⬅ חזרה לאינדקס

[שאלה] אגח

🕒 פורסם בתאריך: 29/12/2018 13:40
היי סולידיים וסולידיות כמו שבטח כבר הבנתם יש לי שאלה בנושא של אגח. למרות חיפוש שעשיתי באינטרנט ופורום לא הצלחתי למצוא תשובה שעונה בידיוק על שאלתי ( ומחילה אם פספסתי). הבנתי שאגח מונפקות תמיד בשער של 100 אג' ובזמן ההנפקה מוגדר להן שיעור הריבית והאם הן צמודות או לא. אם אני מתייחס לאגח כהלוואה שאני נותן ולא כנייר ערך (כלומר אני מראש מתכוון להחזיק באגח עד מועד הפירעון שלו) האם אני צריך להתייחס לעוד משהו חוץ מהשער שלו? אני אחדד רגע את השאלה, כשאני קונה אגח בכוונה להחזיק העליות והירידות של המחיר של הנייר לא רלוונטיות לי לכן אני אחפש אגח בשער נמוך מ100 אג' כדי שגם בזמן הפירעון אני אוכל לגזור קופון. כשאני חושב על זה ככה זה נראה לי מאוד פשוט אבל אני מעדיף לוודא שאין לי איזה פגם בהבנה או משהו ולכן אני שואל. תודה מראש לעונים :)
🕒 פורסם בתאריך: 29/12/2018 13:51
בלי להכנס יותר מדי לאיך אג"ח עובד, כי זו שאלה שעולה כאן כל שבוע בערך- מה שצריך לעניין אותך זה לא מחיר האג"ח אלא מה שבאתרים השונים כתוב בתור "תשואה ברוטו לפדיון". כשאתה מסתכל על התשואה חשוב רק להבין שהתשואה נגזרת מהסיכון.
🕒 פורסם בתאריך: 29/12/2018 14:02
אתה צריך להסתכל על התמונה הכוללת - כמה בסה"כ תרוויח גם מהריבית (קופונים עד לפדיון) וגם מהקרן שתקבל בפדיון.

לדוגמה: אג"ח שנותרו לו שנתיים בריבית 5% לשנה במחיר 104. קנית 100 יחידות במחיר 104 ש"ח.

לאחר שנה תקבל 5 ש"ח. בשנה לאחריה תקבל 105 ש"ח.

סה"כ קיבלת 110 ש"ח על השקעה של 104 ש"ח, כלומר 2.88% לשנה.

אם לדוגמה הריבית שאתה יכול לקבל על פיקדון לשנתיים היא 1% אז זה משתלם למרות שהמחיר גדול מ-100.

או בקיצור מה ש- @DavidA כתב.

הערה: הדוגמה מתעלמת ממס רווחי הון.
🕒 פורסם בתאריך: 29/12/2018 14:26
אם ככה אז אני לא לגמרי מבין את העניין. דווקא איך אגח עובד אני מבין מה שאני לא מבין זה למה שאני אתסכל על תשואה לפידיון דווקא. הרי אם אני מחזיק באגח בריבית קבוע של נניח 3 אחוז שקניתי בשער של 95 אגורות אני הולך לקבל 3 אגורות כל שנה ובוסף התקופה אני אקבל את הקרן (100 אגורות). אם אין טעות במה שכתבתי מקודם אני מתקשה להבין למה לי לא להסתכל רק על השער של האגח בזמן הקנייה?
🕒 פורסם בתאריך: 29/12/2018 14:29
כי חישוב התשואה שאתה עושה ככל הנראה שגוי. זה שהמחיר פחות מ 100 לא אומר שום דבר חוץ מזה שהריבית האפקטיבית כנראה גבוהה מהריבית הנקובה.
🕒 פורסם בתאריך: 29/12/2018 14:41
יש שני דברים שצריך לשקלל:

1. המחיר שבו תקנה את האג"ח, שבדרך כלל יהיה גבוה מ- 100 (כלומר ייגרם לך הפסד)

2. הקופונים שתקבל בדרך

התשואה לפדיון כבר משקללת לך את שניהם.

אם קנית את האג"ח במחיר נמוך מ- 100, השוק כנראה חשב שזה אג"ח בעייתי שייתכן ולא ישלם.
🕒 פורסם בתאריך: 29/12/2018 14:45
או שפשוט הריבית על השקעות אלטרנטיביות עלתה ועל כן הערך של האג"ח הזה ירד בהתאם.
🕒 פורסם בתאריך: 29/12/2018 16:47
אתה רוצה לנות אג"ח שמחירו כיום פחות מ100? כדאי לך להבין למה הוא עולה פחות. יש 2 אפשרויות:

1) הריבית של הנכסים האחרים גבוהה ביחס לריבית המקורית של האג"ח הזה (מה שהפך אותו לפחות אטרקטיבי), ולכן מחירו ירד כדי לשקף (למי שירצה לקנות אותו) תשואה גבוהה יותר, בדומה לנכסים דומים אחרים.

2) השוק מעריך האג"ח הזה מסוכן (אולי לא יפרע) ולכן מחירו ירד (הקונה הפוטנציאלי ירצה יותר תשואה עבור הסיכון הזה).

אם זו האופציה השניה, אז כשאתה בוחר ככה אג"ח אתה כנראה מעלה את הסיכון לעומת מה שחשבת שהוא.

אם זו האופציה הראשונה, אז אתה לא באמת מרוויח מזה שאתה קונה אג"ח במחיר של פחות מ-100, כי אלו שעולים היום 100 משלמים קופון גבוה יותר.

לכן אתה צריך השוואה שמתבססת לא רק על המחיר (כי אז אתה מפספס את ההבדל בקופונים) אלא כזו שמשקללת את המחיר והקופון לתשואה כוללת, ואז יש לך השוואה נכונה בין הניירות.

לשקלול הזה קוראים תשואה לפדיון, וזה מה ש @DavidA הציע לך לבדוק.

דוגמה: מה עדיף, נייר שעולה היום 95 וישלם כל שנה 4, או שעולה 105 וישלם כל שנה 10? התשואה לפדיון תענה לך על זה.
🕒 פורסם בתאריך: 29/12/2018 17:19
אוקיי עכשיו הבנתי, תודה רבה!