⬅ חזרה לאינדקס

איך מגדרים מניות בודדות ומדדים?

🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2021 21:42
היי,

יש לי מינוף על דירה למגורים, שבתוכה יש סכום כסף עם ריבית משתנה.

יש לי חבילת RSU שהבשילה בחברה בה אני עובד.

בתחילה הייתה לי תוכנית לבצע פירעון מלא של המסלול המסוכן במשכנתא עוד שנתיים-3, אך כעת אני רוצה לעשות משהו אחר: אני רוצה לגדר את הRSU לסך יתרת הסילוק למסלול המדובר במשכנתא.

עוד שנתיים-3 - ככל שסביבת הריבית תישאר נמוכה כמו היום - אין טעם לבצע פירעון בפועל, אני מעדיף להמשיך להחזיק את המסלול המסוכן.

ככל שסביבת הריבית תעלה - אני רוצה להימנע מהצורך לבצע מחזור, ולהיות מסוגל להוציא מתוך הRSU את הסכום לסילוק.

איך ניגשים לכזה עניין? חשבתי על אופציות, אבל בגלל שמדובר בRSU - לא ניתן לשנות את נכס הבסיס.

אני מנסה לחשוב על סוג של ביטוח שכזה - הרי בתיאוריה אפשר לגדר כל דבר (גם קופסת מטבוחה)

או שאולי עליי לשנות את זווית הראיה לכלל התיק הממונף (המשכנתא) - ולהסתכל על המסלולים האחרים (שמכילים פחות הצמדות) כדרך לגדר את המסלול המסוכן?

אגב - אם ניקח את השאלה כמה רמות קדימה - גידור יכול להיות רלוונטי גם בעת פרישה. במקום להוריד את אחוז המשיכה השנתי בשביל שרידות גבוהה יותר - אפשר לגדר

אשמח לטיפים :)
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2021 22:32
אתה בטוח שזה ישתלם לך? זה לא נשמע ככה...
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2021 23:58
כדי לדעת האם ישתלם אני צריך להבין כיצד מגדרים מלכתחילה.

ככה אוכל לגזור מה עלות הביטוח הזה - והאם העלות מצדיקה את הורדת הסיכון או לא
🕒 פורסם בתאריך: 27/02/2021 10:38
אני מבין נכון: ה RSU שלך VESTED והוא כרגע מנייה לכל דבר?

ממה שאני מבין נכון, האפשרויות שלך זה ככה:

1. למכור חלק מהמניות. לסלק את החלק הרלוונטי מהמשכנתא, ולשלם עמלה על פירועון מוקדם

2. להמשיך לשלם את המסלול במשכנתא, שאתה משלם עליו ריבית (כנראה נמוכה). להמשיך להחזיק במניות שלך ולהרוויח עליהן תשואה. אבל, אתה רוצה לגדר שווי מהמניות כך שתהיה מוגן מהפסד. מה שיעלה לך (פרמיה ).

לא ברור לי מה זה אומר "לגדר". אתה רוצה להימנע לחלוטין מהפסד? אתה יכול לקנות אופציות מכר. אתה יכול להחליט לבד באיזה סכום ובאיזה מחיר. ככל שתקנה הגנה יותר "טובה" כך היא תעלה לך יותר. יש מכשירים אחרים, אבל אני בספק שהם יתנו לך משהו.

קח בחשבון שיש לך אפשרות לא לגדר בכלל. אלא פשוט לקוות שהריבית על המשכנתא תהיה נמוכה מהתשואה על המניות. רק שים לב שזה בעצם שקול למינוף בשווי הסכום המדובר בשביל לקנות מניות. האם זה ישתלם? אולי. אבל זה בוודאות מגדיל את פרופיל הסיכון שלך ומוריד את התשואה.

בהשוואה בין שתי האפשרויות למעלה, אני מאוד בספק שהאופצייה השניה תשתלם.

יותר מזה, אני מנחש, שאם אתה עומד בתנאים, יהיה לך יותר משתלם לסגור את המשכנתא, ולקחת מינוף מהברוקר/ השתלמות.

