⬅ חזרה לאינדקס

התחלה צעירה

🕒 פורסם בתאריך: 03/02/2016 12:29
שלום לכולם. אני אשתף אותכם בסיפור המסע שלי שרק התחיל, ואשמח כמובן לשמוע הערות והמלצות מכולם :)

לקראת השחרור מהשירות הצבאי הייתה לי התלבטות קשה מה אני הולך ללמוד, ותרומה ניכרת לתחום הלימודים שבחרתי אני חייב לזקוף לזכות סדנת הכנה לקראת שחרור שהשתתפתי בה. רוב ההרצאות היו סבירות, אך הרצאה שהשאירה אותי מרותק הייתה על חינוך פיננסי והשקעות. המחשבה שניתן להשתמש בשוק ההון כדי לייצר עוד כסף, ריתקה אותי.

בעקבות הסדנה הזאת, ואחרי מחקר מעמיק החלטתי להירשם לתואר ראשון בכלכלה. אני לומד כיום שנה במכללה בלימודי ערב, על מנת שאני אוכל לשלב עבודה תוך כדי- גם כדי לממן את הלימודים, וגם כדי לצבור ניסיון תעסוקתי.

בשנה הראשונה ללימודים עבדתי בבנק, והחלטתי לקפוץ למים העמוקים. היו לי כמה חסכונות שצברתי בין היתר מהפיקדון, מכספים שקיבלתי לטובת הלימודים, והחלטתי שאת הלימודים אני מממן מהמשכורת, ואת הסכום הגדול שיש לי כרגע אני משקיע אותו לטובת רווחים עתידיים.

קבעתי פגישה עם יועצת ההשקעות, שלא עזרה יותר מדי. עברנו על השאלון, שאלה מה מידת ההיכרות שלי עם שוק ההון, ולאחר סקירה יבשה על המצב כיום ולמה כדאי להשקיע X אחוז במניות ולשמור X אחוז באג"ח עקב סביבת הריבית וכ' וכ', קבענו על קניית נכסים מסוימים בקרנות נאמנות מנוהלות.

לאחר כמעט שנה של רווח נומינלי אפסי, מאסתי בשירותי הייעוץ למיניהם, והחלטתי לקרוא קצת בעצמי. קראתי את הספר המשקיע הנבון, נברתי בפורומים של השקעות ערך, ובחרתי מניות "בפינצטה" שבהם השקעתי. שיטה זו ליוותה אותי עד לאחרונה, והניבה לי רווחים נחמדים.

אך לאחר קריאה עמוקה של בלוג המשקיעה בחודשים האחרונים, והמחשבה על פרישה מוקדמת, הביא לשינוי אסטרטגיית ההשקעות שלי ממיקוד- לפיזור. ממניות- למדדים. השיקול העיקרי שלי הוא הפחד שאני טועה. כרגע כאשר התיק שלי יחסית קטן, זה נחמד לבחור מניות ולהרוויח עליהם לא רא בכלל. אבל כאשר התיק שלי יגדל למאות אלפי שקלים, ומשקל של כל מניה יהיה בשווי של עשרות אלפי שקלים, אני לא יודע אם יהיה לי את הביטחון להשקיע את כל הסכום על אותה מניה. עם כל הכבוד ליכולות הניתוח שלי.

כרגע אני עובד במשרה חלקית במשרד ממשלתי, נהנה מההטבות של המגזר הציבורי (פנסיה בדמי ניהול נמוכים, קרן השתלמות), ובעיקר משתמש במשכורת הקטנה שלי כדי לממן את הלימודים. תיק ההשקעות שלי בשווי של כ-70,000 ש"ח, וכרגע אני בשלב בניית חוזה ההשקעות שלי במטרה העיקרית של פרישה מוקדמת, עם מטרת משנה של רכישת דירה למגורים. אני מאוד אוהב את העבודה שלי ואת תחום הלימודים שלי, ושוקל להמשיך במגזר הציבורי. הן בזכות ההטבות הפיננסיות הנכבדות, והן בזכות התפקיד והתחושה שאני תורם את חלקי לשיפור המצב הכלכלי בישראל.

ברשותכם אני אנצל את הבמה כדי להתייעץ.

