⬅ חזרה לאינדקס

3... 2... 1... צא לדרך

🕒 פורסם בתאריך: 30/12/2021 18:56
השלב הנוכחי בחיים הוא נקודת זינוק משמעותית עבור שאר החיים.

הרבה שינויים קרו בחיי וגם עתידים לקרות בקרוב מאוד. אני מתחיל את המרתון הארוך בדרך הפיננסית לעצמאות.

אני באמצע שנות ה20 לחיי ומסכם שנה משמעותית. מאורס טרי, בוגר טרי של תואר ראשון בהנדסה והתחלתי עבודה טרייה.

אני כרגע בתקופה של שינויים מהותיים בחיים. וחוץ מכל זה התפנה לי זמן והבנתי שאני צריך לדעת יותר מה הכסף שלנו עושה, איך הוא עושה ומהי התנהלות פיננסית נכונה עבורנו.

מטרת העל שלי היא בעיקר לשתף, אני אדם ביישן שלא אוהב לחשוף יותר מידי על עצמו.

גם לפעמים אני מרגיש תחושת ניתוק שאני מדבר על העולם שלי כי הוא נעשה מאוד רחוק מהעולם של חברים רבים שלי.

אני מרגיש שפה אני יכול למצוא פה שפה משותפת. המטרה המשנית היא כמובן לקבל עצות ולערער על הבחירות שלנו בצורה יותר מודעת מאשר לבד במחשבות.

פירוט נכסים (כולל ארוסתי במשרת סטודנטית להנדסה):

עו"ש: 300 אלף ₪

קרנות פנסיה: 60 אלף ₪

קרן השתלמות: כרגע זניחה כי כמו הרבה דברים, כי היא גם טרייה. הפקדה עד המכסה כל חודש.

תיק מסחר: 100 אלף ₪ דרך בית השקעות ישראלי רק על מדד עולמי של Blackrock. זה שינוי חדש בחיים שלי שנגרם כתוצאה מקריאה אינטנסיבית בבלוג. לקח לי הרבה זמן עד שהחלטתי לפתוח את התיק ועוד יותר זמן עד שהחלטתי שהגיע הזמן לקנות את המנייה הראשונה שלי. רק אחרי שראיתי שהעולם המשיך להסתובב והבנק לא קרס צברתי מספיק ביטחון בשביל להמשיך ולהגדיל את התיק במהלך החצי שנה האחרונה. מעל 99% מהערך של התיק הגיע מהפקדות ולא מתשואות.

תכנית ESPP: משתתף במקסימום שמותר לי שזה 10% מהמשכורת. טרי חדש ועוד לא קיבלתי מניה אחת אז מקווה לראות שהכל יתנהל כמו שצריך.

תכנית RSU: קיבלתי מענק בשווי של 45000 $ לאורך 4 שנים. כרגע אף מניה לא הבשילה.

הכנסות מול הוצאות:

הכנסות: 20 אלף ₪ נטו. שכר משותף של שנינו.

הוצאות: כרגע קשה לי מאוד להעריך הוצאות חודשיות. הדבר היחיד ששנינו רגילים אליו הוא לדאוג להוציא פחות ממה שמכניסים. עמדנו בהסכם הזה בהצלחה גם בחודשים עם הוצאות חד פעמיות גדולות כמו טיסה ומעבר דירה.

ההוצאות העיקריות שלנו הן על השכירות, רכבים (מחזיקים שני רכבים קטנים), וקניות בסופר ופנאי.

אנחנו לא יוצאים הרבה, ככל הנראה יתרונות של זוג סטודנטים בלי הרבה זמן פנוי.

משתדלים לא לאכול יותר מידי מחוץ לבית בשביל לשמור על אורח חיים בריא יותר.

יש הוצאות על מוצרי צריכה וביגוד שאנחנו לא רוצים למנוע מעצמנו בעיקר כי יש את האמצעים.

חיסכון: סביבות ה10 אלף ₪ בחודש.

התנהלות פיננסית מקדימה:

ההון שלנו מורכב גם ממתנות מההורים אבל גם מעבודה קשה במהלך כל החיים.

אני גרתי אצל ההורים עד אמצע התואר ועבדתי במשרת סטודנט רוב הלימודים.

