⬅ חזרה לאינדקס

חוזים עתידיים

🕒 פורסם בתאריך: 11/12/2017 12:40
שלום לכולם, אני חדש בתחום ההשקעות וכרגע מנסה להבין את נושא חוזים העתידיים על מדד.

עד כמה שהבנתי:

לדוגמה עבור מדד SP500, חברת CME מוכרת לי חוזה על המדד במחיר מסויים (לדוגמה $50*מדד SP500 היום) ומתחייבת לרכוש חזרה את המדד באותם תנאים בעוד שנה (חוזה ESZ18).

מכיוון שמדובר במשחק סכום 0 ומכיוון והמדד ככל הנראה יעלה בעוד שנה (צמיחה כלכלית, טכנולוגיות חדשות וכו) יוצא כי התוחלת הרווח של המוכר שלילית. ההסתברות לעלייה בשוק גבוהה יותר מההסתברות לירידה ככל שזמן ההשקעה גדל.

השאלה שלי מה המוטיבציה הכלכלית למכור חוזים עתידים (כלומר להמר על ירידת השוק בטווח הרחוק)?
🕒 פורסם בתאריך: 11/12/2017 14:18
הכל מגולם כבר במחיר, אמור לפחות.
🕒 פורסם בתאריך: 11/12/2017 14:32
יש מישהו בצד השני מולך שמהמר.

CME היא רק המתווך להבנתי.

איך מגולם? התוחלת שלהם שלילית, הם צריכים להתכסות איכשהו בשביל להבטיח לי את עליית המדד לעוד שנה.
🕒 פורסם בתאריך: 11/12/2017 15:22
החוזה הוא רק לשלושה חודשים. תתכן אחת מהאפשרויות הבאות:

המוכר מהמר שהשוק ירד במשך תקופה זו (או תת־תקופה).

המוכר מחזיק את המדד והוא רוצה להפחית חשיפה באופן זמני בלי לשלם מס.

המוכר מאמין שהחוזה נסחר בפרמיה ורוצה לסגור ארביטראז'.

המוכר מחזיק מניות ספציפיות, והוא מנסה להכות את המדד ולבטל את התלות בשוק.
🕒 פורסם בתאריך: 11/12/2017 16:36
אם CME היא רק המתווך אז מי יוצר את החוזה? האם חוזה E-mini נוצר בדומה לאופצייה כלומר כל סוחר יכול ליצור כל חוזה בכל זמן נתון? ואם זה כל כך פשוט למה יש מספר מצומצם של חוזים (על מדדים מובילים בלבד) ולא גיוון רחב כמו בקרנות סל?

בנוסף איך זה שהסחירות של חוזים עתידיים גדולה פי 10 מאשר סכום של כל הETFים על המדד? על כל משקיע פיזי במדד יש 10 ספקולנטים?

רק בשביל לסבך את העניינים איך עובד מדד ה NTR, איך אפשר לגלם דיבידנדים בחוזה עתידי? לדוגמה עבור SP500 יש כ 500 חברות שמחלקות דיבידנדים שונים (התלויים במחיר המנייה) ובזמנים משתנים. איך אפשר להעריך את זה מראש ועוד בנוסף לזה את ההשקעה במדד מחדש?
🕒 פורסם בתאריך: 11/12/2017 16:47
כן.

בגלל נוחות של הבורסה. האמת היא שיש מאות סוגים של חוזים שנסחרים בכל רגע נתון.

אנשים אוהבים מינוף.

אספר לך סוד: גם רבים מסוחרי הניירת הפיסית הינם ספקולנטים.

החוזים אינם על מדד NTR. הם בד"ך על מדד PR, ולעיתים רחוקות על מדד TR או CATR. אבל זה לא משנה. כולם נותנים CATR בפועל בגלל ארביטראז'.
🕒 פורסם בתאריך: 11/12/2017 20:39
תודה על התגובה, אתה יכול לפרט על המדדים מה זה PR, CATR? אני יודע שהקרנות הישראליות עוקבות אחרי המדד NTR עדיין לא כך כל ברור לי איך חלוקת הדיבידנדים מגולמת בתוך המדד.

