⬅ חזרה לאינדקס

קרנות איריות - לקנות בארץ או בחו"ל?

🕒 פורסם בתאריך: 30/10/2020 16:01
שלום לכולם,

ככל הנראה הנושא עלה פה בעבר אבל מחיפושיי לא הצלחתי למצוא התייחסות לעניין.

בכל הנוגע לקרנות איריות, ראיתי שיש כאלו שנסחרות בארץ בשקלים, בעוד שהרוב נסחרות בבורסות ברחבי העולם במט"ח הרלוונטי. אשמח להסבר/ הפנייה להסבר בנוגע להבדלים +יתרונות/חסרונות ברכישה של קרנות כאלו בארץ אל מול רכישה בחו"ל.

תודה מראש!
🕒 פורסם בתאריך: 30/10/2020 16:08
ההבדלים הם:

עלויות המרת מטח

עמלות רכישה

צורך בהגשת דוח למס הכנסה
🕒 פורסם בתאריך: 30/10/2020 16:25
אין צורך בהגשת דוח למס הכנסה אם קונים ני"ע איריים בבנק (ויש הטוענים שגם אין צורך אם קונים בברוקר בינ"ל כי הני"ע לא משלמים דיבידנדים).
🕒 פורסם בתאריך: 30/10/2020 16:58
אני לא חושב שיש מישהו אחד שטוען שצריך במקרה כזה להגיש מלבד אם יש בחשבון מעל 1.89 מיליון שח.
🕒 פורסם בתאריך: 30/10/2020 17:10
ולכן זה אחד ההבדלים כי בברוקר זר צריך להגיש דוח על הרוחים. לא שפטתי מי יותר טוב. רק ציינתי שיש הבדל.

שני הבדלים נוספים הם:

4. פיזור גאוגרפי של האחזקה עצמה.

5. ביטוח/אחריות.
🕒 פורסם בתאריך: 30/10/2020 17:15
אין קשר בין מיקום התאגדות הקרן לבין חובת הגשת דו"ח.

אם אתה קונה דרך ברוקר ישראלי אין חובת הגשת דו"ח, ולא משנה אם קנית את הקרן בישראל או זימבבואה. (כמובן אלא אם כן יש לך סיבה אחרת להגיש דו"ח)

אם קנית דרך ברוקר זר יכול להיות שיש חובה להגיש דו"ח, אבל היא לא תלויה בשאלה אם קנית את הקרן בישראל או לא.

אבל הוא לא שאל על ברוקר זר אלא על מקום התאגדות הקרן.

אין שום בעיה לקנות קרן אירית בלונדון דרך ברוקר ישראלי.

ובתאוריה אפשר לקנות את הקרן בישראל דרך ברוקר זר (כרגע טכנית אומנם לא אפשרי, אבל תאורטית כן. ואין לזה שום השפעה מבחינת מיסוי).

אם אתה קונה את אותה הקרן אז שני הדברים הללו זהים.
🕒 פורסם בתאריך: 30/10/2020 17:25
לא נכון. קרא את ההודעה שלו. הוא שאל על קרנות איריות. ולגביהן, מה ההבדל בין רכישה שלהן בישראל בשקלים לבין רכישה שלהן בבורסות אחרות.

לא נכון. יש ביטוח שאני מקבל מ-ib למשל שאותו לא אקבל אם אקנה בבית השקעות ישראלי בשקלים. וגם לא את הנוחות להגעה לאחזקה שלי במקרה והמערכת הכלכלית בארץ קורסת.
🕒 פורסם בתאריך: 30/10/2020 18:02
בדיוק - הוא שאל על קרנות איריות ומה ההבדל בין רכישה שלהן בישראל בשקלים לבין רכישה שלהן בבורסות אחרות.

הוא לא שאל מה ההבדל בין רכישה שלהם בברוקר ישראלי או ברוקר זר.

ולכן אמרתי:

למקרה שפספסת - איתה יכול לקנות בחו"ל גם דרך ברוקר ישראלי וגם דרך ברוקר זר.

ושוב אני אגיד:

אבל הוא לא שאל על ברוקר זר אלא על הבורסה שדרכה אתה קונה את הקרן.

