⬅ חזרה לאינדקס

מה קורה שמה באיזור ה75+?

🕒 פורסם בתאריך: 17/08/2020 19:41
בהמשך לדיון בשרשור היציאות הצרכניות, הציעו שאפתח שרשור בנושא.

(מתייג כאן את מי שהביע עניין @sogi @ההוא @ניצן המצוין @yossik @Modric19 @Delver )

הנה מה שכתבנו שם:

אמא שלי, שהיתה מדענית באחד ממוסדות המחקר בארץ, התחילה להאמין לספאם בוואטסאפ על חיסון-גורם-אוטיזם. סבא שלי שהיה סטטיסטיקאי במקצועו התחיל ללכת עם מגנטים בנעליים. וההורים שלי התחילו להסכים לכל מיני "מתנות" שמציעים להם ומתבררות כיקרות במיוחד. ידוע שיש רבים שמנצלים ומרמים לרמות קשישים, כולל חברות מהוגנות לכאורה שעושות "שיווק אגרסיבי". אני כבר דיברת עם הילדים שלי שיגיע שלב שבו הם צריכים לשמור עלי שלא אעשה שטויות.

הנה כמה מחשבות למה זה קורה. ראשית, יכול להיות שמקורות האינפורמציה שהיו רגילים אליהם, הם פחות רלבנטיים. קשה לי לדמיין את עצמי מתנהל רק על פי ה"מידע" שבטלביזיה. שנית, נדמה לי שידוע שהקשב נפגע, ויתכן שאז אין יכולת להתרכז בטיעונים מורכבים, אלא מגיבים לטיעונים רגשיים.

עוד סיפורים או הסברים?
🕒 פורסם בתאריך: 17/08/2020 20:05
לא חושבת שזו תופעה נרחבת בגיל הזה. אני לא נתקלתי בכל אופן. אבל אולי.

יש עניין שפחות מכירים טכנולוגיה וכו ויש מי שמנצל. אפשר לנצל אנשים בגילאים שונים (שיטת מצליח חוצת גילאים), אולי קל יותר מול מבוגרים.

אישית גם לא מזלזלת במגנטים בנעליים (לא שמעתי על זה אבל מי יודע) וגם לא פוסלת שיש לחיסונים תופעות לוואי ארוכות טווח למי שרגיש (עלות תועלת עדיין תורמים יותר ממזיקים לחברה בכללותה )

אז בעצם אולי זה קורה עוד לפני 65.. :)
🕒 פורסם בתאריך: 17/08/2020 20:13
speak for yourself :lol:
🕒 פורסם בתאריך: 17/08/2020 23:00
גיל 65 הוא מאד צעיר, רוב האנשים בגיל הזה כבר מורגלים באינטרנט ובמידע זמין לפחות 25-30 שנה.

אני מכירה השתטויות בנושאי צריכה בגילאי 75+ ולפעמים זה מגיע בתור פיצוי לבדידות או דיכאון סמוי.

האמונות האלו הן לא כתוצאה מגיל אלא מתרגיל. נניח שאמא שלך ראתה בפייסבוק איזה פייק בנושא החיסון והלכה לבדוק בגוגל ונכנסה לכמה אתרים. מאותו הרגע, היא תראה בכל דף שהיא תיכנס אליו איזו פרסומת/הצעה לעוד אתרים או מאמרים בנושא וככה נלכדים ברשת ומתחילים לאבד את הבטחון בידע הקודם.

הבעיה עם הפייק שהשתלט על האינטרנט שאין לך שום דרך להבין מי מדען מהתחום ומי מתחזה או אינטרסנט. נופלים בפח הזה גם אנשים צעירים ולא רק מבוגרים.

בגיל 65??? הרגת אותי :) בני כמה לדעתך שדרת הבכירים בתפקידי השופטים/עו"ד/רו"ח/כלכלנים/פרופסורים/מנהלים?

