⬅ חזרה לאינדקס

נאמנות ,או צ'ק בנקאי?

🕒 פורסם בתאריך: 22/07/2021 07:56
השאלה שלי לא באה כדי לקבל ייעוץ משפטי ,אלא כדי לקבל כיווני חשיבה.

אבא שלי מכר נכס ואמור לקבל סכום מסוים מהקונים. עד שההליך מול רשויות המס ימוצה ,הסכום הנ''ל אמור להישאר אצל עורך דין.

שאלתי היא האם עליי (בשם אבי כמובן)להעדיף חשבון נאמנות בו יופקד הכסף,או שצ'ק בנקאי הוא אופציה טובה גם כן? למה עליי לשים לב בכל ההליך הזה? קראתי שבחשבון נאמנות צריך לדאוג שהמוכר יהיה מוטב בחשבון,ולדאוג שיהיה מסמך שמפרט בדיוק איך ומתי משתחרר הכסף,ושתהיה גישה לחשבון באופן מקוון כדי שניתן יהיה לוודא את מצב הכסף בבנק.

מה האמצעים שאוכל לנקוט בהם בצק בטחון כדי לוודא שהכסף בטוח מכל מיני מרעין בישין?

אוסיף שהקונספט של צ'ק בטחון לא נהיר לי ,לעומת חשבון נאמנות שמצאתי עליו הסבר מפורט ברשת.

תודה מראש
🕒 פורסם בתאריך: 22/07/2021 09:07
אתה שואל שתי שאלות שונות.

הראשונה, מהי מהות ואיכות הבטוחה. שתי הבטוחות נמצאות בשפיץ העליון של הבטוחות. צ'ק בנקאי הוא בעצם צ'ק של הבנק שאחראי לשלם את הסכום הנקוב בו. חשבון נאמנות זה חשבון בו יושב כסף בבנק. כל זמן שהבנק לא פושט רגל, הוא אחראי לשלם בשני המקרים. הסיכון היחיד הוא זיוף, גניבה על ידי עורכי הדין וכד'.

השניה, מהם התנאים להפעלת מנגנון התשלום. זה כבר תלוי בהסכמה שבין הצדדים ולא בסוג הבטוחה.

דיסקליימר, אני לא עוסק בתחום וכדאי לקבל ייעוץ מקצועי לפני שמקבלים החלטה.
🕒 פורסם בתאריך: 22/07/2021 18:33
מבחינת העדפות, אין ספק שעדיף לך לקבל צ'ק בנקאי.

האם קונה שפוי כלשהו יסכים? בחיים לא.

צ'ק בנקאי לצורך העניין, זה כמו מזוודה של מזומן, שהקונה מוסר לך. 5 דקות אח"כ אתה יכול לקחת את הכסף ולהיעלם.

הפקדת כספים בנאמנות, מצד שני, זה אומר שיש נאמן - שזה צד שלישי - שמחזיק את הכסף. הנאמן יעביר לך את הכסף, רק אם מתקיימים תנאים מסוימים; או שיחזיר את הכסף לקונה, אם התנאים לא מתקיימים. התנאים זה כמובן מה שאתה והקונה תסכימו עליהם. ככה הקונה לא צריך לסמוך עליך ואתה לא צריך לסמוך על הקונה.
🕒 פורסם בתאריך: 23/07/2021 00:33
אני בבורותי חשבתי שגם שיק בנקאי הכוונה שיהיה בנאמנות אצל העו״ד, וההתלבטות היא רק בין שיק אצל העו״ד או חשבון נאמנות
🕒 פורסם בתאריך: 23/07/2021 08:50
כן, זה גם קיים.

זה לא התחום שלי, אבל ממה שאני יודע, בעסקת מקרקעין עושים שימוש בשניהם.

צ'ק בנקאי הוא נוח כשהסכום לתשלום ידוע מראש ולא ישתנה. נגיד תשלום מקדמה שהיא לרוב תהיה 10% מסכום העסקה כנגד רישום הערת אזהרה. הקונה עקרונית יכול לתת את הצ'ק ישירות למוכר אבל אז יש סיכון שהמוכר יפקיד את הצ'ק ללא שביצע רישום הערת אזהרה. לכן הצ'ק נמסר בנאמנות לעו"ד, שמעביר אותו למוכר רק אם הערת אזהרה נרשמה. אם מאיזושהי סיבה לא ניתן לרשום הערת אזהרה (ואז העסקה לא תתקדם), עו"ד חייב להחזיר את הצ'ק לקונה.

כסף בחשבון נאמנות הוא נוח כשצריך יהיה לשלם אותו למוכר באופן מדורג ובחלקים לא ידועים מראש. בד"כ מדובר על התשלום האחרון. הוא אמור להיות משולם למוכר כנגד תשלום כל מיני מיסים ואגרות שיאפשרו את העברת הבעלות ולמעשה סיום העסקה. כדי לא להיות במצב שהקונה מאיזושהי סיבה לא משלם את המיסים/אגרות ולמעשה מעכב את סיום העסקה, תנאי הנאמנות קובעים שאם המוכר תוך X זמן לא משלם את המיסים, אז עו"ד רשאי להשתמש בכספי הנאמנות כדי לשלם את כל חובות המוכר לרשויות גם ללא הסכמתו, ובכך למעשה לסיים את העסקה. בגלל שלא יודעים מראש מה יהיה גובה החוב לכל רשות ורשות, גם אי אפשר לבקש צ'קים בנקאיים, ולכן חשבון נאמנות הוא כלי יותר מתאים.