ולכן אין שום משמעות לביטוח, כי הוא קשור לברוקר ולא לבורסה שבה אתה קונה.

שוב - לא רלוונטי לבורסה אלא לברוקר שדרכו אתה סוחר (שזאת לא הייתה השאלה).
🕒 פורסם בתאריך: 04/01/2021 11:51
על פי מה שנאמר פה, אם אקח את ISFF702 שנסחרת באגורות ואשווה אותה לא CSPX שנסחרת בלונדון אראה שעבור תקופות זמן זהות הן עשו את אותה תשואה?

אני ממשיך לפתח את הרעיון בהנחה והתשובה היא "כן", למעט חיסרון שדמות הספרד עבור ISFF702, ניראה שיש רק יתרונות ברכישה של נייר הערך בארץ, כך הדבר?
🕒 פורסם בתאריך: 04/01/2021 11:56
יותר מזה, אם תמיר את המחיר בשקלים של הגרסה הישראלית לפי השער הרציף תקבל את המחיר הדולרי של הגרסה הדולרית (וכנל לגבי אירו, פאונד ושאר המטבעות שהיא נסחרת בהם).
🕒 פורסם בתאריך: 04/01/2021 12:11
האמת היא שבזמן שאנחנו מתכתבים, הלכתי לבדוק את את הגרף של SPY, CSPX & ISFF702 ואני לא רואה התאמה מבחינת התשואה.
🕒 פורסם בתאריך: 04/01/2021 12:14
התחשבת בהפרשי שער (שקל/דולר) וסוג מדד (TR/NTR)?
🕒 פורסם בתאריך: 04/01/2021 12:15
באיזה מטבע הגרפים שהסתכלת עליהם?

חוץ מזה, עזוב רגע גרפים. תסתכל מה המחיר של הגרסה הישראלית של CSPX בתאריך רנדומלי לפני שנה. תמיר את המחיר הזה לדולר (לפי השער של אותו היום). ותשווה אותו למחיר של CSPX הדולרית באותו יום.

תעשה את זה גם לגרסה בפאונד ולגרסה באירו.

תחזור על אותו ניסוי בכמה תאריכים שונים.

אתה שם לב לדפוס כלשהו?
🕒 פורסם בתאריך: 04/01/2021 12:34
איזה מתח.... יש דפוס? מהו?

הייתי מנחש שיוצא זהה, אני פשוט עצלן מכדי לבדוק את זה ואמריקאי מכדי לשקול לקנות קרנות לא אמריקאיות.
🕒 פורסם בתאריך: 04/01/2021 12:53
אכן יוצא זהה.

בכל יום שתבחר בנפרד.
🕒 פורסם בתאריך: 04/01/2021 12:54
יפה, מה ההסבר לכך שהגרפים מתנהגים שונה? למעשה הביצוע של הנייר הישראלי ניראה נחות לעומת הבריטי (על פי הגרף) בגלל סחירות בשקל אבל הצמדה לדולר?
🕒 פורסם בתאריך: 04/01/2021 12:55
מה יחידות המידה של הגרף?
🕒 פורסם בתאריך: 04/01/2021 12:56
כמו שכבר אמרו לך כמה פעמים - כי אתה מסתכל על גרפים במטבעות שונים.

אין הצמדה לשום מטבע.

ההבדל הוא בתצוגה של הגרף.

התנועה של הנכס יחסית לדולר שונה מהתנועה שלו יחסית לשקל כי השקל זז יחסית לדולר.
🕒 פורסם בתאריך: 04/01/2021 13:40
שנה אחורה מהיום, מטבע שקל.

אז יש צורך בהיוון מסויים? כי אם לא, בחור שהקיע בCSPX באותו יום באותה שעה ובחור שהשקיע ב-ISFF702 אמורים לראות תשואה זהה
🕒 פורסם בתאריך: 04/01/2021 14:02
אתה בטוח שגם הגרף של CSPX הבריטית הוא בשקלים?

לא. אין קשר להיוון.

הוא אכן יראה תשואה זהה. (בתנאי שהוא ימדוד נכון, כמובן).
🕒 פורסם בתאריך: 04/01/2021 15:03
אם כך אז בדיקה של (שער נוכחי - שער ישן) חלקי שער ישן איננה נכונה בהכרח עבור אחד הניירות?
🕒 פורסם בתאריך: 04/01/2021 15:16
שער באיזה מטבע?

