⬅ חזרה לאינדקס

התחלה

🕒 פורסם בתאריך: 28/09/2018 14:58
שלום לכולם,

התחלתי לקרוא בבלוג לפני מספר חודשים, מה שעזר לי להגיע לשתי הבנות עיקריות.

הראשונה היא שאני פשוט לא מבין חצי דבר בכל מה שקשור בכלכלה, כסף, שוק ההון, פיננסים, פנסיות ועוד מילים של אנשים גדולים. השניה היא שזה חשוב, ושאני רוצה להבין ולדעת עוד על התחומים האלו.

אז בחודשים האחרונים הקדשתי זמן ככל הניתן ללמידה מהבלוג ומקורות אחרים, מה שבהחלט עזר לי המון (אם כי עדיין אני נתקל בלא מעט פוסטים או תגובות בפורום שמכילות מילים שנדמה כאילו חתול עבר על המקלדת).

ובעוד שהתמונה הכללית מתחילה להתבהר לאיטה, אני מתקשה בפרטים הקטנים ובלקיחת הצעד הראשון.

קצת על עצמי בכללי:

אני בן 24, רווק, גר עם ההורים. השתחררתי מהצבא בגיל 18 וחצי עקב בעיה רפואית ומאז בעיקר עבדתי. את הכסף שחסכתי הוצאתי בעיקר על טיולים בעולם תוך שחשבתי עם עצמי מה לעזעזאל לעשות בחיים.

לפני שנה חזרתי מהפרק האחרון בחו"ל היישר אל לימודים באוניברסיטה בפקולטה לאמנויות, שם העברתי את השנה האחרונה.

לאחרונה הגעתי להבנה כי התואר הזה, עם כמה שהוא מעניין ומעשיר - הוא לא בשבילי.

לכן החלטתי לקחת שנה הפסקה, שתוקדש בעיקר ללמידה אישית, חיסכון וחישוב מסלול מחדש בחיים.

אם כי כרגע אני די משוכנע שהייתי רוצה בכל זאת ללמוד במוסד ללימודים גבוהים תואר משולב בפילוסופיה/פסיכולוגיה, פשוט בגלל העניין הרב והסקרנות הגדולה שיש לי כלפי התחומים האלה, מטרידה אותי המחשבה שאפילו שכנראה אצא נשכר מאוד בפן האישי וההשכלתי, עדיין לא אצא עם מקצוע ו"אבזבז" את השנים הקרובות (הן מבחינת זמן והן מבחינת כסף) על תואר שלא יקדם אותי במיוחד לכיוון של קריירה או הכנסה טובה שאיננה תלויה בלעשות דברים שלא מעניינים אותי בעבור כסף.

כרגע אני אחמ"ש בחצי משרה במקום עבודה שעבדתי בו לסירוגין ב5 השנים האחרונות.

סדר גודל של 25 שעות פלוס מינוס, על פני 3 ימים בשבוע בשכר ממוצע של 6000 ש"ח נטו. העבודה נסבלת, אך במספר השנים הצנוע שלי כשכיר הבנתי שאעדיף להיות עצמאי על פני להיות משועבד למקום עבודה ולמכור את זמני כדי לעזור לאחרים להתעשר. (עצמאי במה? אין לי מושג.)

אין לי שום התחייבויות או חובות. כרגע יושבים בחשבון הבנק שלי כמה אלפי שקלים בודדים (לכן במובן הזה אני נדהם לראות כאן בפורום אנשים בגילי או צעירים ממני עם מאות אלפי שקלים בחסכונות). הכסף הזה משמש בעיקר לעזרה בבית: קניות, דלק וכו'. אין לי חסכונות משל עצמי או שהוריי חסכו עבורי, שכן מצבם הכלכלי מעולם לא היה מזהיר במיוחד (הוריי גרושים, אם זה משנה משהו). כרגע ההוצאות שלי מסתכמות באזור אלף ש"ח בחודש. ככה שה5000 הנותרים די פתוחים להשקעה כמו שזה נראה. העניין הוא שאצטרך לשלם על הלימודים שלי בעצמי, מה שגורם לי להסס להשקיע כעת במקום לחסוך הכל ואז לשים בצד עבור הלימודים.

