⬅ חזרה לאינדקס

תיק "אורז בסמטי"

🕒 פורסם בתאריך: 15/10/2017 22:53
אהלן חברים.

קוראים לי אור. אני חדש פה בפורום, ומת כבר לרדת מהגדר ולהתחיל להשקיע.

החלטתי לכתוב פה את הרעיונות שלי לגבי הרכב התיק שלי, שכיניתי אותו בשם "אורז בסמטי"*.

קצת עליי:

אני בן 24.8, וכל חודש שעובר ומקרב אותי ל-25 אני מרגיש שאני מפסיד ריבית דריבית!

גר עם ההורים. כרגע אני מחוסר עבודה עקב תאונה כך שבחצי שנה האחרונה אני מתעסק בעיקר בשיקום אורתופדי.

העניין של ההכנסה הלא יציבה עקב הפציעה הוא משמעותי אמנם, אך אני מקווה שבקרוב מאוד אוכל לחזור לעבוד באופן מסודר. בינתיים אני מקבל קצבה מביטוח לאומי, שבשילוב עם המגורים בבית ההורים מאפשרת לי לחסוך סביב ה3k בחודש נטו.

בכל אופן - אני שוקל פתיחת "עוסק פטור" עוד השבוע (אני דובר ומתרגם באנגלית וספרדית, ומחלטר מדי פעם בשיעורים פרטיים במתמטיקה), שיאפשר לי לעבוד מהבית ויקרב אותי מעט יותר לעבר "אי שבירות" כמאמר @המשקיעה (עניין אירוני למדי, עקב העובדה שכרגע אני משתקם משבר לא פשוט בירך... צחוק הגורל).

כרגע לא מתכנן על לימודים. היו לי המון לבטים אבל הבנתי שאלו בעיקר לחצים חברתיים שגורמים להם. רוב הסביבה שלי מתיישבת יפה על הסקלה של "ילד מוצלח בן טובים" של קבע קצר-טיול ארוך-פסיכומטרי גבוה-רופא\מהנדס-עבודה-השלם את החסר... בכל אופן - לא רואה את זה נכון עבורי מהמון סיבות.

קצת על הכסף שלי:

- 20k בעו"ש.

- 9k (שקלים) בעו"ש דולרים שנשארו אי שם מאחור מהטיול אחרי צבא.

- 36k נזילים אך לא בחשבון הבנק. להלן - קרן החירום שלי (כרגע אין צורך בה עקב תמיכת ההורים. בהנחה שעם סוף תהליך השיקום אצא מהבית ואחיה על 5-6k בחודש - והתקווה היא שעל הרבה פחות מזה כמובן - מדובר על קרן חירום לחצי שנה לפחות).

- בעל רכב בשווי של 30,000 ששימש אותי עד לפני התאונה לנסיעות לעבודה בעיקר.

- קרן פנסיה של 30k.

- קרן השתלמות משעשעת של 50 שקל (כן, זה 50...) מימיי בקבע שהופכת נזילה בשנת 2020. הכוונה היא לשמור אותה, כי... מה אכפת לי בעצם? בסה"כ 50 ש"ח! זה גם ניסוי נחמד לראות כמה ריבית דריבית הראל מסוגלים להשיג לי עליהם, והיא גם תאפשר לי נזילות כמעט מיידית לקה"ש IRA מאוחרת יותר**

- פיקדון שחרור מצה"ל של 30k שעדיין לא ניצלתי ממנו שקל. יכול למשוך את כולו לעו"ש בסוף 2019.

- אין חובות כלל.

מטרה:

השקעה לטווח ארוך אשר תאפשר לי לחיות בעצמאות כלכלית, לא להסתמך אך ורק על שכרי מעבודה, ואם בהמשך אראה שברצוני לעשות כן - אף להיות מסוגל לפרוש מוקדם. כרגע זאת לא המטרה העליונה שלי, בטח לא בקונטקסט של פרישה מוקדמת "קיצונית" כמו שנפוצה בבלוג.