חברה שלי עסקה פעם במכירת מגנטים כאמצעי ריפוי (לפני זה היא היתה הייטקיסטית). אין מה לזלזל באמונות - מחקרים הוכיחו שהן יכולות להועיל מאד בריפוי. גם אמונה במדע ובתרופות סינטטיות, אגב.
🕒 פורסם בתאריך: 18/08/2020 00:01
אתם צודקים לחלוטין. אני ראיתי את זה קורה בגיל 75. 65 עדיין היה סבבה לגמרי. אשנה את הכותרת אם אגלה איך אפשר.
🕒 פורסם בתאריך: 18/08/2020 01:10
מסכים, אני גם חושב שלפני 75 לא "קורה" שום דבר שונה מהותית ממה שקורה בכל שאר הגילאים - נטיה להאמין לתיאוריות קונספרציה או לפסאודו-מדע קיימת בכל גיל ומשתנה מאוד מאדם לאדם.

מסכים.

אז מה בעצם קורה בגיל 75+? כל מיני דברים, הנה כמה מחשבות:

1. יש הרבה זמן פנוי מעיסוקים ולכן גם יותר זמן להתעסק ב"שטויות" - לקרוא דברים האינטרנט, לפטפט עם חברים על מה חדש וכו... ז"א חשיפה הרבה יותר גבוהה לבלבולי מוח מאשר אדם שעסוק בעבודה/משפחה.

2. יכולות קוגניטיביות מדרדרות, זה קורה לכולם אבל לא קורה כמעט אף פעם בבת אחת. היכולות הקוגניטביות יורדות וכך גם היכולת לסנן, לנתח ולאמת מידע. כמובן שבגיל הזה גם היכולת הטכנית, לברר "כמו שצריך" מה נכון ומה לא נכון נפגעת (בקיאות בטכנולוגיה, התמצאות באינטרנט, יכולת ריכוז לקריאה של טקסטים ארוכים מאוד או לאורך זמן וכו..)

3. ירידה בבריאות - אנשים חולים, כואבים, חלשים וכו... יבזבזו פחות אנרגיה זמן על בירור עובדתי. לקבל מידע שגוי זה קל, בשביל להפריך אותו צריך להתאמץ.

4. ירידה ביכולת ההתנגדות לשכנועים - זו הסיבה המרכזית שקשישים הם יעד מרכזי לעוקץ. קשור באופן הדוק גם לירידה בבריאות.

5.

פקטור חשוב מאוד, גם שיחה מטלמרקטינג היא הסחת דעת מבורכת במצב של בדידות ויש רצון מצד הקשיש "לרצות" את מי שמפטפט איתו

6. כבוד עצמי - אקט של קניה יכול לבוא ממקום של להראות לצד שמנגד או לסביבה שיש לך אמצעים (גם אם אין לך אותם). ססטוס חברתי ונראות חברתית הם חשובים מאוד לכולם, זה למה אנשים הרבה פעמים יוותרו אפילו על מזון במידה מסוימת או דברים בסיסיים אחרים כדי שיהיה להם את האייפון הכי חדש, זה דומה.
🕒 פורסם בתאריך: 18/08/2020 02:02
לדעתי זה נובע נטו מהתנוונות המוח ולא משום סיבה אחרת. יש אנשים שלא נפגעים ומגיעים צלולים לגיל מבוגר, ויש כאלה שנפגעים קשה. כולם נמצאים על הסקלה ביניהם. הסיבות לרוב מקרי הדמנציה\אלצהיימר עדיין לא מובנות ואין טיפול יעיל.
🕒 פורסם בתאריך: 18/08/2020 09:17
אתה מאד נחרץ, יותר מדי הייתי אומרת.

נחרצות יתר מעידה משהו על התנוונות המוח?

@Delver , אני מסכימה עם האבחנות שעשית באופן כללי אבל כשאני מפרקת אותן אז עולים לי סימני שאלה אחדים.

