⬅ חזרה לאינדקס

לקראת תיק השקעה ראשון

🕒 פורסם בתאריך: 07/07/2020 00:16
יודע שאסור להמליץ או לייעץ, רק מעוניין לשמוע דעות באופן כללי.

סטטוס: בן 29, עד לא מזמן מתכנת בחברת הייטק גדולה אך כעת מובטל. קשה למצוא עבודה עכשיו בתחום שלי, אבל מקבל (כרגע) דמי אבטלה מקסימליים ובנוסף חסכתי מספיק במהלך השנים.

סך כל הנכסים שלי: 700 אלף ₪. מתוכם כ- 40 אלף בקרן השתלמות ורכיבי פיצויים של פנסיה וביטוח מנהלים.

מטרת התיק: למנוע שחיקה של הכסף – חבל שיש סתם הרבה כסף בעו"ש.

יש בי גם מן תקווה כזו שלא אצטרך לעבוד יותר ע"י כך שבשלב מסוים ארוויח בכל שנה מהשקעה פאסיבית סכום כזה שיכסה את ההוצאות השנתיות שלי – שכרגע עומדות על 50 אלף ₪ (מחשיב הוצאות משתנות ודברים לא צפויים, למרות שאני באמת לא יכול לצפות הכל). עם זאת, אני מבין שהתקווה הזאת שאפתנית מדי ועבודה אני מחפש בכל מקרה.

הפלח המנייתי:

חושב על להשקיע 150 אלף במניות בצורה פסיבית ועל מדדים בפיזור גדול. למה דווקא 150 אלף?

כי זה ישאיר מחוץ לפלח הזה סכום כסף מספיק גדול שיספיק לי לטווח של 10-11 שנים ללא עבודה (אלא אם יקרו דברים לא צפויים), ככה שאם יהיה משבר בשוק המניות בטווח הזה – כנראה לא אפסיד יותר מדי.

בנוסף, אני מרגיש שכרגע סיבולת הסיכון שלי מתאימה להשקעה של 150 אלף במניות, לפי גישה של:

סכום השקעה במניות = סכום מקסימלי אליו אני מוכן שהפלח המנייתי ירד * 2 (לא מוכן רגשית שהפלח המנייתי ירד מתחת ל-75 אלף ש"ח). ייתכן כמובן שהסיבולת הזאת תשתנה בהמשך אבל אני חושב שבחרתי בגישה שמרנית ביחס אליי.

הכספים שיישארו מחוץ לפלח המנייתי יהיו בעו"ש ובפלח האג"חי שעליו אפרט בהמשך.

מתוך ה-150 אלף הנ"ל- 40 אלף זה מה שיש לי בקרנות שרשמתי למעלה (מסלולים מנייתיים) ו-110 אלף נוספים יושקעו בחשבון מסחר עצמאי

הפלח האג"חי:

חושב על להשקיע כ-400 אלף כך:

200 אלף על קרן מחקה אג"חים ממשלתיים בריבית קבועה לתקופה של 2-5 שנים.

200 אלף על קרן מחקה אג"חים ממשלתיים צמודים לתקופה של 2-5 שנים.

למה דווקא 400 אלף?

אני בעצם משאיר בעו"ש 150 אלף – סכום שלבדו יספיק לי לשנתיים לפחות.

ואם בכל זאת אצטרך למשוך משהו בשנתיים האלה או בהמשך – זה יהיה מהפלח האג"חי, ובאופן ההשקעה הנ"ל אני נוטה להאמין שלא יהיו ירידות משמעותיות כך שהנזק מהמשיכה הזו לא יהיה קריטי.

איזונים:

הרעיון הוא לשמור פחות או יותר על מצב שבו בפלח המנייתי יש לי סכום שאסתדר בלעדיו ל-10 שנים הקרובות, ובעו"ש יש לי סכום שיספיק לי לשנתיים לפחות.

