⬅ חזרה לאינדקס

שאלות של מתחילה

🕒 פורסם בתאריך: 22/11/2019 11:46
שלום, אני סטודנטית בת 25, בשנה האחרונה של התואר, ובשעה טובה סיימתי לשלם על הלימודים. עובדת במשרה חלקית ולומדת לתואר בתחום מדעי החברה. השכר שלי כרגע לא ממש גבוה. אשמח מאוד ואעריך את עזרתכם עם מס שאלות, משום שקראתי את הפוסטים אך עדיין מתלבטת כיצד לפעול ולעתים מתקשה להבין מושגים בסיסיים כפי שתראו בשאלתי..

הצלחתי לחסוך 40 אלף שקלים עד כה, יודעת שזה לא הרבה אבל התשלומים של התואר עיכבו אותי ואני מקווה להתחיל לחסוך סכומים גבוהים יותר. הכסף שלי שוכב בעו״ש פחות או יותר שלוש שנים כבר, וזה מרגיש לי לא נכון, בעיקר אחרי הרבה קריאה בחודשים האחרונים. חשבתי לנתב 20 אשח לצורך השקעה- משום שזה סכום שאהיה שלמה אם אאבד כ50% ממנו, אך גם אשמח אם אוכל לראות תשואה כלשהי ממנו. עם זאת,

האם סכום כזה קטן הוא בכלל כדאי להשקעה? קוראת פה לפעמים שזה נחשב הון קטן מדי.

כמו כן, מאחר ומדובר בסכום קטן, התלבטתי עם עצמי האם לפתוח קופת גמל להשקעה (מרגיש לי תהליך פשוט מאוד עבור מתחילים) שתהיה נזילה. אך קראתי שיכול להיות שכדאי יותר להשקיע בקרנות מחקות מדד בעצמי או בבלאקרוק שלהבנתי זה סוג של אותו דבר (?) - איך משקיעים בקרנות כאלה? אני צריכה להתקשר ולבקש לפתוח תיק מסחר עצמאי בבית השקעות/ בבנק ובצורה פשוטה אוכל פשוט לבצע רכישה של קרנות נאמנות ספציפיים או קרנות שאבחר? - בנוסף, אם פותחים חשבון של מסחר עצמאי בבנק/בית השקעות, צריך לדווח לרשות המיסים או משהו? אני צריכה להתייעץ עם רואה חשבון או לבצע איזשהי פעולה מול הרשויות?..

שאלה אחרונה ברשותכם, הבנתי שתשואות העבר אינן בקורולציה עם תשואות העתיד ועל כן לא כדאי לבחור בבית השקעות בהסתמך רק על תשואות העבר של קופות הגמל שלו. אם כך, הדגש צריך להיות על דמי ניהול נמוכים ותשואות ממוצעות? כי לדוגמא לאנליסט קופ״ג מנייתית התשואות המצטברות הכי גבוהות- האם זה יתרון או חיסרון? (בגלל עניין הקורלציה). והאם אני יכולה לחשב בעצמי את החישוב של תשואה בניכוי דמי ניהול? מדובר בחישוב בסיסי של אחוזים? כי אם ניתן לחשב את זה אז אוכל לקבל על סמך זה החלטה

מודה לכם מאד על הקריאה ואשמח לתובנות (כמובן לא מבקשת המלצות, ברור לי שלא ניתן לעשות זאת).

תודה רבה רבה.
🕒 פורסם בתאריך: 22/11/2019 12:03
הכל יחסי, בן אדם עם 10 מיליון יראה את זה כסכום קטן, ובן אדם עם 10 מיליארד יראה מיליון כסכום קטן

אני התחלתי עם קופת קמל להשקעה עד שקראתי מספיק וקיבלתי ביטחון, האמת שזה ממה פשוט להשקיע דרך קרנות ואת פשוט נרשמת לחבר בורסה, כותבת את המספר של הנייר עם הכמות ולוחצת "קנה". פשוט מאוד וחוסך דמי ניהול, וכמובן מלמד שזה הדבר הכי חשוב.

אל תנסי לחשב, אני רק אניח כאן שככל שהתשואה גבוהה יותר - כנראה שגם ההפסדים יהיו גדולים יותר כשהשוק ירד למטה. את מוכנה להוסיף סיכון בשביל התוספת תשואה? אם לא אז אין מה להתלהב.
🕒 פורסם בתאריך: 22/11/2019 12:06
ברוכה הבאה,

אולי זה נראה לא ברור בהתחלה, אבל את במקום טוב יותר מ-90% מהאוכלוסיה. את לא במינוס ואת מבינה את הדרך הנכונה.