ארוסתי ואני עברנו לגור ביחד שהיא התחילה לימודים והיא תמיד מצאה במה לעבוד.

למרות שאיננו נשואים החלטנו כבר מהרגע שעברנו לגור ביחד שנתנהל ביחד פיננסית ותמיד דאגנו לחלוקה הוגנת של ההוצאות (גם אם לא שוויונית).

שומרים על משוואה פשוטה, שההכנסות תמיד יעלו על ההוצאות.

התנהלות נוכחית:

הכנסות: חל גידול בהכנסות שלנו גם מהצד שלי וגם מהצד של בת זוגתי, כאשר אני התחלתי עבודה חדשה והיא לקחה על עצמה יותר שעות עבודה בעבודה הקיימת.

דירה חדשה: עברנו לדירה חדשה, המהלך הזה גרר גידול בהוצאות השכירות ועוד הוצאות חד פעמיות של ריהוט הדירה.

חתונה: למרות הרצון של התנהלות כלכלית שפוייה, והרצון להיות ייחודי, בסוף הלכנו על כיוון של חתונה קלאסית.

לאחר בירור של עלויות מול כל הספקים והנוגעים בדבר ועיגול כלפי מעלה בשביל כל הדברים הלא ידועים כנראה נגיע להוצאה של 100 אלף ₪.

אנחנו מתכננים את החתונה בעצמנו ואיננו יודעים מה יהיה טיב המתנות. ייתכן ולא נכסה את החתונה.

נקודה מעניינת שעלתה, אם רוצים להקים עסק עצמאי, עדיף שיהיה בכותרת של חתונה.

שמנו לב שמשלמים פרמייה לא קטנה בשביל מוצרים לחתונה לעומת אותם מוצרים שלא לחתונה (איפור, שיער, שמלה וכו'...).

גידול בהכנסות:

יש פוטנציאל גידול משמעותי בהכנסות שלנו ברגע שארוסתי תסיים את הלימודים ותיכנס למשרה מלאה. ככל הנראה סביבות ה7000 ₪ נטו בחודש.

ילדים:

מתישהו בעתיד הקרוב ככל הנראה ננסה להביא צאצאים לעולם. יש לנו את היכולת והרצון לדאוג להם. בנוסף הדירה הנוכחית מספיק גדולה להכיל גם אותנו וגם ילדים.

איך ניגשים בכלל להוסיף דבר שכזה לחישוב הכולל? – לי אין תשובה

למרות שאני יכול להריץ חישובים לאלף תרחישים שונים, אני מעדיף שלא. כרגע במודע אני מעדיף לקוות שהכל יעבור בשלום ואוכל לתכנן זאת בנחת.

בית בבעלותנו:

זאת סוגיה שעלתה (ומהר מאוד ירדה) כאשר תכננו את המעבר דירה הנוכחי.

שנינו אוהבים את השגרה ואת החמימות של בית. אנחנו מאוד נהנים בדירה שלנו אבל לחלוטין זאת מטרה לשנים הקרובות.

אנחנו רוצים שיהיה לנו בית משלנו גם אם זה לא הדבר הכי נכון פיננסית.

התחלנו לקרוא על משכנתאות ותמהילים שונים, להסתכל על מחירים ביד 2 ולבדוק מחשבוני משכנתא באינטרנט. זה הוביל בעיקר להתקף חרדה.

גם עם שתי משכורות מכובדות, בית מרגיש כמו מטרה רחוקה ובלתי ניתנת להשגה.

איך ההורים שלנו עשו את זה ובגיל צעיר יותר ומה יישאר לדור הבא שיגיע אחרינו?

השאיפה היא לקנות בית צמוד קרקע עם גינה. זה מייקר מאוד את התוכניות שלנו וגם מגביל את האופציות האפשריות לרכישת דירה.

אין לנו בעיה לשנות את אזור המגורים כל עוד הדירה תהיה ברדיוס סביר ממקום העבודה (עד 40 דק נסיעה בשאיפה לכמה שפחות).

כיום אנחנו משכירים בבניין דירות וזה רק מחזק לנו את התחושה שלא כך אנו מדמיינים את העתיד שלנו.

