⬅ חזרה לאינדקס

סדר במוצרים פנסיונים | עצמאי בדרך לעצמאות כלכלית

🕒 פורסם בתאריך: 24/06/2018 22:06
שלום לכולם,

נתחיל בגילוי נאות - אני קורא בפורום כבר תקופה לא מבוטלת, אך לא הגבתי או כתבתי כאן מעולם, בעיקר בגלל חוסר ידע בתחומים הנידונים. אני כותב את הפוסט הזה בתקווה לשמוע קצת דעות לגבי נושאים לגביהם לא הצלחתי לגבש עמדה ושיטת פעולה, למרות קריאה רבה בנושא. ובמטרה לפתוח דיון שיכול להיות רלוונטי להרבה עצמאים.

אציין שאני בן 29, נשוי, ללא ילדים אבל עם תכנון לכאלה, בעל חברה העוסקת בהפקת פרסומות.

המטרה הנוכחית היא להגיע להבנה טובה בניהול כספי, ונקיטת מספר פעולות שיאפשרו לי שקט נפשי יחסי,

בהמשך, מטרת העל היא להגיע לעצמאות כלכלית עד גיל 40-50 (לאחר שיקומטו מספרים, מספר מדוייק יגובש).

כיום עם משכורת חודשית של 19,900 ברוטו + משיכת דיבידנטים מהחברה ביחס לרווחים באותה השנה.

אג'נדה

האג'נדה שאימצתי היא שהמדינה עושה הכל כדי לבלבל אותנו. והמפתח לפרישה בכבוד הוא להיפטר ממנגון זה ולנהל את כספי בעצמי, במורכבות מינימלית, גם אם זה יעלה לי מעט יותר. אני סבור שההבנה איפה נמצא כספי משמעותית להתנהלות בריאה.

לטובת כך ננקטו מספר פעולות בתקופה האחרונה:

1. פתיחת תיק השקעות בIBI, והשקעה ב100% מניות (VTI/ VXUS - מאפשרים לעקוב אחרי כל השוק בצורה קלה, בדמי ניהול שלא צפויים לעלות, אין אפשרות מקבילה נוחה/זולה בבורסה הישראלית. העדפתי על פני VT משום שדמי ניהול זולים יותר. יחס 50%-50% נבע מהערכה גסה של גודל השוק האמריקאי). קראתי וקורא רבות אודות השקעות פאסיביות ועל הנזק הטמון בנסיונות לתזמן את השוק. מכיוון שזו האמונה שלי, אני מעריך שאדע להתמודד בהצלחה עם מפולות, גם אגרסיביות, ולא אתפתה למשוך כספים שלא על פי התכנון המקורי.

2. העברתי את קרן ההשתלמות שהיתה מנוהלת בילין לפידות לIBI גם כן, לטובת השקעה במדד S&P 500. מפריש לקרן את הסכום המקסימלי שזוכה להטבת מס (1571 ש"ח בחודש), התכנון הוא להעביר אותה לIRA ברגע שיהיה שם סכום שיאפשר זאת, ובמעבר לIRA היערכות מחדש.

3. בנוסף לאלו, רכשתי בתקופה הלא רחוקה דירה (ללא משכנתא), קיומה של הדירה מאפשר לי להיות רגוע בנוגע להשקעה אגרסיבית במניות והסיכון הכרוך בכך. לכן לא משנה מה יקרה לתיק - זה לא יהיה קטסטרופאלי לחיים שלי, ותמיד אוכל להתאושש. המקצוע שלי גורם לי להיות בטוח בעצמי וביכולת שלי להשתלב בשוק במידת הצורך.

ולשאלתי, מה עוד?

מלבד תיק ההשקעות שנפתח, אני מאוד מתקשה להבין מה הגישה הנכונה בנוגע למוצרים הפנסיונים? ובהינתן האג'נדה שלי, מה יהיו הצעדים הריאלים לצמצום שליטת המדינה בכספי, והשקעתו בצורה סבירה?

כיום יש לי ביטוח מנהלים בהראל עם הפרשה חודשית של 4,566 ₪ (שנפתח כשלא הבנתי שום דבר בנושא). ההשקעה הינה במסלול לבני 50 ומטה שבו יש השקעה של 30-40 אחוז מניות. דמי הניהול בהראל הינם 0.9% מצבירה בשנה ו0% מההפקדה החודשית. בביטוח המנהלים בהראל יש גם ביטוח חיים של 932,065 ₪ ואבדן כושר עבודה של 15,000 ₪.

השאלה שלי, היא מה ריאלי לעשות בנוגע למוצר הפנסיוני אותו אני מחוייב עפ"י חוק?

להשאר עם ביטוח המנהלים? לבטל אותו? לרכוש מוצר אחר במקום?