אם תשתמש באותו מטבע לכל הקרנות אז כן. אם אתה משתמש במטבעות שונים אז אין שום משמעות להשוואה
🕒 פורסם בתאריך: 04/01/2021 19:36
כן הבנתי, תודה על הבהרת הנקודה.

ומבחזרה לנושא המרכזי, ניראה שרוב הקריטריונים מצביעים על עדיפות לממסחר בנייר הישראלי, תוכלו לספר לי אילו יתרונות מלבד ספרד קטן יותר יש למסחר בנייר המקביל?
🕒 פורסם בתאריך: 04/01/2021 20:09
בנייר הישראלי אי אפשר לסחור בברוקר זר בנוסף הגרסה הזאת בעלת וותק והיקף נכסים קטנים יחסית.
🕒 פורסם בתאריך: 04/01/2021 20:11
יש הרבה פעמים הבדל במיסוי לטובת הקרן הישראלית, שכן המיסוי יהיה ריאלי לפי אינפלציה בארץ ולא ריאלי לפי שער מט"ח*

בתוחלת עדיף את המיסוי לפי אינפלציה כי הוא יעד ברור של המדינה, לעומת שער מט"ח שאי אפשר לחזות אם יהיה לטובתך או רעתך (אבל יכול גם לצאת לטובתך לעומת אינפלציה בארץ)

*זה לא נכון עבור כל הקרנות, אבל כן לחלקן. צריך לבדוק כל מקרה לגופו
🕒 פורסם בתאריך: 06/01/2021 13:07
אז בהמשך לנושא ששאלתי עליו, שאת החישוב יש להצמיד לאותו מטבע על מנת לראות אחוזי תשואה זהים, כאשר אמכור את נכסי, חישוב התשואה יהיה:

1. (שער מכירה בשקלים - שער קניה בשקלים) חלקי שער קניה בשקלים

או

2. [(שער מכירה בשקלים חלקי שער דולר נוכחי) - (שער קניה בשקלים חלקי שער הדולר בעת הקניה)] חלקי (שער קניה בשקלים חלקי שער הדולר בעת הקניה)?
🕒 פורסם בתאריך: 06/01/2021 13:14
מה ההבדל בין השניים?
🕒 פורסם בתאריך: 06/01/2021 13:47
את התמורה השקלית (המחיר שמכרת בו) מחשבים תמיד לפי השער היציג ביום המכירה.

את העלות השקלית (המחיר שקנית בו) מחשבים גם לפי השער היציג ביום המכירה, וגם לפי השער היציג ביום הקנייה.

כלומר אפשר לחשב את העלות בשתי דרכים שונות, ולכן גם את הרווח (תמורה מינוס עלות) בשתי דרכים שונות.

אם יש רווח חיובי בשתיהן, הרווח הקטן מבינהן הוא זה שיש לשלם עליו מס.

אם יש הפסד בשתיהן, ההפסד הקטן מבינהן הוא זה שיזכה במגן מס.

אם באחת הפסדת ובשנייה הרווחת, אין חובת מס ואין מגן מס.
🕒 פורסם בתאריך: 06/01/2021 14:09
אני לא חושב שהוא שאל מבחינת מיסוי אלא סתם מבחינת חישוב תשואה.
🕒 פורסם בתאריך: 06/01/2021 14:36
כלומר אני מוגן מפני איפלצית-יתר ביחס לשקל במטבע הזר, אבל לא יותר מזה, כן? אז המיסוי על ניירות זרים הוא פחות או יותר נומינלי.

אז כנראה שהייתה לי אי-הבנה. זה מסיר את החיסרון מצבירת מגני מס של שחיקת ערך המגן, כי גם ככה המיסוי הוא פחות או יותר נומינלי.