השטויות האלו הן מנת חלקם גם של אנשים צעירים וגם של אנשים עסוקים ופרודוקטיבים. מיטב חבריי התעסקו עם קניות של שטויות (ע"ע צרכניזם) מאז ומעולם ואני בטוחה שגם בסביבתך אתה פוגש כאלה. נורת האזהרה היחידה שאני רואה בהקשר של ההזדקנות היא אם חל שינוי קיצוני בהתנהגותם.

רוב האנשים לא מסוגלים לאמת את המידע, צעירים וזקנים כאחד. הירידה הקוגנטיבית מתבטאת בעיקר ביכולת וברצון ללמוד דברים חדשים ואני חושבת שזה קשור יותר לכך שמגיל מסויים אתה כבר יוצר לך נוחות והרגלים יומיומיים שמטמטמים את השכל ("לבל יהיה עלי יומי הרגל" -מכיר?).

קלעת בול אל ההתנהלות של אבא שלי ז"ל :) אצלו זה התחיל בגיל 90 בערך (למזלי הטוב).

לעומתו, אמי ז"ל התאהבה בחוברות "קניה טובה" שהחליפו את אהבתה להסתובב בחנויות פיזיות כשכבר היתה מרותקת יותר לבית.

זה נכון במידה מסויימת אבל הצחיק אותי כי דווקא מול האנשים הקרובים ביותר הם הופכים להיות עקשנים מאד לעיתים קרובות. אניגמה...
🕒 פורסם בתאריך: 18/08/2020 09:40
מה הקטע עם העקיצות האלה?

הוא כתב "לדעתי". זה מסיט דיונים (בלי להיות נחרץ מדי שלא אחשב בגילי הצעיר למי שאבד עליו הכלח :lol: )

ומעורר אגרסיביות מיותרת
🕒 פורסם בתאריך: 18/08/2020 12:25
לא נתתי איזו תיאוריה מבוססת, זה יותר מחשבות שעלו לי עקב היכרות אישית עם קשישים.

הכוונה שלי הייתה לאו דווקא נושאי צרכנות אלא יותר צריכת חדשות , גם מאתרים שהם לא מיינסטרים אבל "מעניינים יותר". כמו כן יש זמן לעבור על מיילים שאנשים עשו להם forward וזה ממש מכה כמה זבל יש שם (החל מ" חג שמח לכל העולם" דרך "10 עובדות שלא ידעתם" וכלה בתיאוריות קונספירציה על מנהיגי העולם אובאמה/טראמפ/פוטין/פו הדוב הסיני וכד')

לא הכרתי, תודה!

זה מעניין, כי זה קורה ממש לכולם.

ברור שזה יקרה מול בני משפחה כי זה קורה בד"כ כשיש אינטרסים מנוגדים או כשבן משפחה מנסה לשכנע את הקשיש לעשות משהו או לשנות משהו.

את חושבת שהעקשנות הזו היא כתוצאה משינויים מנטליים? או שאולי מדובר בהפקת לקחים עקב כך שבן המשפחה לא שיתף את כל המידע בפעמים קודמות ואמינותו בעיני הקשיש נפגעה (ולכן הקשיש נזהר ומתעקש כי הוא חושב שלא נותנים לו לקראות את כל התמונה)?
🕒 פורסם בתאריך: 18/08/2020 15:04
אדם קשיש (לא בן 75 בדרך כלל) בעצם חוזר לגיל ההתבגרות ואחר-כך לילדות. הוא מתקומם מתוך תחושה שמחליטים בשבילו ומשתלטים על חייו ולא מאפשרים לו להיות עצמאי. אם הילדים שלו מחליטים לגביו בלי לשתף אותו ולהתחשב בו, זאת חתיכת בעיה שגם איש צעיר יותר (נניח משותק, נכה) יסבול ממנה. אבל הרבה פעמים הזכרון לטווח הקצר-מיידי כבר לא משהו והקשיש נוטה לשכוח שדיברו איתו. אין מה לעשות, זה ממש לא פשוט אבל צריך לפתח אורך רוח ורגישות אז אפשר להגיד שעל הדרך, הטיפול בהורים שלנו נותן לנו מתנות להמשך החיים.
🕒 פורסם בתאריך: 18/08/2020 16:13
הגרוש שלי ללירה:

מבחינת המדינה, גיל זקנה=פרישה=אזרח ותיק.