איך אשיג את המטרה:

- חיסכון חודשי של לפחות 40% (קשה לי להעריך בינתיים כי לא גרתי בשכירות מחוץ לבית עדיין, אך כל המרבה הרי זה משובח).

- הפקדה רבעונית לתיק השקעות פאסיבי, עוקב מדדים, זול ומפוזר.

- ניהול האפיק עתיר הסיכון בתיק בחשבון מוגן מס (קה"ש IRA).

- קניה, החזקה ואיזון של התיק (הרכב התיק משתנה עם הגיל).

- מיצוי היתרון היחסי שלי - גיל צעיר יחסית - לצבירת ריבית דריבית.

- דבקות ב"חוזה ההשקעה" שלי!

אם זה נורא ארוך לך אז הנה התאכל'ס -

אז מהו חוזה ההשקעה שלי?

אז זהו... פה אני קצת תקוע (:

תיק "אורז בסמטי" נמצא כרגע בשלבי התגבשות, ותרגום האסטרטגיה לטקטיקה, והטקטיקה לפרקטיקה.

האופי שלי הוא כזה אשר אני מוכרח לחשוב, לשקול, להתחבט ולהתלבט לפני קבלת החלטות משמעותיות, ולכן החלטתי לכתוב לוג זה ולשמוע לדעתם של חכמים ממני.

הרכב התיק שחשבתי עליו: בגדול - 70\20\10 - מניות\אג"ח\נדל"ן

25% מניות שווי שוק גדול - ת"א 35 ו\או S&P 500.

15% מניות שווי שוק קטן - ת"א יתר ו\או ראסל 2000.

10% אסיה - NIKKEI 225.

10% אירופה - STOXX 600.

10% שווקים מתעוררים.

10% ממשלתי קצר.

10% ממשלתי צמוד מדד.

10% קרנות ריט.

הבעיה היא שאני לא כל כך בטוח לגבי הרכב התיק הזה.

לקחתי הרבה השראה מתיק "הלכתי לדוג" של אלכסנדר גרין, אשר לפי פוסט של המשקיעה השיג תשואה שנתית משוקללת של 6% מאז 1970 (הפוסט הוא "25 תיקי השקעה להרכבה עצמית". אם תחפשו את הפוסט זהו תיק מספר 19).

הוא היה נראה לי טוב גם בשקלול של תשואה-סטיית תקן.

הורדתי ממנו אג"ח זבל וסחורות יקרות, והוספתי את האחוז היחסי שלהם לקרנות הריט ומניות שווי שוק גדול.

שאלות\התלבטויות עיקריות***:

1. מה דעתך על הרכב התיק באופן כללי?

2. לגבי אפיק המניות - אמנם הוא מפוזר גלובאלי (אסיה, אירופה, שווקים מתעוררים) אבל לגבי מניות שווי גדול וקטן אני לא כל כך בטוח מה עדיף - האם להשקיע בבורסת ת"א או ארה"ב? בעיקר משום שכרגע הבורסה בוול סטריט במחירי שיא מטורפים (וכן, אני מבין את עניין תזמון השוק שהוא בלתי אפשרי וכו'. ובכל זאת - עדיף לקנות בזול לא?).

3. אני מעט חושש ממורכבות התיק וריבוי ניירות הערך שבו. מה דעתך?

4. אין לי סכום השקעה התחלתי גבוה. הכוונה היא להכנס לאט-לאט, ע"י חיסכון חודשי והפקדות רבעוניות. ישנם המלצות כיצד לעשות זאת? טיפים כלשהם?

5. כמובן שאשמח לכל עצה נוספת, ולכל דבר שיראה לכם כמועיל לי במצבי.

תודה רבה רבה מראש לכל מי שישקיע את זמנו לקרוא ולענות!

מקווה להצליח ולבצע את הקפיצה למים, ולהפוך את הלוג הזה לסיפור ההצלחה של תיק "אורז בסמטי"!

