⬅ חזרה לאינדקס

מה חשוב לשים לב בכתיבת צוואה

🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2026 08:07
שלום,

אני מעוניין לכתוב צוואה דרך עורך דין.

רציתי לשאול מה חשוב לשים לב אליו?

הנכסים שלי הם תיק השקעות ב IBKR ודירה בישראל וקרן פנסיה.

אין לי ילדים ואני מעוניין לחלק את הנכסים בין האחים שלי וחלק לחבר שגר במדינה באיחוד האירופי ואין לו אזרחות ישראלית.

לא ידעתי באיזה פורום לכתוב את הנושא. בתיאור של פורום מיסים מופיעה המילה מוות, זה הרגיש לי מתאים.
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2026 08:14
להפקיד אצל רשם הירושה. אחרת הצוואה עלולה "להעלם" או לא להיות מכובדת.
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2026 09:26
וזה חייב לעבור אצל עורך דין? או שכל דף נייר יקובל.
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2026 09:39
לא חובה עורך דין, אבל כדאי לוודא שאתה עומד בכל הדרישות (נניח אם צריך עדים) על מנת שלא יהיו בעיות ליורשיך.
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2026 09:47
אני ממליץ בכל מקרה על עורך דין.

אני מכיר מקרה שבצוואה נכתב "אני כותב צוואה זו למקרה שאמות במוות פתאומי" ואחר כך המוות לא היה פתאומי ולכן הצוואה נדחתה.

אתה מתעסק פה עם סכומים של מליונים. ראבק, תשלם קצת לעו"ד שיעבור על זה.
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2026 09:57
כדאי גם לחשוב על אפשרות שלקראת 120 יכולות להיות שנים שבהן תצטרך אפוטרופוס.

בעיקרון כל דף יקובל אבל אבל רוב הסיכויים שיפלו בו טעויות שיפסלו אותו, לכן יותר ממומלץ לשלם לעורך דין שיעשה את זה כמו שצריך.

אם הדירה אינה מיועדת ליורש ספציפי אלא לחלוקה בין יותר מיורש אחד אז כדאי שתקבע מנגנון למכירת הנכס או לניהולו. זה לא מחייב את היורשים, הם יכולים באישור בית משפט להחליט כל דבר אחר במסגרת הסכם יורשים, אבל זה כן יוצר ברירת מחדל שמונעת אח"כ ריבים מיותרים.

לגבי החבר באירופה אני מציע להתייעץ עם החבר ועם עורך דין שמבין במיסוי בינלאומי, בהורשה מעבר לגבול יש לפעמים שיקולי מיסוי שעו"ד מקומי פחות מודע אליהם ושיוצרים עדיפות למבנים משפטיים קצת שונים כמו נאמנות או מתנה, ברוב המקרים עו"ד מומחה לא יצטרך יותר משעת עבודה בשביל לכוון אותך.

+1. כשמפקידים אצל הרשם אפשר לבקש עותקים מוסמכים חתומים על ידי הרשם, אני מציע לעשות עותקים כמספר היורשים ועוד אחד בשביל המוריש ולחלק עותק לכל יורש בגיר.
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2026 11:15
כשעשיתי צוואה העו''ד שאלה אותי כל מיני שאלות ולפי זה ''הרכיבה'' את הצוואה.

לא התכוננתי מראש לזה. לא נראה לי שיש יותר מידי מה להתכונן, אבל ליתר בטחון אתה יכול לשאול את הצ'ט כדי לקבל עוד כיוונים אם יש כאלה.

היא הציעה לי לעשות גם יפוי כוח מתמשך- זה למקרה שחס וחלילה אתה לא יכול לדאוג לעצמך אז יש מישהוא שינהל את העניינים הפיננסיים\בירוקרטיים וכו'.

לדעתי זה שווה את הכסף ואת השקט הנפשי. במקרה שלי לדוגמה, רציתי להגן על נכס כלשהוא שיש לי ולא ידעתי בכלל שיש דבר כזה יפוי כח מתמשך.

העו''ד אמרה שאם אעשה רק צוואה אבל לא יפוי, אז הנכס (והנכסים העתידיים) לא יהיה מוגן כמו שצריך.
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2026 13:31
עורך דין טוב.

לא חסר עורכי דין שעדיף לכתוב צוואה פשוטה לבד מאשר לתת להם לעשות זאת.