⬅ חזרה לאינדקס

התאמת מכשיר ההשקעה לפלטפורמה העדיפה

🕒 פורסם בתאריך: 19/10/2025 01:33
שלום, פעם כתבתי פה הרבה על נדל״ן והפסקתי לכמה שנים. כעת עושה את צעדי הראשונים בשוק ההון ומבקש להעזר בכם להתאים את מכשירי ההשקעה/מושאי ההשקעה השונים לפלטפורמה הנכונה. נקודות המוצא שלי הן שיש לי כבר חלק מהפלטפורמות, גם בארה״ב. נקודה נוספת היא מיקסום יעילות מס ומזעור חשיפה למס עיזבון אמריקאי אבל כמשקיע זר, לא אזרח.

אשמח להערות, תיקונים והצעות:

קרן השתלמות ישראלית:

לאחזקת מניות, תעודות סל ומניות מחלקות דיבידנד ישראליות ובכלל רכיבי צמיחה. פחות לאג״ח. שימוש בהטבת המס להפחתת חבות מס על נכסים צומחים ומניבים, גם בעת חלוקת דיבידנד וגם במעמד המשיכה לאחר 6 שנים ויותר. למקסם כלי זה בהתאם להגבלות כל סכום ההפקדה. לצורך הענין זה נכון גם לקופת גמל, אני רק לא נכנס לשיקול עיתוי זמינות הקרן/קופה ולא לסוגיית הפריסה החודשית לעומת החלוקה המלאה.

קרן Self Directed IRA (Traditional) בארה״ב:

זה קיים אז נשתמש לאחזקת מניות, תעודות סל, מניות מחלקות דיבידנד ותעודות סל מחלקות דיבידנד אמריקאיות. מדובר בקרן בה משקיעים כסף לפני מס ומשלמים את מס רווחי ההון במעמד המשיכה (אחרי גיל 59.5). מכיוון שכספי חסכונות פנסיונים אמריקאיים ימוסו בישראל במס רווח הון, אין יתרון בשימוש בקרן IRA מסוג ROTH. דחיית המיסוי למעמד המשיכה הופכת את הכלי לעדיף למניות דיבידנד או תעודות סל שמחלקות דיבידנדים, כדי להימנע ממס דיבידנד אמריקאי בכל חלוקת דיבידנד ובכך להעלות את התשואה המצטברת. מה שכן, מוגבל להמשך השקעה עד כ-$7,000 או $8,000 בשנה (תלוי גיל) וכמובן חשוף למס עיזבון אמריקאי.

חשבון מסחר בבנק ישראלי:

לאחזקת קרנות כספיות.

זאת בשל קלות ניהול והעברת כספים, היעדר עמלות קניה ומכירה לצד נזילות ישמשו בעיקר למרכיב המזומן בתיק ההשקעה ובכלל זה לקרן החירום. למעשה ניתן לעשות זאת גם בבית השקעות, אך בתחום ספציפי זה נראה שאין לבנק חיסרון בצורת עמלות ויש לו יתרון בקלות ניהול הנזילות.

חשבון מסחר אצל בית השקעות ישראלי:

לנכסים ישראליים מכל הסוגים מעבר למה שאפשר בקרן ההשתלמות.

חשבון מסחר אצל ברוקר אמריקאי (בישראל כמו אינטראקטיב ברוקרס ישראל):

לאחזקת כלל ההשקעות מחוץ לישראל מעבר למה שנמצא ב-IRA. יתרון בעלויות נמוכות יותר מבית השקעות ישראלי ונגישות גדולה יותר לעולם ולהיצע רחב יותר. נכסים אמריקאיים יהיו חשופים למס עיזבון אמריקאי (כמו חשבון מסחר ישראלי, ללא הבדל). מכיוון שאינו חבר בורסה בישראל לא יכול להחזיק בנכסים ישראליים. מכיוון שמדובר בסניף הישראלי הוא כפוף לרגולציה ישראלית ועל כן גם מנכה מס במקור ואין סיבוך של חובת דיווח עצמי בישראל.

שאלות:

1. האם הבנתי נכון את המאפיינים של כל פלטפורמה והתאמת מכשיר ההשקעה הולם?

2. האם השקעה בשוק ההון האמריקאי דרך קרן השתלמות ישראלית מצמצם חשיפה למס עיזבון (יש הפרדה משפטית באחזקת המניה בין האדם שנפטר לקרן, הנפרדת ממנו, בשונה, למשל, מאחזקה של מניה באמצעות בית השקעות הרשומה על שם האדם עצמו.

3. האם פיצול תיק ההשקעות בין שני בתי מסחר ״שווה״ את העמלות הנמוכות של IBI במחיר כאב הראש של תאום מס למיצוי קיזוזי רווח והפסד?