__________________________________________________________________________________

*למה השם הזה?

1. נראה לי ממש מגניב לקרוא לתיקים בשמות (:

2. השם המלא שלי הוא אור ארז. ישנם אנשים במחלקה 2 "בז ציפורי הטרף" של חיל שריון שהחליטו שהלחם הבסיסים של שמי הוא "אורז", ומאז זה כינוי שהצליח להשתרש איכשהו בחוג החברים מהצבא.

3. אני אוהב אורז בסמטי...

**בהנחה שהבנתי נכון, וקה"ש "צעירה" מקבלת אוטומטית את תאריך הנזילות של קה"ש הוותיקה אם קיימת כזאת.

***ברור שמדובר אך ורק בעצות מנסיון אישי, ושאין כלל מדובר בייעוץ פיננסי, וכו'...
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2017 00:33
אני משקיע צעיר, יש לי חודש בביזנס.

אבל יש לי כמה תובנות שאולי יכולות לעזור לך

1. למה לך להשקיע בת"א 35 כשיש לך פלח שוק עצום בשם S&P500?כנ"ל לגביי הראסל. אם אתה קונה ראסל וסנופי, אתה כרגע פיזרתי את הכסף שלך ב2500 ניירות בשוק הכי גדול בעולם(נראה לי).

2. נראה כמו אחלה תיק, בניתי תיק דומה לשלך, אבל אני אישית ויתרתי על הניקיי. קצת חושש מהשקעות ביפן אחריי דברים שקראתי על הבורסה שלהם. אני מעדיף ראש שקט מאשר להכנס לשווקים שאני לא הכי בטוח בהם.

3. לגביי קרנות ריט..אם אתה בנית על קרנות ריט ישראליות, לי הן נראו יקרות מדי ודי ויתרתי על העניין.

עוד דבר שלמדתי מנבירה באינטרנט...השוק תמיד נראה בשיא-Time in the market, beats timing the market

אני מקווה מאוד שזה נכון :P אני במצב דומה לשלך רק שאני כן החלטתי ללמוד ואני בן 26.
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2017 00:55
שלא בונים תיק כחיקוי לתיק אחר רק בגלל התשואות הגבוהות בעבר.

אפשר להחליף בשניים (אחד מניות ואחד אג"ח, כי 10% נדל"ן לא ישפיעו על הביצועים).

ולפני שנתיים הם לא היו?

איך עונים לשואל שסותר את עצמו?
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2017 01:13
@pin2win

תודה על התשובה.

אשקול כמה דברים מחדש.
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2017 01:22
@TunaGolem

תודה על הזמן והתשובה.

לגבי "תיק לא מעתיקים" - לפני קריאת הפוסט שבו הופיע התיק הזה לדוגמה, ישבתי עם עצמי וחשבתי מה אני רוצה לכלול בתיק ולמה.

התיק הנ"ל היה יחסית דומה למה שרציתי שיהיה כלול אצלי. אולי הייתי צריך לציין זאת.

בכל מקרה - זה לא שהעתקתי. עובדה שהורדתי את הסחורות ואגח הזבל שהיו בו.

אפשר הסבר טיפה יותר מפורט למה 10% נדל"ן לא ישפיעו על התיק? האם זה מעצם העובדה שמדובר בנדל"ן או ש10% לדעתך הם מעטים מכדי להשפיע?

לגבי "שואל שסותר את עצמו" - כאמור, אני שואל.

לא קבעתי 2 עובדות סותרות, אלא הצגתי 2 גישות שהתלבטתי ביניהן ולכן זה היה בסעיף השאלות/התלבטויות.

כאשר יש התלבטות היא תמיד תהיה בין 2 אפשרויות מעט סותרות לא? זוהי מהות ההתלבטות. כאשר אתה עונה למתלבט השאיפה היא לעזור לו לבחור בין שתי האפשרויות ולא להגיד לו "אתה מתלבט, איך אני אענה לך?".

