⬅ חזרה לאינדקס

הוראות למנהל ההשקעות בבנק

🕒 פורסם בתאריך: 09/12/2018 13:08
היי

יש לי זוג חברים שכספם מהחתונה (~200K) מנוהל ע"י מנהלת ההשקעות בבנק.

מדי פעם היא מתקשרת אליהם ומספרת ש"בגלל שניתחנו את השוק וX, אני ממליצה לעשות Y". והם כמובן תמיד מאשרים, כי היא "נחמדה ודואגת לנו", והם לא מבינים כלום בנידון.

הגעתי והסתכלתי להם על החיובים, וקודם כל ראיתי את דמי-הניהול היקרים - בשיחת טלפון הם הצליחו להוריד מ444 ש"ח ל195 ש"ח ברבעון.

ועכשיו גם הם מבינים שההיא לא לטובתם.

בנוסף, מנהלת התיק עושה לטעמי הרבה יותר מדי פעולות בחשבון.

למשל, היא החליטה למכור 110K מהחשבון ולקנות ניירות אחרים. עם דמי פעולה של 0.54% עלה להם מעל 1000 ש"ח הסיפור.

החלטנו ששניהם ואני נפגש איתה ביחד ונדבר על ההתנהלות שלה בחשבון.

כמה אני יכול להנחות אותה לפעול בדרך מסוימת וזולה?

על מה להתעקש בפגישה?

*רק אומר, שאני מעדיף שלא לקחת אחריות ולנהל לשניים את התיק.

תודה
🕒 פורסם בתאריך: 09/12/2018 13:15
קח בחשבון שאם יפסידו כסף ( מה שיכול לקרות- אפילו אם לא באשמתך כלל) יש להם עילה לתביעה. בנוסף יהיה קשה לשכנע מישהו שלא עסקת בייעוץ השקעות ללא רישיון בניגוד לחוק. לנהל להם את התיק ללא רישיון ניהול תיקים מרשות ניירות ערך זה גם כן עבירה פלילית.

ובאופן כללי, היחידים בחיים שלי שאני מוכן לתת להם עצות בנוגע לניהול הכסף שלהם זה בני משפחה קרובים שלי, עם כל השאר זה רק מתכון לאיבוד חברים.
🕒 פורסם בתאריך: 09/12/2018 13:16
גם זה קצת מורכב חוקית...
🕒 פורסם בתאריך: 09/12/2018 13:25
קצת סטינו מהעיקר. מה החברים אומרים ליועצת כדי שתפסיק לטחון להם את החשבון?

אפשר להגיד לה להפסיק לטחון את החשבון. לקבוע אלוקציה חד פעמית שמיועדת לX שנים (לפי מתי שהם צריכים את הכסף).
🕒 פורסם בתאריך: 09/12/2018 13:33
היא תמשיך להתקשר אליהם ולהגיד שהיא מחוייבת לזה חוקית בגלל האחריות שלה.

את השיחה על השקעות פסיביות צריך לנהל עם בעלי החשבון, לא עם היועצת.
🕒 פורסם בתאריך: 09/12/2018 13:36
מהנסיון עם חמותי, היא לא מעוניינת להקשיב לי בעניין ההשקעות, אבל כן בעניין החיסכון בעמלות.

היה לה בליל של ניירות 90-10, 80-20 ושקלי... בסוף אמרתי לה להגיד לו שלא יתקשר להציע לה שינויים וגם להוריד דמי ניהול.

עשו את שניהם, ולפחות הדימום פסק (והאמת שהתיק שלה אולי מעט מסובך בגלל ריבוי ניירות כ-10 אבל הוא מתאים לפרופיל הסיכון שלה).
🕒 פורסם בתאריך: 09/12/2018 13:50
@pit

נתת להם קצה חוט ואני מניח שעכשיו הם מבינים עד כמה 'התעללו' בהם בבנק.

איני יכול להציע אבל אני הייתי מקפיא את המצב כמות שהו ללא פעולות בחצי השנה הבאה וכן מציע לידידים שלך להירשם לפורום ולקרוא את הבלוגים.

גם דמי ניהול של 195 לחודש זה רצח...
🕒 פורסם בתאריך: 09/12/2018 14:49
נראה לי שלהגיד את זה לחברים גם עלול להיות בעייתי חוקית וגם מערבב כסף עם חברים (בניגוד להורדת דמי ניהול, שזה מעולה מכל הבחינות). החברים לא יגידו את זה על דעת עצמם כי הם לא יודעים זאת/יודעים שזה כדאי.
🕒 פורסם בתאריך: 09/12/2018 15:14
השאלה כמה האינטרס של הבנק (ריבוי פעולות) ו"מכירות" ("אני דואגת לכם") מתבטא לדעתכם בפעולות של מנהלת ההשקעות.

למשל, בסיכום ההמלצות האחרון שלה היא כותבת להם על שני ניירות שהיא רוצה למכור:

(1) נייר 5122304. סך מכירה- 63156.56 ש"ח. הסבר- ביצועי חסר ביחס למתחרות.

(2) 5126941. סך מכירה- 20397.50 ש"ח. הסבר- הקרן הניבה תשואה שלילת שנה אחורה(-1.6%) ותשואה שלילית מתחילת השנה (-2.3%).

