⬅ חזרה לאינדקס

מעשה באלף דולר שנכנסו לי לחשבון הבנק

🕒 פורסם בתאריך: 09/11/2020 00:04
אתמול הסתכלתי בחשבון הבנק שלי, ולהפתעתי גיליתי שלפני כמה ימים הוכנסו אליו 1000 דולרים. ברישומי הבנק היה רשום שהמקור הוא מורגן סטנלי - הברוקר שמחזיק את ה RSU של המניות מהעבודה הקודמת.

זה היה מוזר, כי הפעם האחרונה שמכרתי מניות היתה לפני 3 חודשים ואת התמורה כבר קיבלתי.

אז פניתי לנאמן ESOP באמצעות המייל, בשביל לשאול מה מקור הכסף.

הם ענו די מהר: קיבלנו החזר מביטוח לאומי, המרנו לדולרים. יצא 1200$. לקחנו עמלה של 200$ ואת השאר העברנו לך לחשבון.

עניתי במייל חוזר: "על מה עמלה של 200 דולר?!"

התשובה: טעות דפוס. היה אמור להיות 30$. נזכה אותך ב 170$ ונעביר לך אותם לחשבון מחר.

מסקנה: גם כאשר מגיע כסף מסיבה לא ברורה, שווה לברר.

חוץ מזה, ESOP קצת מעצבנים: נתתי בעבר הוראה להעביר לי את תמורת מכירת ה RSU בדולרים, אפילו שעמלת ההעברה הבנקאית בדולרים יקרה משמעותית מבשקלים, כי אז אין לי עמלה של המרת מטבע ואני יכול ישר לקנות קרנות דולריות מחשבון הבנק שלי. אולם כאן לא היתה הצדקה להמרה הזו, שהרי הכסף גם ככה הגיע מביטוח לאומי בשקלים. אז היה יוצא זול יותר אילו היו מעבירים את הכסף בשקלים.

לטעמי היו צריכים לפנות אלי ולשאול לפני שמבצעים המרה והעברה.
🕒 פורסם בתאריך: 09/11/2020 00:10
צרות טובות :)
🕒 פורסם בתאריך: 09/11/2020 00:11
חוץ מזה, מוזר איך כסף מביטוח לאומי מגיע אליהם. חשבתי שהמעסיק אמור להתעסק בכל מה שקשור למיסים ולא הנאמן.
🕒 פורסם בתאריך: 09/11/2020 06:56
אתה אמריקאי במקרה?

ה-$1,200 נראה מאוד דומה למענק מסוים שאמריקאים קיבלו לאחרונה.
🕒 פורסם בתאריך: 09/11/2020 09:18
לא. אזרח ישראלי בלבד.
🕒 פורסם בתאריך: 09/11/2020 15:36
תשלום מיסים זו כמעט כל המטרה של הנאמן, במיוחד כשהמניות אצל ברוקר אחר (מורגן סטנלי).

המעסיק פשוט אמור לקבל את המידע מESOP על תשלום המיסים ואמור לתקן את ההפרשות בהתאם.
🕒 פורסם בתאריך: 09/11/2020 15:48
נכון, ובגלל זה היה לו מוזר שהחזר מס מגיע דרך הנאמן ולא דרך התלוש.
🕒 פורסם בתאריך: 09/11/2020 16:55
זה נכון כל עוד אתה עובד אצל המעסיק.

אם הבנתי נכון פה מדובר על

כלומר אתה כבר לא עובד במקום העבודה הזה ולכן הוא לא מנפיק לך תלוש משכורת ולא מתעסק בכל מה שקשור למיסים וכו'.
🕒 פורסם בתאריך: 09/11/2020 19:47
להבנתי השטחית, המעסיק לא יכול באמת להחזיר לך מסים.

הוא רק יכול להתחשב במה שESOP כבר הפריש ולהגיע למסקנה שהוא לא צריך להפריש עוד עבור אותה שנה. ואז יותר מהשכר הולך ל"נטו".

נגיד, במקרה דמיוני שבו מישהו מוכר RSU בשווי 10 מיליון שקל, ESOP מנכים לו 620 אלף שקל (להבנתי המקסימום) בזמן שהשכר החודשי שלו הוא 10 אלף שקל המעסיק לא יוכל "לתקן" לו את המס מספיק והוא יאלץ לעשות תיאום מס מול מס הכנסה.