עריכה: נראה לי שהתבלבלתי והמצב הוא הפוך. אנחנו מוגנים מפני איפלציית-יתר של השקל ביחס למטבע הזר, כי אנחנו יכולים לבחור במקום מיסוי נומינלי בשער של היום לצורך חישוב עלות הרכישה, מה שעוזר לנו רק אם מטבע זר אחד שווה יותר שקלים היום מאשר בעבר.
🕒 פורסם בתאריך: 06/01/2021 15:10
בנימה זו אני רוצה להודות לכם על כך שאתה מפנים מזמנכם לעזור לי להבין את הרעיון, אני חושב שאביא דוגמה מספרית כדי שתוכלו להבין בדיוק מה לא הבנתי ולהסביר לי.

ISFF702 7.1.2020 - 111700

ISFF702 5.1.2021 - 119880

CSPX 8.1.2020 - 305.93

CSPX 6.1.2021 - 375..29

המספרים שציינתי מציינים מחירי סגירה בהפרש של כמעט שנה, הייתי רוצה להבין איך אני מחשב ומגיע בשני הניירות לאותה תשואה
🕒 פורסם בתאריך: 06/01/2021 15:20
א. חסר לך נתון קריטי - יחידת המידה של המספרים האלה. אני מניח שהקרן הישראלית בש"ח וCSPX בדולר, אבל זה ממש לא ברור ממה שרשמת.

ב. בהמשך לא' חסר לך היחס בין יחידות המידה הללו בתאריכים האלה (כלומר שער השקל/דולר אם הניחוש שלי נכון).

ג. שים לב שאלו לא אותם ימים בדיוק, ולכן תיהיה סטיה קלה.

אבל בוא נעזור לך:

שער הדולר ב7/1/2020 היה בערך 3.467

שער הדולר ב5/1/2021 היה בערך 3.2030.

1117.00/3.467 = 322.18

1198.80/3.2030=374.27

ההפרש ב2020 נראה לי קצת גדול מידי ולא הגיוני לשינוי של יום אחד. יש סיכוי שטעית במספרים שם?

בכל מקרה, אתה רואה שהשער ב2021 הוא כמעט זהה (הפעם נובע מהפרשים בין הימים וכו').
🕒 פורסם בתאריך: 06/01/2021 15:49
זו טעות, הערך הוא 322.92

עכשיו אתה יכול לחזור על החישוב של @roneng ולראות שהכל נכון.
🕒 פורסם בתאריך: 06/01/2021 15:59
צודק, להלן שערי המטח USDILS:

3.4721 ו3.2074 בהתאמה.

1117.00/3.4721 = 321.70

1198.80/3.2074=373.76

כלומר 16.18 אחוז.

הייתה טעות, השער של CSPX הינו 322.33

זה למעשה החישוב שיעשה בעת מימוש הניירות? כלומר תמיד אקח את המחיר השקלי של התעודה ואחלק בשער הדולר על מנת למדוד את התשואה בדולר?
🕒 פורסם בתאריך: 06/01/2021 16:09
עזוב את האחוזים. אתה רואה שהמחיר עצמו זהה, אז ברור שגם התשואה זהה.

איזה חישוב? מי יעשה אותו? לאיזה צורך?

אם אתה רוצה לחשב זאת אופציה אחת לחישוב שאתה יכול לעשות.

לא הבנתי את השאלה.

אם אתה רוצה תשואה בדולר אז אתה צריך למדוד אותה בדולר, לא?

בשביל להגיע ממחיר שקלי למחיר דולרי כופלים בשער החליפין. זאת די ההגדרה.

אם מראש יש לך מחיר דולרי ואתה רוצה למדוד תשואה דולרית אז תכפול בשער החליפין דולר-דולר (כלומר תכפול ב1)
🕒 פורסם בתאריך: 06/01/2021 16:20
כאשר אני משקיע בשקלים ורוצה למדוד תשואה אני עדיין אצטרך לחלק בדולר?
🕒 פורסם בתאריך: 06/01/2021 17:00
אתה לא "צריך" שום דבר.

אתה יכול למדוד מה שבא לך ואיך שבא לך.

אם אתה רוצה למדוד תשואה שקלית של נייר שנקוב בדולר אז תכפיל את המחיר הדולרי בהתחלה ובסוף בשער השקל שהיה נכון לאותו זמן.

אם אתה רוצה למדוד תשואה דולרית תמיר את מחירי הקניה והמכירה לדולר.