כל עוד אין לי הכנסה חודשית שעולה משמעותית על ההוצאות שלי - פעם בשנה אשקול לבצע איזון אם יש יציאה מאיזון באופן משמעותי לפי הכלל שרשמתי למעלה.

אם יש לי הכנסה חודשית שעולה משמעותית על ההוצאות - האיזון ייעשה בצורה חודשית ע"י קניית ניירות ערך.

מה דעתכם?
🕒 פורסם בתאריך: 07/07/2020 09:21
תנסה להגדיר מעט יותר טוב את מטרת התיק, מתי תצטרך את הכסף אם בכלל? החלק האגחי שלך מאוד גדול ולדעתי חבל על התשואה הפוטנציאלית.

אותו עקרון לגבי החלק הזה, אתה מפסיד כסף בהחלטה הזו, למה לא להשקיע אותו ואחרי שנה אם תצטרך למכור חלק?

לא מייעץ
🕒 פורסם בתאריך: 07/07/2020 12:37
דעה (אולי) לא פופולארית: זה לא הזמן.

לא בגלל תזמון שוק חלילה אלא בגלל תזמון חיים. לפי מה שאתה אומר החיים שלך די תנודתיים כרגע - להכנסה אתה תלוי בדמי אבטלה שלא ברור כל פעם אם התקופה מוארכת או לא, אתה לא יודע מתי תמצא עבודה, באיזה שכר, אם תרצה או תצטרך לעבור דירה בעקבות כך, ובאופן כללי איך יראו החיים שלך. זה לא מצב רגיל בחיים שלך - אנחנו לא מדברים על פרילנסר שרגיל לעשות בוחטות בחודשים מסויימים ואז לא לעבוד כמה חודשים. אתה ב uncharted waters.

לעניות דעתי, תקופה כ״כ תנודתית בחיים האישיים היא לא זמן טוב להוסיף את התנודתיות של שוק ההון. המזומן שלך ישב ותפח בעו״ש, ככל הנראה כמה שנים טובות, בזמן שהיתה לך הכנסה יציבה וחיים יציבים. לא יקרה כלום אם הוא ישב עוד כמה חודשים בעו״ש עד שתדע איפה אותה עומד.
🕒 פורסם בתאריך: 07/07/2020 19:30
קשה לי להגדיר בצורה טובה יותר את מטרת התיק, אבל בנוגע למתי אצטרך את הכסף רשמתי: מה שמושקע בפלח המנייתי זה משהו שאני לא אמור להזדקק לו ב-10 שנים הקרובות. מה שנמצא בעו"ש זה מה שאצטרך בשנתיים (או יותר) הקרובות. מה שמושקע בפלח האג"חי זה משהו שייתכן שאצטרך עוד שנתיים או יותר אך אני מאמין שלא יהיו ירידות גדולות בפלח הזה ולכן לא תהיה לי בעיה למכור שם.

אני מסכים, אבל אל תשכח שאני כרגע על סטטוס של מובטל ואין לי איזו הכנסה יציבה. להוריד מהפלח האג"חי ולהעלות במקום את הפלח המנייתי זה כבר אומר שיהיה מדובר בסכום שאצטרך בטווח של פחות מ-10 שנים (ומבחינה הסטורית - אני עלול להסתבך ככה עם משברים שהפלח המנייתי לא יתאושש מהם כשארצה למכור).

אם אמצא עבודה - אוכל להעלות את ההקצאה לפלח המנייתי.

אני באופן אישי לא מרגיש הכי בנוח להשקיע סכום שאצטרך בשנתיים הקרובות. יותר מזה - גם אם אשקיע אותו זה יהיה בפלח האג"חי כי להכניס אותו לפלח המנייתי אומר שיהיה שם סכום שאצטרך תוך פחות מ-10 שנים (הסברתי קודם את הבעייתיות שלי עם זה). לבוא ולהשקיע סכום כזה בפלח האג"חי שרשמתי ממילא לא יניב תשואה גדולה במיוחד, וזה לא שווה בעיני את תחושת חוסר הנוחות בכך שיש לי מעט כסף בעו"ש.