ברור לי שיש כל כך הרבה מוצרים פנסיונים, וקראתי לא מעט ברוב המקומות הזמינים.

אבל המדינה הצליחה לעייף אותי עם המורכבות של הדברים, והייתי מאוד רוצה לדעת מה יהיו צעדים ריאלים בהינתן העובדה שאני מעוניין לחסוך ולהשקיע יותר באופן עצמאי , ולהוריד את חשיבות כספי הפנסיה מהמשוואה הכלכלית של חיי?

תודה רבה,
🕒 פורסם בתאריך: 24/06/2018 22:31
ברוך הבא לפורום!
🕒 פורסם בתאריך: 25/06/2018 07:33
ברוך הבא.

כאמור אסור ליעץ יעוץ אישי.

אשאל כמה שאלות.

1. במקרה של משבר מה הסיכוי שהמשבר יפגע דווקא בתחום שלך? (רמז במיתון יש פחות צריכה/פרסום).

2. מה הדמי ניהול בביטוח מנהלים לעומת קרן פנסיה?

3. למה בקרן פנסיה יש פחות מניות מכל שאר הדברים?

4. לגבי ההבדלים מומלץ להסתכל האתר האוצר שלי או בפנסיוני
🕒 פורסם בתאריך: 25/06/2018 09:40
תודה יוסיק!

אני מבין, לכן ניסיתי לייחס את הייעוץ למקרה כללי של עצמאי המעוניין לצמצם את מוצריו הפנסיונים בכדי לחסוך באופן עצמאי בצורה טובה ויעילה.

אם צריך לערוך את הנוסח של הפוסט המקורי בצורה כלשהי, אשמח לבצע זאת, אין כוונה לעבוד על חוקי הפורום אלא לדון בנושא שנראה לי רלוונטי ללא מעט אנשים.

מנסיוני התחום שלי חווה משברים בצורה פחות קיצונית, וגם בתקופות משברים (לא קיצונים) החברות גדולות ממשיכות לפרסם.

לקוחתי הן חברות הטכנולוגיה והפרסום הגדולות בעולם, חלקם הגדול בסין ובארה"ב, כך שלכלכלה הישראלית בפרט אין השפעה משמעותית על העסק שלי.

אבל, אולי כדי להשאיר את נושא הפונטציאל הכלכלי של העסק והשפעת המשק עליו מחוץ למשוואה, מכיוון שזה הופך את הייעוץ לספציפי מידי וכאמור זו אינה הכוונה.

כמו שציינתי, הבנה של כל המוצרים הפנסיונים וירידה לרמת התחשיבים של דמי הניהול בכל מוצר אינו משהו שאני יכול ומעוניין לעשות בצורה יעילה.

על אחת כמה וכמה כשיש כאן כל כך הרבה משתנים נוספים (הפרשה לפנסיה כחסכון במס בעקבות הוצאת העסק, גיל פרישה מאוחר, מחוייבות עפ"י חוק וכו' וכו')

או במילים אחרות, אני מכיר בעובדה שאני לא מסוגל ללמוד את כל הנושא הזה בצורה טובה ולהבין כל מוצר ומוצר, ויחד עם זאת אני לא מעוניין בשום סוכן ביטוח שימשיך לנהל לי את התיק בצורה אקטיבית בלי שיש לי מושג מה קורה עם הכסף.

מה אני כן מחפש? אני מחפש אסטרטגיה משלימה שתואמת את כל מה שתארתי, כי הרי אם היה אפשר, הייתי מבטל את ביטוח המנהלים ומפריש הכל בצורה מבוקרת לתיק ההשקעות שלי. אבל מכיוון שזה לא אפשרי, אני מניח שהשקעה נכונה במוצר הפנסיוני אליו אני מחוייב יכולה להיות פיזור ביצים בסל נוסף בצורה נוחה.

Hope it makes sense :)
🕒 פורסם בתאריך: 25/06/2018 10:53
זה דוקא אפשרי (בערך).

יש דבר שנקרא קופת גמל ira. זה חסכון פנסיוני שנותן לך לנהל את הכספים בעצמך. (פותחים לך חשבון השקעות, שמים את ההפקדות שלך שם ונותנים לך לנהל אותו).

אין בעיה לנייד כספים מביטוח מנהלים/קרן פנסיה אל קופת גמל.

מצד שני קח בחשבון שבקופת גמל יש גם חסרונות. למשל אין שם את הרכיב הביטוחי שיש בפנסיה/מנהלים.
🕒 פורסם בתאריך: 25/06/2018 11:01
להבנתי עד כה, קרן השתלמות בניהול אישי (IRA) תלויה בהון ראשוני מסויים (200K בIBI מבידקתי האחרונה), מה שעדיין לא אפשרי מבחינתי.