כרגע הסוגיה הזאת על אש נמוכה עד שנסיים להתעסק בדברים אחרים יותר דחופים.

כנראה נאריך את החוזה שכירות שלנו בשנים הקרובות אז אנו בוחרים במודע לחסוך כמה שיותר ולחשב את המספרים המדויקים בזמן שנהיה פנויים לזה, גם נפשית.

חיסכון נוכחי:

כרגע רבע מסך כל הנכסים שלנו נמצא בשוק ההון. זוהי יכולת הסיכון הנוכחית שלנו בידיעה שרכישת בית היא מטרה ל5-10 שנים הקרובות.

ככל הנראה ההפקדות הבאות לחשבון המסחר ישקפו יחס זהה. האם ישנן אופציות טובות וללא סיכון רב לכסף שנותר בעו"ש?

כרגע למיטב הבנתי, אין חלופות טובות שהן חסרות סיכון ולכן הכסף יישאר לנוח שם.

תיק מסחר:

כרגע נפתח על שמי בלבד.

האם ניתן להוסיף את ארוסתי?

האם יותר נכון לפתוח תיק משותף?

האם להשאיר את המצב כמו שהוא?

חשבון בנק:

כיום לכל אחד חשבון בנק משלו.

האם פותחים חשבון משותף בנוסף לאישי?

מה ניתן לבקש ולקבל בפתיחת חשבון משותף עם הכנסות כמו שלנו?

ביטוחים:

מה חשוב שיהיה מבוטח ככה שאם חס וחלילה יקרה משהו לאחד מאיתנו, השני לא ייפגע בפן הפיננסי?

כרגע אני לא מאמיו שיש לנו כיסויים זוגיים או ביטוחים כאלה ואחרים.

התנהלות פיננסית:

אנחנו לא מתנהלים בצורה הכי סולידית, יש לנו דברים שחשובים לנו ואנו מוציאים עליהם את הכסף.

הוצאות גדולות נעשות לאחר בחינה ושיקולים. הוצאות קטנות... יותר בקלות.

נרצה לשפר את המעקב אחר ההוצאות.

לאחר החתונה אנו נדייק את המספרים הדרושים לדירה.

כנראה שלא נעשה שינויים דרסטיים בחיים כי אנחנו במקום טוב מבחינתנו.

.האדם שמזיז הרים, התחיל בלסחוב אבנים קטנות

.לדעתי אנחנו בונים את היסודות של ההר שלנו. אנחנו בקצב שלנו ובמסגרת שלנו .הכי חשוב עבורנו גם ליהנות מהדרך

שמחתי קצת לפרוק דברים שרציתי לשתף ואשמח לשמוע את דעתכם בסוגיות שעלו וגם אם יש לכם נקודות שלא עלו ולדעתכם חשוב שנשקול נשמח לשמוע זאת.
🕒 פורסם בתאריך: 30/12/2021 19:13
ברוך הבא לפורום!
🕒 פורסם בתאריך: 30/12/2021 19:40
מזל טוב!

למה זו מטרה רחוקה?

אם אתם בוודאות רוצים בית, וזה יגרום לכם לאחוז השקעה נמוך בשוק ההון (25% לאורך 5-10 שנים) - למה לא ללכת על בית וזהו?

כתבת שיש הון עצמי (עו"ש + תיק השקעות) של 400K, חיסכון חודשי של 10K בחודש (אחרי תשלום השכירות), וצפי למשכורת גבוהה יותר לבת הזוג.

מהנתונים נראה שיש ביכולתכם לקחת משכנתא ולעמוד בהחזרים.

אם יש משפחה שעוזרת כמו שציינת, אז בכלל יש לכם גיבוי לזמנים קשים.

רוצה שוב להדגיש: אני אישית בדעה שהשקעה בדירה לרוב נחותה פיננסית מהשקעה בשוק ההון.

אבל כתבת שבוודאות תרצו דירה למרות שאתם מודעים לשיקול הנ"ל, ושכל עוד לא תקנו דירה - רק רבע מהכסף יהיה מושקע.

בנתונים כאלו, כדאי לשקול קנייה של דירה בזמן הקרוב.