אני מציע שתפנה לברוקר שלך ותברר, ושתעשה את החשבון.
🕒 פורסם בתאריך: 28/02/2021 11:36
לגבי אפשרות #1 - ברור שזה משהו שאני רוצה להימנע ממנו, אני כרגע מקבל כסף כמעט חינם

לגבי אפשרות #2 - הכל ברור לי, אני מנסה להבין טכנית איך אני מגדר את ההשקעה ליתרת המסלול המדובר

לגבי האפשרות לא לגדר בכלל - זו אופציה, אבל מסוכנת. מה יקרה אם יהיה משבר בשוק ההון ובמקביל תהיה עליית ריבית שתעלה אותי לרמת החזר מטורפת? אני רוצה להימנע מלמחזר את ההלוואה, כי למחזר אחרי העלאת ריבית זה כבר לא נותן כלום..

אני מעוניין לגדר את הrsu לשווי יתרת המסלול המסוכן. אם יש לי לדוגמא חצי מיליון שח בrsu *שהבשילו* (כלומר מניות רגילות כעת) - אני רוצה שמתוך זה - לא משנה כמה החברה תרד, 200 אלף שח יישארו לצורך כיסוי המסלול המסוכן במשכנתא. עם השנים ככל שהקרן יורדת במסלול - הגידור יכול להיות לשווי נמוך יותר בהתאמה.

לגבי שימוש באופציות - למיטב הבנתי זה בא *במקום* החזקה ישירה של מניות, לא בנוסף (זה לא כמו פוליסת ביטוח שקונים בנפרד, אתה צריך להיפטר מהמניות ולרכוש אופציות - כלומר הן נכס בסיס בפני עצמו. תקן אותי אם אני טועה.

איזה עוד מכשירים יש לצורך גידור *ללא צורך בשינוי נכס הבסיס*? (כלומר ללא אירוע מס)

לגבי ההצעה לסגור את המשכנתא - אינני מעוניין בהלוואת בלון נצחית מהברוקר, המשכנתא שלי נעה בריביות של בין 0 ל2% בפריסה ארוכה וללא עמלות פירעון כלל (גם על הקבועים, שכן הריביות שלהם נמוכות מהריביות הממוצעות בשוק)

זה כסף גדול, כמעט חינם, ללא סיכון מטח וללא הצמדה לשווי נכס הבסיס, רק אידיוט היה זורק כזאת הלוואה איכותית לפח.
🕒 פורסם בתאריך: 28/02/2021 12:28
@Daniel G

לאחר מחשבה נוספת, להבנתי, אין סיכוי, שמה שאתה רוצה לעשות יהיה משתלם.

קודם כל, האפשרות היחידה לגידור שעומדת בפניך, מתוך הכרותי, היא אופציות (יש עוד, אבל לא נגישות). מציע לך בחום לברר איך זה עובד, ואיך margin עובד. ותצטרך להשתמש במניות שלך...

מה שאתה רוצה לעשות, זה לקבל מינוף מהמשכנתא, בשביל להשקיע במניות.

1. למרות ההנחות שלך, אני בכלל לא בטוח שזאת אפשרות המימון הכי טובה, שעומדת בפניך.

2. אתה רוצה למנוע כל אפשרות של הפסד לסכום המינוף. מתוך הכירותי, העלות של זה תהפוך את כל העיניין ללא כלכלי.

אתה מוזמן לעשות שיעורי בית בנושא.

לא יעוץ. לא המלצה. לא מבין כלום בשום דבר.
🕒 פורסם בתאריך: 28/02/2021 13:23
טועה. קניית אופציות מכר משמשת בדיוק כפוליסת ביטוח - אתה משלם פרמיה, ובתמורה מובטח לך שתוכל למכור את המניות במחיר שנקבע מראש בפוליסה. זה לא בהכרח משתלם, אבל בהחלט אפשרי.

