⬅ חזרה לאינדקס

השקעה לנכדים (עזרה לסבתא)

🕒 פורסם בתאריך: 24/10/2018 14:13
שלום לכולם,

אני עוזר לאמא של בת זוגתי להשקיע כסף לנכדים (טווח השקעה של כ18 שנה).

מדי חודש היא רוצה להפריש 100 שקלים לכל נכד. יש כרגע 3 נכדים אך יתרבו בעתיד הקרוב.

הדבר הטוב ביותר שחשבתי עליו הוא קופת גמל להשקעה על שם הנכדים והסבתא כאפוטרופוסית.

התהליך עם בית ההשקעות (הלמן אלדובי) מזעזע בינתיים, ממש על הפנים אבל לצערי לא הצלחתי לחשוב על אף אלטאנטיבה טובה.

האם יש לדעתכם דרך אחרת להשקיע לנכדים בשביל הסבתא?

הדרך הטובה ביותר מבחינתי הייתה אם הייתי יכול לקנות להם בעצמי מניות אבל להבנתי יש לדרך הזאת 2 בעיות עיקריות:

1. מה יעשו הנכדים כשיגיעו לגיל 18 וארצה להעביר את ההשקעות לידיהם? אם אעביר להם מניות הם ישלמו מס רווחי הון, לא?

2. בעיה נוספת היא הצורך להפריד את הכספים השונים של הנכדים, אם כל הכסף יכנס לחשבון השקעות שלי אז:

א. אצטרך לקנות טיקר אחר לכל נכד - אחרי כמה נכדים זה יהיה בעיה.

ב. יהיה בלתי אפשרי "לצבוע" את המזומן שהסבתא מעבירה או שנשאר כ"עודף" מהמניות שקניתי להם, ובטח מהכסף האישי שלי.

האם יש לכם רעיונות?

תודה רבה!
🕒 פורסם בתאריך: 24/10/2018 14:25
לנהל הכל בתיק אחד על שמך, בגיל 18 לממש באופן יחסי. יש דרך לצבוע כל חלק בתיק, אבל זה מצריך מעקב די מדוייק וניהול אקסל באופן אדוק ( שזו התחייבות קשה ל 18 שנה).

דרך נוספת היא להשתמש בתכנית חיסכון לכל ילד ולהפקיד דרך שם כסף( כמובן שאז כל הניהול מחוץ לידיים שלך).
🕒 פורסם בתאריך: 24/10/2018 14:32
אני מאוד מסודר, אבל כיצד אפשר לחלק את ץיק ההשקעות לדוגמה ל7 חלקים אם יש 6 נכדים ואותי?

מעבר לזה - יכול להיות שחלקם ירצו לממש בגיל 18 ולשלם מס ואולי חלקם ירצו להמשיך להשקיע ואז המניות יהיו חייבות להישאר אלי אם לא ירצו לשלם מס..

במקרה אז נראה שכבר עדיפה קופת גמל להשקעה.
🕒 פורסם בתאריך: 24/10/2018 15:00
[נראה לי שגם זה בלי מיסוי רווח הון עד גיל 21 אולי?]
🕒 פורסם בתאריך: 24/10/2018 15:28
רק עד הפקדה של 50 בחודש עד כמה שזכור לי
🕒 פורסם בתאריך: 24/10/2018 17:35
לא הבנתי כלום. מה המשמעות של טווח השקעה של 18 שנה. מה קורה בשנת 2036?

ולמה לא פשוט לנהל תיק השקעות על שמה ולרשום אותו בצוואה שהוא מתחלק בין כל הילדים/נכדים לאחר מותה שווה בשווה?

ואם היא מפרישה עכשיו 100 ש"ח כל חודש לנכד אז הנכדים שיוולדו עוד עשור יקבלו פחות רק כי נולדו מאוחר? אני לא מצליחה להבין מה עומד מאחורי כל זה.
🕒 פורסם בתאריך: 24/10/2018 17:44
זו שאלה טובה.

מצד אחד, יקבלו פחות כי התחילו מאוחר. מצד שני אופק ההשקעה שלהם ארוך יותר. מצד שלישי, לך תדע אם ההסדר יתקיים עד שהבכורים יגיעו לגיל קבלת הכספים ולצעירים יהיה עוד אופק חסכון.

התלבטתי בשאלות האלו בקשר לילדיי (לגבי ההפקדות שלי עבורם) אבל אצלי הפערים בגיל קטנים ואני מניח שאני צעיר מהסבתא וממילא מדובר בסכום מינימום שלטובתם כך שאשלים כדי לשמור על שיוויון.

אם יש נכד בין 15 ונכד בין שנתיים אכן לא ברור מה משמעות "יחס שווה" לגבירם.
🕒 פורסם בתאריך: 24/10/2018 17:45
אני מנחש שהנכד(נכדה?) הופך להיות בן 18 ומקבל את הכסף לחזקתו.

