⬅ חזרה לאינדקס

חישוב מס רווחי הון - התחשבות בעמלות

🕒 פורסם בתאריך: 14/12/2017 10:13
עד כמה שידוע לי, מס רווחי הון במכירת נייר מחושב על רווח ההון על הנייר פחות עמלות מסחר.

השאלה שלי היא: האם את עמלות המסחר השונות משייכים לניירות הספציפיים, כך שרווח ההון על אותו נייר מוקטן? או שעמלות המסחר בשנה מסוימת פשוט מקוזזות מכלל רווחי ההון באותה שנה?

דוגמא מספרית:

נניח שקניתי נייר א ב100 ש"ח ונייר ב ב100 ש"ח בשנת 2017. על כל אחד מהם שילמתי בקנייה עמלת פעולה של 1 ש"ח.

באותה שנה מכרתי את נייר א ב120 ש"ח. האם רווח ההון החייב שלי הוא 18 ש"ח (הרווח פחות כל העמלות ששילמתי באותה שנה) או 19 ש"ח (הרווח פחות העמלות ששילמתי עבור הנייר הספציפי הזה)?
🕒 פורסם בתאריך: 14/12/2017 10:55
עמלת קנייה ומכירה משוייכים לנייר הספציפי.

עמלות כלליות (דמי ניהול וכדו') מקוזזות מסך הרווח.
🕒 פורסם בתאריך: 14/12/2017 11:04
אני אחדד טיפה:

רווח ההון מחושב כהפרש בין התמורה שהתקבלה לסכום ששולם (נניח לטובת הפישוט שאין עלייה במדד).

בדוגמה שהבאת - הסכום ששילמת על כל אחת מהמניות הוא 101. הסכום שקיבלת על מכירת מניה א הוא 119 (את התעלמת מעמלת המכירה, אבל אם גם היא שקל, גם היא נכנסת לחישוב), ולכן הרווח הוא 18 ש"ח, שממנו ינכו מס רווחי הון.

בעתיד, כשתמכרי את מניה ב, מחיר הקניה שלה יהיה עדיין 101.
🕒 פורסם בתאריך: 14/12/2017 11:06
למה התכוונת כאן? דמי ניהול הם גם כן בדרך כלל משוייכים לכל נייר באופן ספציפי, אלא אם כן מדובר בדמי ניהול חשבון גלובליים כמו בבתי השקעות. איך זה נכנס לשקלול הרווח?
🕒 פורסם בתאריך: 14/12/2017 11:11
תמוסי על כל הפרש מעל 102, בהנחה שכל פעולה הינה 1 ש"ח, הקניה והמכירה (1+1)

דמי ניהול מורידים את ה"מחיר" של נכס הבסיס על בסיס יומיומי לאורך כל תקופת האחזקה של כלל המשקיעים

אני לא איש מקצוע, אז נא לקרוא את דבריי בהתאם
🕒 פורסם בתאריך: 14/12/2017 11:21
הכוונה אכן הייתה לדמי ניהול חשבון של בית ההשקעות (אם משלמים 20 ש"ח בחודש אז מקבלים ביחד עם זה גם 5 ש"ח מגן מס).

דמי הניהול הפנימיים של הנייר (במקרה של ת"ס וקרנות) אכן מגולמים במחיר כפי שקפה שחור אמר
🕒 פורסם בתאריך: 23/02/2025 23:53
יש עמלות שלא מקוזזות במסחר בניירות ערך זרים, או שכל עמלה הכרוכה ב"ייצור הכנסה" (הכוונה לרווח הון) אמורה להיות מקוזזת?
🕒 פורסם בתאריך: 24/02/2025 10:12
זכור לי שעמלת המרת מטח לא מקוזזת.

אבל אני מסתייג, כי אני לא בטוח.
🕒 פורסם בתאריך: 24/02/2025 10:18
נתון לפרשנות. שלי היא שאין ספק שזו הוצאה בייצור רווח ההון, ולכן מוכרת כהפסד הון.

אני אפילו לא מבין מה הטענה של אלו שאומרים שלא.
🕒 פורסם בתאריך: 24/02/2025 11:25
לא בטוח שהבנתי את התשובה.

לענין עמלות קניה ומכירה, נניח נייר שקלי, האם מפחיתים מהרווח (לענין חישוב המס) את עמלת הקניה והמכירה?

גם במקרה שקניתי ומכרתי בהפרש של עשר שנים?

גם במקרה של העברת ניירות בין בנק(או בית השקעות), כלומר, קניה בבנק א' ומכירה בבנק ב'?
🕒 פורסם בתאריך: 24/02/2025 11:28
כן
🕒 פורסם בתאריך: 25/02/2025 19:46
אני לא מבין - המחוקק לא קבע איזה עמלות כרוכות בייצור רווח הון? זה נתון לפרשנות (של כל גוף שגובה מס רווח הון)?
🕒 פורסם בתאריך: 25/02/2025 20:29
אין רשימה סגורה.