אם אתה רוצה למדוד את התשואה בפזו ארגנטינאי אז תמיר את המחירים לפזו.

וכו'
🕒 פורסם בתאריך: 06/01/2021 20:10
@roneng עוד קצת סבלנות ויהיה לך עוד לקוח מרוצה.

אפשר לומר שהנייר הישראלי הוא למעשה CSPX * שער הדולר/שקל? כלומר שהנייר מורכב ממדד * שער חליפין?

אם כן, כשאני מודד תשואה בנייר הישראלי בדרך שהגדרתם "כלא נכונה" ([שער מכירה בשקלים - שער קניה בשקלים] חלקי שער קניה בשקלים) אז אני למעשה מגלם בנוסף לשינוי במדד גם את השינוי במט"ח (לטוב או לרע) ושניהם ביחד יוצרים את השינוי בנייר?
🕒 פורסם בתאריך: 06/01/2021 20:29
בדיוק.

לא ממש. הוא מורכב ממדד בלבד.

אבל כדי לשנות יחידת מידה של מדד מסויים בין 2 מטבעות צריך להכפיל בשער החליפין בין 2 המטבעות הללו.

מעולם לא אמרנו שזה לא נכון.

הדבר היחיד שאני אומר זה שכדי להשוות תשואה צריך למדוד אותה יחסית לאותו מטבע. אתה לא יכול למדוד תשואה של נייר אחד יחסית לפזו ונייר אחר יחסית לפראנק ולנסות להשוות את התשואה.
🕒 פורסם בתאריך: 07/01/2021 09:16
מה לגבי החלק השני של אותו משפט?

כשאמכור את נכסי, בית ההשקעות שלי יחלק את השערים השקליים של התעודה בשער הדולר שקל על מנת להגיע למדד ולחשב תשואה?
🕒 פורסם בתאריך: 07/01/2021 09:22
איזה חלק שני?

יעקב הסביר בדיוק איך מחשבים רווח לצורך תשלום מס.

בקצרה, זה המינימום בערך מוחלט בין הרווח הריאלי לנומינלי, ואם אחד מהם חיובי והשני שלילי אז 0.
🕒 פורסם בתאריך: 07/01/2021 09:26
אכן, זו הסיבה ההיסטורית לתועבה הזו.
🕒 פורסם בתאריך: 07/01/2021 09:30
שאלה לי שונה באותו נושא:

אם אני קונה את האירית ACWI בארץ או בחול, ההבדל יהיה במיסוי או באופן חישוב הרווח הממוסה. בארץ הקרן בשקלים ומדד היחוס הוא המדד ובחול הקרן בדולרים ומדד היחוס הוא שער הדולר/שקל.

האם בחישוב הרווח עבור הקרן בארץ אני מקזז את שינוי המדד בין הרכישה למכירה ואיך?
🕒 פורסם בתאריך: 07/01/2021 09:30
שאלה כללית לגבי "יום הקניה" אם אפשר..

מה מוגדר יום הקניה?

הרי כשאני מוכר, יש לי שורה אחת על המכירה ב statement שיכול להיות שמוכרים בה מניות שנקנו בתאריכים שונים.

ה statement לא משדכת למכירה מאיזה קניה היא באה, אז איך עושים את זה?

תודה!
🕒 פורסם בתאריך: 07/01/2021 09:35
איזה statement? בזה שאני מוציא מ-IB, כל מכירה מחולקת ל-closed lots נפרדים.

הברוקר הישראלי עושה את זה עבורך. טופס 1325 מחשב עבורך אם אה מחוייב בכזה שיעור עליית המדד הוא המדד ביום המכירה חלקי המדד ביום הקניה). בדיוק כמו שע"ח.
🕒 פורסם בתאריך: 07/01/2021 09:39
איפה רואים את זה?

אני מדבר על annual statement רגיל

לי יש פשוט חלק שנקרא Trades

ותחתיו יש פשוט רשימה של עסקאות. קניה מכירה.

אין שום הצמדה בין מכירה לקניה(או קניות) שהיא באה מהן.
🕒 פורסם בתאריך: 07/01/2021 09:43
אני מניח שאתה מתכוון ל SSAC.