אני מנחש שהיא רוצה להביא להם את הכסף לפני שהיא מתה. מין קופת חסכון לגיל 18 לכל נכד.

מאחר וכל נכד יקבל את הכסף בזמן אחר (כי יש הפרש בגילאים) זה קצת קשה לדעת מה החלק היחסי של הנכד הראשון, אם לא ברור מה תיהיה התשואה על התיק עד שהנכד האחרון יקבל את הכסף.

לא.

כל אחד מקבל הפרשות במשך 18 שנה בדיוק.

אולי יהיו הבדלים בגלל תשואת שוק/אינפלציה וכו'
🕒 פורסם בתאריך: 24/10/2018 17:53
אם כבר קופת גמל להשקעה (וזו נראת בחירה לא רעה), הממשק של אינטרגמל ממש נוח. בערך 7 דקות לפתוח הקופה הראשונה, וקופות נוספות (עם שם הנכד) עוד יותר פשוט.
🕒 פורסם בתאריך: 24/10/2018 18:34
היא רוצה להפריש כספים לכל נכד מיום היוולדו ועד הגיעו לגיל 18 ובגיל 18 להעביר אתהבעלות על ההשקעה אליו (או מלכתחילה לרשום את ההשקעה על שמו ואז בגיל 18 הוא חוקית יוכל לעשותעםהכספים מה שירצה).

היא רוצה שהכספים יהיו זמינים לכל נכד בגיל 18. אין שום קשר למתי היא תמות.

מניח שהבנת עכשיו אחרי שהסברתי (שכולם יקבלו את אותו הסכום- עד כדי ביצועי השוק).

כן זה גם רעיון לא רע, אולי אדבר איתם (אני עכשיו בתהליכי העברת קרן השתלמות אליהם).
🕒 פורסם בתאריך: 24/10/2018 18:49
זה לא בעיה לצבוע גם עם טיקר אחד. לכל אחד אתה פשוט רושם כמה מניות שלו.

כשאתה בא למכור זה לא באמת משנה אם מכרת בדיוק את זה שקנית בחודש X.
🕒 פורסם בתאריך: 24/10/2018 18:51
רעיון טוב אם כי מסובך לעקוב אחרי העודפים מהכסף שנכנס ולא הושקע (עלות אף טיקר + עמלות היא לא בכפולות מדוייקות של 100₪), אבל מה אם הנכדים לא ירצו למכור (שאני מאמין שזה מה שאמליץ להם)?

אם אעביר אליהם את המניות הם ישלמו מס רווחי הון, לא?
🕒 פורסם בתאריך: 24/10/2018 19:49
אאלט מהורה לילד לא משלמים בעת ההעברה, אלא רק במכירה.
🕒 פורסם בתאריך: 24/10/2018 19:56
אבל אני לא ההורה, כרגע אני החבר של הדודה ובעתיד אני אהיה הדוד :)

נ.ב: מניסיון עבר אם אני לא טועה - גם בהעברה מהורה לילד משלמים מס.
🕒 פורסם בתאריך: 24/10/2018 20:25
לפתוח קופת גמל להשקעה באינטרגמל, על שם הסבתא לא יודע אם יש מגבלה למספר הקרנות, זול ופשוט,
🕒 פורסם בתאריך: 24/10/2018 20:34
במיטב דש גמל להשקעה ממשק קל לפתיחה, ניתן לפתוח על שם של כמה קטינים, כל קופה ע"ש נכד אחר.

אאל"ט קטין לא יכול לגעת בכסף אלא רק האופטרופוס (סבתא). בגיל 18 הקופה של הנכד. נזילות תמידית בכל אופן.
🕒 פורסם בתאריך: 24/10/2018 20:43
באלטשולר שחם פותחים בקלות מהאינטרנט.

לא מזמן פתחתי
🕒 פורסם בתאריך: 24/10/2018 20:44
זה בדיוק כמו בכל גוף לדעתי, כולל הלמן אלדובי שלהם יש את המסלול מחקה S&P500 של IBI (וזה בעצם התהליך שהתחלתי לעשות).. פשוט מתוסכל מהשירות שלהם
🕒 פורסם בתאריך: 24/10/2018 20:45
תודה, מחפש מסלול פאסיבי ומהכרותי עם אלטשולר כנראה שהשירות שלהם יהיה עוד יותר גרוע. נראה לי שאמשיך עם התהליך בהלמן
🕒 פורסם בתאריך: 24/10/2018 21:03
אצלי השירות היה סביר.