מטרת העל שלי היא פרישה מוקדמת, אם כי יותר כיכולת שאני מעוניין להחזיק בה ולא כיעד חובה. עם זאת היעד המשני שלי הוא רכישת דירה. כרגע אני מתגורר אצל ההורים, ובשנים הקרובות כנראה אשכיר דירה עם חברתי. כיצד מתמודדים עם נגיסה משמעותית בהון התיק (נניח סכום של 300,000 ש"ח הון עצמי לצורך לקיחת משכנתא), בשלב יחסית מוקדם בצמיחת התיק?

האם כדאי אולי להמשיך לשכור דירה מספר שנים עד שהתיק יצמח לגודל שיאפשר משיכה של אותו סכום מהתיק, רק באחוז קטן יותר מסך שווי התיק?

תודה מראש לעונים.
🕒 פורסם בתאריך: 03/02/2016 12:45
שלום לך @AF1k

השאלה שלי היא - מי רוצה לקנות דירה?

1. אתה כי נמאס לך לגור עם ההורים? בן כמה אתה?

2. החברה? עוד מוקדם מידי.

3. החברים שלך מדברים על זה?

אני בן 37. האשה בת 36. הילדים כבר בני 6, 3, 0.5.

אנחנו עדיין משלמים שכירות, כבר 7 שנים, באותו מקום.

פעם בשנה נזכרים ש - חבל שלא שתלנו עץ....
🕒 פורסם בתאריך: 03/02/2016 13:16
תודה לך על המענה המהיר. אני כרגע בן 22, לא ממהר לשום דבר :)

השאלה שלי הייתה בעקבות כתיבת החוזה האישי שלי, ואני מתכנן הוצאות עתידיות. בזמן הקרוב המטרה היא להישאר לגור בבית כמה שניתן, לאחר מכן בטווח הבינוני לגור בשכירות, ובטווח הרחוק רכישת דירה למגורים.

כמובן שאעדיף לגור בשכירות כל עוד גודל התיק אינו מספיק. אני לא אוותר על 50% משווי התיק לצורך רכישת דירה, במקרה כזה אעדיף להמשיך להתגורר בשכירות.

השאלה שלי הייתה במידה ומגיעים לגודל תיק מספק, האם אתם הייתם מעדיפים לקחת משכנתא ובכך למשוך חלק קטן יותר מהתיק, תמורת תשלום ריבית למשכנתא מדי חודש ופגיעה בחיסכון. או להמתין עד שגודל התיק יגיע לסכום המכיל את רוב תשלום הדירה (נניח שדירה לצרוך העניין עולה 1,000,000 ש"ח).
🕒 פורסם בתאריך: 03/02/2016 13:21
האם ב-5 שנים הקרובות אתה רואה את עצמך קונה דירה?

אם לא... בחוזה שלך, מציע שתכניס סעיף "עדכון מצב קיים" / "מחשבה חוזרת על דירה" - אחת ל...X חודשים/שנים.

כמו שאני לא יודע מה יהיה מקדם המשיכה מהפנסיה שלי בעוד 45 שנה (ובכוונה הכנסתי את המספר המוגזם הזה), ככה אני לא יודע מה יהיו התנאים/דרישות למשכנתה בעוד שנה/ 5 שנים/ 15 שנה.

כשהכרתי את בת זוגתי, הייתי צריך להעמיד 10% ממחיר הדירה והריבית היתה קרוב ל-10%.

היום אני צריך להעמיד 30% מערך הדירה והריבית מגרדת את ה-2%.

בעוד X שנים?
🕒 פורסם בתאריך: 03/02/2016 13:26
תודה רבה לך.

בנוסף רציתי לשאול האם אתם ממליצים להשתמש בגישה ההוליסטית בניהול ההשקעות? כלומר האם אתם מכלילים את קרן הפנסיה, קרן ההשתלמות, כחלק מההשקעות שלכם?

עקב גילי הצעיר כרגע הכספים בהם יחסית קטנים, ומעבר לIRA יהיה משתלם רק בסכומים גבוהים הרבה יותר. אבל החיסרון שאני רואה הוא שהכספים הללו (לפחות בקרן הפנסיה) נעולים עד גיל הפרישה, ולכן במידה והיעד שלי הוא פרישה מוקדמת הם אינם יכולים לשמש אותי לפני, אלא רק כ"בונוס" בגיל הפרישה.
🕒 פורסם בתאריך: 03/02/2016 14:51
לעניות דעתי זו סיבה מאוד גרועה לשנות את צורת ההשקעה שלך.

