⬅ חזרה לאינדקס

עו"ד עובד מדינה מתלבט

🕒 פורסם בתאריך: 26/03/2019 07:30
שלום לכולם,

יש לי התלבטות שקשורה לקריירה ולימודים, ואשמח לשמוע את דעתכם.

אני בן 31, יש לי תואר ראשון ושני. שניהם במשפטים מאוניברסיטה.

עובד כעו"ד ביחידה ממשלתית קטנה שעסוקה בחלוקת קצבאות והטבות סוציאליות (אם צריך ארחיב בפרטי). העבודה היא ממש לא 'ההיטק' של עולם המשפט. אני בתקן הנמוך ביותר של עו"ד (נקרא: עוזר ראשי). אני מרוויח 11 נטו. כשאגיע לדרגת השיא עוד כמה שנים ארוויח 13.

בסיום תקופה, אני מתחיל לתכנן את המשך הקריירה שלי. וכאן ההתלבטות.

מצד אחד אני מרוצה בכללי מהעבודה, מהבוס, מהחברים, מהתנאים (לאו דווקא מהמשכורת), מהנוחות כעובד מדינה. מצד שני, אני לא רואה איך אני מתקדם פה מבחינת ניהול או ידע מקצוע. אני לא רואה איך אני צובר ידע משפטי או כל ידע רלוונטי אחר שרלוונטי לבן אדם במאה ה- 21. אני לא רוצה להיתקע בגיל 40.

השאלה שלי היא מה אני יכול לעשות היום, בנתונים הללו, על מנת להיות במקום טוב יותר מבחינה מקצועית בעוד 3/4 שנים. הן מבחינת הגדלת השתכרות, הן מבחינת פוזיציה להתמודד על תפקיד בכיר, הן מבחינת רכישת ידע רלוונטי לשוק העבודה (אולי משהו עם אורינטציה טכנולוגית?).

האם לעבור ולהתחיל מחדש כעו"ד ביחידה ממשלתית אחרת יותר 'מבטיחה' (כמו מה למשל)? האם להמשיך כאן ולקוות ש'משהו יפתח'? האם לפנות ללימודים נוספים (יש לי אפשרות ללמוד תואר ראשון או שני במימון המדינה (75%), ולהיעדר לשם כך יום בשבוע)? אולי דוקטורט במשפטים? האם עלי ללמוד ידע מדעי או טכנולוגי כלשהו שיכול להיות רלוונטי לעידן הטכנלוגי - ומה?(אני לא רוצה להיות לא רלוונטי).

אשמח לקבל פרספקטיבות, הן של עו"ד, והן של אנשים בעלי אורינטציה טכנולוגית או בעלי ראש פתוח בכלל, ובטח של אנשים שאולי התלבטו בדברים דומים.

בברכה,

ארנאו
🕒 פורסם בתאריך: 26/03/2019 09:55
האופטימלי לדעתי זה להיכנס לתחום שיש לו גם דרישה בתוך הממשלה (יאפשר להתמודד במכרזים משרדיים ובין משרדיים) וגם מבוקש מספיק בשוק הפרטי (ככה שתהיה לך גם אופציית יציאה). תואר טכנולוגי/מיחשובי, יפתח לך הרבה דלתות. בשירות המדינה (וגם בשוק האזרחי) יש מחסור גדול מאוד בעו"ד עם הבנה טכנולוגית. וככל שיש יותר ויותר רגולציה בתחומים של הגנת פרטיות במידע, אבטחת מידע וסייבר, המחסור הזה מאוד מורגש.
🕒 פורסם בתאריך: 26/03/2019 10:02
לך על הקרם של הקרם - תמצא עבודה בכנסת.

עיקר עבודת הכנסת נעשית ע"י עורכי-דין, ניסוח הצעות החוק, הופעות בועדות השונות, סיוע לח"כים ולועדות וכו'

אני מכיר 2 עורכי-דין שעובדים שם ומרוצים עד מעל הראש.

תנאי עבודה נהדרים, מעניין מאוד, תמיד יש אקשן ואתה באמת משפיע
🕒 פורסם בתאריך: 26/03/2019 10:57
אני נוטה לקבל את הרעיון. האם יש תואר טכנולוגי/מחשובי שניתן ללמוד יום בשבוע? אם אתה מכיר - אשמח לקבל עוד קצת מידע והכוונה
🕒 פורסם בתאריך: 26/03/2019 11:15
אני לא יודע איך אפשר לעשות תואר ראשון ביום לימודים אחד בשבוע...

זה יותר מתאים לקורסים מקצועיים. השאלה אם אלה גם נכללים מבחינת הזכאות שלך.
🕒 פורסם בתאריך: 26/03/2019 11:20
יש תארים של יומיים בשבוע כשאחד הימים הוא יום שישי. בשנים האחרונות הייתי מגיע למכללה למינהל בראשון לציון בימי שישי והמקום היה שוקק חיים.