ACWI היא אמריקאית ולא אירית.

ההבדל במיסוי הוא ההבדל באופן חישוב הרווח.

מדד היחוס של הקרן הוא בהגדרה MSCI ACWI.

המדד לצורך חישוב מיסוי ריאלי הוא מדד המחירים לצרכן/שע"ח.

נכון.

בדיוק כמו שמקזזים את שינוי שע"ח.

מוסיפים למחיר הקניה את השינוי במדד ולוקחים את זה כמחיר הבסיס.
🕒 פורסם בתאריך: 07/01/2021 09:45
היום שבו קנית את הנייר.

נכון. ואמור להיות רשום לך כל תאריכי הקניה הללו והכמויות.

היא כן.

אז אתה כנראה צריך להסתכל בדו"ח אחר.

קח בחשבון שברוקרים ישראלים מוכרים ב FIFO ואילו בברוקרים זרים כמו IB אתה יכול לבחור בדיוק איזה LOT למכור
🕒 פורסם בתאריך: 07/01/2021 09:49
אני הולך ל

Reports -> activity -> annual

זה אמור להיות משהו אחר?
🕒 פורסם בתאריך: 07/01/2021 13:52
roneng & @FIYaacov@

בחור א' הלך לקנות CSPX בתאריך מסיים ומכר את קרן כעבור שנה בדיוק (לצורך הקנייה רכש דולר ולאחר המכירה קיבל דולר והמיר לשקלים).

בחור ב' באותו זמן בדיוק קנה את ISFF702 וגם כעבור שנה מכר את הקרן (קנה בשקלים וקיבל שקלים).

הם השוו את המספרים בניהם (כמו גם את הגרפים) האחד בדולר והשני בשקל (וזאת לפני שבחור א' המיר את כספו לשקלים),

בשלב זה ניראה לעין שבחור א' הרוויח יותר אך למעשה זה מצג שווא ושניהם יראו בדיוק אותה תשואה לאחר שבחור א' יבדוק תשואה לפי השקלים שהשקיע לצורך קנית דולרים (בתחילת הטרייד) והשקלים שקיבל לאחר המרת הרווחים הדולרים לשקל (בסוף הטרייד)?

אם התשובה היא כן, ניתן לומר ששני הבחורים עושים את אותה תשואה פשוט בחור א' מגלם את ההפסד / רווח בגין המט"ח רק בסוף התהליך ואילו בחור ב' רואה את הרווח / הפסד בזמן אמת מפני שהISFF702 כוללת את מרכיב המט"ח בשער של הקרן?
🕒 פורסם בתאריך: 07/01/2021 13:59
כלומר הם עשו השוואה שלא אומרת כלום.

זה כמו שאחד יגיד "בכסף שלי אני יכול לקנות 5 קרטוני חלב" והשני יגיד "בכסף שלי אני יכול לקנות 10 מסטיקים. ובגלל ש10 זה יותר מ5 אני יותר עשיר ממך".

אכן מצג שווא.

צריך למדוד באותה יחידת מידה. זה לא משנה אם שניהם ימדדו בשקלים או ששניהם ימדדו בדולרים או אפילו ששניהם ימדדו בגמלים או קרטוני חלב.

העיקר שישתמשו באותה יחידת מידה.

לא.

אפשר להגיד ששניהם עושים את אותה תשואה פשוט הם לא משתמשים באותה יחידת מידה כדי למדוד.

אין בעיה למדוד בכל יחידת מידה בזמן אמת, לא חייבים לחכות למכירה כדי לדעת כמה גמלים אפשר לקבל תמורת יחידה אחת של CSPX
🕒 פורסם בתאריך: 07/01/2021 14:37
אני כניראה מבלבל בין מעבר ליחידת מידה אחידה להצמדה לדולר, נוהג לרוב גם בתעודות שנסחרות בשקל להציג תשואה דולרית?
🕒 פורסם בתאריך: 07/01/2021 14:39
כנראה.

אין לי מושג. אבל מה איכפת לך מה "נהוג להציג"?

תמדוד את התשואה במה שבא לך, כל עוד אתה מודד באותה יחידת מידה.

מבחינתי אתה יכול למדוד את התשואה גם בפרות או גמלים.