⬅ חזרה לאינדקס

מטבע לתקופת הקורונה

🕒 פורסם בתאריך: 08/08/2020 21:11
קראתי שכבר 80 שנה בשוויץ, חוץ מהמטבע הרגיל, יש מטבע שמשמש למסחר בין בתי עסק החברים באיגוד שלו.

בתקופות של מצוקה כלכלית, כאשר עסקים מתקשים לגייס אשראי, השימוש במטבע העסקים מתרבה, והוא מפחית את הזעזועים הכלכליים. כשני אחוזים מכלכלת שווייץ מורכבים מעסקאות במטבע הנ"ל.

אחד היתרונות במטבע משלים המנותק מהמטבע הרגיל, הוא בכך שניתן להזרים הרבה ממנו לשוק, בלי חשש לאינפלציה במטבע הרגיל.

נראה לי שדבר דומה עשוי לעזור לעצמאיים בארץ, שכרגע מתקשים להשיג מימון להמשך פעילותם.

נניח שנקים מטבע, נקרא לו "קורון", למשל.

נניח שתהיה אפליקציה שכל מי שנרשם אליה מקבל 10 קורונים (בעלי עסקים יקבלו 100). בעל בית עסק יכול להסכים לתת שירות או הנחה בתמורה לקורונים, ובתורו, לשלם לעסקים אחרים שיספקו לו מלאי וכדומה.

התשלום המיידי יכול להקל על בעיות תזרים, וטבעו של המטבע, שאמור מראש להיות זמני, יעודד צריכה ויפחית את עוצמת המיתון.

מה דעתכם? האם שימוש במטבע כזה יעזור גם בארץ?

האם ניתן לבנות בקלות אפליקציה שתפקח ותעקוב אחרי מצב חשבון הקורונים של כל המשתמשים?

מישהו חושב שהרעיון ישים, ורוצה לעזור לי לבנות אפליקציה כזאת? אשמח אפילו לשלם לו (בקורונים, כמובן).
🕒 פורסם בתאריך: 08/08/2020 21:23
Have you heard about cryptocurrency?

לא יודע אם זה יהיה טוב לכלכלה אבל טכנית זה מאפשר בדיוק את מה שאתה רוצה וזה כבר קיים ולא צריך להמציא את הגלגל מחדש.
🕒 פורסם בתאריך: 08/08/2020 21:25
בהתחשב בזה שאנחנו בעולם של MMT, ואין מחסור בכסף. מה זה נותן?
🕒 פורסם בתאריך: 08/08/2020 21:41
כבר אי אפשר לכרות ביטקויינים בחינם. היתרון של משהו חדש וגם זמני בהגדרה, זה שיהיה קל להשיג כסף בחינם, ולא יהיה טעם לחסוך אותו, אז ינסו להשתמש בו כמה שיותר כל עוד אפשר.

זה כמו לתת הכנסה בסיסית בזעיר אנפין ובלי חשש אינפלציה.

אבל באמת אין לי מושג בדברים כאלה. לא סתם שאלתי מה דעתכם D:
🕒 פורסם בתאריך: 08/08/2020 21:51
אז למה שלמטבע הזה יהיה ערך?
🕒 פורסם בתאריך: 08/08/2020 22:08
מעולם זה לא היה אפשרי

גם לכרייה ב 2010 היתה עלות חשמל, אמנם שולית, אבל ביחס לערך הנוצר
🕒 פורסם בתאריך: 08/08/2020 22:12
הוא אמור לעודד אנשים לקנות דווקא במקומות מסוימים (כי יתן הנחה, למשל), ובכך לעודד בעלי עסקים לכבד אותו (כי זה ימשוך לקוחות).

כך שבסופו של דבר, כן אמור להיות לו ערך.
🕒 פורסם בתאריך: 08/08/2020 22:26
אני חושש שאתה לא מבין מה זה מטבע...

מטבע, זה אמצעי להנהלת חשבונות בצורה מבוזרת.

זה פשוט שלב אחד של indirection מעל סחר חליפין.