כמו כל דבר שנחקק אי פעם.
🕒 פורסם בתאריך: 25/02/2025 21:40
הפרשנות שלך מתייחסת לעמלת המרת מט"ח, או לעמלת הקניה?
🕒 פורסם בתאריך: 25/02/2025 22:44
עמלת המרת המט"ח.

על עמלת קנייה אין מחלוקת. היא מופחתת ממחיר הקנייה.
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2025 01:24
מה עם מרווח המרה (כשאין עמלת המרה)?
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2025 06:33
למרות שפה ברור לכולם שמדובר בהוצאה לכל דבר, קשה לי לראות איך בכלל לדווח על דבר כזה לצרכי מס.
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2025 10:19
פתרון תיאורטי?

לחשב את שער המט"ח ליום הקניה לפי שער ההמרה האמיתי, ולא לפי שער יציג של יום הקניה.

זה אמנם שינוי משמעותי (ולדעתי יותר הגיוני בעקרון), אבל על הדרך פותר את הבעיה ההיא.

אם כי כמובן זה מתכון לבעיות של שיוך המרת הכסף לקנית המט"ח.

(אם כבר יש לך מט"ח, אם המרת בכמה פעימות, וקנית בכמה פעימות, לפי מה ההצמדה, וכו'.)
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2025 10:37
לא חוקי, ולא פותר את הבעיה של ה-0.7% או כמה שלא לקחו לך כמרווח, רק מעוות את חישוב הרווח.
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2025 14:24
ב

ברור שכעת לא חוקי.

הצעתי כפתרון תיאורטי, שכך יהיה התקנות.

וזה לא מעוות דבר, להיפך, זה פותר את העיוות הנוכחי שנקבע לפי שער יציג.

(למה קנית המניה נחשבת לפי המחיר שאני קניתי, ולא לפי השער יציג?

כמובן שנאי מבין את ההבדל, אבל בא להדגים גם פה זה יותר הגיוני)
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2025 14:25
מה שאתה מציע זה למסות רווחי מט"ח (ולהכיר בהפסדי מט"ח).
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2025 14:28
אני מבין את הטיעון, אבל כמו שאמרת זה לא יעבוד במקרים כמו:

אל תשכח שחלק גדול מהאנשים (במיוחד מאלו שמשלמים הרבה מס) הם סוחרים ולא משקיעים לטווח הארוך כמו חברי הפורום.

זה אומר שהם ממירים שקלים לדולרים (למשל) פעם אחת, ואח"כ עושים הרבה מאוד עסקות של קניה ומכירה של מניות בדולרים.

לפי איזה שער תחשב את שווי המניה השקלי של מניה שקנית בדולרים שיש לך ממכירה של מניה קודמת?
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2025 14:30
מה פתאום?

אני מציע להחליף את אחד התחשיבים של שערי מט"ח הקיים בתחליף חדש.

כיום אחד מהחישובים מציע לחשב רווח לפי מחיר קניה* שער מט"ח אז - ביחס למחיר מכירה*שער מט"ח נוכחי.

אני מציע להחליף את התחשיב הזה ב: מחיר קניה*מחיר המרת מט"ח בפועל - ביחד למחיר מכירה*שער מט"ח נוכחי/שער המרה חוזרת חילופי.
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2025 14:32
במקרה כזה הייתי באמת אומר ללכת על שער יציג.

ואז גם אין את טענת פותח האשכול של חשבון עמלת המרה (שנגבית 'בסתר') - כי לא היתה כזו.

אבל כאמור, מסכים שזה מסובך 'לצבוע' מתי כך ומתי כך. (-לא שכעת חישוב הריאליות בניע"ז זה בדיוק הדבר הכי לא מסובך...)
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2025 14:37
הוא התלונן על 0.7%, ואתה באת והכנסת שינויים של 1-10% (פוטנציאלית).

בכל מקרה נשאיר לכנסת ישראל את החקיקה.
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2025 14:42
בדיוק מה שכתבתי:

בדיוק מה שכתבתי:
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2025 14:42
אבל זה המקרה הנפוץ.

אין טעם לשנות את החוק בשביל חלק מאוד קטן מהמקרים.

זה לא נכון. הייתה עדיין המרה בהתחלה (ואולי גם בהמשך כל פעם שהמשקיע הכניס עוד כסף), ויש גם המרות במשיכה חזרה לשקלים.
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2025 20:45
לא 'לשנות את החוק' אלא להוסיף תיקון כזה.

וזה לא 'מאוד קטן', זה רלוונטי עבור כל משקיעי האיריות לטווח ארוך.

אם כי אתה צודק שאצלם זה פעולת מכירה לא תדירה, בניגוד לסוחרים היומיים.

?

כאמור לעיל:

היכן שהיתה המרה - לפי שער המרה.

