⬅ חזרה לאינדקס

התלבטות בבחירת קריירה ותואר

🕒 פורסם בתאריך: 15/12/2019 12:10
היי לכולם,

אתחיל בזה שאני ממש אוהב לקרוא את הפורום ואת הבלוג. אימצתי הרבה מהגישות ומתפיסת החיים המשקיעה בעקבות הקריאה ואני תופס את האנשים פה כאנשים רצינים ובעלי נסיון שיכולים לתת לי פרספקטיבה אחרת על הבחירות שעומדות בפניי בחיים.

אז ככה- אני בן 21, חייל משוחרר כבר כמה חודשים. שירתתי ביחידה קרבית בתור חובש. כרגע לומד לפסיכומטרי ובמקביל עובד במשרה חלקית בתור חובש. גר עם ההורים. אבא שלי דוקטור לכלכלה, מרצה באחת האוניבריסטות בארץ ואמא שלי מורה.

תמיד הייתי אדם סקרן בצורה בלתי רגילה. אני קורא המון ובעל ידע כללי נרחב מאוד בהמון תחומים. יש לי בעיקר משיכה למקצועות מדעי החברה, בדגש על פסיכולוגיה וכלכלה. אין ספק שמקצועות הומניים (וגם חצי הומניים) עושים לי את זה.

יחד עם זאת, אני גם מאוד אוהב מחשבים. לימדתי את עצמי לתכנת, הרחבתי את המקצוע בתיכון (עשיתי 10 יחידות וקיבלתי 100) והנושא קרוב לליבי גם כן.

בתקופת הצבא התגבשה אצלי ההבנה שאני רוצה להיות חוקר באקדמיה בתחום הכלכלה ההתנהגותית. כמו שציינתי, אבי הוא חוקר ומרצה לכלכלה. מעבר למשיכה שלי לתחומים הנ"ל, אני נמשך גם לשעות העבודה הלא נוראיות והעובדה שלא צריך לנסוע כל יום למשרד ולעבוד תחת בוס קפדן. מאז שאני זוכר את עצמי שני ההורים שלי תמיד בבית. אבא שלי עובד 3 ימים מלאים מבוקר עד ערב בשבוע ובשאר הזמן עובד מהבית. ואמא שלי עובדת מ8 עד 14:30 (שלא נדבר על החופשים הרבים שיש לה).

החיים עם הורים שלא עובדים כשכירים קלאסיים שהולכים למשרד מבוקר עד ערב וחוזרים מותשים, ויחד עם זאת מרוויחים משכורות יפות מאוד (בעיקר אבא)- גרמו לי להבין שאני רוצה להיות כמוהם. ואציין שוב, מעבר לשעות העבודה הנוחות, גם העבודה והאפשרות לחקור ולהעביר את זמני באקדמיה קוסמת לי מאוד.

למרות זאת, לאחר שהשתחררתי מהצבא התחלתי לתשאל אנשים שלמדו את שילוב המקצועות הנל, או מקצועות אקדמיים לא פרקטיים אחרים וגיליתי שלא הכול כל כך זוהר. אין הרבה תקנים לדוקטורים ולחוקרים ותמיד קיים החשש שתתקע עם מקצוע שאין מה לעשות איתו מחוץ לאקדמיה.

כיאה לאדם סולידי, שמכיר בכך שתואר הוא בראש ובראשונה השקעה לעתיד- אני חושש מאוד מהאפשרות הזאת. לכן, חשבתי ללכת על האפשרות של מדעי המחשב. מצד אחד, התואר מבוקש בשוק העבודה מאוד, ומהצד השני ניתן להתקדם איתו לתפקידי מחקר באקדמיה ומחוץ לה. הבעיה? זה לא בוער בי. אומנם למחשבים ותכנות אני מתחבר- אך התואר הוא מתמטי בעיקרו ומתמטיקה.. אני לא כל כך אוהב. אני מבין מתמטיקה ויש לי תפיסה מתמטית, אבל לפתור בעיות ולמצוא הוכחות זה לא דבר שאני תופס אותו כמספק.