אם אתם עמוסים לפני החתונה אולי כדאי לדחות קצת,

אבל עצם הידיעה שרוצים דירה בזמן הקרוב גוזרת אולי שינוי בתוכנית ההשקעה - אולי אפילו לרדת מ25%.

אפשר לקנות בשלב ראשון דירה זולה יותר שמתאימה לזוג צעיר ללא ילדים,

ובהמשך (אם תרצו ותוכלו) לעבור לדירת החלומות שלכם.
🕒 פורסם בתאריך: 30/12/2021 19:46
מזל טוב על האירוסים ושאר ההתחלות הטריות.

נשמע שאתם מסתדרים מצויין על הכל סה״כ.

דירת/בית מגורים זאת ההוצאה הכי גדולה שלכם. זה הדבר הכי חשוב שאתם צריכים לקבל לגביו החלטה. זה מגמד לעין שיעור כל אופטימיזציה שתעשה על הטבות בבנק על חשבון כזה או אחר. אל תבזבז משאבי מח יקרים על לחסוך 10 שקלים כשיש לך על כף המאזניים החלטה של מליוני שקלים.

זה גם לא ממש משנה אם להורים שלנו היה קל או קשה. אתה יכול לקבל החלטות רק בהווה.

לגבי ילדים, תניח עלות של בין חצי מליון למיליון לילד עד גיל 18. גם זה נידון בפורום בשרשורים נפרדים.

אישית מעדיף לנהל חשבון בנק נפרד וחשבון השקעות רק על שמי. זה מפשט ביורוקרטיה וכאבי ראש. יש דיונים בפורום על חשבונות בנק נפרדים / משותפים, תריץ חיפוש (דרך גוגל).

הביטוחים שיש לכם דרך הפנסיה במקום העבודה אמורים להספיק. תוודא שאתה שם מכסימום לביטוח שארים. אבל אל תיקח את זה כייעוץ, בד״כ במקומות העבודה יש מישהו שאחראי על הנושא ויכול לתת לך ייעוץ/עזרה.
🕒 פורסם בתאריך: 30/12/2021 21:20
מצטרף לברכות על האירוסים

נראה שאתם בדרך הנכונה!

גם לי לא נראה לי שאתה צריך לדאוג לביטוחים נוספים בשלב זה. כשיתווספו ילדים תוכל לשקול את העניין מחדש.

כמובן לא ייעוץ
🕒 פורסם בתאריך: 30/12/2021 23:02
אני חושב שאם אתם בכל מקרה לא תשקיעו את ה300k האלו בשנים הקרובות אז סביר שעדיף לא לחכות עם רכישת הדירה, אולי לגייס הלוואות בגרייס על חשבון קרנות ההשתלמות של ההורים (על שמם כמובן) ולקנות בקרוב את הדירה.

אתם יכולים להרשות לעצמכם החזר חודשי גבוה, וההסתברות לירידה משמעותית במחירי הנדלן בשנים הקרובות נמוכה *לדעתי*.
🕒 פורסם בתאריך: 30/12/2021 23:11
איפה מקום העבודה שלכם? רק כדי להבין סדרי עלות לפנטזיה :)
🕒 פורסם בתאריך: 31/12/2021 08:47
תודה רבה!

יש פה שתי נקודות שחשוב לי לחדד,

מצד אחד יש את המצב הפיננסי שמגדיר איזה בית ניתן לקנות ובאיזה תקציב.

כרגע מהכיוון הזה יש חסם עד החתונה כיוון שמדובר בהוצאה והכנסה לא מבוטלות.

אינני יודע מה יעלה על מה, אבל ביום שלאחר מכן אני אהיה יותר חכם.

מצד שני וכנראה זאת הבעיה הגדולה יותר, יש את שלב התכנון.

להבין בדיוק מה התקציב, מה ההחזר החודשי ומיקום גאוגרפי של הבית ולהיכנס לעומק הקורה בנושא הזה.

בגלל שמדובר בסכומים כאלה גדולים והתחייבות לזמן ארוך שהיא כמעט כל הזמן שאנחנו חיים בעולם אז ישנן חששות.

