⬅ חזרה לאינדקס

שילוב פקדונות בתיק במקום אג"ח

🕒 פורסם בתאריך: 19/03/2019 20:54
בשבועות האחרונים החלטתי לשלב פיקדונות במקום אג"ח בתיק, עקב ההבדלים הגדולים בתשואה.

כרגע מסתמן שמקום אג"ח שקלי וצמוד אקח פיקדון שקלי וצמוד בבנק ירושלים [לא ממליץ!]:

שקלי בריבית 2.3% לחמש שנים [אגב, יש גם 2.6% לשש שנים]

צמוד בריבית 0.8% לחמש שנים עם תחנות יציאה לאחר שנתיים ובכל שנה (ובתחנות מקבלים חלק יפה מהריבית הצבורה של מעל 80% ממנה)

ההבדלים המרכזיים ביחס לאג"ח (וזה התחדד לי בפורום) הוא קושי בהוספת כסף - לא ניתן להוסיף לפיקדון, ויכולת איזון תיק - לא ניתן לפתוח פיקדון אלא במועדים מאוד מסוימים. כמו כן הפיקדונות הם לטווח בינוני ולכן הכסף יחסית לא זמין לטובת ביצוע שינויים.

לכן חשבתי על הצעדים הבאים:

להתייחס לאיזון באיזון הרבעוני - למשל לא לקנות מניות אם הן עלו ומטות את התיק

בכל שנה להשקיע בפקדונות דומים ביחס כסף שישמר את האלוקציה

החזקת סכום קבוע (לא אחוז מהתיק) של כחצי שנת מחייה [לא הכנסות] בעו"ש (כרגע זה יוצא כ 8 אחוז מהתיק)

החזקת 5 אחוז מסך התיק (כולל הקרן חירום וכולל הכל) - לטובת איזון - זו התלבטות

אשמח לשמוע משוב על דרך התנהלות זו, בפרט אני מתלבט האם סעיף 4 נחוץ או לוותר עליו (אבל הוא לא הפוקוס של השיח).
🕒 פורסם בתאריך: 19/03/2019 21:11
והמיסוי (15 מול 25)

לגבי סעיף 3 ו 4, נראה שהדברים מקבילים

קרן חירום היא גם ככה אמורה לשמש למספר חודשי מחייה

זה אומר שחלק מהתיק ההשקעות שלך נמצא בפלח מזומן שגודל עד שמגיע הרבעון או חצי השנה שבהם אתה מבצע פעולה

ואז אתה ממשיך לחסוך לתוך העו"ש

בוא נמחיש בדוגמא:

נניח ש 50% מניות ו 50% פקדון

אתה חוסך 50K בשנה, 4K בחודש

חוסך 6 חודשים, שם בפיקדון סכום של 3 חודשים, משאיר 12K בעוש,

ממשיך לחסוך עוד 3 חודשים לעו"ש, מכניס את ה 12K של המניות לשוק, משאיר 12K בעו"ש

בכל מצב נתון יש לך בעוש חיסכון של 3-6 חודשים, כמובן שזאת לא ההוצאה אבל יכול להרגיע מצבים מסויימים

כאשר יגיע מעד ההנזלה של הפיקדון (5+ שנה) הוא ינזול פעמיים בשנה

אתה תצטרך להחליט מה לעשות איתו, אולי אפשרות להשאיר בפיקדון תמורת תשואה נוספת (שנה 6)

או להעריך את שוק החוב מחדש, אולי יהיה כלי "מתאים" יותר

זאת כמובן רק דוגמא

ניתן לעשות מלא דברים שונים, המכניקה תלויה במשקיע, ברצון שלו והיכולות לבצע תחזוקה בטוחה לתיק לאורך השנים

וזאת לא המלצה כמובן
🕒 פורסם בתאריך: 19/03/2019 21:28
אמת - גם זה היה אחד השיקולים המובילים ושכחתי לציין זאת.

לא הבנתי למה זה מקביל - אם יש לי X אש"ח כקרן חירום ופתאום יש מבצע על המניות והן יורדות ב 5% - אז אני צריך לקנות כ 3% מניות לטובת איזון התיק (באלוקציה של 60% מניות), אם לא שמרתי מעבר ל X אש"ח אז הקרן חירום נשחקת משמעותית ויקח מספר חודשי חסכון לבנות אותה מחדש.

תודה רבה
🕒 פורסם בתאריך: 19/03/2019 21:30
רק על השקלי, ורק ביחס לקרן אג"ח, ונומינלי.
🕒 פורסם בתאריך: 19/03/2019 21:33
אמת, מדויק מאוד (זה גם המקרה הנוכחי שלי עם קרן מחקה 2-5)
🕒 פורסם בתאריך: 19/03/2019 22:41
ראשית, האיזון אמור להיות בתדירות שתגדיר מראש

אם אתה מחליט לתזמן את השוק תיקח איתך את הסיכון שבתום המבצע יכול להיות עוד מבצע (ירידה אחרי ירידה)

אם החלטת לחקות את השוק אז אל תרדוף אותו, סתם תתעייף מהמאמץ
🕒 פורסם בתאריך: 20/03/2019 11:30
אתה לא מאזן במידה ויש סטייה מאוד גדולה באחת הפלחים ? למשל נפילת החלק המנייתי ב 15% מטה משמעותית את הפלח הסולידי והמנייתי בתיק [אפשר להגדיר פה סף קבוע שהחל ממנו מבצעים איזון גם אם האיזון לא קלנדרי]

במקרה כזה ייתכן שלחכות לאיזון קלנדרי תוביל לחשיפת סיכון שונה ממה שמתוכנן, ואם לא מחזיקים פלח נזיל כלשהו אז ייתכן שהחסכון הרבעוני לא יספיק וע"מ לאזן נדרש לקרן החירום. במידה והייתי מחזיק אג"ח זה לא היה אירוע - היה אפשר למכור אחוז ניכר מהאג"ח ע"מ לבצע איזון.