היכן שהיה שימוש בדולרים - לפי שער יציג.

בהקשר להמרה במשיכה התלבטתי באמת האם ההגיון אמור להיות שער יציג או להעדיף שער המרה.
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2025 22:06
להוסיף תיקון לחוק זה בהגדרה לשנות את החוק.

צודק, זה לא "מאוד קטן" אלא זה "מאוד מאוד קטן".

זה חלק זניח לחלוטין מכלל המשקיעים.

עכשיו אתה סתם מסבך את הכל אפילו עוד יותר.

ואם היה גם וגם?

אם אני סתם משקיע בקרן מחלקת, ופעם ברבעון מוסיף כסף לתיק וקונה יחידות בשילוב של הכסף החדש והדיבידנד, תעשה חישוב נפרד לפי המקור של הכסף?

ואם יחידה עולה 100 דולר, ש30 מהם הגיעו מדיבידנד ו70 מכסף חדש (וקניתי רק יחידה אחת), איך תחשב את המס על היחידה הזאת?

לפי הגישה שלך, למה עמלות המרה בקניה הן כן הוצאה ואילו עמלות במכירה לא?
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2025 23:07
מסכים שזה מסובך.

כתבתי זאת במפורש בהודעה הפותחת, שזה מסובך טכנית.

רק שתיאורטי זה היה יותר הגיוני.

שאלה טובה.

באמת הסתפקתי.

הצד שלי לחלק בין הדברים הוא:

כשיש לי שקל ואני רוצה לסחור בקרן Z - אני צריך להמיר ולקנות. - לכן צריך לחשב את עמלת ההמרה, ואת עמלת הקניה.

כשיש לי מיה דולרית ואני רוצה לממש אותה - אני צריך למכור - ולכן צריך לחשב את עמלת המכירה.

האם לקנות כעת בדולרים עצמם באמזון, או להמיר ולקנות בKSP - זה כבר בחירה אישית שלי - איך אני מבזבז את הכסף.

ולא קשור בעצם להוצאות המסחר שלי.

מבין כמובן את הצד הנגדי, ולכן התלבטתי.

אבל האמת, יש מחשבות שיותר טורדות את מנוחתי בלילה.
🕒 פורסם בתאריך: 28/02/2025 23:31
עמלת המרה שבוצעה בפעולות קניה + מכירה שבהן היה רווח הון, לא תרמה ל"ייצור הכנסה"?
🕒 פורסם בתאריך: 01/03/2025 07:07
אבל זה המצב קיים.

אם אתה יכול לקשר את ההמרה בצורה חד חד ערכית לקניה, אז היא חלק מעלות הקניה.

לדוגמא כשאתה קונה מחשבון שקלי דרך הבנק, ניירות במטבע חוץ.

והם מבצעים את ההמרה אוטומטית, אז כל העלות השקלית שיצאה לך מהחשבון, כולל עמלות ההמרה והמרווחים נחשבים לחלק מעלות הקניה.

אבל אם ביצעת את ההמרה בנפרד, ואז קשה לקשר במדוייק אם המרת דווקא לקניית המניה או שהמרת כדי להחזיק דולרים ולקנות עוד שבוע, אז ההמרה לא חלק מהקניה.

בקיצור, כל המרה שתוכל לקשר בצורה מדוייקת לקניה, (או למכירה) תכלל.
🕒 פורסם בתאריך: 02/03/2025 00:03
יפה.

עד עכשיו השתמע באשכול שאין צד חוקי/טכני כזה.

רק לוודא, לפי דבריך זה לא רק עמלות קניה/מרווח המרה, אלא גם שער המרה?

כלומר לא יסתכלו בכלל על השער יציג של אותו היום, אלא כמה עלות שקלית שילמתי על הניירות?

כלומר:

או עלות שקלית קניהמחיר מכירה*שער דולר יציג ביום המכירה. (במקום עלות דולרית קניה*שער יציג דולרי יום קניה)

או מחיר דולרי קניה*שער יציג יום מכירהמחיר מכירה*שער דולר יציג ביום המכירה.

די רלוונטי לברוקר ישראלי שמאפשר זאת (כמו אקסלנס, אגב שינו את התעריף) או חשבונות קש באיבי שיש המרה אוטומטית.
🕒 פורסם בתאריך: 28/04/2025 14:38
השואל גלש לנושא של חישוב רווח הון לפי עלות ותמורה שקלית (כלומר למסות רווחי מטח ולהכיר בהפסדם)

ואילו תגובתך מתייחסת לשאלה האם עמלות ומרווח המרת מטח נחשבים הוצאה.

האם יש לזה אסמכתא בחוק/תקנות כלשהן?

אם כן זה יכול לסייע בתוכנית ESPP בה יש לי אסמכתא מהמעסיק לשער החליפין לפיו בוצעה ההמרה.