בכל מקרה, תודה על התשובות הכנות.
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2017 01:30
סלט מיותר. אפשר לצמצם ל2/3 ני"ע לדעתי הצנועה.
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2017 03:01
למה בכלל אג"ח? אתה צעיר ובשלב הצבירה, זה הזמן "להתפרע".

למה ישראל? הכלכלה של ישראל היא מאוד קטנה, יחסית לכלכלה עולמית ואתה מתלבט אם להקצות לה 40%?

לצורך העניין, אתה צעיר יותר ממני ואני מתכוון ללכת על vti+vxus או vt בגלל הפשטות והפיזור המטורף.
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2017 06:37
אם כך, תשואות העבר לא רלוונטיות לדיון.

אשמח לשמוע על מה היו השיקולים שהביאו אותך מראש לבחור בהרכב כזה.
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2017 06:48
שילוב של שניהם. המתאם בין כלל הריטים לבין יתר השוק, די גבוה, והתפלגות התשואות שלהם דומות, כך שיש צורך באחוז משמעותי כדי שתתחיל לראות השפעה. אם השוק יפול ב50%, החלק המנייתי+נדלן יפול בין 48% לבין 52% (ספקולציה).

נכס מאד לא מנייתי, כמו מזומן, ישפיע גם באחוז נמוך, אבל אפילו אז ההשפעה של 10% מועטת. אם השוק יפול ב50% התיק יפול ב45%.
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2017 06:51
אתה אומר מצד אחד אני יודע שא' נכון, אבל אולי הוא לא. זו סתירה.

אם תזמון הוא בלתי אפשרי, למה לנסות?
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2017 07:06
@TunaGolem

מה הסיבה שאתה מחזיק ריטים בשיעור דומה?
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2017 07:11
הייתי מוותר על חשיפה לשוק הישראלי.

מצמצם את התיק ל4-3 ניירות ערך דרך קרנות סל זרות.

מוותר על אג"ח צמוד, בכל מקרה אתה מגדר אינפלציה דרך המניות.

כנ"ל לגבי הריטים, אתה נחשף בכל מקרה לנדלן דרך השוק האמריקאי, בשיעור כמו שהקצאת להם עדיף לדעתי לחסוך את המס.
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2017 07:13
אתה צודק. למען ההגינות היה צורך בגילוי נאות.

אסטרטגיה כללית של פילוח ואיזון תדיר (S&D), שמקבלת משמעות רק אם כל תנודה מאוזנת.

הטענה שלי על חוסר משמעות היתה בהקשר של שאלת האורז על פישוט התיק.
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2017 07:55
תוכל להרחיב, או לתת קישור?
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2017 07:59
חפש Slice and Dice בראשי בוגל וכאן בבלוג.
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2017 09:13
ענה לעצמך על השאלות הבאות:

1. האם אתה חושב שתיק פשוט יותר של VT או של VTI + VXUS יניב לאורך עשורים פחות משילוב הקרנות המנייתיות שלך שצפוי להיות יקר יותר?

2. האם אתה חושב שיהיה לך קל יותר לעזוב את התיק לנפשו כאשר אתה בוחר את משקל הקרנות על פי הרגשה בשנת 2017? מה לדעתך הסיכוי שהאופק ייראה דומה בשנת 2040 ולא יקרוץ לך לשנות את המשקלים בתיק?
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2017 09:49
מניות-אג"ח: בסופו של דבר זה עניין אישי לדעתי. אין לי ספק שאני אשן יותר טוב אם יהיה לי קצת אג"ח בתיק.

הכוונה היא בהתחלה להתרכז בלקנות את האפיק המנייתי, ולהוסיף בהדרגה את האג"חי.

- אחת השאלות שלי הייתה באשר לאופן הכניסה ב"טפטופים" ואם יש טיפים כלשהם. אולי זה מתקשר לזה. בכל אופן, בשלב מוקדם או מאוחר אני בהחלט ארצה להוסיף אג"ח לתיק.