תבדוק טוב טוב מה אתה לומד ואת ההתאמה לשוק העבודה. השוק מעריך ניסיון רלוונטי ולא בטוח שתואר טכנולוגי יחפה על היעדרו (גם אם אתה מוכן להתחיל שוב מלמטה).
🕒 פורסם בתאריך: 26/03/2019 11:38
אם הוא רוצה להישאר בעולם המשפטי, ניסיון טכנולוגי לא רלוונטי.

התואר נועד להעניק הבנה של התחום ושפה משותפת עם אנשי טכנולוגיה/מחשבים.
🕒 פורסם בתאריך: 26/03/2019 12:33
ניסיון רלוונטי הוא ניסיון בעולם המשפטי בתחום בו לידע הטכנולוגי יש משמעות.

ספק אם הוא יהיה מועמד חזק כעורך דין עם ותק של קרוב ל-10 שנים בלי שום ניסיון רלוונטי שבא להתמודד על משרה ברשות להגנת הפרטיות או מקום דומה.
🕒 פורסם בתאריך: 26/03/2019 13:23
כבר כיום, וגם ללא השכלה רלוונטית, עורך דין בלשכה המשפטית יכול לצבור ניסיון רלוונטי. אם זה בליווי של רכש/מכרזים טכנולוגיים, עבודה עם מנהלי הגנת סייבר ואנשי אבטחת מידע, עבודה מול הרגולטורים בנושאים אלה ומה לא. למרות האופציות, ולמרות הצורך של הגופים המקצועיים, עו"ד בורחים מזה כמו מאש. כי הם לא מבינים ומפחדים מזה. ברגע שתהיה לו גם השכלה רלוונטית, זה גם יהפוך להרבה יותר מעניין ומהנה, והוא גם יהפוך למוקד ידע בלשכה.
🕒 פורסם בתאריך: 26/03/2019 13:41
אני לא יודע מה הוא עושה כיום. אם למשל הוא עובד במתן ייעוץ לעובדי ביטוח לאומי במחלקה לקצבאות זקנה, אז ספק אם יוכל לגעת בטכנולוגיה.

אבל אני מסכים לעקרון שכתבת. בשרות המדינה אפשר להתפתח לכיוונים האלו ואין הרבה קופצים בדרך כלל.
🕒 פורסם בתאריך: 26/03/2019 13:46
מתן יעוץ לעובדי היחידה (לא ביטוח לאומי אבל בסגנון), התקשרויות עם ספקים, כתיבת נהלים, עריכת מכרזים הנוגעים לטיפול באותם אנשים שאנו מטפלים בהם, תמיכות בעמותות שמסייעות, טיפ-טיפה ליטיגציה, פניות ציבור. די מגוון אבל בתחום לא סקסי.
🕒 פורסם בתאריך: 26/03/2019 14:05
גם אם במקום הנוכחי אין לך אפשרות לגעת בטכנולוגיה, אתה יכול לפחות לנצל את הזמן כדי ללמוד.

ברגע שגם תהיה לך השכלה פרומלית בתחום, יהיה לך קל הרבה יותר להתמודד במכרזים ממשלתיים. כיום לרוב המועמדים יש 0 שנות ניסיון רלוונטי ו 0 שנות השכלה.

הנה כבר שאלה - אם במסגרת המכרזים/התקשרויות עם הספקים, אתם מעבירים מידע אישי, הרי שאתם מחוייבים לחוק הגנת הפרטיות, תקנות אבטחת מידע (שנכנסו לתוקף לפני כשנה), הנחיות של הרשות להגנת הפרטיות והנחיות של מערך הסייבר. האם אתם עושים סקר סיכונים טרם החלטה על יציאה למכרזים/בחירת ספקים? איך הם מאבטחים את המידע? האם מאגרי מידע רשומים? האם אתם עושים בקרות טכנולוגיות/מינהליות? מבדקי חדירות? האם מישהו אחר אחראי על זה? האם מה ששאלתי נשמע לך סינית?
🕒 פורסם בתאריך: 26/03/2019 14:33
אני מודה על הכיוונים. לשאלתך - זה נשמע סינית. בכל התקשרות שיש אלמנט של פגיעה בפרטיות, מועבר ההסכם ליחידה במשרד שמכתיבה את ההתניות שקשורות לאבטחת מידע.
🕒 פורסם בתאריך: 26/03/2019 15:24
בממשלה אוהבים את זה אבל השיטה הזאת דפוקה מהיסוד (קורה גם בקשר לביטוח). גם אם בסוף תחליט לא להתמקצע בתחום, ממליץ מאוד לא להיות במצב שמישהו אחר מכתיב לך חלקים מתנאי התקשרות, מבלי שאתה מבין את הרציונאל מאחורי הדברים.
🕒 פורסם בתאריך: 26/03/2019 16:11
מעבר לעצות הטובות שקיבלת, אם מעניין אותך התחום הטכנולוגי, אתה יכול למצב את עצמך בתוך היחידה כאיש הקשר לאנשי הטכנולוגיה שמטפלים במערכות הפנים יחידתיות. במשרד ממשלתי מדי פעם צריך מתנדב שיסייע באיפיון מערכות שונות, יש מקום לשיפור (הקמה?) של מערכת שימור ידע ותמיד יש מקום להצעות לשיפור המערכות הקיימות. אם אתה אוהב את הנושא יהיה לך קל להשתלב בתחומים האלו שלא רבים קופצים עליהם. יתן לך מעט ניסיון (לא משפטי), יגוון לך את העובדה ועוד תצטייר כבעל ראש גדול כי זה לא חלק אינטגרלי מהעבודה.
🕒 פורסם בתאריך: 27/03/2019 09:11
אין לי שום עצה חכמה... רק רציתי לציין שאני נמצאת באותו מצב בדיוק (רק שאני עוסקת בנדל"ן- ולא ממש בטוחה שזה מתאים למאה ה-21 כמו שכתבת)