בנוסף האם מבחינת סיכון (נתעלם משאלת המיסוי והעמלות) עדיף ETF פיזי (לדוגמה VOO) על סינטטי (כל קרן ישראלית על SP500) או שבאופן פרקטי אין ביניהם הבדל? איכשהו קשה לי עם העובדה שבמקום להחזיק חלק מסויים בחברה (מניות) אני מחזיק חלק בחוזה בין גופים פיננסים מהמרים ללא קשר ישיר למדד בו אני משקיע.
🕒 פורסם בתאריך: 11/12/2017 21:04
רק מחיר בלי דיבידנדים

מחיר + דיבידנדים - ריבית חסרת סיכון

מתיימרות

החוזה נסחר בהנחה ששווה לדיבידנד הצפוי פחות הריבית

יש הבדל. קשה לכמת אותו. מדובר בסיכון שיטתי. יש שיאמרו שמדובר בפרנויה.

יש קשר ישיר, והוא נובע מהפיקוח של הבורסה.
🕒 פורסם בתאריך: 11/12/2017 21:17
בנכסים סחירים.
🕒 פורסם בתאריך: 11/12/2017 21:25
אכן
🕒 פורסם בתאריך: 11/12/2017 21:31
"איכשהו קשה לי עם העובדה שבמקום להחזיק חלק מסויים בחברה (מניות) אני מחזיק חלק בחוזה בין גופים פיננסים מהמרים ללא קשר ישיר למדד בו אני משקיע."

משהו שלא כלכך קשור לנושא , שאלתי בזמנו מנהל ידע מקצועי בתחום ההשקעות בחברה מסוימת איך זה שחלק גדול מהמסלולים העוקבים מקבלים לרוב אישור בד"צ , זה בדיוק היה הנימוק. התעודות סל במסלולים הללו לא מחזיקות במניות בחברות ולכן אין חשש להשקעה שלא כהלכה.
🕒 פורסם בתאריך: 11/12/2017 22:56
האם מדובר בסיכון הדומה לסיכון המנפיק בתעודת סל? מכיוון ויש מינוף של עד פי 10 בחוזים האלו, יש סיכוי גבוהה שאחד הצדדים לא יוכל לעמוד בהתחייבות הקנייה או המכירה (למרות בטחונות ה Margin)?
🕒 פורסם בתאריך: 11/12/2017 23:45
לא. דווקא את הסיכון הזה קל לכמת, מכיוון שהוא סחיר.
🕒 פורסם בתאריך: 11/12/2017 23:47
לא.

החוזים בד"כ ממומשים באופן יומי.

החוזה מבוטח על ידי הבורסה.
🕒 פורסם בתאריך: 22/05/2021 13:57
אני לא מבין.. ערך החוזה לא תלוי בשוק בשום צורה. בעצם הערך של החוזה זז כמו כל מניה היצע וביקוש.. יכול להיות שהשוק יעלה או ירד והחוזה יעשה בדיוק הפוך כי היו מוכרים מאוד חזקים או קונים מאוד חזקים שהשפיעו על התנהגות החוזה. אני יודע איך מתנהל הרווח בעניין החוזה קניתי במחיר מסויים כל נקודה שהוא זז לטובתי אני מרוויח 50 דולר והפוך כל נקודה שהוא זז נגדי אני מפסיד 50 דולר.. בסוף בתאריך הפקיע אם החוזה עדיין בבעלותי עושים התחשבנות כמה נקודות הוא ירד או עלה ואו שאני מרוויח כסף או שאני מפסיד..