עד כמה שאני זוכר, גם בתרגולים של מד"א/משטרה/הצלה, כל מי שמעל 65 נחשב "קשיש".

לדעתי, יש בני 20 שהם קשישים ויש פה @בת העמק שהיא אולי בת 30+ אבל יש לה וייבים של בת תשחורת פוחזת.

מכל מקום בהקשר לנ"ל,

בקצרה, להלן מה שקרה לאבא "מי שקונה ישירות מיבואן הוא חסר אחריות פיננסית" שלי:

{

"lightbox_close": "Close",

"lightbox_next": "Next",

"lightbox_previous": "Previous",

"lightbox_error": "The requested content cannot be loaded. Please try again later.",

"lightbox_start_slideshow": "Start slideshow",

"lightbox_stop_slideshow": "Stop slideshow",

"lightbox_full_screen": "Full screen",

"lightbox_thumbnails": "Thumbnails",

"lightbox_download": "Download",

"lightbox_share": "Share",

"lightbox_zoom": "Zoom",

"lightbox_new_window": "New window",

"lightbox_toggle_sidebar": "Toggle sidebar"

}

*מבחינתי שייקח את הכסף ויקנה בו סיגרים לביבי אבל זה פשוט כל כך הפוך ממה שהוא גידל אותנו.

** לדעתי, איך שאני רואה את זה, כל החברים שלו שיצאו לפנסיה [חברת חשמל] קונים מלא שטויות ואז נהייה הטייה חברתית של אם אין לך X אז אתה לא מגניב ואין לך מה להוסיף לדיון. אז אם פעם הם היו מתלהבים שהם הצליחו להשיג דיל של חבל על הזמן באילת, אז היום הדיבור זה רכבים חדשים.

*** הוא קנה את הרכב בכלל לאמא שלי, שאין לה מושג מה ההבדל בין מה שהיה לה לפני 20 שנה למה שיש לה היום. היא עדיין לא מבינה מה היה רע כשהיה מפתח והיו מסובבים.
🕒 פורסם בתאריך: 18/08/2020 18:13
תודה על המחמאה אבל אל תתבלבל, אני בהחלט מרגישה את השנים...היתרון שלי זה מודעות מפותחת לחולשות האנושיות,כולל שלי.

בהנחה שפרט לפנסיה יש להם בית בלי משכנתא וקיצבת זיקנה (ואולי עוד מקורות הכנסה?), ובהנחה שהפנסיה מספיקה גם למותרות - מותר לו לשחרר סוף סוף את החגורה. האם ההוצאות שלו הן בשליטה ולא חורגות מההכנסות? אז הכל טוב...
🕒 פורסם בתאריך: 18/08/2020 18:33
חדמש. מסכים לגמרי.

זה פשוט נורא מוזר לראות מישהו שקונה קבזרה בשוק בחדרה ולא בשופרסל כי זה יקר ב20אג' לקילו,

קונה רכב חדש :-)

זה חדש אצלנו בבית, כולם בהלם.

זה בערך כמו שתימנים ישתמשו בליבון במקום בפלורסנט.
🕒 פורסם בתאריך: 18/08/2020 19:58
חשבת אולי למצוא רגע של שקט איתו ולשאול? בלב פתוח, עם רצון להבין, או לפחות לחלוק את ההשתאות. לא מתוך רצון לשפוט את הבלבול הזה.

לא יודעת אם יש איזו שעת רצון איתו, ומהי. אולי קפה של בוקר, אולי שעת בין ערביים?

(לי יצא פעמיים כאלה שאזרתי אומץ לשאול. בעצם זה לא רק אומץ. זה גם קודם כל לברר ביני לביני את התסכול של המסר הכפול, ולהזיז את זה הצידה ולבוא ממקום פתוח. כי את התיסכול הם שומעים הרבה שנים. והם ישר ננעלים. בשתי הפעמים שצלחו לי, קיבלתי תשובות כנות. שלימדו אותי עוד משהו שלא ידעתי. על אמא. על אבא. על המשפחה.