בקשר לקטע הטכנולוגי- אצלנו אני לא ממש רואה איך זה יכול להשתלב, זה ממש לא קשור לכלום פה, אז אין לי עצות בנוגע לזה.

אבל האם חשבת על מעבר לליטיגציה? יש לי כמה חברים שעשו את המעבר ומרוצים מאוד. מה גם שאם אתה אוהב את וטוב בזה, תמיד תוכל לצאת לעצמאות מתישהו.
🕒 פורסם בתאריך: 27/03/2019 09:19
ליטיגציה פחות מושכת אותי
🕒 פורסם בתאריך: 27/03/2019 09:57
האם במקום בו אתה עובד יש קביעות ?

אתה מצייר תמונה של מקום שנעים לך להיות בו, המשכורת , לא נמוכה יחסית לגילך הצעיר. 11 נטו זה כ- 15 ברוטו שזה יפה מאד לתחום מוצף כמו עריכת דין.

האם אתה נמצא תחת הגדרה של דירוג משפטנים ? האם צפויים להיות חילופי תפקידים בקרוב ? אם כן, לא הייתי ממהר לעבור למקום אחר.
🕒 פורסם בתאריך: 27/03/2019 10:09
נכון. מאוד נעים - שעות עבודה גמישות, אמון מלא, אוטונומיה רחבה, משימות מגוונות.

אני תחת דירוג משפטנים אבל יש תוספות (רכב, כוננויות, ש.נוספות, מענקים שונים של המשרד) ככה שזה המשכורת.

בטווח הארוך יהיו חילופי תפקידים אבל אני מהאחרונים בתור.
🕒 פורסם בתאריך: 27/03/2019 10:23
קביעות שווה הרבה. לכן לא הייתי ממהר לעשות שינוי.
🕒 פורסם בתאריך: 27/03/2019 10:42
קביעות היא גם נטל. חשוב מאוד להבין את זה.

עם השנים, זה יכול להשתנות ב 180 מעלות. כתוצאה משינויים ארגוניים, פרסונליים ומה לא. ואז אנשים באמצע הקריירה שלהם מרגישים תקועים. כי מלכתחילה בנו על קביעות (עד לפנסיה) ולשוק האזרחי לא יכולים/רוצים לצאת (כי כבר מאוחר מדי ואין להם מה להציע). ומצד שני רק מנסים לגשת למכרזים כדי לעבור תפקיד/יחידה/משרד, וזה ממש לא פשוט. ובינתיים מרירים ומתוסכלים מהמצב. מכיר אישית אנשים שנמצאים במצב הזה שנים.
🕒 פורסם בתאריך: 27/03/2019 11:14
להבנתי הוא כבר קיבל קביעות במקום עבודתו

למה כוונתך ?
🕒 פורסם בתאריך: 27/03/2019 11:53
אין קביעות. אני בחוזה אישי (חוזה משפטנים סטנדרטי).
🕒 פורסם בתאריך: 27/03/2019 23:11
שזה אומר...?
🕒 פורסם בתאריך: 27/03/2019 23:17
דעתי, תנסה לעבור לרשות המיסים, שם כל הזמן יש התרחבות ותקנים חדשים, גם כל הזקנים מתחילים לפרוש ומעט מאוד צעירים רוצים לעבוד שם, יש הזדמנויות.

זה לא הייטק או משהו, אבל אם יש הימור בטוח, זה שפקודת המס רק תהפוך למסובכת יותר ורחבה יותר.
🕒 פורסם בתאריך: 27/03/2019 23:42
בעיני, כעורך דין בשרות המדינה

רוב עורכי הדין לא אוהבים מיסים. יותר מדי מספרים בשבילם.

רואי חשבון לעומת זאת מתים להגיע לרשות המסים ומתמודדים עשרות לכל תקן פנוי.
🕒 פורסם בתאריך: 28/03/2019 09:24
שכל שנה אני מקבל הודעה על הארכת החוזה. כמו כל עו"ד שנקלטו בשנים האחרונות.
🕒 פורסם בתאריך: 28/03/2019 11:24
בעיני אין שום הבדל. עורך דין לא צריך להגיע למצב בו הוא עובד במקום שלא רוצה אותו ומשאיר אותו רק בגלל הקביעות. זו סיטואציה נוראית שאני חא מאחל לשונאיי.