מה הקשר למוסגים כמו המוכר מחזיק את המדד או מחזיק מניות ספיציפיות ומנסה להכות את המדד או לבטל את הטלות בשוק? אין כל קשר בין החוזה לבין המדד או המניות שנכללות בתוך המדד זה שהחוזה נקרא חוזה על הs&p500 מבחינתי זה סתם סוג של פיקציה.. ההתנהגות שלו לא מושפעת מהמדד או משוק המניות ולא משפיע על המדד ולא על שוק המניות.. למעשה החוזה מושפעה רק מההיצע והביקוש על אותו חוזה.. זה מה שאני מצליח להבין מהמסחר בחוזים על המדדים בעיקר מהסיבה שאני בכלל לא מבין מה נותן לך לקנות חוזה ולהחזיק אותו לתאיך הפקיע.. לדוגמא: קניתי חוזה ובאותו יום מסחר החוזה עלה 20 נקודות אני מוכר את החוזה ועושה רווח למה לי להחזיק אותו מבלי לדעת מה יקרה עד תאריך פקיעתו?
🕒 פורסם בתאריך: 23/05/2021 22:21
התנהגות החוזה מושפעת מאוד מהמדד.

נגיד שיש לי חוזה שאומר שבתאריך X אני משלם 100$ ומקבל $100*מדד. ונגיד שאנחנו יום לפני התאריך, והמדד הוא 1.2. רוב הסיכויים שמחר אני מקבל 20$ פחות או יותר.

אם תרצה לקנות ממני את החוזה, כמה אני אבקש? בערך 20$, אולי כמה סנטים יותר או פחות. זה גם המחיר בו כדאי לך לקנות. מכאן שזה יהיה שווי השוק של החוזה.

ונגיד שאנחנו לא יום לפני, אלא חודש לפני. עכשיו קצת קשה יותר להעריך את שווי החוזה. יכול להיות שאהיה מוכן למכור בקצת פחות מ-20$ כדי לקבל כסף בטוח ועכשיו. אבל אם אני חושב שהמדד יעלה בחודש הקרוב אולי ארצה יותר מ-20$.

כלומר, מחיר השוק של החוזה מושפע מהציפיות לגבי המדד. ככל שמתקרבים ליום הפקיעה הציפיות הופכות למציאות ומחיר החוזה נגזר ישירות מהמדד.

מנפיק החוזה יכול לעשות זאת כך שירוויח בלי תלות בשוק.

נגיד שהנפקתי חוזה שלפיו עוד 3 חודשים אני מקבל 100$ ומשלם 100$ כפול עליית sp500. אפשר לחשוב שאני מהמר נגד sp500 - דבר די טיפשי.

אבל - מול כל יחידה של החוזה שמכרתי, אני קונה מניות sp500 ב-100 דולר. ביום פקיעת החוזה אמכור את המניות. אם המדד יעלה, הרווח מהמניות יכסה בדיוק את התשלום למחזיקי החוזה. אם המדד ירד, התשלום שאקבל ממחזיקי החוזה יכסה בדיוק את ההפסד.

הכסף שקיבלתי על מכירת החוזה הוא רווח שלי, והרווחתי בלי תלות בשוק.

התעלמתי פה מריביות ומיסים, אבל בעקרון ככה זה עובד.
🕒 פורסם בתאריך: 24/05/2021 15:17
האמת שלא ממש הבנתי.. קראתי מה שאתה כותב.. ותראה אני לא מבין גדול בענינים פיננסים אבל יש לי הגיון בריא.. מהבחינה הכי פשוטה שיש כאשר אני קונה חוזה עתידי "billable" על הנפט לדוגמא, אם אני מחזיק את החוזה עד לתאריך פקיעתו אני אקבל חביות של נפט בסופו של דבר תמורת הכסף ששילמתי. אבל כשאני קונה חוזה עתידי es על הs&p500 אני לא מקבל בסופו של דבר כלום, כלומר אני מבין שיש איזה התחשבנות לפי הערך שהוא עלה או ירד אבל החוזה הוא על פיקציה.. החוזה הזה שווה ערך לחוזה על אוויר, והתלות שאתה אומר שיש לו במדד היא גם פיקציה.. אני אסביר.. אם כל האנשים שסוחרים בחוזה גורמים לחוזה לרדת זה לא משפיע על המדד כי המדד עושה סוג של ממוצע מכל המניות שנכללות במדד.. וערך החוזה משתנה לפי היצע וביקוש או עסקאות שהסוחרים בחוזה מבצעים.. זה שהסוחרים מייחסים חשיבות לערך האמיתי של המדד זה הסיבה היחדיה שהחוזה על המדד מושפע מהמדד אבל מבחינה הגיונית אין שום סיבה ליחס חשיבות למדד ואני מתכוון בתור אדם שקונה ומוכר לא בתור אדם שמנפיק את הוזה (שעדיין קשה לי להבין מה האינטרס שלו בדיוק להנפיק חוזה) כלומר המדד לא משפיע באופן ישיר על החוזה אלה הוא משפיע באופן פסיכולוגי על הקונים והמוכרים (וללא כל הצדקה אם תשאל אותי) והמוכרים משפיעים על ערך החוזה. אם יהיה איזשהו כוח גדול שמציל להזיז את ערך החוזה לפי רצונו הוא יכול להביא את החוזה למצב שאין קשר בין הערך שלו לערך של המדד.