הפחד שאתה טועה ילווה אותך בכל השקעה שתבחר (דירה, מניות ספציפיות, מדדים...) והוא תמיד יצוץ ברגעים הכי קשים.

אם אתה עובר להשקעה במדדים כי "אתה מפחד שאתה טועה" אז ישנו סיכוי גבוה מאוד (כמעט ודאי) שכאשר הבורסה תתרסק בחצי ואתה תהיה עם המדדים אתה שוב תרגיש את אותו הפחד ותברח בשפל כמו 90% מהמשקיעים בבורסה.

דבר חשוב שאתה צריך לזכור הוא שבין היום ועד לזמן שבו התיק שלך יגדל מספיק בשביל שתצטרך להשקיע עשרות אלפי שקלים במניה אחת יש לך עוד המון זמן (כל מניה לא אמורה לקבל יותר מ-5% משווי תיק של משקיע זהיר ויש משקיעי שמקפידים לתת רק 2% למניה).

אם אנחנו מדברים על 5% בלבד למניה אז בשביל להשקיע במניה בודדת 10 אלף שח אתה מעשה צריך תיק כולל בשווי 200 אלף שח.

אם תהיה מהמשקיעים היותר זהירים אז אתה צריך להגיע לתיק של חצי מיליון שח בשביל לשים על מניה אחת רק 10 אלף שח.

עד שהתיק שלך יצמח למימדים כאלו אתה תצבור המון ניסיון וידע ותרכוש ביטחון עצמי שיכפר על הפחד שאתה מרגיש היום.

יש עוד אנשים שמשקיעים במניות ערך והולך להם לא רע בכלל ( @Edward למשל).

אני חושש שאתה נופל בבורות שאתה חופר לעצמך רק בגלל שאנשים אחרים אומרים לך מה עדיף (או כותבים על זה בפורומים/בלוגים).

אתה חייב לחקור את הדברים בעצמך ולהחליט רק על דעת עצמך מה יותר נכון לך.

תזכור דבר חשוב נוסף.

כל המחקרים שהמשקיעה מדברת עליהם שבטווח הארוך אפילו מנהלי הקרנות לא עוקפים את מדד הייחוס מכילים אותיות קטנות שאומרות "בניכוי דמי ניהול".

יש כמה בעיות מרכזיות עם המחקרים הללו:

1. חישוב התשואה של הקרנות המנוהלות מתבסס על נכסי הקרן (כמות הכסף שמשקיעים הזרימו לאותה הקרן) בתחילת התקופה בניגוד לחישוב התשואה של המדד שמתייחס לתשואה שוטפת (כי אין למדד "נכסים") - חישוב זה מציג תשואה נמוכה יותר לקרנות מהתשואה של המשקיעים שהחזיקו את הקרן בתחילת התקופה.

2. דמי הניהול של רוב הקרנות המנוהלות שנבדקו היו בין 2-4% בשנה - במילים אחרות מה שהמחקר אומר זה שהקרנות המנוהלות לא הצליחו להשיג תשואה שעוקפת את המדד בלפחות 2-4% בשנה (שוב עם החישוב המוזר שהוצג קודם) אבל לא בהכרח אומרת שהם לא עקפו את המדד ב-1%.

3. למנהלי הקרנות המנוהלות יש הגבלות והם מחוייבים לבצע פעולות שאתה כמשקיע פרטי יכול לבצע בלי בעיות מיוחדות.

4. מנהלי הקרנות המנוהלות חייבים להציג תשואה יתרה בכל רבעון בשביל למשוך משקיעים ולכן הם מתמקדים בספקולציות קצרות טווח ולא בהשקעות ארוכות טווח (גם אלו שטוענים אחרת) - אתה כמשקיע עצמאי יכול להתעלם מספקולציות קצרות טווח ולתת למניות לך לצמוח לאט כמה שנים טובות ובכך לעקוף את מנהלי הקרנות.

כל הבעיות הללו אולי משכנעות שעדיף להשקיע בקרן מחקה מדד מאשר בקרן מנוהלת אבל לא אומרות דבר על המשקיעים הפרטיים ועל התשואה שהם עושים.