הערך של מטבע נובע אך ורק מהיכלות לקנות סחורה תמורתו.

לכן, חלוקה בחינם, זה לא משהו הגיוני. בוודאי לא דרך אינפלציה בלתי מוגבלת (כל מי שמצטרף מקבל כסף).

יש הגיון להשתמש במטבע אלטרנטיבי, אם יש לו תכונות יותר טובות מהמטבע העיקרי. התכונות הרלוונטיות למשתמשים הן: שמירת ערך, קלות ביצוע עסקאות, קלות ואמינות של שמירת מטבעות. יש גם עניינים של ביקוש והיצע, אבל זה מעניין רק בסדרי גודל, ובנקים מרכזיים.

לדוגמה, בישראל בתקופת האינפלציה עברו להשתמש בדולרים (לפחות להצמיד לדולר), כי הם שמרו ערך יותר טוב.

אז אני סבור, שכמו הביטקויין, גם המטבע שאתה מציע, לא יתן שום יתרון, אלא רק חסרונות.

יש אגב, כל מיני רעיונות של "מטבעות קהילתיים" גם בארץ. כולם נכשלים, וכולם יכשלו. אני מאוד מקווה. כי, אם הם יפסיקו להיכשל, זה אומר שכלכלת ישראל קרסה.
🕒 פורסם בתאריך: 08/08/2020 22:41
תודה רבה על ההסבר המפורט! זה נשמע הגיוני לגמרי, אבל מה שלא ברור לי, זה למה בשווייץ זה עובד כבר 80 שנה (לפי מה שקראתי).

לפי הוואטסאפים השכונתיים, נראה שיש די הרבה "מסחר בטובות". אנשים מוסרים זה לזה דברים בחינם, אנשים מבקשים כל מיני טובות, ואנשים אחרים קופצים לעזור להם, מבלי שהם מתכננים מראש לבקש טובה בעצמם.

לכאורה גם לזה אין התכנות כלכלית.

אם היתה דרך להשתמש ברצון טוב דומה גם בכלכלה האמיתית, זה היה יכול להיות נחמד מאוד וגם לא קומוניסטי בכלל ("כל אחד לפי רצונו וכל אחד לפי רצונם של אחרים"?)

ז"א, דרך לוודא שתוכל, כבעל עסק, לעזור לאחרים מבלי להפסיד, ואולי אפילו להרוויח בעצמך. כשכסף אמיתי מעורב בעניין, הרבה יותר קשה לקחת סיכונים.
🕒 פורסם בתאריך: 08/08/2020 23:15
קוראים לזה ברטר

הבעיה זה מדידת והשוואת ערך השירות הניתן מול ערך השירות המתקבל
🕒 פורסם בתאריך: 09/08/2020 05:20
לא, בסחר חליפין שני הצדדים נותנים משהו. אני דיברתי על מקרים בהם בד"כ לא ניתן שום שירות בחזרה.
🕒 פורסם בתאריך: 09/08/2020 10:43
אני מבין מה אתה אומר,

אני טוען שהשירות פשוט לא ניתן באותו המועד

אלא נדחה לעתיד
🕒 פורסם בתאריך: 09/08/2020 12:20
המטבע קורון (?) רק "מחזיק מקום" עד שתבקש שירות חזרה.

מכאן אולי הפער לישראל. לא כולם מאוגדים.

זה יכול לעבוד תאורטית אם יש ארגון על שמפקח על הענין. נניח ההסתדרות היתה מנפיקה מטבעות כאלו, או יותר רלוונטי איגוד לשכות המסחר (או אחד מאלה). זה דורש מישהו מעל. שעליו אתה סומך ולו זמנית בעת המשבר שיעניק את התוקף והערך למטבע.
🕒 פורסם בתאריך: 09/08/2020 13:59
אבל יש יותר "IOU" מאשר מוצרים\שירותים

וגם צריך לסמוך על צד ג'
🕒 פורסם בתאריך: 09/08/2020 15:44
אכן, בלי צד ג׳ כאבא למטבע אין לזה קיום