כמו כן, אני לא ממש רוצה לעבוד בעבודה שכירה בתור הייטקיסט. משהו בעולם המשרדים והפלוריסנטים מפחיד אותי.

אני מודע לחשיבות ההחלטה של בחירת התואר ולכן חשוב לי לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר והמתאימה ביותר עבורי- ולמרות שאני חושב על זה כמעט כל הזמן, אני לא מצליח להחליט.

חשוב לי להדגיש שלהורים שלי אין שום השפעה ולחץ ישירים עליי. מבחינתם, שאלמד מה שטוב לי ומה שמעניין אותי.

התייעצתי עם חברים, עם בת הזוג שלי ועם קרובי משפחה, כל אחד מהם נתן לי תשובה אחרת.

אז עכשיו אני פונה אליכם, האמיצים ששרדו את קריאת הפוסט הארוך הזה ושעברו דבר או שניים בחיים- איזו החלטה הייתם עושים אילו הייתם במקומי?

*אני משער שיהיו אנשים שיגידו לי לעשות קורס מקצועי ולהשתלב מיד בעולם הייטק. אני לגמרי מעדיף שלא. אני אוהב ללמוד ומעוניין בעשיית תואר גם משיקולי סקרנות ומשיקולים חברתיים.
🕒 פורסם בתאריך: 15/12/2019 13:19
שמעתי על אנשים שלמדו תואר כפול, במחשבים ועוד משהו. אולי תוכל לעשות ככה?

במקרה הכי גרוע, אם תראה שזה קשה מדי, אולי תוכל לפרוש מאחד מהתארים ולהשאר עם השני. אז כבר יהיה לך יותר מושג מה עושים בכל אחד מהתארים, ועד כמה זה מעניין אותך.
🕒 פורסם בתאריך: 15/12/2019 13:47
ברוך הבא לפורום!

מה התשובות/הצעות שנתנו לך?
🕒 פורסם בתאריך: 15/12/2019 14:37
קיבלת מתנה בחיים שלך, תשתמש בה. יש לך יותר סיכוי מאשר למי שאין לו אבא מרצה לכלכלה באוניברסיטה. זה יחד עם האהבה שלך לתחום והיכולת הלימודית המרשימה נותנים לך "פור" על הרבה אחרים. מקסימום, אם תראה שאינך מצליח לקבל תקן, תוכל לעבור לעדיפות השניה.
🕒 פורסם בתאריך: 15/12/2019 14:39
רעיון טוב האמת, אבדוק את זה.

תמצית הדברים הייתה שהתואר בפסיכולוגיה ובכלכלה מעניין ומעשיר אבל במדעי המחשב יש יותר אפשרויות תעסוקה ויותר וודאות לגבי ההמשך
🕒 פורסם בתאריך: 15/12/2019 14:41
אבל מעבר לעדיפות השנייה משמעו שריפת כמה שנים טובות בלעשות את התואר במקצוע השני
🕒 פורסם בתאריך: 15/12/2019 15:19
אפשרויות התעסוקה בתחומי הפסיכולוגיה והכלכלה לא מתקרבים בשכר למדעי המחשב (ולדעתי גם ברמת העניין ואפשרויות הפיתוח האישי).

כמו כן, העולם נהיה יותר ויותר ממוחשב ולדעתי תחומים כמו כלכלה יתחילו להצטמצם כי כבר היום תוכנות יכולות לעשות חלקים גדולים מעבודת היום יום של כלכלנים ולדעתי זה הולך להיות יותר ויותר משמעותי בעתיד הקרוב. אני חושב שלבחור היום בתחום רחוק מעולם הטכנולוגיה זאת התאבדות כלכלית.