ופה, נשמע שממש היה החזר ממס הכנסה, ולכן הגיוני לי שזה יגיע לESOP.
🕒 פורסם בתאריך: 09/11/2020 19:51
מניסיון, המעסיק מחזיר את המס בפועל.

ככל ומדובר במימוש בזמן העבודה, המעסיק מכניס את מה שהנאמן הפריש למס הכנסה לתוך החשבונות שלו. ואם יוצא (והרבה פעמים יוצא, כי הנאמן מנכה את המקסימום) שיש עודף, המעסיק מחזיר לעובד את ההפרש בתלוש הקרוב.
🕒 פורסם בתאריך: 09/11/2020 20:25
דווקא קיבלתי תלוש משכורת עבור חודש אוקטובר (שבו רשום שתאריך העבודה האחרון שלי היה באוגוסט) ויחד איתו קיבלתי שקלים לחשבון הבנק - ההפרש בין כמה שהנאמן העביר להם לכמה מס שהייתי צריך לשלם. בתלוש המשכורת הזה גם מופיע תשלום מס הכנסה ותשלום ביטוח לאומי.
🕒 פורסם בתאריך: 09/11/2020 20:47
אז בהחלט יכול להיות שהנאמן מעביר לך מקדמה.
🕒 פורסם בתאריך: 09/11/2020 21:27
לא הבנתי איך נראה לך מסלול הכספים באופן סטנדרטי ובמקרה היחודי של העברת כספים לאחר סיום העבודה.

איך שאני מבין את זה במהלך סטנדרטי:

1. אני נותן הוראה למכור מניות.

2. הברוקר מעביר את כל התמורה פחות העמלה שלו לנאמן.

3. הנאמן מניח שאשלם על כל הסכום 62% מס (בהנחה שהכל פירותי - אם חלק זה רווחי הון, אז פחות). אז הוא מעביר לי 38% מהתמורה (פחות העמלה שלו) ואת השאר מעביר למעסיק. הנאמן לא מעביר שקל אחד לרשויות המס.

4. המעסיק יודע כמה מס בדיוק עלי לשלם (שזה מין הסתם פחות מ 62%). הוא מעביר לרשויות המיסים את החלק שלהם, ומעביר לי את מה שנותר.

האם הבנתי נכון את המסלול? מה לגבי המקרה שבו כבר סיימתי לעבוד? שים לב שלמרות שסיימתי כבר לעבוד, למעסיק לא היתה שום בעיה לנפק לי תלוש משכורת נוסף ולרשום בו את כל פרטי המיסים וגם להעביר לי כסף לחשבון הבנק על פי תלוש המשכורת הזה.
🕒 פורסם בתאריך: 09/11/2020 22:16
זה בדיוק מה שאני אומר. זה לא שהמעסיק מחזיר חזרה מס שכבר שולם לרשות המיסים.

פשוט לאחר קבלת המידע מהנאמן המעסיק מבין ששולם כבר מס עודף, ולכן הוא יכול לשלם את המשכורת החודשית בלי להפריש ממנה מס הכנסה (כי הוא "נספג" במס העודף שכבר שולם)
🕒 פורסם בתאריך: 09/11/2020 22:23
להבנתי (ויכול להיות שאני טועה) אין בשום מצב מעבר כספים בין הנאמן למעסיק.

הנאמן תמיד מנכה מס מקסימלי בהתאם למסלול (62% פירותי, 25-8% בהוני).

אם עוד מועסקים אצל אותו מעסיק, הוא מקבל את המידע מהנאמן ו"מתאים" בדיעבד את המס השנתי בהתאם להכנסה (זתומרת, "מחזיר" מס ע"י תשלום משכורת בניכוי מס נמוך יותר).

אם כבר לא מועסקים (יכול להיות שיש איזה שהוא grace period) שלב ה"תיקון" של המעסיק לא קורה וצריך לעשות תיאום מס שנתי כדי לקבל החזר.

להבנתי אם מובטלים, אפשר להוציא אישור כלשהו מביטוח לאומי ובאמצעותו "להוכיח" לנאמן שאין הכנסה ואז הוא מראש לא מנכה 62%. אבל לא יצא לי לבדוק את התהליך הזה.
🕒 פורסם בתאריך: 09/11/2020 22:39
זה נשמע בעייתי אם המכירה היא בסוף השנה. לא בטוח שלמעסיק יהיה מהיכן לקזז את המס העודף שהנאמן שילם. מה ההגיון בכך שהנאמן מתעסק עם מס הכנסה? הרבה יותר פשוט שיעביר את הכסף למעסיק והמעסיק יעשה את כל החישובים, לא?
🕒 פורסם בתאריך: 09/11/2020 22:46
אתה תמיד יכול להגיש דו"ח למס הכנסה ולבקש החזרים. בדיוק כמו שאפשר לעשות כשאתה כבר לא עובד אצל אותו המעסיק

זה בערך כל התפקיד שלו - לוודא שאתה משלם את המס.

