⬅ חזרה לאינדקס

מחשבות על פנסיה

🕒 פורסם בתאריך: 29/02/2020 11:44
אהלן,

ברשותכם, כמה מחשבות. לפני כשנה נסגר מקום העבודה הקודם שלי ומצאתי עצמי מובטל מספר חודשים. למרות שאני מכיר את כל ההזהרות בחרתי למשוך את מרכיב הפיצויים מקרן הפנסיה שלי (למעשה ביטוח מנהלים, אבל לשם הנוחות אשתמש במילה האהובה "פנסיה"). למזלי הרב לא נדרשתי לעשות שימוש בכסף משום שמצאתי עבודה חדשה. הסכום שנמשך שמור עד עכשיו בתכנית חיסכון צנועה בחשבון הבנק שלי וימתין שם עד שאקבל החלטה סופית מה לעשות עם הכסף.

ועכשיו לתהיותי... אני לא יכול להחזיר את הכסף שנמשך חזרה לקרן הפנסיה ולכן חשבתי לפתוח קופת גמל ובה להפקיד את הכסף. המחשבה הראשונית שלי הייתה למצוא קופת גמל עם דמי ניהול שפויים ושמסלול ההשקעה שלה דומה פחות-או-יותר לזו של קרן הפנסיה שלי ובכך בעצם להשיג סוג של "תיקון", להחזיר את הכסף למקומו ולתת לו לעבור את אותה החוויה שעוברים חבריו שנותרו בפנסיה. ביקור באתר של "מגדל" מעלה שכספי הפנסיה שלי מושקעים תחת הכותרת "מגדל מסלול כללי". בשום מקום ברשת לא מופיע פירוט של האחזקות במסלול ההשקעה הזה שזה מעט תמוה בעיניי. האם זה אומר שעכשיו אני אמור לרדוף אחרי מגדל כדי להבין איפה מושקעת הפנסיה שלי? מישהו יודע איפה ניתן להשיג את המידע הזה ברשת?

אוקיי, עכשיו נניח שהתגברתי על המכשול הטכני הזה. מאותו ביקור באתר של מגדל אני למד גם שאותו מסלול השקעה חמקמק ולא ידוע השיא בשנה האחרונה תשואה *שלילית*! אויה. אני כמובן לא רוצה להשליך את כספי הטוב למסלול השקעה כלשהו רק כדי להפסיד, ודאי לא כשמדובר בכספים שאמורים יום אחד עוד הרבה שנים להחזיק אותי. ואז חשבתי לעצמי, "למה לא להשתמש בקופת הגמל הזאת שאני רוצה לפתוח כדי לגדר את הפנסיה?" גידור של פנסיה, אני יודע שזה נשמע מוזר בהתחלה. גם לי זה נשמע מוזר. אבל הנה הקטע הבעייתי פה. אני סקפטי מאוד ממה שאני רואה בעולם ובישראל (עם או בלי קשר לקורונה שמשתוללת לה בעולם).

אני די משוכנע שאנחנו בדרך לתקופה של מיתון עולמי ממושך ושבניגוד למשבר 2008 ייתן אותותיו גם בישראל. למעשה, אני די בטוח שישראל בדרך הבטוחה לקריסה כלכלית של ממש (אין לי כוח להכנס לזה עכשיו אבל אולי בהזדמנות אחרת אפרט גם למה אני חש כך). בהינתן שזה המצב, אני רוצה כמובן להגן על הפסיה שלי. לצערי, השליטה שיש לי על כספי הפנסיה שלי מאוד קטנה. אבל אם יש לי קופת גמל כזאת שאני יכול לשחק איתה קצת יותר אני יכול להפעיל אותה כגדר אפקטיבית. עכשיו תגידו אתם, האם אני פשוט אידיוט גמור ויש לי לסלוק אותי באבנים בכיכר העיר או שבכל זאת יש פה כמה נקודות הגיוניות?
🕒 פורסם בתאריך: 29/02/2020 11:59
:(

לא בוכים על ...