פידליטי ביצעו בדיקה לפני שנה/שנתיים ובה הם ראו שהחשבונות שהרוויחו הכי הרבה לא היו חשבונות "עוקבי מדד" או "מנוהלים" אלא דווקה החשבונות שלא ביצעו פעולות בכלל.

כל האנשים ששכחו שיש להם חשבון מסחר ופשוט המשיכו להחזיק את אותן המניות/תעודות עקפו בתשואה שלהם גם את הקרנות המחקות במהלך עשור (מ-2003 ועד 2013 אם אני לא טועה).

מחקרים זה דבר טוב ויפה אבל על כל מחקר שמוצג ניתן ללהציג מחקר שסותר אתהמסקנות שלו ולכן חשוב שאתה תבצע את המחקרים שלך בעצמך ותחליט לעצמך אם עדיף לך להשקיע במדד או בצורה אחרת (וממש לא משנה מה היא אותה הצורה).

הקיבעון העיוור על השקעה מסויימת (מדדים, דיבידנדים, נדל"ן, מניות ערך, אג"ח לפני פשיטת רגל...) לא מקדם את המשקיעים ורק משקיעים שחוקרים ובודקים דברים לעומק יכולים להגיע למקום שבו הם מיישמים את ההשקעה שלהם בשיטה שמתאימה להם.

אף אחד לא יודע איזו השקעה תספק את התשואה הגבוהה ביותר אבל ישנה הסכמה רחבה (והמון דוגמאות) שמשקיעים שקופצים בין שיטות השקעה שונות כל X שנים לא מצליחים להשיג את המטרות של אף שיטה מהשיטות שהם ניסו.

לדעתי אתה יכול ללמוד הרבה מסיפור החיים של @yossik .

בנוסף לדברי @c881 שמעיד שאפשר לגור בשכירות גם עם משפחה וילדים גם @yossik גר בשכירות רוב חייו רק בשנים האחרונות רכש דירה ללא משכנתה בכלל.

מצבו הרבה יותר טוב משל חבריו כי גם אחרי רכישת הדירה תיק ההשעות שלו נשאר שמן ומניב.

אני במקומך לא רוצה למהר לרכוש דירה (חשוב לציין שבגילך כן רציתי זאת והיתה לי דירה כבר בגיל 25 - אם רק הייתי יודע אז את מה שאני יודע היום על שוק ההון ומניות דיבידנד...).

אני מכליל את קרן ההשתלמות שלי כחלק מהתיק הכללי (כרגע היא מהווה חלק מאוד קטן ולכן מופנית ל"הימורים" על ניירות תנודתיים במיוחד).

מהפנסיה אני מתעלם באלגנטיות.
🕒 פורסם בתאריך: 03/02/2016 15:10
אנחנו עובדים בשיטה ההוליסטית, זה נכון עבורנו, יש כאלה שפוחדים מהסתמכות של כספי הפנסיה ולכן או שרואים בהן בונוס או שרושמים אותם עם מקדם "קנס" מהמדינה (בגלל משיכה מוקדמת או סתם פחד שהממשלה "תלאים" את קרנות הפנסיה אז יהיו נניח שוות 50%)

בשוק ההון יש אמירה שכל אחד מדבר מבפוזיציה שלו וזה נכון גם לכספי הפנסיה

מי שיש לו כספים נמוכים מאוד בקרנות הפנסיה בד"כ מזלזל בהם ביחוד אם הוא צעיר ומתכנן לפרוש בגיל 35-40 (יש מישהי אחת כזו ספציפית ...)

מי שיש לו סכומים נכבדים מעדיף לשחק עם מה שיש

יש גם כאלה שמתחילים קריירה של עצמאים ואז מראש עבורם כספי הפנסיה הם או מותרות או השקעה מבוזבזת.

כפי שבולט התוכניות שלך לעתיד והכיוון שלך משפיעים על איך שאתה רואה את הכספים הנ"ל.