לדעתי קודם כל תקראי את כל הבלוג מההתחלה ועד הסוף.

השלבים הבאים:

1. לדעתי להתחיל להשקיע עם סכום נמוך זה מעולה בהתחלה כי תוכלי להבין עד כמה את יכולה לסבול נפילות בשוק ללא סיכון סכומים גדולים. בתי השקעות בארץ מאפשרים עבודה עם סכומים כאלה.

2. תפתחי חשבון בבית השקעות (נורא קל ואפשר לעשות בטלפון). לאחר מכן, תקני נייר או 2 (איזה ספציפית פחות משנה כרגע). תשכחי מקופת גמל להשקעה. זה מוצר מיותר ל-90% מהאוכלוסיה (וחלק יגידו של-100% מהאוכלוסיה). בגדול אם את לא מבצעת מכירה של ניירות הדעות חלוקות אם צריך להגיש דוח. הגשת הדוח היא פשוטה ומתבצעת ביחד עם טפסי 106 שאת גם ככה מגישה (ואם לא, אז כדאי שתתחילי כי אולי יש לך כסף ששוכב בצד). אפשר לעשות זאת מול רו"ח שיגבה כ- 1000 שח, אפשר עצמאית ואפשר דרך אתרים שעושים זאת בצורה מאד נוחה כמו finupp ודומים.

3. תשואות עבר הן אפילו מעט בקורלציה הפוכה לתשואות עתיד (regression to the mean). תתעלמי מהפרמטר הזה ואל תסתכלי עליו בכלל. הוא לא רלוונטי בבחירה.
🕒 פורסם בתאריך: 22/11/2019 13:29
ברוכה הבאה!

זה המון! בגיל שלך, תוך כדי לימודים שאת משלמת עליהם? ממש כל הכבוד.

סכום כזה הוא כבר מספיק כדי לפתוח תיק השקעות בבית השקעות כמו IBI או מיטב-דש. את יכולה גם לפתוח תיק השקעות בבנק שלך אבל הניסיון שלי הראה שאי אפשר לסמוך עליהם בנושא גובה העמלות ודמי הניהול. אם את רק מתכוונת להשקיע בלי למכור בשנים הקרובות אז הכי זול יהיה בבית השקעות כנראה.

כדי לבחור במה להשקיע, את צריכה לקבל כמה החלטות אישיות מקדימות. לכן כדאי לך לקרוא את הפוסטים בבלוג שמתייחסים לכך. לפי השאלות שלך נראה שעוד לא הגעת לפרקים שמתייחסים למשך ההשקעה המועדף, לקיבולת הסיכון האישית, להבדלים בין מדדי המניות השונים וכן הלאה. בשלב הראשוני שאת נמצאת בו, יש עדיפות לקריאה בבלוג על פני קריאה בפורום.
🕒 פורסם בתאריך: 22/11/2019 13:41
אם היא לא ביצעה מכירה, הדעות לא חלוקות כלל. אין חובת הגשה. (מלבד תיק בחו"ל בגובה של 1.9 מיליון שח ומעלה)

גם אם היא ביצעה מכירה ובית ההשקעות שלה בארץ, הדעות לא חלוקות. (מלבד מכירות בסכום של 2.5 מיליון ומעלה).
🕒 פורסם בתאריך: 22/11/2019 13:42
+1
🕒 פורסם בתאריך: 22/11/2019 14:56
היוש

תשואה היא באחוזים. 5% תשואה מ20,000 ₪, שזו תשואה שנתית נחמדה, יוצא 1,000₪. לפני מס. אחרי, זה 750₪.

כלומר זה לא דרמטי ולא משנה חיים, אבל זה נחמד. אם זה שווה את ההשקעה או לא, זה אינדיווידואלי. בעיניי כן, כי חסכון ובשקעה של כסף קטן לאורך זמן יביאו לחסכון גדול.