אשמח ללמוד מכן וממכם. תודה!
🕒 פורסם בתאריך: 19/10/2025 01:47
אוסף של נתונים לא נכונים.

הסיבה שלא ניתן להחזיק נכסים ישראלים, היא לא ממש בגלל שאינו חבר בורסה (ולכן למי שאני אזרח ישראל - הוא כן יכול להציע)

הוא לא סניף ישראלי - כי אין ל IB סניף בישראל.

הוא לא כפוף לרוגלציה הישראלית באופן פרטני כחברה ישראלית - כי הוא לא, אלא כמו חברה זרה שפועלת בישראל - בדיוק כמו IB העולמי.

ולא 'על כן' מנכה מס במקור, זה שירות של חברת צד ג' (ד'...) ותיאורטי יכל להיות גם בIB.

בקיצור, תעשה קצת עבודת מחקר על ה'דילר' אינטרא-קפריסין (שמשום מה רשום כאינטראקטיב ישראל).
🕒 פורסם בתאריך: 19/10/2025 01:53
אוקי. תודה. הבנתי ממך שאני לא מבין מספיק לגבי IBI ספציפית. בסדר. אעמיק. אז אנסח מחדש סעיף זה - האם נכון להעדיף ברוקר אמריקאי לקניית נכסים אמריקאיים על פני ברוקר ישראלי?
🕒 פורסם בתאריך: 19/10/2025 05:04
היי אורי, קודם כל נחמד לראות אותך שוב בפורום. אהבתי לקרוא את הודעותיך בשרשורי עבר, ברוכים השבים!

קודם כל, האם יש כוונה להפוך בעתיד לאזרח אמריקאי?

להבנתי אתה גר בארה"ב. חשבתי שROTH IRA זמין רק לאזרחים אמריקאים? מאוד ייתכן ואני טועה, אינני יודע אך אשמח ללמוד.

נכון. במוצר ספציפי זה אין חסרון בבנק (תוכל להשיג את אותם תנאים בבית ההשקעות אם נוח לך שם, אך דורש מיקוח ומיותר לעניות דעתי).

חוזר לשאלה האם אתה מעוניין בעתיד להפוך לאזרח אמריקאי. אם כן, קרא על PFIC (בקצרה, מיסוי ברמה אחרת הגורר דיווח שונה בארה"ב למיטב ידיעתי).

מצטרף ל @צדיק , העמלות של אינטרקטיב ישראל לא אטרקטיביות בעליל. גם מרווח ההמרה שונה. למעשה כל היתרונות של אינטרקטיב הולכים לפח.

בתמורה אתה מקבל שירות לקוחות בעברית, לאחרונה הוסיפו גם אפשרות לניכוי מס במקור דרך גורם צד ג' נוסף.

IBI זה בית השקעות ישראלי, אני מניח שהתכוונת ל"אינטרקטיב ישראל" (אין ברוקר כזה, זה שם שיווקי לזכיין קפריסאי כאמור).

לדעתי כן בהחלט (תלוי בסכומי השקעה, מניח שבמקרה שלך כן). כיום יש פלטפורמה נהדרת ששמה "אלפי" - כתוב בגוגל "אלפי דוח מס שנתי".

ניתן להפיק דרכם דוח מס שנתי ב275 ש"ח. התהליך מוסבר ומונגש ויש להם שירות לקוחות מעולה. יש גם תמיכה באינטרקטיב וסרטוני עזר להפקת הקבצים הנדרשים מהם עבור דוח המס השנתי.

שווה לציין שהיום ישנם קרנות איריות נהדרות בישראל בש"ח, כך שאולי אין צורך בברוקר זר.

אך אם אתה מתכוון להשקיע בדולר/להמיר מש"ח לדולר אינטרקטיב היא אופציה נהדרת, ניתן להעביר לשם שקלים ומרווח ההמרה שלהם כמעט אפסי.

שים לב שעלה כאן שרשור לגבי בנק שדרש עמלות די גבוהות עבור העברת כספים מאינטרקטיב בחזרה לארץ (אם אני זוכר נכון). אם אני זוכר נכון היה מדובר בבנק מזרחי, שווה בדיקה במידה ורלוונטי עבורך.

אין מס עיזבון אמריקאי בקרן השתלמות ישראלית, אני רק תוהה האם זה נכון גם עבור IRA (במידה ואינך משקיע דרך IRA בישראל אין מס עיזבון).

לא, אין הבדל
🕒 פורסם בתאריך: 19/10/2025 07:58
תודה @עידו ג

1. אני בישראל. שואל כישראלי. אין כוונה לחזור לארה״ב ולהתאזרח. אני כן משלם שם מיסים בשל השקעות נדל״ן.