ישראל- ארה"ב: הבנתי מה דעת הרוב פה. בהחלט אשקול זאת.

לצורך ההבהרה - vxus נותנת מענה לפיזור גלובלי מחוץ לארה"ב, כוללת שווקים מפותחים ומתעוררים?

VTI - עוקבת על מניות השוק האמריקאי, בכל גדלי שווי השוק (קטן, בינוני, גדול)?
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2017 09:58
תראה, אני לא כלכלן.

רציתי תיק שיהיה מפוזר גלובאלית (ואכן כנראה ואוותר על מדדים ישראלים); תיק בעל אפיק מנייתי גדול ככל הניתן; עם זאת - תיק שיאפשר לי לישון בשקט; תיק פשוט.

כשישבתי וכתבתי איך אני מבטא כל אחד מהדברים הנ"ל הגעתי להרכב הזה +-.

בנוסף הגעתי למסקנה שלמען השקט הנפשי שלי אני מעדיף שיהיה עד 70-80 אחוז מניות.

לגבי הפשטות הבנתי שאני לא כל כך בכיוון ולכן גם העליתי את השאלות שלי לפה, ואני שמח על זה מאוד!
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2017 10:15
לפי מה שקראתי זה לא כזה אבסולוטי.

היסטורית, הקשר בין מניות לאינפלציה תלוי גם בגובה האינפלציה (מדברים על 4% אינפלציה כעל "קו המשווה" - מתחתיו טוב למניות, מעליו רע להן), וגם בכיוון שלה (אם האינפלציה עולה - רע למניות. אם היא יורדת - טוב).

שוב - אינני כלכלן.

אם מישהו יודע להסביר בפשטות האם ואיך מניות מגדרות בפני אינפלציה אני יותר מאשמח שישתף.
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2017 10:49
המניות המדוברות לרוב מוכרות לכל העולם, כאשר אינפלציה עולה המחירים עולים, כך גם הרווחים או הערך של החברה

זה לפי הבנתי בלבד
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2017 10:49
מניות צמודות אינהרנטית למדד המחירים לצרכן או למדד המחירים ליצרן לפי ההקשר. זה לא אומר שאף חברה לא מפסידה מאינפלציה.
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2017 10:55
בדיוק.

יש להוסיף גם שזה לא תלוי ברמת האינפלציה, אלא בהיותה צפויה ע"י השוק או לא.
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2017 11:25
מישהו יכול לאשרר לי את זה בבקשה?
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2017 11:26
מישהו יכול לאשרר לי את זה בבקשה?
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2017 11:40
לא אוטומטית, אלא לאחר בקשה מהקופה
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2017 12:26
טפטופים? האם אתה מתכוון למיצוע? אני חושב שיש פוסט על הטכניקה הזאת.

בכל מקרה, בכל בית השקעות ישנו מינימום הפקדה, אז תצטרך לחסוך בהתחלה ואז לאזן בהמשך.

כן וכן. מוזמן להכנס לאתר של וונגראד ולוודא בעצמך.
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2017 13:02
הכוונה היא שאין לי סכום התחלתי גדול. אצטרך להפקיד כל רבעון/שליש/חצי שנה את מה שחסכתי באותה תקופה.

חלק מזה אני מאמין שיש לבצע בשיטת המיצוע...
🕒 פורסם בתאריך: 16/10/2017 13:26
מרבית האנשים שמנהלים לעצמם תיקי השקעות עושים את זה באמצעות הפקדה תקופתית, שבדרך כלל מאזנת בין הרצון לחצות את עמלת המינימום להפקדה לבין להקדיש מינימום זמן למטלה הזאת. האם זה אפקטיבי? כנראה שפחות מהפקדה גדולה בתחילת תקופה ארוכה יותר, אבל שיטה זו אינה פרקטית עבור מרבית האנשים.