להדיוטות שתי הסיבות נראות הגיוניות מאוד, והנה הבנק השיג עוד 800 שקל עמלות על מכירת אלה וקנית אחרים.

ברור שלנו פה שתי הסיבות האלה ממש לא יחשבו לסיבה למכירה.

אז האם להתווכח איתה על ההתנהלות הזו? אולי היא תגיד שהיא באמת מאמינה בזה?
🕒 פורסם בתאריך: 09/12/2018 15:27
תגיד לה שתפסיק לקנות קרנות מנוהלות של חברות אחרות ושתקנה את הקרנות עצמן

אם היא קונה קרנות מנוהלות של חברות אז למה צריך אותה?
🕒 פורסם בתאריך: 09/12/2018 15:29
מנהלת תיקים לא עושה דברים על דעת עצמה אלא לפי כללים והנחיות שמוכתבים לה מלמעלה.

לא תחנך ולא תשנה את דרך עבודה שלה. אתה גם לא הלקוח בחשבון, כך שאסור לה לשמוע להנחיות שלך.

עצם ההימצאות שלך עלולה לסבך אותך או יותר גרוע, את החברים שלך (הבנק כבר ימצא חוקים/נהלים פנימיים בעניין זה או ישתמש ב"ייעוץ חיצוני בניהול התיק" אם החברים שלך ירצו לתבוע את הבנק בעתיד).

מה שאני עשיתי לא מזמן לזוג חברים, זה דיברתי איתם על עקרונות יסוד של השקעות, על סיכונים שונים, משמעות של אי השקעת כספים, משמעות של ריבית דריבית, רעיון האינדקסים וכו'. עשיתי את זה את זה במספר מפגשים, כי לא משנה כמה user friendly אני מנסה לעשות את זה, מדובר בנושאים די כבדים. אח"כ פתחתי איתם אקסל ובניתי טבלה פשוטה של סכום השקעה ראשונית, אחוז תשואה מסוים ותוצאות של ריבית דריבית על פני תקופות של עד 40 שנה. אח"כ נתתי להם לשחק קצת עם סכומי השקעה ואחוזי תשואה. אח"כ לצד אותה טבלה בניתי טבלה זהה, רק בתוספת רכיב של דמי ניהול. והראיתי כיצד גם אחוזי דמי ניהול שנראים להם זניחים, נוגסים בתשואה. זה די זיעזע אותם, במיוחד מה שקורה אחרי 20 שנה.... למרות שהם מייד רצו לדעת "אז מה עושים ובמה משקיעים", המלצתי להם דווקא כן לקבוע פגישה עם מנהל תיקים שלהם. ואז את כל מה שהסברתי להם, לשאול את מנהל התיקים. לבקש ממנו לבנות טבלה דומה לטבלה לזו שאני בניתי, לשאול אותו כיצד דמי ניהול של הבנק ודמי ניהול של קנייה/מכירה מרובים ישפיעו על התיק, ולבסוף לשאול מה היה ההגיון מאחורי הפעילות שלו בתיק בשנה האחרונה, לאור הנתונים.

הם עדיין לא חזרו אליי, ואני לא יודע עד איזו רמה מנהל התיק ישתף פעולה, אבל לדעתי כן יש ערך שהם ידברו עם מישהו שבעיניהם מייצג "גוף מקצועי", ויחליטו בעצמם מי עשה להם יותר סדר ושכל. אם יבקשו, בשמחה אנחה אותם הלאה להבין את מה שאני מבין, אבל בשום מקרה לא מה לקנות ומה לעשות, למרות הלהט הראשוני שלהם. לדעתי האישית קפיצה למים מוקדמת מדי, היא טעות לא פחות גדולה מלא לקפוץ למים בכלל. לוקח לאנשים זמן להפנים ולהבשיל. אז שייקחו את הזמן שלהם.
🕒 פורסם בתאריך: 09/12/2018 15:37
רק אציין שהבנק אמנם מרוויח מזה עמלות, אבל החברים שלך לא אמורים לשלם אותן (על קרן נאמנות מנוהלת יש דמי הפצה שמשולמים על ידי החברה המנהלת).

אתה כמובן צודק, בעיקרון, אבל זה מה שהבנקים עושים באופן קבוע, וזו סיבה מרכזית לזה שקרנות מנוהלות מגלגלות מליארדי דולרים.
🕒 פורסם בתאריך: 09/12/2018 16:00
ניסית לדבר איתם על לא לנהל את כספם בבנק?
🕒 פורסם בתאריך: 09/12/2018 21:03
אם לא בבנק אז איפה? תיק מנוהל בבית השקעות בהכרח יצא להם זול יותר?

אולי מנהל השקעות חיצוני שינהל את הכספים שלהם בבנק?
🕒 פורסם בתאריך: 09/12/2018 22:55
לא יודע מה העלויות של תיקים מנוהלים בבתי השקעות אבל בהחלט הייתי בודק את זה, ההגיון אומר שכן כי בתיקים לא מנוהלים הפער הוא עצום.

יכול להיות גם ששווה להם להשתמש במכשירים אחרים (פוליסת חסכון, גמל להשקעה) - פחות "יחס אישי" אבל פחות אינטרס לביצוע פעולות מיותרות וגביית עמלות, דמי ניהול ידועים מראש ותחרות על שורת התשואה...
🕒 פורסם בתאריך: 10/12/2018 09:17
חברים וכסף לא הולכים ביחד.