לא רוצה להציג פה איזה מצג שווא, כן? על שתי פעמים שהצליחו יש אינסוף פעמים שהם דו שיח של מבוי סתום... אבל פה ושם - איזה הבלחה קטנה. לא יודעת אם בכלל זה מדבר אליך... אבל שיהיה.)
🕒 פורסם בתאריך: 18/08/2020 20:01
75 זה לגמרי מוקדם שדברים כאלה יקרו.

יכול להיות שמתחילה בעיה קוגניטיבית.
🕒 פורסם בתאריך: 18/08/2020 21:19
בוודאי.

ברמה הפרקטית, אני הייתי שמה בשביל להעלות לו "לאינטרנט הזה" את המודעה לרכב הקודם, ואני הייתי שמה בחיפוש רכב חדש ביד2.

הוא פשוט קם יום בהיר נכנס ליבואן וחזר עם רכב. אין איזה סיבה עמוקה או איזה משהו יוצא דופן.

אני משער שפשוט נגמר לו הסבלנות ועל אף שזה נוגד את כל העקרונות שלו, בא לו פשוט להגיד את המשפט האלמותי "הבאתי רכב מהניילונים".

שוב יקירה, למען הסר ספק, אין בי קורטוב תסכול, אני עשיר כקורח והוריי מאז ומעולם הביאו לי כל דבר מבלי שהזדקקתי לו.

זה פשוט ממש ממש נוגד את כל מה שהוא חינך אותנו. זה מצחיק.

האחים שלי ועבדך הנאמן מסתכלים על האוטו החדש ומתפוצצים מצחוק.

מדובר בבן אדם שלא מוכן לקחת רכב לבדיקה כי סתם שוחטים אותו בבדיקה והוא יודע הכי טוב.

ואז הוא מתפלש בבוץ ובודק את הרכב באמצע בני-ברק.

מכל מקום, השבוע גם לראשונה בחייו הוא יצא למסעדה [לא של פועלים] ועוד לא פחות ולא יותר ביום ש-י-ש-י !!! [אוכל שבושל בשבת].

בקיצור. משהו קורה בגיל 65+, חדמש.

אעדכן בטרלולים הבאים.
🕒 פורסם בתאריך: 18/08/2020 21:46
אנשים מתחילים להתנהג בצורות קיצוניות הרבה פעמים בלי קשר לגיל.

אולי כדאי לדבר איתו בלי קשר כי זה יכול להיות סימפטום של משהו שעובר עליו, במיוחד לאור תקופה שבירה זאתי.
🕒 פורסם בתאריך: 18/08/2020 21:51
מחכה בכליון עיניים לקרוא. ושרק יהיה לו טוב!
🕒 פורסם בתאריך: 18/08/2020 22:58
צ'מע, אבא שלך עבר פאזה בחיים וזה נפלא בעיניי. אתה לא חושב ככה? אולי אתה והאחים שלך תעדכנו את משנתו - להתקמצן עד הפנסיה ואז לחגוג.
🕒 פורסם בתאריך: 19/08/2020 01:06
שמחה לקרוא מה שכתבתם .. כי זו באמת תעלומה שמעסיקה אותי לאחרונה ...

עד כדי כך מעסיקה אותי שאתמול לראשונה החלטתי לגגל "קורונה תיאוריות קונספירציה" וגיליתי סרטון ( עם אלפי שיתופים בישראל )הפורש עולם שלם שמדבר על ה"תדר " ,על אנטנות 5g ,על שואת הילדים באוסטרליה שמוברחים ברשת מנהרות תת קרקעיות כדי שאפשר יהיה להפיק ממוחם סם שנגיש רק ל 13 המשפחות ששולטות בעולם ולעשירי העולם ועל טרמפ שנבחר על ידי קנדי ג'וניור ( זה שמת בהתרסקות מטוס אבל מסתבר ..עדיין חי ..(:..) כדי להציל את כולנו מידי סין ואירן.