2. מכשירי חיסכון פנסיוניים, ובהם תכניות 401k ו-IRA לסוגיו (כולל רוט), זמינים לצי שעובדים ומקבלים משכורת בארה״ב (לא הכנסה פאסיבית. כזו שמדווחת בטופס w-2), לא רק לאזרחים.

3. IRA אמריקאי לא מגן ממס עיזבון ולא ממס הכנסה ליורשים.

לבסוף, ממה שנכתב עד כה אני מבין:

IRA אמריקאי דוחה תשלום מס על חלוקת דיבידנדים, אבל חשוף למס ירושה. שם לשים השקעות ישירות במכשירים מחלקי דיבידנדים אמריקאיים.

קרן השתלמות ישראלית מגינה ממס עיזבון אמריקאי וממס דיבידנד בישראל, ועל כן תשמש להשקעה במכשירים הצפויים לצמיחה ורווח הון דוגמת מניות, כולל מחלקות דיבידנד כדי להימנע מתשלום מס לפני מועד המכירה.

בנק ישראלי ישמש לקרנות כספיות למקסום זמינות, נוחות ונזילות.

חשבון מסחר בבית השקעות (או בנק לצורך העניין. הכל תלוי בתנאים) ישמש להשקעה מעבר למה שכבר הופקד בשתי התכניות הקודמות, ומבחינת הייעילות המיסויית נמקם בו אג״ח למשל, וגורמים נוספים סולידיים.

יתכן וכדאי להשתמש בשני בתי השקעות, שאחד מהם אמריקאי (״אמיתי״) אם יש לו יתרון גדול בעמלות ועלויות, ואז בו ניתן להשתמש (כאזרח ותושב ישראלי) להשקעה במכשירים מחוץ לארה״ב. ובישראלי - לאלו שבישראל. ולדאוג לתאם מס ביניהם על בסיס שנתי.

לבסוף, למודאגים ממס עיזבון אמריקאי (כמוני), לשקול תעדוף להשקעה עקיפה בשוק האמריקאי באמצעות קרנות איריות ותעודות ישראליות המחקות מדדים בארה״ב.

שוב תודה!
🕒 פורסם בתאריך: 19/10/2025 09:00
איך הגעת לזה?

למה לא להחזיק בו נכסים אמריקאים? בגלל האכיפת-יתר של מס עיזבון?

בכל מקרה, השאלה על ברוקר זר כמו IB תלויה ב:

1. האם אתה מתכנן לקנות עוד דברים מלבד קרנות ישראליות/דואליות (כמו קרנות אמריקאיות או זרות).

2. מה ההשתייכות הפוליטית שלך, ואיך אתה רואה את העתיד הדמוקרטי של מדינת ישראל (ויש אומרים: גם של ארה"ב...)
🕒 פורסם בתאריך: 19/10/2025 10:07
שים לב שכתושב ישראל לא תוכל להשקיע בIBKR (או בכל ברוקר אמריקאי) בניירות ערך ישראלים.

לגבי מס העיזבון שאתה מודאג ממנו, אם לא היה ברור מה שגורר מס עיזבון - ניירות אמריקאים. לא משנה אם הם בברוקר ישראלי או אמריקאי.

במידה ואתה חושש ממס עיזבון אמריקאי, ממליץ לקרוא על ניירות ערך איריים (נראה שאתה כבר מכיר, אך למקרה שלא).

על מנת לדעת אם המנייה/מדד שאתה מעוניין לקנות הם אמריקאיים/אירים וכד', ניתן לבדוק בדף המנייה/קרן את הקטגוריה "domicile".

למשל הקרן VOO של VANGUARD ממוקמת (domicile) בארצות הברית, בעוד הקרן המקבילה שלהם VUAA באירלנד.

זה נכון, אך כמובן הכדאיות תלויה בדמי הניהול של הקרן השתלמות.

לאו דווקא כדאי להשאיר את הכספים שם.
🕒 פורסם בתאריך: 19/10/2025 22:24
ערב טוב,

נכשלתי בלשוני, התכוונתי להשתמש בברוקר אמריקאי שעמלויו זולות יותר מאלו של הישראלי, לאחזקת נכסים שמקורם מחוץ לישראל, כלומר גם ארה"ב וגם אחרים. רק לא ישראליים.

לגבי מה אני מתכנן - עוד לא יודע לחתום. אני בשלב הכנת התשתית - להבין מה שמים באיזה סל ובהתאמה אילו סלים אני צריך. בהחלט אין כוונה להסתפק בישראליים.

לגבי מה אני צופה לעתידה הדמוקרטי של ישראל - מעדיף לא להכניס לכאן פוליטיקה. האם השאלה מכוונת לסוגיית זמינות נכסים למקרה שיאסר על הוצאת נכסים מישראל? אם לזו הכוונה אני עוד לא שם. עוד לא עושה הכנות להימלט ממולדתי.
🕒 פורסם בתאריך: 19/10/2025 23:45
אז למה דחוף לך המתווך?