דוגמה מהירה (מבוססת על נתונים שזמינים לי כרגע במערכת המסחר, כלומר נכונים ליום חמישי, בקירוב):

נניח ומדובר במניית פייסבוק, שמחירה האחרון הוא $257.05. חצי מליון ש"ח זה קרוב ל-600 מניות (אני מעגל למעלה למען הנוחות ולהתאמה עם אופציות שנסחרות בחבילות של 100).

אתה רוצה להגן על 500k מירידה מתחת ל-200k, כלומר ירידה של 60%. כלומר, הגנה מפני ירידת מחיר המניה אל מתחת לכ-$103.

אופציית מכר שפוקעת בינואר 2022 בסטרייק של $105 עולה כ-$1.08, ועבור 600 מניות מדובר בכ-2,150 ש"ח.

זוהי עלות הביטוח עד ינואר הקרוב, אז תוכל כמובן לקנות ביטוח חדש, שיעלה יותר או פחות כתלות בביצועי החברה והמניה עד אז.

תוספת: פוליסת הביטוח הזו סחירה, כך שאם תתחרט בשלב כלשהו תוכל למכור אותה הלאה לפי מחירה באותו זמן (היא יכולה להיות יקרה יותר אם המניה תרד, כתלות, בין היתר, גם ביתרת הזמן לפקיעה).
🕒 פורסם בתאריך: 28/02/2021 13:59
חשוב להדגיש את הנקודה הזאת
🕒 פורסם בתאריך: 28/02/2021 14:04
רק להבהיר, כי הגבת לי - זו הדרישה במקור:
🕒 פורסם בתאריך: 28/02/2021 14:39
אכן נשמע כמו כסף כמעט חינם מעניין איך מקבלים משכנתא כזאת ויותר מעניין מדוע מישהו מוכן לתת אותה
🕒 פורסם בתאריך: 28/02/2021 15:00
המטרה של כסף היא להשתמש בו.

ולכן כפי שציינתי במשפט הקודם אולי כדאי לך לשקול שוב מדוע אתה כל כך רוצה להמנע מאפשרות #1. היא בדיוק פותרת את הסיכון הזה.
🕒 פורסם בתאריך: 01/03/2021 15:32
קודם כל תודה רבה על ההסבר המעולה.

כלומר ביטוח של 215 שח לחודש עבור ביטוח של 200k שח (שיורד עם הזמן, ככל שיתרת הקרן במסלול יורדת). לא רע.

יש כאן אבל פער הבנה אצלי בעניין האופציות: המניות נמצאות בתיק א׳, האופציות בתיק ב׳. כיצד ברגע האמת אוכל למכור את המניות שירדו ל100 אלף שח במחיר 200 אלף שח? איך האופציות בתיק א׳ יודעות שהמניות נמצאות בתיק ב׳?

ניגשים וקונים דירה. די פשוט סהכ :)

למה מישהו מוכן לתת אותה? כי הריבית במשק אפסית, דירוג האשראי שלי גבוהה, והנכס רשום בצורה מסודרת בטאבו.

למה אני מוכן לקחת אותה? כי אני לא פראייר.

אני לא אמרתי שאני רוצה להימנע מהסיכון, אמרתי שאני רוצה לגדר אותו (לא בהכרח את כולו).

ככל וסביבת הריבית אפסית - אין שום טעם לפרוע את המסלול הזה..
🕒 פורסם בתאריך: 01/03/2021 16:10
אם הבנת לגבי כשזה באותו תיק, אז ההמשך פשוט:

נניח שהמניות ירדו למחיר 100k.

אתה מחזיק אופציה שמאפשרת לך למכור מניות (באותה כמות) ב-200k. האופציה הזו שווה 100k (בגלל ארביטראז' - אתה יכול לקנות מניות ב-100k ומיד למכור ב-200k, ולכן זה שווי האופציה) (פלוס פרמיה, אם הפקיעה עדיין לא הגיעה).

לכן, בפועל, אתה לא חייב למכור את המניות מתיק א' באמצעות האופציה בתיק ב'. אתה מוכר את המניות בתיק א' כרגיל (ומקבל 100k), ובתיק השני אתה מקבל את ה-100k החסרים באמצעות מכירה של האופציה או cash settlement.