סלט. בלאקרוק זה מותג ספציפי של קרנות מחקות. קופגל"ה זה אחלה בעיניי, ודורש ממך מעט מאוד. מסחר עצמאי בקרנות מחקות דורש מעט (מאוד) יותר התעסקות והבנה, וחוסך לך את דמי הניהול. לא יודע כמה דמי הניהול המוצעים היום, אבל גם הם באחוזים. 1% שנתי זה 200 שקל במקרה שלך, לא נורא בכלל. ייתכן שזה פתרון טוב עבורך.

אם תחליטי לעשות זאת עצמאית, אז צריך לפתוח חשבון בבית השקעות, לבחור קרן/ות ולרכוש אותן.

בגדול - לא.

זה.
🕒 פורסם בתאריך: 23/11/2019 16:01
תודה רבה על העזרה! מוערך.

רובכם ממליצים על פתיחת תיק עצמאי (לאחר קריאה ולמידה נוספת), אך בהינתן שהסכום המושקע הוא 20 אשח - ופתיחת תיק השקעות עצמאי כרוכה בתשלום עלות חודשית לבית השקעות של 15 ש"ח,

לא 'זול יותר' כרגע להחזיק בקופת גמל להשקעה? (דמי ניהול של 0.6%)
🕒 פורסם בתאריך: 23/11/2019 16:07
רק אם:

א. את לא מתכוונת להפקיד עוד

ב. טווח ההשקעה שלך הוא בערך שנה

ג. את יכולה להשיג בקופת גמל להשקעה את הקצאת הנכסים שאת רוצה (לא רק אגח מול מניות אלא גם פיזור סקטוריאלי, גיאוגרפי, וכו׳)
🕒 פורסם בתאריך: 23/11/2019 16:07
כנראה שכן, לחלופין אפשר להשקיע בבנק, בהמשך בסכומים יותר משמעותיים אפשר לעבור לבית השקעות.
🕒 פורסם בתאריך: 23/11/2019 17:56
דמי הניהול של ה- 15 מתקזזים עם עמלות הקניה/מכירה. אז בפועל את תשלמי לא יותר מ-15 שח בחודש.

אולי בשנה הראשונה זה יצא יותר משתלם בעשרות בודדות של שקלים. כאשר הסכום שלך יהיה משמעותי יותר (נגיד 30 אלף) זה כבר יצא משתלם פחות. כשתגיעי לסכום הזה, תאלצי לשלם מס רווחי הון של 25% כדי לעבור לבית השקעות. אז לדעתי לפתוח קופת גמל ואז לעבור לבית השקעות יצא לך סה"כ פחות משתלם כלכלית.

כמו כן, בקופת הגמל את לא תצברי ניסיון בהשקעות, לא יהיה לך חופש לקנות איזה קרן שתרצי (ורוב קופות הגמל היום לא ממש מפוזרות), תהי פחות גמישה בהוצאה והכנסה של כסף וכו'.
🕒 פורסם בתאריך: 23/11/2019 20:05
רק הערה: בתור שלב ראשון, את צריכה להחליט מהו גודל "קרן החירום שלך" (רוב האנשים מחשבים לפי סכום שיספיק לחיות כחצי שנה בלי עבודה, אבל זה סובייקטיבי), מתוך זה נגזרת ההחלטה מהו גודל תיק ההשקעות שלך.

אחרי זה, בהחלטה כמה מתוך התיק להשקיע במניות, וכמה במסלולי אג"ח ממשלתי וכד' צריך להתחשב ב"איזה סכום אני שלמה אם אאבד 50% ממנו". הסכום הזה יכול להיות יותר ממה שנשאר לך להשקיע, או פחות (ואז את קונה אג"ח ממשלתי בשאר הסכום של תיק ההשקעות).

רק הבהרה - השאלה הזו בכלל רלוונטית רק אם בוחרים בקוגל"ה. אם בוחרים לנהל את תיק ההשקעות בצורה עצמאית, ברור שלא משנה מה בית ההשקעות שדרכו את רוכשת קרנות נאמנות השיג על הקופות שלו, ויותר רלוונטי מה הקרנות שקונים בצורה מנייתית השיגו (ואז שוב נכנסים לשאלה מה הקשר בין תשואות עבר לעתיד).

לגבי עמלות במסחר עצמאי - מצטרף למה שכתבו. אמנם מתיק של 20,000 זה 0.9% לשנה (אני בטוח שיש גם קוגל"ה במחיר הזה), אבל בציפייה שהתיק יגדל, זה ילך וירד.