עשה יישור קו על הביטוח מנהלים, האם הוא רלוונטי? מקדם קבוע? לא משלם ארגזים של דמי ניהול?

אי אפשר מצד אחד לקרוא לביטוח מנהלים "פנסיה" ואז למוצר אחר קרן פנסיה ואז לשלישי קופת גמל.

צריך לדעת על מה אתה מדבר בדיוק משום שהם שונים לגמרי בתכלית.

אתה מדבר על קופת גמל שהיא סוג של מוצר לפנסיה ואז לגדר אותה כנגד הפנסיה? השליטה שלך על הפנסיה גדולה, אלא אם כן לא ירדתי לסוף דעתך.

א. אם אתה יודע מתי תיגמר הקריסה הכלכלית,

למה שלא תפתח IRA ותבחר את המוצרים המתאימים לך לפי התזמון של הקריסה/צמיחה?

ב. אם אינך סומך על החברים במגדל, תעביר את הכסף למסלול שנראה לך. קופת גמל יותר גמישה בעניין המסלול [רק תסגור את עניין הביטוחים]

ג.

אם הנבואה ניתנה לך, אינך אידיוט גמור אלא מתנהל ביעילות ובהיגיון טוטאלי.

* אם הנבואה אינה ניתנה לך, אתה לא אידיוט, סתם חיב"ס.

בהצלחה אח יקר!
🕒 פורסם בתאריך: 29/02/2020 12:13
חפש בגוגל "מגדל רשימת נכסים" ואז תיכנס ללינק של המסלול שלך, המידע זמין, נגיש ומפורט מאוד.

המסלולים הכלליים בחברות השונות הם ערבובייה לא ברורה של מניות, תעודות וקרנות סל, אגרות חוב ומזומן, עם נטייה גבוהה מאוד להשקעה בשוק המקומי("הטיית ביתיות"), מה שלדעתי ולדעת רבים אחרים שמייצר ביחד סוג של פיזור סיכונים "טיפש" מאוד (גם אין פיזור וגם תשואה נמוכה).

לכל חברה יש מגוון מסלולים, תסתכל מה הם כוללים ומה מתאים לך יותר, ניתן ברוב החברות לעבור בין מסלולים דרך האזור האישי באינטרנט בלי להתקשר אפילו. אם בחברה שלך אין מסלול שאתה מעוניין בו, ניתן לעבור לחברה אחרת בה יש מגוון טוב ומתאים יותר של מסלולי השקעה.

לאור מה שכתבת אני מבין שאתה רק מתחיל להתעניין בתחום ושאתה לא מבין כמו שצריך את ההבדלים בין קופת פנסיה מקיפה, קופת פנסיה משלימה, קופת גמל לפנסיה וביטוח מנהלים. ממליץ לך ללכת לאתר "פנסיוני" של נדב טסלר ולקרוא קצת על ההבדלים, יש לא מעט.

לגבי כספי הפיצויים שכבר משכת.

אם אתה מנהל תיק משלך - הכי משתלם לטווח ארוך זה להוסיף את הכסף לשם ולנהל את ההשקעה בעצמך.

אם אתה לא מנהל תיק משלל ולא מעוניין לנהל תיק אז קופת גמל להשקעה תהיה הפיתרון הקל ביותר עבורך (דמי ניהול של כ- 0.5% מגוון מסלולי השקעה לבחירה, פטור ממס רווחי הון במשיכה כקצבה אחרי גיל 60)
🕒 פורסם בתאריך: 29/02/2020 12:29
מה שאמרתי לגבי מעבר בין חברות נכון לגבי פנסיה וגמל ולא נכון לגבי ביטוח מנהלים, תבחן טוב טוב מה אתה מקבל בביטוח המנהלים שלך וכמה אתה משלם עליו, 99% שהמוצר הזה משתלם רק לסוכן שלך ולחברה המנהלת. ניתן להעביר ביטוח מנהלים לפנסיה/גמל.