סה"כ מדובר במשהו פסיבי שלא דורש שירות לקוחות יותר מדי (בעיקר התמקחות קטנה על דמי ניהול)
🕒 פורסם בתאריך: 24/10/2018 21:21
הוא התכוון לאופי ההשקעה, לא לקלות פתיחת החשבון
🕒 פורסם בתאריך: 24/10/2018 23:38
1+

ברור שיש קשר. כשזה יקרה ההפקדות יפסקו. אני מקווה שאתה מבין שבכל יום שעובר הסיכוי שזה יקרה הולך וגדל.
🕒 פורסם בתאריך: 25/10/2018 00:05
א. היא בת 60 וקצת, אין סיבה להאמין שלא יהיו לה עוד הרבה שנים (לפחות 18).

ב. אוקיי ואם היא תמות לפני שכל הנכדים יהיו בני 18 אז... ההפקדות יפסקו וזה הכל. אין עם זה בעיה. הכספים שכן הופקדו עדיין יהיו זמינים לכל אחד מהם כשהוא יגיע לגיל 18.

ג. סיבה נוספת שזה רעיון לא טוב היא שכאשר הנכדים יגיעו לגיל 18 המניות לא יהיו בבעלותן ואם לא ירצו להנזיל את ההשקעה הם יצטרכו לשלם מס רווחי הון בשביל שהסבתא תעביר אליהם את המניות.
🕒 פורסם בתאריך: 25/10/2018 01:17
מצטרף לאלו שהזכירו את אינטרגמל - ממשק פשוט לפתיחה מהאינטרנט, תפעול פשוט להפקדות חודשיות או חד פעמיות, ולהעברת כספים בין מסלולים. אין מה להתמקח על דמי ניהול - הם גובים 0.35% מכל הלקוחות (חוץ מחיסכון לכל ילד).

אישית פתחתי לכל ילד קופה נפרדת (נמאס לי לנהל את הכסף שלהם יחד עם שלי ולעקוב באקסל), והיא מכילה שילוב של אגח ומניות לפי הגיל שלו. ניתן לקבוע אוטומטית תמהיל של הפקדות נוספות, ולאזן באופן ידני כשרוצים.

כל המסלולים פאסיביים כרגע.

אם התהליך מול הלמן אלדובי מזעזע, תנסה אותם. הייתי ממליץ לפתוח קופה אחת קודם, ואחרי שנכנסת הוראת הקבע הראשונה, ומבינים איך זה עובד לפתוח גם לכל האחרים (עם הפקדה חד פעמית קצת יותר גדולה). ההמלצה הזו נכונה לכל מי שלא תבחר לנהל את קופות הגמל להשקעה.
🕒 פורסם בתאריך: 25/10/2018 04:07
רק אריכות ימים ובריאות אבל אין קשר לאמונה. יתכן גם שהיא תזדקק לכסף הזה בעצמה, לא?

אגב, אף פעם לא הבנתי את הקטע הזה של סבים שפותחים חסכון על חשבונם לנכדים (אלא אם יש להם המון כסף כמובן). מילא שההורים עושים זאת לילדיהם בזמן שהם עדיין מתפרנסים וזה פשוט חלק מההוצאות שלהם (אני לא עשיתי את זה), מילא שהסבים עוזרים מדי פעם לילדיהם הבוגרים חסרי היכולת הזמנית להתאזן, מילא שהסבים מפנקים את נכדיהם במתנות מדי פעם- אבל למה לא להשאיר את כספם של המקשישים לעצמם ולהסתפק במה שנשאר לאחר מותם? מה ההיגיון שעומד מאחורי זה? והאם זה ברור מאליו גם עזרה כספית הפוכה, מהילדים/נכדים לסבים, אם תהיה בעיה?
🕒 פורסם בתאריך: 25/10/2018 07:08
סביר להניח שלא.

היא ככל הנראה תוכל להסתדר טוב גם בלי כמה מאות שקלים בחודש גם כיום וגם בעתיד.

מה עומד מאחורי זה זה שבשביל הסבתא הנכדים זה הכל.

אני מקווה שאוכל לנהוג ככה בעצמי עם נכדי כמו שדאגו לי סבא וסבתא שלי.

כן

בשורה התחתונה - אני לא רוצה שהדיון יזלוג לשיח של הפילוסופיה של חיסכון לנכדים, בעד/נגד, האם זה אחראי לסבתא/קטסטרופה כלכלית.

אני לא מערער על ההחלטה שלה ומתייעץ כאן רק על היישום.
🕒 פורסם בתאריך: 25/10/2018 08:24
האם בין כל המסלולים שציינתם יש כזה שמאפשר את התהליך בצורה אוטומטית? (הוראת קבע סטייל)
🕒 פורסם בתאריך: 25/10/2018 08:26
בקופת גמל להשקעה כן.
🕒 פורסם בתאריך: 25/10/2018 09:10
מה רע ב 3 קופות גמל לפי תקנה 190 שלכל קופה יש נכד מוטב ?