⬅ חזרה לאינדקס

אחוז הקצאה לחברה אחת

🕒 פורסם בתאריך: 30/04/2026 19:31
המניה של החברה שאני עובד בה עושה חיל.

כרגע היא מהווה בערך 30-33 אחוז מסך הנכסים שלי (אני מכליל הכל - דירה, קרן השתלמות, פנסיה, תיק עם מדדי מניות. המניות מכילות עוד שבריר אחוז של החברה אבל עם קורולציה גבוהה)

אני שם שניה בצד את העובדה שאני גם מקבל משכורת מהחברה ובמקרה של קטסטרופה בה יש תמיד אפשרות של פיטורין. זה לא משנה לי

מצד אחד, 30 אחוז מרגיש לי לא מעט. מצד שני - אני מאמין בתחום וחושב שהחברה ממוקמת טוב כך שאין לי בעיה להמר ולרכז חלק גדול מההון שלי בחברה. מה גם שכל מכירה תגרור מס רווח הון לא קטן

מה האחוז שיגרום לכם לזוז בכיסא בחוסר נעימות? למכור?
🕒 פורסם בתאריך: 30/04/2026 20:07
מעל 10% וזה הרבה גם...

גם בחברות מאוד יציבות לא חכם להכניס מדי הרבה ביצים {יש היסטוריה של חברות מצליחות והכי מבוססות שיש שקרסו כן יש כאלו דברים....!!!}

והדבר נכון לגבי חברה קטנה או בשלב התפתחות= שבעתיים

לגבי מס = תמכור על פני כמה שנים ותשתמש בנ. זיכוי/תרומות ואם אין לא נורא.. מס זאת אומרת שהרווחת מכרת משהו מסוכן =מימשת רווח בצדק..
🕒 פורסם בתאריך: 01/05/2026 10:40
אתה כמובן צודק לגבי הסיכון, אבל זאת שאלה של סיכון מול השפעה על התיק. הבחירה שאפשרית לי היא מס של חצי מליון (לדוגמא, לא חישבתי) שהוא הפסד וודאי לתיק או הסיכון שהמניה תרד ב 50% נניח.
🕒 פורסם בתאריך: 01/05/2026 14:07
תלוי בחברה, המשקל תלוי בהרבה משתנים.
🕒 פורסם בתאריך: 01/05/2026 14:31
מה המשתנים שאתה לוקח בחשבון?
🕒 פורסם בתאריך: 01/05/2026 16:07
בגדול שני משתנים - סיכון וסיכוי.

הסיכון לא להגיע ליעד וסיכויים שכן יעזרו להגיע ליעד ואף יותר, שאר הדברים נגזרים משיקולים הללו. אפשר להוסיף גם עד כמה אני מבין את מה שאני קונה אבל גם זה נבועה מהשניים האלו. השאיפה שלי זה כמה אחוזים צפונה מסנופי בשנים הטובות וקצת פחות גרוע ממנו בשנים הפחות טובות. זה היעד הסובייקטיבי שלי בזמן הזה.., ואז יש את הריקוד של ההסתברויות - מה לחור וכמה. קשה לי להצביע על המשתנה הקונקרטי כי זה תלוי במצב השוק וגם במצב שלי כמו גיל, בריאות, וכו'. לדוגמה, החברה שמחזירה סידרתי יותר טוב מהמדד כנראה תמשיך לעשות זאת גם השנה. או לא. זה המשחק מבחינתי בגדול.
🕒 פורסם בתאריך: 02/05/2026 11:08
לדעתי התשובה לזה תלויה ביציבות/איכות החברה, בסיבולת הסיכון שלך ובתלות שלך בסכום הצבור במניה הבודדת.

בהנחה שמדובר על חברה קטנה תנודתית ולא יציבה - הייתי מוכרת ברגע שהיה מפשיר או מגבילה לאחוז יחסית קטן מהתיק (עד 10% כתלות בסיבולת הסיכון שלך).