אני מקווה שאני ברור בגישה שלי ושאתה מצליח להבין מה הכוונה שלי.
🕒 פורסם בתאריך: 24/05/2021 18:52
בתיאוריה. בפועל, הוא צמוד למדד בגלל הארביטראז' שיווצר אחרת (מהגורמים שהזכרת בהמשך ההודעה).

בשעות שהמסחר (במניות, לא בנגזרים) פעיל ותקין, מחירי החוזים צמודים לגמרי למדד.
🕒 פורסם בתאריך: 24/05/2021 21:06
צודק.

התעלמתי מכך שמנפיק החוזה (או כל אחד) יכול להנפיק חוזים חדשים או לקנות בחזרה את החוזים שמכר, וזה משתלם לו בדיוק לפי המדד.
🕒 פורסם בתאריך: 25/05/2021 00:20
אם א' מוכר חוזה ל-ב' זה לא משפיע על המדד.

אבל אם א' מוכר חוזה, ובאותו רגע גם קונה מניות שנכללות במדד, אז הוא יוצר ביקוש לאותן מניות. הביקוש גורם לעליה במחיר המניות.

כשקונים חוזה מהמנפיק זה בדיוק מה שקורה - המנפיק מוכר חוזה וקונה מניות בסכום של החוזה.

גם על נפט אפשר לעשות חוזה החלפה. נגיד חוזה שברגע הפקיעה אני משלם 60$ ומקבל חבית נפט. זאת התחייבות הדדית - יכול להיות שזה יאפשר לי לקנות חבית בזול, יכול גם להיות שאאלץ לקנות חבית מעל מחיר השוק.

במניות זה די דומה - ביום הפקיעה אני משלם סכום ידוע ומקבל כמות ידועה מראש של מניות. אבל בניגוד לנפט אני לא באמת מקבל את המניות, אלא את השווי שלהן באותו רגע. זה לא נורא משנה, אני יכול לקנות אותן בעצמי אם בא לי.

אני חושב שהבנת הצד של המנפיק היא קריטית.

תצא מהנחה שהמנפיק לא מחפש להמר, אלא להרוויח בכל מקרה - בין אם המדד יעלה ובין אם ירד. איך עושים את זה? כמו שכתבתי קודם:

אתה רואה שלמנפיק החוזה לא אכפת אם המדד יעלה או ירד - כך או כך הוא מרוויח בדיוק אותו דבר.

את זה אפשר לעשות על מדד sp500 אבל לא על כל מדד פיקטיבי (למשל מזג האויר). כלומר אפשר למכור חוזה על מזג האויר, אבל מי שיעשה את זה הוא מהמר - אולי ירוויח ואולי יפסיד. זה שונה מחוזה על sp500 בו מנפיק החוזה לא מהמר - הוא מרוויח בטוח.

עם הצדקה.

בכל רגע יכול המנפיק, או כל אחד, להנפיק חוזה חדש. אני לא יכול למכור יותר יקר ממנו כי אף אחד לא יקנה ממני אם מישהו אחר מוכר בזול.