ע"מ למתן את הסיכון של סטייה גדולה באלוקציה או נגיסה בקרן חירום חשבתי להחזיק אחוז קטן מהתיק מגודר למטרה זו.

אני מכבד את דעתך ולא אתווכח על טרמינולוגיה, האם זה תזמון, אבל כן יש פה סיכון שארצה למתן
🕒 פורסם בתאריך: 20/03/2019 11:43
אני חוזר ואומר, תחליט עם עצמך מה אתה עושה ומתי, ואם ירידה של 15% זה הטריגר שלך לקנות גם לא במהלך תקופות האיזון אז תפעל לפי זה

מה שחשוב שאתה עומד ב"נהלים" של עצמך ולא סוטה מהתוכנית

בכל מקרה, קניית מניות עם הקרן חירום שלך זאת טעות

וקניית מניות עם פלח המזומן שלך זה תיזמון

תיזמון זאת לא מילה רעה, ואני לא מייחס לה קונוטציה כזאת, פשוט זאת החלטה שרירותית שנראית "טובה" והיא יכולה להסתובב לכוון השני ולהפןך ל"רעה"

כאשר מתזמנים איזון שלא בתקופת האיזון צריך להיות מוכנים לטעות בניחוש
🕒 פורסם בתאריך: 20/03/2019 12:01
מיסוי על פיקדון הוא 15%
🕒 פורסם בתאריך: 20/03/2019 12:08
כן, ביססנו את זה :)
🕒 פורסם בתאריך: 20/03/2019 12:15
סליחה. רק עכשיו הבנתי.

חשבתי שכתבת הפוך :)
🕒 פורסם בתאריך: 20/03/2019 12:57
לא לגמרי הבנתי את התוכנית שלך, היא נראית לי מסובכת, אז מתנצל מראש אם אני אומר משהו שכבר אמרת בעצמך:

נראה שאתה חושש מירידה בשוק שתקטין את שיעור המניות בתיק שלך. כדי לפתור את זה אתה בוחר מראש להקטין את שיעור המניות...

זה נראה לי מוזר.

אם חשוב לך שהפלח הפחות מסוכן יהיה נזיל, אז זה מה שאתה צריך לעשות.

הרי בסופו של דבר תמיד מדובר במשוואת סיכוי/סיכון. באג"ח הסיכוי לא מספיק לך ולכן אתה בוחר בפיקדון, אבל משלם על זה כמובן בסיכון - שלא יהיה לך כסף נזיל כשתרצה.

במקום להקטין את שיעור המניות מראש, אפשר פשוט להחזיק חלק מהפלח דל הסיכון באפיק נזיל (מזומן ודומיו או אפילו אג"ח). אם 50% מהתיק מיועדים לפלח הזה, אתה יכול לדוגמה לסגור 40 בפיקדון ו10 נוספים להחזיק באפיק נזיל. כמובן, זה ינגוס בתשואה - אי אפשר להתחמק מזה. תחשוב אם עדיף לך 40% בפיקדון + 10% באג"ח למול 50% בפיקדון או מול 50% אג"ח.

(לא המלצה/יעוץ אישי)
🕒 פורסם בתאריך: 20/03/2019 14:18
גם הפוך זה לא נכון.

על אג"ח (שקלי באחזקה ישירה) המיסוי הוא גם 15% (נומינלי).

25% תשלם רק בקרן אג"ח.
🕒 פורסם בתאריך: 20/03/2019 14:26
כן כן. יודע :)
🕒 פורסם בתאריך: 20/03/2019 14:58
זו בדיוק הייתה ההצעה - 5 אחוז מהתיק לשמור בעו"ש כאפיק נזיל
🕒 פורסם בתאריך: 20/03/2019 15:29
אז מה הקשר לקרן החירום?

ומה היתרון מבחינתך למזומן על פני אג"ח? (רק שואל. זו בהחלט עמדה לגיטימית)
🕒 פורסם בתאריך: 20/03/2019 15:40
הקשר היחידי הוא ששניהם בעוש ובלי אפיק קטן זמין אני אאלץ לנגוס בקרן חירום.

אג"ח - סכום קטן של הפלח הזה והריביות הככ נמוכות לא נראות לי שוות את ההתעסקות הקטנה של לקנות למכור ולהעביר בחזרה לעוש.
🕒 פורסם בתאריך: 20/03/2019 18:10
היו פה בפורום דיונים לגבי קרן חירום בעו"ש והמסקנות הן שחבל לבזבז את התשואה האלטרנטיבית בהמתנה לחירום.

לכן, יש כאלה שמחזיקים גם את הקרן חירום במניות. אפשר גם להחזיק פקדון נזיל צמוד למדד (או לא) צמוד לחשבון עו"ש כדי שאפשר יהיה למשוך אותו מהר אם יהיה צורך בכך.
🕒 פורסם בתאריך: 20/03/2019 18:24
לדעתך.

ג"נ: זה מה שאני עושה.
🕒 פורסם בתאריך: 20/03/2019 18:56
התייחסתי למצב של פות"ש, לא לכלל

גם אני לא מחזיק קרן חירום (וחושב שזה מיותר)