סיימתי את הסרטון הפסיכי כדי לגלות שהבן המתבגר שלי רואה סרט "תיעודי " שמוכיח שחייזרים מבקרים בדרך קבע בכדור הארץ .. ובתוך הוויכוח איתו על המידע הקטין הפוסט מודרניסט בהפצעה אומר לי " אני מבין מה שאת אומרת, אבל מי אמר שהאמת שלך יותר טובה מהאמת שלהם "

נזכרתי בחמות שלי שמאמינה שהיטלר חי ...

ובסטודנטית חיננית ואינטליגנטית שלי שאמרה לי באחת ההרצאות " אבל ברור לך שהאמריקאים לא נחתו על הירח והסרטון שהם הפיצו מזויף "

עכשיו..

עד לאחרונה כל זה באמת שעשע אותי ..אבל אני מתחילה לחשוב שיש כאן תופעה מאד מסוכנת . עזבו אנקדוטות אישיות לכו חמש שנים קדימה עם כל הטכנולוגיות של שתילת פרצופים על טקסטים .. עם שימוש ציני במושג של " נארטיב " עם בוטים עם טכניקות שיווק שהופכות יותר ויותר אגרסיביות ומתוחכמות ותגיעו למצב שלרבים מאיתנו יהיה מאד קשה להבחין בין אמת \חצי בדייה \ בדיה מוחלטת . ( התלבטתי אם לכתוב "אמת " ...)

אם לשים את השנקל החצי אפוי והציני שלי ובאמת בגדר השערה

מה משותף לבני 14 ובני 75 -

מוח לא בשיאו ..

תחושה פנימית ( כל אחד מהמקום שלו ) של "לא יקבעו עלי "

ואולי .. וזו באמת השערה אינטואיטיבית שלי יש כאן איזה " void " .. איזו ציפה .. וריקנות .. שאצל הצעירים המתקשים לדמיין עתיד ברור , סדור ( לא מאשימה אותם ) ואצל המבוגרים קשור להתרופפות יכולות המשולבת במנגנון מאד משומן של אנשי שיווק פרסום ומכירות .. כפי שציינתם .

בתכלס .. אם אתה בשיאך .. מפוקס וממוקד במטרות שחשובות לך .. קם בבוקר ומרגיש שהעתיד לפניך ויש לך שליטה באיך שדברים מתנהלים .. שלל תיאוריות כאלו לא ידגדגו אותך..

אני למשל כרגע לא בשיאי ומודה שלרגע .... הסרטון שהציג את טראמפ כמושיע האנושות לרגע גרם לי להרהר ...
🕒 פורסם בתאריך: 19/08/2020 07:15
למה בכלל להשוות בין כל הסיפורים האלה שהבאת? מה משותף להם חוץ מהעובדה שהם לא יופיעו בחדשות מיין סטרים?

לא צריך לשלול אפריורית כל דבר שלא "מקובל". אני רואה ברכה בכל המידע הזמין. למה להיות שלילי? אולי בני אדם יהיו אנוסים לחדד את היכולות הביקורתיות שלהם בניתוח מידע כדי לשרוד בשטף האינפורמציה והמין האנושי דווקא יצא נשכר?
🕒 פורסם בתאריך: 19/08/2020 09:07
גם אני.

אולי המחשבה הראשונית היא שאנשים מעל ומתחת לגיל מסויים יותר מושפעים מהמידע הזה שניהיה מאד נפוץ,ואולי זה נכון, אבל לצערי אני נתקל בלא מעט אנשים בגילאי ה20-50 שמטיפים על משהו שהם ראו ביוטיוב ועשו על זה "מחקר".