בנוגע ל IRA, עם סכומים נמוכים - השקעה בפלטפורמת מסחר עם איזונים רבים בייחוד אם אתה מתכנן השקעות בחול היא לא רצויה כי בפועל תשלם הרבה כסף על הזכות לניהול עצמי

יש מספר אפשרויות:

1. צבירה בקרה"ש רגילה (מנוהלת או עוקבת מדדים) ורק אח"כ להעביר ל IRA

2. צבירה ב IRA אבל השקעה בארץ (בד"כ עלויות מסחר נמוכות יותר) וכשבסכום גדל אם רוצים להשקיע בחול

3. צבירה ב IRA עם השקעה בחול אבל ללא איזונים עד שהסכום יגדל משמעותית (מעל 100K ש"ח לדעתי)

בנוגע לנעילת הכספים בקרן פנסיה, זה לא מדוייק

קודם כל הפיצויים הם נזילים וחלקם פטור ממס לפי מספר שנת העבודה, (10K*שנות צבירה) בנוסף משיכת פיצויים לא פטורים יכולה להתבצע עם פריסת מס נדמה לי שזה שנה של פריסת מס על כ 4 שנות עבודה, כך שאם עבדת 12 שנים יש לך 3 שנות פריסה ואפשר לבחור קדימה או אחורה, מי שפורש כנראה עדיף לו לפרוס קדימה כי לא תהיה לו עבודה ואז המס השולי יורד.

בכל מקרה הקרן פנסיה משמשת לגידור תוחלת חיים כך שמי שמשמר אותה מקבל ביטוח מגת התארכות תוחלת חיים מגיל 65/67 מה שמשאיר אותו עם צורך לחסוך לגישור עד גיל הפרישה (כמו בצה"ל רק בלי סיוע של משרד הבטחון והאוצר :) )

על מושאי המיסוי הוא סבוך ואין מה לעסוק בו לפי רגע האמת ובעזרת יועץ.

מי שמתחיל לחסוך עדיף לו לשמר את קרן הפנסיה ולהחליט לפי מצב חייו האם מדובר ב "בונוס" או במנגנון שמיש שמקל על הצורך לחסוך סכומים גדולים יותר

(יש יתרונות מס במשיכת קצבה דרך קרן פנסיה, 9K הקצבאות פטורות ממס שזה שקול ~ 12K שכר ברוטו בערך)
🕒 פורסם בתאריך: 04/02/2016 12:54
תודה רבה לכל העונים, עזרתם לי מאוד :)

יש לי כרגע חשבון בברוקר בחו"ל כיוון שאני עדיין מחזיק במניות במסגרת השקעות הערך שלי, וסך התיק שלי מפולח לפי פילוח הנכסים שאני רציתי.

יש לי שאלה לגבי הפן האג"חי בתיק. ראיתי שיש דיון פורה על אג"ח אמריקאי מול ישראלי, ורציתי לשאול האם יש הבדל בין האחזקות מבחינת זה שאני אזרח שחי ומתקיים בישראל?

כיוון שרוב ההשקעות שלי הם בארה"ב, ותיק ההשקעות שלי מפולח כארה"ב ועולמי, אז אין פה כמעט התייחסות לשוק הישראלי. השאלה האם דווקא הפן האג"חי צריך להיחשף לאפיקים הממשלתיים (צמוד ולא צמוד) בארץ מאשר בחו"ל?
🕒 פורסם בתאריך: 16/02/2016 14:51
I will second it.

הדיעות חלוקות, אני בחרתי לדחות את קניית הדירה עד שפרשתי (היו גם אילוצים אחרים בחיי, השארתי את הבית בארה"ב לגרושתי שנקנה בפחות מ 30% מינוף).

היתרון הגדול של שכירות בגיל צעיר זה הניידות. המעבר למקום עבודה חדש (וזה קורה היום כול 2-3 שנים) יהיה קל יותר אם אתה לא 'צמוד לבלוקים'.

התיק גדל וטפח עם השנים ובזמן רכישת הדירה מכרתי רק כשליש מתיק ההשקעות למימון 100% ללא משכנתא.

אולי הדרך הנכונה היא אישהו באמצע הדרך לאחר שהגוזלים פרשו כנפיים ויצאו מהקן. משכנתא בתחילת הדרך היא אבן ריחיים על הצוואר לאורך זמן רב. משכנתא בגיל 40-50 מסוכנת כי אין ביטחון שלא תפוטר בגלל הגיל. לכן אני בחרתי לרכוש דירה לאחר פרישה ללא תלות במקום עבודה, גר בפריפריה, מחיר דירה מתאימה + לצרכי ב50% פחות ויוקר מחיה נמוך משמעותית ממדינת תל אביב.