מה לא טוב ישירות בIB?

(אנגלית? דיווח מס?)

כן, בעיקר.

מצוין.
🕒 פורסם בתאריך: 20/10/2025 05:15
הי, בנושא לא קשור.

שמתי לב לתופעה בפורום של משתמשים שהיו פעילים שוטפים וכמעט באבחה אחת מפסיקים לכתוב לחלוטין.

מאוד אהבתי את התרומה שלך לפורום בעבר. הודעות בנושאים מעניינים וכתיבה רהוטה.

אם זה מתאים, הייתי שמח שתשתף מה גרם לך להפסיק לכתוב, והאם היית קורא פסיבי במהלך השנים, או שהתנתקת לגמרי.
🕒 פורסם בתאריך: 20/10/2025 06:55
וואו, לגמרי!

גם אותי מאוד מעניין.

@אורי לגבי שאלתך, אני לא רואה צורך להחזיק גם ברוקר ישראלי וגם IB.

נראה לי כפילות שסתם מסבכת עיניינים.

אני מבינה שאתה רוצה להחזיק אג״ח ישראלי. אם היקף הנכסים באג״ח גבוה, ממילא תקבל כנראה תנאים מצויינים בבנק. ואם ההיקף לא גבוה אז האם זה בכלל נחוץ? (שואלת ספציפית לגבי אג״ח ישראלי מעבר לקרן הכספית שאתה מחזיק בבנק).

אישית, מצאתי שפיזור מוגזם של *כלים* להשקעות מקשה עלי. במיוחד שעל זה יש גם (לפעמים) חשבונות שונים לבני הזוג (אצלנו זה כך בגלל אזרחות ישראלית/אמריקאית).
🕒 פורסם בתאריך: 20/10/2025 06:59
להבנתי אין שום "דחיפות". כבר הסברת לו על הטעויות שלו והוא ציין שהוא יבדוק את הנושא.

נ.ב - בתיקון הטעות שלו גם יש לך טעות

זה עניין של תושבות ולא של אזרחות.

לצורך העניין אזרח ישראלי שאינו תושב ישראלי כן יכול לסחור במניות ישראליות.
🕒 פורסם בתאריך: 25/10/2025 22:58
תודה. אכן לא קשור אך אענה כמיטב יכולתי.

אין תשובה אחת חותכת או דרמטית. אני חושב, מבעד למרחק השנים, שהסיבות העיקריות כלל לא קשורות לפורום אלא לנסיבותי האישיות: הצטברות עומס, שינוי בסדרי עדיפויות, מיעוט זמן פנוי ונדידת תחומי עניין.

בקשר למה שכן קשור לפורום, וזה משני, כפי שניתן לראות בנושאים בהם עסקתי בעבר - בפורום הייתי, וכנראה עודני, מיעוט זעום שהאמון שלו בשוק ההון מועט, ואת עיקר האסטרטגיה הפיננסית שלו משקיע בנדל"ן. במקרה שלי בנדל"ן בארה"ב ולצידו עיסוקים שונים יוצאי דופן לעומת שאר המשתתפים (הלוואות ישירות לקבלנים, משכנתאות שניו מצד המלווה, השקעות ישירות בנפט וגז, שימוש בפוליסת ביטוח ייחודית ועוד. זה השפיע על בני השיח שלי כאן ועל התרומה שהענקתי ואשר קיבלתי מהפורום. לאחר תקופת תרומה מסויימת זה הלך ונשחק ואיתו גם העניין. אין בי טרוניה, זה נראה לי טבעי.

בנוסף, אני מאמין במשנה הגורסת כי "רבי מאיר רימון מצא, תוכו אכל, קליפתו זרק" שמשמעותו שניתן ללמוד מכל אדם ושבלימוד זה יש להפריד בין המוץ לתבן. נהנתי מאוד מהבלוג, אבל פחות התחברתי למסרי האלהוריות, ההתכלבות הקיצונית, הבלעדיות הכמעט מוחלטת לשוק ההון... בשלב מסויים זה גרם לי להתרחק מעט. בהצצות מזמן לזמן שמחתי לראות שינוי בעמדות המוצגות וזה מבורך בעיני, גם עצם הנכונות לבחון מחדש ולהשתנות, גם בעמדות הספציפיות שהשתנו.

וכעת, כשלראשונה בחיי אני מתחיל להתעניין בשוק ההון בשל שינויים בנסיבותי ותמורות בהשקפותי, אני חוזר לבלוג ולפורום ולומד. ומאוד נהנה ללמוד משהו חדש.

תודה על ההתעניינות.