המחיר שהמנפיק יכול למכור בו קשור באופן חזק למדד. אם הוא מוכר בזול מדי הוא לא יוכל לכסות את עצמו כמו שתיארתי, ולהרוויח בכל מצב.

נחזור לדוגמה - קניתי חוזה שאומר שבתאריך נתון אני משלם 100$ ומקבל 100$*מדד. המדד היה 1 כשקניתי אבל עלה בינתיים ל-1.2.

המנפיק יכול לייצר חוזה כזה, אבל כדי להבטיח שלא יפסיד בשום מצב הוא צריך לקחת לפחות 20$ תמורת החוזה (אז הוא יקנה מניות ב-120$ ובפקיעת החוזה הכל מתקזז).

נגיד אני רוצה למכור את החוזה שלי - אף אחד לא ישלם לי יותר מ-20$. זה ערך החוזה, והוא נגזר ישירות מהמדד (חוזה על 100$, מדד עלה ב- 20%).
🕒 פורסם בתאריך: 28/05/2021 15:26
בסדר מחיר ההנפקה קשור באופן חזק וישיר למדד.. אבל מרגע ההנפקה תהליך התנוע של המדד לא קשור למדד, למעשה מה שמזיז אותו זה כמו כל מחיר פיננסי אחר היצע וביקוש הרבה עסקות של קניה במרקט ירימו את המחיר והפוך אני טוען שאם יש קשר בין התזוזה של החוזה לתנועת המדד עצמו זה בגלל שביצוע העסקות בין הנשים מתבסס על מחיר המדד.. תיאורתית אנשים שסוחרים בחוזה הכוח בקביעת המחיר בידם.. תקן אותי אם אני טועה. אני יגיד לך מה משהו לא מסתדר לי בין מה שלמדתי על המכניקה של השוק לבין מה שהשוק עושה באמת. אני מתכוון שהמכניקה הפשוטה של השוק אומרת שהמכיא של החוזה או בכללי מוצר פיננסי כל שהוא נקבעת לפי העסקה האחרונה ומשתנה לפי העסקות שנסגרות בשוק. אם זו מכניקת השוק, ועל זה אני חושב שאין וויכוח למהמ שמישהו ואני לא מתכוון למנפיק החוזה אני מתכוון לסוחרים התוך יומיים שסוחרים חוזה יהיה איכפת בכלל מהמדד?
🕒 פורסם בתאריך: 28/05/2021 16:06
לא רק מחיר ההנפקה אלא גם מחיר המימוש.

לא מדוייק, כי אחרת יווצר ארביטראז.

נכון. וזה אכן המצב.

כי החוזה הוא על המדד.

אם היה הפרש בין שווי החוזה (+ריבית מסויימת עד פקיעת החוזה) לבין שווי המדד היה ארביטראז.
🕒 פורסם בתאריך: 28/05/2021 16:10
שאגב זה בדיוק מה שחלק מקרנות הפנסיה בארץ עושות.
🕒 פורסם בתאריך: 29/05/2021 20:02
אוקי אבל ארביטראז' לא משרת את הסוחר התוך יומי כי אני לא יכול לקנות חוזה עתידי במקום מסויים ולמכור אותו במקום אחר, או הפוך לקנות יחידה מסויימת של הSPY ולמכור אותה בתור חוזה עתידי. במיוחד שבסופו של דבר אני לא מקבל כלום בתאריך הפקיע. כלומר אם נשווה את זה לחוזה עתידי שהוא בילאייבל (שבתאריך הפקיע אתה מקבל מוצר פיזי) ובאמת נוצר פער ארביטרז' אז הפער מהווה משהו, אבל בחוזה עתידי על הS&P אני לא מקבל מוצר פיזי בסופו של יום אז גם אם יווצר פער מה זה משנה לי בתור סוחר יומי? ואתה יודע בסופו של דבר זה מה שאני מנסה להבין, אני קונה חוזה ES ומוכר אותו באותו יום עושה רווח או הפסד של כמה נקודות מה איכפת לי מהמדד? והשאלה היותר חשובה בוא נצא מנקודת הנחה שכולם היו חושבים כמוני ולא היה איכפת להם מהמדד באמת והמחיר היה זז ללא קשר למדד מה היה קורה במצב כזה? יש משהו שיכול להשפיע על המחיר חוץ מהסוחרים שסוחרים בו? וזה הנקודה הסופית שלי בסופו של יום. הסוחרים המוכרים והקיונים מזיזים את המחיר של החוזה, למדד אין השפעה ישירה על המדד ובגלל זה מאוד קשה לי להבין איך זה שהוא תמיד מיצג את המחיר של המדד. אני למשל לא מסתכל על המדד בכלל אני קונה ומוכר לפי התזוזה של מחיר החוזה על הגרף. אם כולם מתנהגים כמוני ואף אחד לא מודע בכלל למחיר המדד באותו רגע איך יכול להיות שהם זזים ביחד? אני מרגיש כאילו יש משהו שאני מפספס ולא מבין. ההגיון שלי אומר משהו אחד והמציאות עושה משהו אחר.
🕒 פורסם בתאריך: 29/05/2021 20:41
כי במציאות יש סוחרי ארביטראז' שבכל פעם שהמחיר של החוזה מתרחק בקצת (ממש קצת) ממחיר המדד הם קונים את הזול ומוכרים את היקר.
🕒 פורסם בתאריך: 29/05/2021 20:48
למה לא?