השורה התחתונה זהה.
🕒 פורסם בתאריך: 01/03/2021 16:24
אני די בטוח שיש בחוזה שלך (בהנחה שמדובר בחברה אמריקאית) סעיף שאומר שאסור לך להחזיק אופציות put על החברה שלך.

זה נופל תחת insider information אם אני זוכר נכון.
🕒 פורסם בתאריך: 01/03/2021 16:39
לא.

אבל אולי יצא לך פחות...

אני מציע, שתלמד איך מנתחים אם זה משתלם או לא. הייתי מתחיל בבלאק אנד שולס. וגם איך משווים את זה לגידור עם מזומן, או אפילו בשילוב עם מינוף.
🕒 פורסם בתאריך: 01/03/2021 16:59
הבנתי. תודה רבה על ההסבר.

בדקתי בחוזה ההעסקה ולא מצאתי סעיף שמדבר על העניין. אבל נקודה טובה, אוודא עם המחלקה הרלוונטית בחברה להסר ספק.

ביטוח של 10 חודשים ב2,150₪ - כלומר 215 לחודש
🕒 פורסם בתאריך: 01/03/2021 17:02
אשמח אם תעדכן. מבחינת החברה עשוי להיות הבדל בין אי התייחסות בהסכם העבודה למתן אישור פוזיטיבי שהדבר מקובל עליה.
🕒 פורסם בתאריך: 01/03/2021 17:10
הביטוח שלך סחיר.

אם אתה רוצה לקנות ביטוח ל X ולמכור אותו בהדרגה, אז אתה מוכר אותו במחיר שונה.
🕒 פורסם בתאריך: 01/03/2021 17:23
אין צורך, קצב סילוק הקרן במסלול שעבורו הגידור הוא איטי.

אם האופציה מתומכרת ל10 חודשים מראש - כל פעם ארצה לגלגל את זה קדימה ברגע שהאופציה פגה תוקף - ובכל איטרציה כזו סך הביטוח ירד מעט.
🕒 פורסם בתאריך: 01/03/2021 17:23
ואם כבר, אז collar וכד' יכול לעזור להוזיל את העלויות.
🕒 פורסם בתאריך: 01/03/2021 17:45
אם הוא מוכר calls בסטרייק 500 הוא ברווח, בהתאם למחיר האחרון.
🕒 פורסם בתאריך: 01/03/2021 18:00
לא בטוח שהבנתי.

אתה מדבר על מקרה בו מחיר נוכחי 250, קונה put בסטרייק 100 ומוכר call בסטרייק 500?

אני לא בטוח שלזה התכוונת, אבל אם כן - עם call 500 הוא יגביל את הרווח שלו למחיר 500, אבל בכל מקרה זה לא קשור לקניית ה-put.
🕒 פורסם בתאריך: 01/03/2021 18:09
בדיוק לזה התכוונתי, כלומר Protective Collar .

זה אכן מגביל את הרווח, אבל לרווח של 92% . וזה לא רק יממן את ה put, זה ישאיר אותו ברווח.
🕒 פורסם בתאריך: 01/03/2021 18:13
את זה יכול לעשות כל מי שמחזיק במניות (ובכן, כל עוד מותר לו חוזית...), בלי קשר לשאלה אם הוא מחפש גידור או לא. למה זה מתאים לפות"ש יותר מלסתם מחזיק?
🕒 פורסם בתאריך: 01/03/2021 19:48
השאלה אם זה משתלם או לא, היא בגדול שאלה הסתברותית. לסתם מחזיק, בתוחלת זה כנראה לא משתלם. להבנתי לפחות.

במקרה שלנו, אם נצא מנקודת הנחה, שהגידור כדאיי (שלגביה אני בספק, אבל נזרום), אז ה collar פשוט עוזר לממן את 'הביטוח' (ואולי מאפשר לרכוש ביטוח יותר טוב). זה גם יכול להיות עדיף בניתוח ההסתברותי, בתלות בהתפלגות, כי אתה לא דופק את עצמך במרכז העקומה. לא בטוח.