חברים שלי שלמדו כלכלה רובם ככולם עוסקים היום בפועל בשיווק ביטוחים ופנסיות והקשר בינם לעולם הכלכלה הוא רק במוצר אותו הם מוכרים. האנשים שעושים את החלק המעניין בבנקים ובחברות ההשקעות הם המתכנתים והמתמטיקאים שכותבים את כל אלגוריתמי המסחר.

לדעתי, תלך חד משמעית על מדעי המחשב אלא אם אבא שלך יכול לקמבן לך את משרת החלומות כחוקר באונ'. שווה לדבר איתו על זה ברצינות ולברר האם הוא מסוגל לעשות זאת ובמה זה תלוי. אגב, גם אם הוא יצליח לקמבן ולהכניס אותך לשם, זה לא מבטיח שתשרוד איזה צמצום רוחבי באונ' שעלול לקרות. להיות חוקר באקדמיה זה לפעמים הרבה יותר יכולות פוליטיות מאשר יכולות מחקר.
🕒 פורסם בתאריך: 15/12/2019 15:54
אתה מתלבט בין שני מקצועות שמאד מרוחקים זה מזה.

בשלב הזה נראה לי שאתה לא באמת יכול להעריך מה מתאים לך - לקודד כל היום? לכתוב מאמרים בכלכלה?

הבעיה העיקרית היא שבעוד עבודה של מתכנת די מובטחת לך אם תשקיע עכשיו 3 שנים, גם אם תסבול אחר כך מהעבודה, משרה של חוקר באוניברסיטה רחוקה ממך מאד ורק אחרי כעשר שנים של לימודים קשים והצטיינות הכרחית, תהיה במצב בו אתה מתחרה על משרה כזו ולא בוודאות תקבל אותה. נקודה חשובה בהקשר הזה היא האם אתה מוכן להתפשר על משרה מחוץ לישראל והיכן, כי בארץ מספר מצומצם מאד של מוסדות ומשרות שנפתחות מדי שנה, אולם העולם הוא גדול מאד לעומת ישראל ואם זה בדמך, תמצא עבודה במדינה אחרת, על כל העלויות האישיות שכרוכות בכך.

מצד שני, אם תקבל משרה באקדמיה , היא הדבר הבטוח ביותר שיש בשוק התעסוקה. הרבה יותר מכל משרה בהייטק.

אם אתה יכול ללמוד דו חוגי, מחשבים כלכלה, הייתי הולך על זה. ממילא בתארים המתקדמים בכלכלה יש עדיפות למי שלמד את מקצועות המבוא במתמטיקה ברמה גבוהה ותכנות זה כישור נדרש במאה ה-21 גם אם לא תעסוק בכך. מהצד השני, תראה אם אתה מתאים לכלכלה והיא מתאימה לך. הבונוס בלימודי הכלכלה זה שאם תצלח את המבואות בהם נכשלים סטוד' רבים, אחר כך הלימודים פשוטים יותר וגם יעלו לך את הממוצע.
🕒 פורסם בתאריך: 15/12/2019 16:03
אין ספק שתוכנות יעשו עבודות רבות שעושים היום בני אדם. אבל איך אפשר לצפות מראש אם כלכלנים ייפגעו יותר ממתכנתים?
🕒 פורסם בתאריך: 15/12/2019 16:04
תואר במדעי המחשב זה תואר מתיש, להיכנס בראבק עם אש זה תנאי הכרחי אבל לא מספיק כדי לסיים.

למרות שאם לא תשאר באקדמיה כנראה לא יהיה לך מה לעשות עם התואר, הייתי ממליץ ללכת עם הלב.

כלכלה התנהגותית זה תחום יחסית חדש ויותר מעניין לחקור משהו שחקרו מעטים לפניך.

חוץ מזה, גם העתיד ב"הייטק" לא ורוד מדי, פעם היו הרבה יהודים שהיו מנקים רחובות,בונים בניינים ומטפלים בקשישים..