בנוסף חשוב לזכור - זה תיק השקעה ראשון שלי, אני מעדיף לא לקפוץ ישר למים עם כל הכסף.
🕒 פורסם בתאריך: 07/07/2020 19:37
הדעה שלך מאוד הגיונית. אבל העניין הוא שאני מובטל כבר חודשים רבים, ואין לדעת כמה זמן המשבר הזה ימשיך לפקוד אותנו וכמה זמן עוד אמשיך להיות מובטל.

כן יש לי דילמות האם להשקיע פחות ממה שרשמתי בשוק ההון, אבל לא להשקיע בכלל נראה לי כמו בזבוז.

נכון שאני לא יכול לצפות הכל כמו שאתה מתאר, אבל אני כן רואה שסכום הכסף שיש לי עכשיו יספיק לי למספר דו ספרתי של שנים ללא עבודה.

אני כן הייתי חושב שכדאי להשקיע את חלקו, אפילו אם זה כרוך בסיכון מסוים.

אבל זו כמובן דעתי ואני פתוח לעוד דעות.
🕒 פורסם בתאריך: 07/07/2020 21:18
אני חושב שהגישה שלך נכונה

ההוצאות שלך מאוד נמוכות ויש לך המון כסף ששוכב בעו"ש.

מספר נקודות:

אני חושב שלהשאיר כסף עבור שנתיים בעו"ש זה יותר מידי, גם אם אתה לא עובד.

בעו"ש אפשר להשאיר כסף עבור 6 חודשים.

בנוסף, לפתוח קרן חרום ל3-6 חודשים נוספים, לכל מקרה חרום ולמקרה שתהיה מובטל בעוד 6 חודשים. קרן חרום יכולה למשל להיות בפקדונות ללא סיכון עם נזילות (יש כל מיני פקדונות כאלה בבנק ירושלים, לא ממליץ כמובן)

בתיק ההשקעות, תתאים את רמת הסיכון לעצמך, 20% מניות נשמע נמוך וסולידי מידי לגילך הצעיר, בטח במצב ריבית אפס הקיים היום בשוק.

את הקרן חרום אפשר לספור כחלק מהפלח האג"חי בתיק, לבחירתך כמובן.

אם רכיב האג"ח אצלך נשאר גבוה, שווה לשקול גיוון בחלק זה כדי להגדיל תשואה, למשל להוסיף:

- אג"ח מדינה כללי יותר, כולל גם אג"חים מעל 5 שנים

- אג"חים קונצרניים בארץ (למשל תל בונד 20 או 60)

- אג"חים קונצרניים בחו"ל (למשל iBox)
🕒 פורסם בתאריך: 08/07/2020 01:04
בגדול אני מסכים, אבל לאור כך שאני רק מתחיל בשוק ההון- אני מעדיף להיכנס בצורה רכה לתהליך הזה.

כשארגיש יותר בטוח - ייתכן שאשאיר פחות כסף בעו"ש.

מדיונים שראיתי כאן בפורום, הבנתי שלא מומלץ להקציב למניות סכום אותו תזדקק ב-10 השנים הקרובות. אם אני זוכר נכון, הסיבה לכך היא שמבחינה היסטורית זה פחות או יותר הזמן שלוקח לפלח המנייתי להתאושש ממשברים. הסכום שבחרתי עבור הפלח המנייתי הוא כזה שלא אמור להזדקק לו ב-10 השנים הקרובות (כמובן תמיד יכולות לקרות הפתעות).

המטרה של הפלח האג"חי אצלי הוא ליצור רכיב סולידי שאני יודע שערכו לא ירד בצורה משמעותית.

עד כמה שאני יודע, האג"חים שרשמת כאן הם בעלי פוטנציאל גבוה יותר לירידות משמעותיות יותר מאג"חים ממשלתיים לתקופה של 2-5.

נכון, התשואה תגדל - אבל המטרה שלי בפלח האג"חי היא בעיקר לשמור על משהו סולידי ופחות התשואה עצמה.