וגם אם אתה אישית לא יכול, יש מספיק אחרים שכן.

איך הגעת לזה?

היה בא מישהו אחד, מנצל את הארביטראז ועושה ערמות של כסף.

לא.

כמו כל נכס, מה שמשפיע בסוף על המחיר זה הסוחרים בנכס.

אבל מאחר וכל אחד יכול לסחור לעולם לא יהיה ארביטראז משמעותי כי תמיד יבוא מישהו לסגור את הפער.

כי ארביטראז.

אם החוזה היה יותר זול מהמדד אז מישהו היה קונה את החוזה ועושה ערימות של כסף.

אם החוזה היה יותר יקר מהמדד אז מישהו היה מוכר את החוזה ועושה ערימות של כסף.

חלק אולי עושים כמוך, אבל מספיק שיש אחד שמסתכל גם על החוזה וגם על המדד כדי לסגור את הארביטראז הזה.

ותאמין לי שיש הרבה יותר מאחד כזה.
🕒 פורסם בתאריך: 29/05/2021 22:05
אם החוזה היה נכס שיש ממנו כמות נתונה ומוגבלת, יתכן שהיית צודק.

אבל זה לא המצב - אפשר להנפיק חוזים חדשים, ואפשר למחוק חוזה (אם מנפיק החוזה קונה אותו - עכשיו יש לו חוזה מול עצמו, שזה שקול לאין חוזה). המחיר שבו כדאי לבצע את הפעולות האלה קשור ישירות למדד.

בוא ניקח אנלוגיה - נגיד אנחנו סוחרים בברווזי גומי. יש מיליון ברווזי גומי מדגם מסוים, וסוחרים קונים ומוכרים אותם. המחיר נקבע לפי ביקוש והיצע בלבד. יכול להיות שמחיר ברווז יעלה למיליון דולר, או ירד לסנט אחד - הכל היצע וביקוש.

אבל מה אם ניתן לייצר ברווזים בעלות x? אז המחיר לא יכול לעלות בהרבה מעל x - אם זה יקרה, מפעלים יתחילו לייצר בכמויות וההיצע יוריד את המחיר. כך המחיר לעולם יהיה x או פחות.

ומצד שני - מה אם ניתן להתיך ברווזים ולקבל גומי בשווי y? המחיר לא יכול לרדת הרבה מתחת ל-y. אם זה יקרה, מפעלים יתחילו לקנות ברווזים לצורך התכה, והביקוש יעלה את המחיר. כך המחיר לעולם יהיה y או יותר.

ומה אם x=y? אז זה יהיה המחיר וזהו. זה לא מצב הגיוני למוצרים פיזיים, אבל כן למוצרים פיננסיים.