אם הוא לא מתעסק עם המס אז בשביל מה בכלל צריך אותו?

הרבה יותר פשוט שהברוקר יעביר ישר את הכסף למעסיק ושהמעסיק יעשה את כל החישובים. הנאמן רק מסבך את כל התהליך.
🕒 פורסם בתאריך: 09/11/2020 22:58
הניחוש שלי היה שהנאמן הוא הגוף שיודע לדבר עם ברוקרים בחו"ל ומעסיקים ישראלים לא, ובגלל זה צריך אותו. לא בשביל לדבר עם מס הכנסה.
🕒 פורסם בתאריך: 09/11/2020 23:05
אז לא.

בעבר הרחוק (כששנינו עוד היינו סטודנטים) המעסיקים (או לפחות חלקם) עבדו ישירות מול ברוקרים בחו"ל, והרבה מהם עדיין עובדים היום ישירות מולם בתוכניות ESPP למשל.

אני זוכר שבתקופה שעבדתי כסטודנט היה שינוי בחברה שעבדתי בה והתחילו לעבוד עם נאמן. ממה שאני זוכר זה היה בגלל שינוי בתקנות והדרישה לנאמן היא כדי שהאופציות/RSU ימוסו לפי רווחי הון (לפחות בחלק שמעל שווי ההענקה) ולא לפי הכנסה מעבודה.
🕒 פורסם בתאריך: 09/11/2020 23:27
המעסיק מפיק תלוש, שבו הנטו לתשלום יכול להיות יותר גבוה מהברוטו. לא "משלם את כל המשכרות החודשית בלי להפריש ממנה מס הכנסה", אלא משלם בפועל הרבה יותר מהמשכורת החודשית השוטפת.
🕒 פורסם בתאריך: 10/11/2020 01:00
לפי מה שאני ראיתי שקורה או לפחות מה שהבנתי שקורה (כאשר עדיין עובדים אצל המעסיק - לא יודעת מה קורה כאשר כבר לא).

הנאמן מחשב:

1. הכנסה רגילה - ממנה מחושב מס לפי המס הפירותי המקסימלי (62%)

2. הכנסה הונית - ממנה מחושב המס לפי המס ההוני המקסימלי (28%)

3. סה״כ מס (סכום של 1+2)

לבנק הנאמן מעביר את הסכום נטו שנשאר לאחר הפחתת המס (המקסימלי).

בשלב הזה לא עובר שום דבר למס הכנסה.

בתלוש השכר:

א. הסכום שהנאמן חישב ב- (1) נכנס בחלק של ״זקיפות שכר״ כשווי פירותי - ממנו מחושב מס ההכנסה בהתאם למדרגת המס האישית שלך.

ב. הסכום שהנאמן חישב ב- (2) נכנס בחלק של ״זקיפות שכר״ כשווי הוני (עם סימון של 25% שזה מוזר כי אמור היה להיות 28%). מזה מחושב המס על החלק ההוני (להבנתי לפי 25%).

ג. בסעיף ״ניכויי התחייבות״ נכנס המס שנוקה במקור. כלומר הסכום שהנאמן חישב ב- (3). הסכום הזה נכנס במינוס (מינוס התחייבות כלומר תוספת למשכורת).

התוצאה:

מס הכנסה מקבל את המס המגיע לו דרך המשכורת (לפי זקיפת השכר) - כך שבתלוש, בסעיף ״ניקוי חובה-מיסים״, מופיע סכום מכובד ביותר.

לעובד מוחזר, דרך המשכורת, המס (המקסימלי) שנוקה ממנו במקור - כך שבתלוש, בסעיף ״ניכויי התחייבות״, מופיע סכום (מכובד עוד יותר) במינוס. כך שבסופו של דבר זה תוספת לנטו.

מכאן אני מבינה שהסכום (המקסימלי) שנוכה במקור על ידי הנאמן הועבר למעביד והמעביד בתורו החזיר אותו לעובד (לאחר שהמס האמיתי ירד דרך המשכורת).