⬅ חזרה לאינדקס

איך להתגונן מפני ריבית שלילית?

🕒 פורסם בתאריך: 20/04/2015 10:41
יש כבר מספר מדינות באירופה שמנהיגות ריבית שלילית והסיכוי לריבית שלילית בארץ נראה סביר.

רציתי להבין מה זה אומר ואיך אפשר להתגונן מתרחיש כזה.

האם נתחיל לשלם ריבית על מזומן שיושב בחשבון?

האם בלקיחת הלוואה הקרן מצטמקת במקום לתפוח?

לפי דעתכם איזה השקעות יכולות להגן במצב כזה?
🕒 פורסם בתאריך: 20/04/2015 11:32
ריבית שלילית, גם אם תהיה - תהיה נמוכה יחסית, כך שנזק מאוד גדול לכסף שלך זה לא יעשה.

עקרונית - המשמעות היא שלא משתלם לך לחסוך בבנק (שזה המטרה של ריבית שלילית - לעודד השקעות והוצאות), ובמקרה קיצוני תשואה של אגחים מסוימים תהיה שלילית. היות וההלואוות הן סה״כ בריבית שהיא מעל ריבית בנק ישראל הן כנראה יהיה עדיין עם ריבית חיובית בסופו של דבר.

וסה״כ - לא חושב שזה מחייב אותי כמשקיע לפעולה מיוחדת כלשהי, שונה מההתנהלות הרגילה - להוסיף לתיק ולאזן, להוסיף לתיק ולאזן...
🕒 פורסם בתאריך: 20/04/2015 11:52
תודה @Yevgeny

האם יש מצבים שאתה משנה את הקצאת הנכסים בתיק שלך?

למשל בשוק דיפלציוני, להקטין את החלק האג"חי והגדיל מניות/סחורות/זהב ובשוק אינפציוני ההפך?

או שאתה רואה בזה סוג של תזמון שוק?
🕒 פורסם בתאריך: 20/04/2015 12:59
מצב השוק הנוכחי באותו רגע הוא לא אחת מהנחות היסוד בבסיס תמהיל התיק שבניתי, ולכן כשהוא משתנה - זה לא משנה את הסיבות שבגללן התיק הוא כמו שהוא. כשמרכיבים שונים בתיק עולים או יורדים - אז האיזון ״מטפל״ בזה ומחזיר אותם ליחס הנכון.

כן יוצא לי לשנות לפעמים את הרכב התיק - אבל זה לא מסיבות שקשורות למה מצב הרוח בשוק היום.

יכול להיות שרמת הסיכון שאני יכול/רוצה לשאת השתנתה, יכול להיות שהיחס בין גודל התיק הנוכחי למקורות הכנסה אחרים (משכורות עתידיות צפויות למשל) השתנה, יכול להיות שלמדתי משהו חדש שיאפשר לי לנהל את ההשקעה שלי באופן יעיל יותר (מבחינת עמלות או מבחינת מיסוי) או שיש מוצר חדש בשוק שמתאים יותר לתוכניות ההשקעה שלי מאשר מה שהיה זמין לי בעבר.

הבעיה בתזמון השוק היא לא רק החוסר יכולת לחזות את העתיד בצורה מוצלחת (כי אז אולי הסיכוי שלך לטעות היה זהה למעלה או למטה), אלא שהפסיכולוגיה והרגשות שלנו כבני אדם (שהתפתחו לשרוד בסוואנה, לא להעריך הסתברויות וסיכונים ולתכנן השקעות עשורים קדימה) דווקא גורמות לנו לטעויות שבממוצע הן לרעתינו (לקנות בשיא (כשיקר) ולמכור בשפל (בזול) ). אז זה מה שההימנעות מתזמון שוק אמורה להגן ממנו - מעצמינו.