האם לקופת גמל בניהול אישי (IRA) יש גם כן ישנה דרישת הון ראשוני? או ש"כל אחד" יכול לפתוח כזו? בהנחה וכן, שווה באמת לבדוק את הנושא.
🕒 פורסם בתאריך: 25/06/2018 11:18
תלוי בבית ההשקעות.

רובם מסתכלים על הצבירה הכוללת (קה"ש+גמל, אם אתה מעוניין להעביר את שניהם) בשביל המינימום.

יש לא מעט שהמינימום שלהם הוא 100K, ושמעתי גם על כאלה עם מינימום של 30K ואולי אפילו יש כאלה בלי מינימום בכלל.
🕒 פורסם בתאריך: 25/06/2018 12:15
בהתחשב באג'נדה שלך:

נשמע שאכן קופת גמל IRA תהיה המוצר הפנסיוני המתאים ביותר לאג'נדה.

אם הגעת למסקנה שקופת גמל IRA היא המוצר המתאים ביותר עבורך, אבל עוד לא הגעת לסכום המינימלי (כ100K) שעבורו בתי השקעות נותנים דמי ניהול טובים (כ0.1-0.2), לא הייתי רץ במקומך לIRA, אבל אתה כבר יכול לנייד הכול לקופת גמל למסלול פאסיבי של מדדי מניות חו"ל/ארה"ב, וכשתגיע לצבירה הרצויה, תעבור לIRA.

מסלולים כאלו קיימים באינפיניטי, IBI, ואינטרגמל. תתמקח, ולך על דמי הניהול הזולים ביותר. אל תשכח שיש לך גם את ההשתלמות (בשביל המיקוח), המסלולים זהים.

שים לב שבקופת גמל אין ביטוחים בכלל.

אם אתה סבור שאתה צריך את הביטוחים האלו, דאג לרכוש אותם בנפרד.

יכול להיות שתוכל להפקיד בביטוח המנהלים בדיוק את גובה הפרמיות, ותישאר שם ללא חיסכון.
🕒 פורסם בתאריך: 25/06/2018 12:29
מאוד עוזר, תודה רבה.
🕒 פורסם בתאריך: 25/06/2018 12:30
אני לא בטוח שניתן כיום להעביר הפקדות מביטוח מנהלים/קרן פנסיה לקופ"ג IRA. המדינה עדיין רוצה שיהיה לכל אחד חיסכון בטוח לגיל פרישה.

בכל מקרה, אם זה כן אפשרי, ואתה מעביר את הכספים שלך מביטוח המנהלים ל-IRA, אתה מאבד את המקדם המובטח שלך! אני לא יודע מה המקדם שלך, אבל כדאי לבדוק טוב טוב אם אתה מוכן לוותר עליו.
🕒 פורסם בתאריך: 25/06/2018 12:33
גם אם פתח את הביטוח לפני סוף 2012, בדמי ניהול שהוא משלם מהר מאוד המקדם ה"מובטח" יאבד את היתרון שלו.

כמו כן "מובטח":

1) הקצבה שלך תלויה בתשואה של מסלול כללי-פורשים-1 או משהו כזה. אז בעצם רק הקצבה הראשונה שלך "מובטחת"

2) הקצבה מובטחת רק לעניין עליית תוחלת חיים. אם משרד האוצר ישנה את הריבית התחשיבית, חברות הביטוח יוכלו לעדכן את המקדמים שלהם בהתאם.

ג.נ. ויתרתי על מקדם 201 עם ד.נ של 0.5%
🕒 פורסם בתאריך: 25/06/2018 13:30
אפשרי כבר יותר משנה.

גם קופ"ג זה חסכון לגיל פרישה... ולגבי הבטוח - יש מגבלת על מסחר בקופ"ג IRA שגורמות לו להיות "יותר בטוח"

לגבי מקדם מובטח, מהנסיון שלי רובם לא שווים את ההבדל בעמלות, אבל אכן שווה לבדוק את זה לפני שעושים צעד בלתי הפיך.
🕒 פורסם בתאריך: 25/06/2018 21:49
ברוך הבא!

- תוהה לגבי העדפת VTI/ VXUS על פני VT. החסכון אמור להיות די קטן, נניח לתיק של חצי מליון שקל מדובר על חסכון של בערך 130 ש"ח בשנה.האם סכום זה שווה לך את הטירחה בעבודה מול שתי קרנות ושמירה על איזונן?
🕒 פורסם בתאריך: 25/06/2018 21:54
איזה טירחה זה כבר גורם?

כולה עוד נייר אחד לקנות.

לא צריך לעשות שום דבר מיוחד כדי לשמור על איזון ביניהן, זה קורה אוטומטית (אלא אם כן אתה רוצה חלוקה שהיא לא לפי שווי שוק)