בהנחה שמדובר על חברה יציבה ואיכותית (מה שאני מבינה שזה כנראה המצב אצלך) אז נשאר לבחון - את סיבולת הסיכון שלך ואת התלות שלך בסכום הצבור

לדוגמא -

מצב 1 - אין לך בית משלך או לחילופין יש לך משכנתא גדולה, אתה תלוי לגמרי בסכום הצבור במניה בשביל לקיים את אורח החיים שלך, אתה מפרנס משפחה כך שאם חס וחלילה תפוטר או תיתקלו במשבר לא רק אתה תיפגע אלא גם המשפחה שלך תיפגע, וכו’….

מצב 2 - יש לך בית בבעלותך בלי משכנתא או עם משכנתא קטנה, יש לך הרבה חסכונות *נזילים* אחרים (מלבד הפנסיה לדוגמא) שמהווים כרית ביטחון יציבה למצבי חירום, או לחילופין אתה רווק עם סיבולת סיכון מאוד גדולה ולא אכפת לך להסתכן/להמר על המניה גם אם זה אומר לרדת ברמת החיים/לעבור לדירה זולה יותר בעת הצורך, וכו’…

במצב הראשון - הייתי מתייחסת לזה כמו להתייחסות לחברה קטנה ומסוכנת. כלומר עד 10% (האחוז המדויק צריך להיקבע אישית לפי סיבולת הסיכון).

במצב השני - זה כבר הרבה יותר גמיש ואישי.

לדוגמא, אנחנו נמצאים עמוק מאוד בתוך מצב 2 +++

(כלומר לא תלויים בשום צורה ואופן במניה הבודדת. אם הכסף שם יעלם לא ישתנה שום דבר באורח החיים שלנו, בפרישה העתידית שלנו או בהון לדירה לילדים שלנו).

בהינתן כל זאת הסכום (נטו!) הצבור במניה הבודדת, כיום, הוא כ-29% מההון הכולל שלנו (לא כולל בית המגורים). וזה המון כסף במניה בודדת…

בגדול הגבול שקבענו הוא 30% (לפי חישוב נטו).

אגב, כאן כבר מתחיל להיכנס חישוב הפוך מבחינת מס - נצבר סכום גדול מדי. כלומר בשביל לא לעבור גם את מס היסף הנוסף, צריך למכור כל שנה עד המגבלה של מס היסף הנוסף… אז את המכירות האלו (כנראה) נעשה כל שנה.
🕒 פורסם בתאריך: 02/05/2026 11:38
השאלה היא לא כמה ניתן במנייה בודדת אלא למה דווקה במניה הבודדת הזו.

אם יש שיקולי מס ואולי הכסף לא ניתן להמרה למזומן אולי שווה לשמור.

אבל אם הכל "נזיל" המשך השקעה הוא בעצם הימור על המנייה, ואז אתה צריך לשאול את עצמך האם אתה באמת מאמין במנייה ומהמר עליה או זה סתם הטייה פסיכולוגית כי מקום העבודה נתן לי כסף בצורת מניות במקום מזומן.

הדרך לנסות לראות מה נכון עבורך הוא לעשות.. "אם אני כל כך מאמין במנייה... למה אני לא שם באופן אקטיבי כסף שיש לי וקונה באופן פרטי (שלא דרך קבלה מהמעביד את המנייה)"

אני מניח שאצל רוב האנשים התשובה היא שזה סוג של הטייה פסיכולוגית... גם אנשים ששומרים אחוזים גבוהים מהתיק במנייה אחת כנראה לא קנו את המנייה באופן פרטי אלא מקבלים את המנייה מהמעביד ואומרים לעצמם שזה דרך להכריח אותם לחסוך, זה לא באמת כסף עד שמממשים וכו...

לחלק המנייה באמת עולה ואז הם מרגישים שעשו המון כסף.. אז זה פשוט סוג של הימור ואפילו לא מושכל (לרוב האנשים אין באמת דרך לבצע הימור מושכל על המנייה של מקום העבודה שלהם)

הבעייה עם זה שאף פעם אין את חישוב ההזדמנות המוחמצת...