בנוסף זה תמיד מתחיל במשהו קטן כמו: הממשלה מפיצה את הקורונה ותוך מספר ימים, הארץ כבר שטוחה.
🕒 פורסם בתאריך: 19/08/2020 09:41
מאד מתחברת לדברים הללו. בדור הזה, יש הצפה של טכנולוגיה שגורמת לחיים להיות מאד דיגיטליים שלא לומר וירטואליים והכל קל. (כן, קל! כשהייתי ילדה, נסיעה מפתח תקווה לירושלים לקחה כמעט שעתיים שלא לדבר על נסיעה לצפון). כל דבר נעשה היום באופן דיגיטלי. בילדותי, אם היינו צריכים לקנות במכולת (ולא רשמנו...) אז היינו צריכים לגשת לבנק והפקיד היה מוציא מכספת שטרות אמיתיים. היום העברת כסף זו רק לחיצת כפתור. במציאות הזאת, קשה להפריד בין המציאות הפיזית שמכתיבה חוקים מסויימים לעולם שבו, אם רק נרצה, נוכל לפעול בתוך מערכת חוקים שאנחנו נקבע, או בכלל לא.

לגבי מבוגרים, כנראה שתפיסת העתיד משתנה. המשקיעה קראה לזה "אינפלצית הזמן" וגם זה מונח שאני מזדהה איתו מאד. אם למשהו נשאר מעט מאד זמן עלי אדמות אז "אכול ושתו כי מחר נמות".

מצד שני, @Shlomi Z, אתה צריך לשמוח. אצלנו ההורים נסעו 30 שנה עם חיפושית טרנטה ואז קיבלו ירושה ומאז, כל 7 שנים הם קונים אוטו חדש חדש, רק מהסוכנות ומחליפים כי הם פוחדים שבמוסך ירמו אותם חלילה. את המכוניות ה"ישנות" הם לא מוכרים (חלילה!) אלא נותנים במתנה לילדים. אז אתה במצב טוב.
🕒 פורסם בתאריך: 19/08/2020 12:02
אבל בכל דור ודור יש המון רב של מאמינים בקונספירציות, בהשגחה פרטית מהשמיים, באנשים מגזע/לאום/מעמד/מגדר כלשהו שמקלקלים את החברה הטהורה, החכמה והנהדרת שלנו וכן הלאה.

אז לא היה להם גוגל אבל כן היה להם גורו (רב, כומר, קאדי, מלך) שטימטם להם את המוח בשביל שילכו אחריו והוא יהנה מככ"כ (כוח, כסף, כבוד).

האינטרנט מתמלא בפייק כי זה מה ש(רוב) האנשים רוצים לשמוע עוד ועוד גם כשהם בני 15 וגם כשהם בני 95 וכל מי שביניהם.

הדרך הטובה ביותר שאני מכירה היא הטלת ספק, כל הזמן ובכל "אמת". אז לשבת מול הילד ולשאול אותו שאלות לגבי האמת הזאת, לקבל תשובות ולשאול שאלות על התשובות שהתקבלו... עד שימצא את בעצמו את הלופ וחוסר ההגיון (או עד שיצליח לשכנע אותך שזה מאד הגיוני). זה פחות עובד על אנשים מקשישים, הם לא אוהבים שמטילים ספק באמת שלהם (גם אם היא אמת חדשה מהגוגל).
🕒 פורסם בתאריך: 19/08/2020 15:52
ככה גידלו אותנו. אבא שלי עדיין לא מאמין בקוונטים כי זה לא הגיוני.

אפשר לראות את ההבדל אפילו מסוגי הספרות הנפוצים. בזמני, קראנו מדע בדיוני. ממש בצורה הקלאסית שלו. ספרים שלקחו עקרונות ורעיונות מדעיים וזרקו אותם בזמן. שימו לב גם אילו סדרות היו פופולריות אז (לפחות במילייה שלי. כן.): מסע בין כוכבים, היו היה, סדרת קוסמוס של קרל סייגן ועוד. היום נפוצה ספרות הפנטזיה והקסמים (גם אם צריך להתמקצע בהם וללמוד לבגרות כדי להצליח) וסדרות גיבורי העל.