיים ובאופציות (נגזרים) על מדדי מניות (כגון ה-S&P 500). פעילות זו היא המניע העיקרי מאחורי שינויי המחירים של האופציות הללו, המשמשים כבסיס לחישוב מדדים כמו מדד VIX ("מדד הפחד").

"מסחר היזון חוזר חיובי" (Positive-Feedback Trading) והתנהגות עדר (Herding): ישנן ראיות לכך שקרנות גידור ומשקיעים מוסדיים גדולים אחרים נוטים לעקוב זה אחר זה (התנהגות עדר), מה שגורם להן לקנות ולמכור ניירות ערך דומים בו זמנית. התנהגות זו מגבירה ומאיצה תנועות מחירים קיימות, ובכך תורמת ישירות לתנודתיות חריפה.
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2025 21:39
בגלל זה העלתי את עניין המדדים, בראש שלי התייחסתי למדדים "הרגילים" שרוב האחוזים נמצאים שכמות נכבדת נמצאת בטופ 10 מניות ולכן קשה לי להאמין שמזיזים את המניות "הקטנות יותר" במדד ברמה שתזיז את המדד כמה אחוזים לפה או לשם.

אני מדבר ברמה היומית ולכן:

1. זה מדבר רק על עליות ולא על ירידות

2. אלה כמה ימים בודדים בשנה, מה קורה עם כל השאר.

3. פה מדובר רק באקטיביות וזה חוזר לשאלה שלי.

האם זה מדבר על אותו יום? כי אם כן אז איפה פה התחרותיות? אם לא אז זה ברמה הרבעונית או מתי שהם צריכים לדווח וזה עדיין לא עונה לי על השאלה

לפי הצ'אט אלה התנועות באחוזים מה-30 ימים האחרונים.

Date | % Change

Oct 16, 2025 | –1.08%

Oct 15, 2025 | +0.40%

Oct 14, 2025 | –0.16%

Oct 13, 2025 | +1.56%

Oct 10, 2025 | –2.71%

Oct 09, 2025 | –0.28%

Oct 08, 2025 | +0.58%

Oct 07, 2025 | –0.38%

Oct 06, 2025 | +0.36%

Oct 03, 2025 | +0.01%

Oct 02, 2025 | +0.06%

Oct 01, 2025 | +0.34%

Sep 30, 2025 | +0.41%

Sep 29, 2025 | +0.26%

Sep 26, 2025 | +0.59%

Sep 25, 2025 | –0.50%

Sep 24, 2025 | –0.28%

Sep 23, 2025 | –0.55%

Sep 22, 2025 | +0.44%

Sep 19, 2025 | +0.49%

Sep 18, 2025 | +0.48%

Sep 17, 2025 | –0.10%

Sep 16, 2025 | –0.13%

העלייה של ה18-22 תואמת את הירידה של 23-25

בין ה26-03 יש עלייה של אחוז וחצי בערך ואז נפילה גדולה ב10 וישר יום אחרי זה עלייה חזרה שהחזירה אותנו לאיפה שהתחלנו ב26.

עכשיו לפי החשיבה שלי צריך להזיז את הגדולות כדי לגרום לתזוזות כאלה, משמע שיש מכירה וקנייה מסיביות ברמה היומיומית וזה נראה מוזר עבור "הכסף החכם"
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2025 22:20
אולי כל כיסאות מוזיקלים של הAI סקטור אולי הפחד מחזרה למלחמת סחר בין ה2 הגדולות, סתם כמה דוגמאות ספציפיות.
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2025 22:43
הכסף החכם יושב על אלגוריתמים ממונפים בטירוף, זה כסף שזז לא ברמה היומית אלא ברמה של דקות
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2025 23:28
לי יש תיאוריה פשוטה יותר:

למרות שרוב המסחר בבורסה נעשה על ידי גופים מוסדיים, הם לא פועלים בחלל ריק. המוסדיים מנהלים בעיקר כספים של הציבור: פנסיות, קופות גמל וקרנות שונות ולכן הם מושפעים מתזרים הכספים של הלקוחות. כשיש תקופות של אי ודאות, אירועים כלכליים או פוליטיים, או פשוט תקופות שבהן אנשים מושכים יותר כספים (כמו חגים), המוסדיים נאלצים לממש נכסים כדי לספק נזילות.

המכירות האלו לא תמיד נובעות מהחלטה אנליטית על שווי המניות, אלא מצרכים תזרימיים רגעיים. בנוסף, יש גם אפקט עדר כששוק מתחיל לרדת, החשש גובר, הציבור מושך עוד כספים והמוסדיים מגיבים בהתאם, מה שמעמיק את הירידות.

יש גם בכיוון ההפוך שאנשים מחליטים להיכנס. המוסדיים הם לא אלגוטריידינג שמחפש אורביטראזים של אחוזים ברמה יומית, אלא להבנתי הם יותר בונים פרוטפוליו לתקופה של לפחות כמה חודשים קדימה ומעדכנים בעדינות לכיוון חדש את כספי הציבור שהם מוצאים לנכון.