יש לי רכב משלי שנרקב בחניה מחוסר שימוש (שווה במקרה הטוב כמה אלפים בודדים. אין עליו ביטוח או טסט) כיוון שאני משתמש ברכב של אמי כדי להגיע לעבודה. הסיבה היחידה שאני שומר אותו היא ליום שאוכל לעבור לגור לבד. (למען האמת ניסיתי במשך תקופה ארוכה למכור אותו, אך ללא הצלחה)

מטרות לטווח הקרוב:

-להיבחן בפסיכומטרי ולהוציא ציון גבוה מספיק שיאפשר לי להתקבל ללימודים בתואר שארצה.

-לצבור מספיק ידע וביטחון על שוק ההון כדי להתחיל להשקיע כבר עד סוף השנה.

מטרות לטווח הרחוק:

-למצוא תכנית ליצירת מקור הכנסה סביר שלא כשכיר (מאיפה לעזעזאל מתחילים?)

-לעבור מהבית של ההורים.

מטרות לטווח הרחוק מאוד:

-משתעשע ברעיון שביום שאצליח לחסוך מספיק, אולי ארצה לבנות בית קטנטן נייד (Tiny House).

-פרישה מוקדמת (?)

כמו שאולי הצלחתי להעביר כאן - יש תכנית כללית מאוד, אולי כללית מדי. ובגדול, אני עדיין מגשש ומנסה להבין מה לעשות.

אם זה מעניין מישהו, אעדכן כאן התפתחויות מעניינות. כמובן שגם אשמח להכוונה או עצות כלליות.

חג שמח לכולם!
🕒 פורסם בתאריך: 28/09/2018 22:26
אז בעצם במקום לעשות עכשיו דברים שמעניינים אותך, אתה רוצה לעשות עכשיו דברים שלא מעניינים אותך כדי שאחר כך יהיה לך כסף לעשות דברים שמעניינים אותך? מזכיר לי את המשל על הדייג שהוצע לו במקום לשבת על המים ולדוג ברוגע, לעבוד קשה יותר, להעסיק צוות עובדים-דייגים, להקים מפעל, להתעשר, עד שהוא יהיה עשיר כל כך שהוא יוכל פשוט לשבת כל היום על המים ולדוג ברוגע...

יש בהחלט מקום לשיקולים של פרקטיקה בבחירת הלימודים (ויש גם ערך כלכלי שונה לזמן שלך עכשיו לעומת אחרי שתרוויח הרבה כסף שיעבוד עבורך), אבל לדעתי כן חשוב לשמור על איזשהו איזון. מה שכן, יש גם אופציות לשלב. לדוגמה, פסיכולוגיה/פילוסופיה עם מדעי המחשב (נחשב מקצוע פרקטי נראה לי. לא משוכנע).

אתה גם יכול להסתכל על זה אחרת- במקום לנסות להיות עצמאי עם יכולות מצומצמות להרוויח היטב, אתה יכול להתמנף באמצעות ההשקעות של המעסיק שלך, כך שבעבודתך כשכיר אולי תוכל להרוויח הרבה יותר (כמובן שעל המינוף הזה תשלם למעסיק באחוז מסויים מכושר הייצור שלך).

מן הסתם לא תקבל על זה מענה בפורום אנונימי, אבל השאלות שלך לעצמך צריכות להיות האם אתה יודע לעשות משהו שאנשים רוצים/צריכים? האם הם יסכימו לשלם על זה? האם הם יסכימו לשלם על זה יותר מהשכר שתוכל לקבל כשכיר?

הכלל פשוט- כסף שאתה צריך בקרוב אל תשקיע בשוק ההון. לכל היותר פקדון/מק"מ וכדומה (לא ממליץ!).

השאלה כמובן אם אתה צריך. בשביל זה תצטרך להיסגר על התוכניות שלך, וזהו צעד הרבה יותר דחוף מלהתחיל להשקיע.

כאמור, אתה צריך קודם להיסגר על התוכניות. למה לעשות פסיכומטרי אם אתה לא צריך? תנסה להיסגר על מהו התואר שתרצה קודם.

אחלה, אבל זה בעדיפות משנית בעיניי להחלטות החשובות יותר, ובכללן עבודה מכניסה בהיקף המרבי שיתאפשר. בשלב זה הגדלת ההכנסה (לצד צמצום ההוצאה, אבל נראה שהיא די מצומצמת) תשפיע על החסכון שלך לאין שיעור לעומת רווחי הון פוטנציאליים.

בהצלחה!