לאמור... אם קיבלתי 1,000 ש"ח במניות מהמעביד... ועכשיו הן שוות 3,000 ש"ח עשיתי בוכטה

אבל אף פעם לא מסתכלים שאם הייתי מוכר וקונה את מנייה Y היה לי כבר 5000 ש"ח או 10,000 ש"ח

תמיד ההשוואה היא ביחס למדד כללי.. ולמה למדד כללי ולא למנייה אחת ספציפית... כי האדם יודע שהסיכוי שלו לבחור את המנייה הספציפית הוא אפסי

(אבל הוא כן בוחר את המנייה הספציפית של העבודה שלו)

נ.ב.

כן צריך להודות ביושר שאין דרך "מסודרת" לעשות כסף אמיתי דרך מנייות.

קפיצות גדולות אמיתיות בהון בזמן יחסית קצת דורשות אומץ והימור... אז אני לא נגד להמר את הכל על מנייה אחת .. רק ממקום מודע
🕒 פורסם בתאריך: 02/05/2026 11:52
בהודעה הראשונה הוא התייחס למניות המעביד (RSU) ולכן התשובה שלי התייחסה למניות הללו… ומכאן שברור שמדובר גם על שיקולי מס.
🕒 פורסם בתאריך: 02/05/2026 12:04
במקרה של RSU יש מס פירותי על הסכום בו מוענקת המנייה ומס הוני על רווח המנייה ממחיר הענקה (בהנחה שעברה תקופת ההמתנה)

המקרה המרכזי שאפשר איתו לחסוך באמת בחישוב מיסים הוא מקרה של חוסר עבודה שם חישוב המס הפירותי הוא כתלות בהכנסה בעת המכירה ולא בעת הקבלה ואז אם אני בפנסייה או מובטל יתכן והמס הפירותי שלי יהיה נמוך מאוד. במקרים אילו שווה (קרוב לפרישה או תכנון לפרישה) שווה לשמור....

מס רווחי הון משלמים בכל מקרה. (גם שמירה של המנייה וגם קנייה של מנייה אחרת)

כך שלרוב האנשים גם שיקולי מס לא באמת משנים את התמונה
🕒 פורסם בתאריך: 02/05/2026 12:35
לרוב האנשים שמקבלים RSU שיקולי מס בהחלט כן משנים את התמונה, כי יש גם דחיית מס משמעותית (שיכולה להגיע עד 50% מהסכום).
🕒 פורסם בתאריך: 02/05/2026 14:18
אני חושב שהתשובה שונה אם השווי הנקי שלך שווה 1 מיליון או 10 מיליון או 100 מיליון. ב1 מיליון אם יש קטסטרופה בחברה זה יכול לשים אותך בפוזיציה לא נעימה. ב100 מיליון גם אם תפסיד 50% עדיין לא יהיו לך יותר מדי דאגות.
🕒 פורסם בתאריך: 03/05/2026 08:54
תסתכל מה קרה למניית lpsn למשל.
🕒 פורסם בתאריך: 04/05/2026 16:10
לא הכרתי אותם, אבל היום למעט חברות שהן נטו תוכנה יש "חפיר" עמוק.

חפיר בהחלט מוריד סיכון אבל כמובן לא מבטל אותו.

אני נוטה להשאיר את הריכוז\סיכון בינתיים, בעיקר בגלל שמכירה תפגע בשווי הכולל שלי עקב מס.

שתי השלכות מעניינות להשארת הריכוז - הריכוז\סיכון יכול להמשיך מה שיכול להקל החלטה להוריד סיכון, ההשלכה השניה מעניינת יותר - ככל שאני חושב על זה, ריכוז גבוה יאלץ אותי להשאיר באפר גדול יותר של נכסים לפרישה כיוון שהסיכון מוגבר, מה שמוריד חלק מהיתרונות של הריכוז עכשיו.