עם החוזה שחתמנו בדירה הנוכחית יש לנו התחייבות לשנתיים וזה גם פרק הזמן שהגדרנו לעצמנו להחליט סופית בנושא.

כמובן שאם נמשוך את הסוגיה שנתיים אז נמצא את עצמנו בלי בית ובלי דירה להשכרה כנראה שנתעסק בזה ישירות לאחר החתונה וירח הדבש.

זאת אופציה שעלתה כמובן ועם ההון שלנו זה משהו שהוא אפשרי.

השאלה העיקרית האם בידיעה שתוך תקופה קצרה נרצה למכור את הדירה ולקנות את בית חלומותינו זאת עדיין בחירה נכונה?

יתרונות:

בית החל מעכשיו

בהנחה שמחירי הדירות ממשיכים לעלות, נהנים מעליית הערך

תנאים למשכנתא יותר נוחים (?) כי אחוז מימון קטן יותר

חסרונות:

בית החל מעכשיו (יש משהו נוח בלהוריד אחריות ולתת לבעלי דירה לטפל בבעיות)

תקופה של שינויים שמקשים על הגדרת מספר נכון (חתונה, סיום תואר, וכו'..), היינו מעדיפים להיות במקום יותר יציב.

איבוד הטבה של קניית דירה ראשונה (?)

ניתן לראות שלא חקרנו מספיק לעומק את הנושא אבל גם לאיפה הלב נוטה כרגע.

תודה רבה!

קל להשקיע את משאבי המוח במשהו קטן שיש לך שליטה מלאה בו לעומק דברים גדולים יותר.

כמובן שאופטימיזציה של רכישת בית שווה פי כמה וכמה מאשר כל נושא אחר.

מבחינת ביטוחים כרגע לאף אחד מאיתנו אין בפנסיה כיסוי שארים, נשנה זאת בקרוב מאוד.

כמובן שנוכל לבקש עזרה מההורים וכנראה שאם נבקש גם נקבל עזרה בסך כמה עשרות אלפי שקלים.

אבל אם יש משהו שאנחנו לא מסכימים לקבל זה שהם ייקחו הלוואות על שמם למעננו.

אין לנו כדור בדולח ובהסתכלות על נתונים המחירים של הדירות רק עולים עם השנים,

אז שאנחנו מתלבטים לגבי קניית בית אנחנו תמיד מניחים שאם לא נקנה היום כנראה שנשלם יותר מחר.

מבחינה לוגית זה היה אמור להיות זרז רציני אבל בפועל אנחנו עדיין רוצים להגיע למקום שנרגיש יותר בנוח איתו לפני שנבצע רכישה.

למזלנו גרים ועובדים בפריפריה אז הפנטזיה קצת יותר ריאלית.

מחירי דירות שעונות על כל התנאים של הפנטזיה נמכרות בסדר גודל של 2 מיליון ש"ח וצפונה (לא נעשה מחקר מעמיק).
🕒 פורסם בתאריך: 31/12/2021 09:58
ההטבות המרכזיות (מס רכישה מופחת, פטור ממס שבח) מדברות על דירה יחידה ולא על דירה ראשונה. כלומר אם תקנה ותמכור עשר פעמים, הדירה ה11 שלך עדיין תהיה דירה יחידה.

ההטבות שמתבטלות אחרי רכישת הדירה בפעם הראשונה הם הטבות זכאות ממשרד השיכון - כדוגמת מחיר למשתכן (הוחלף בתכנית של דיור במחיר מופחת, שעדיין לא ממש בא לידי ביטוי בשום מקום) והטבת משכנתא לזכאי דיור (שגובהה תלוי בכמות הנקודות שלך, בהתאם לנתונים אישיים).

בנוסף, גובה המשכנתא כמשפר דיור (לפני מכירת הדירה הראשונה) מוגבל ל70% מימון לעומת 75% למי שאין ברשותו דירה.
🕒 פורסם בתאריך: 31/12/2021 10:20
איזה יופי, זה באמת ריאלי יותר.

על 2 מיליון ש"ח אתה צריך לשים בערך 800K הון עצמי ויש לך כבר חצי מזה עוד לפני שהתחלת לעבוד.

שתי נקודות לשים לב:

1. מומלץ לגור בשכירות בבית כזה בשכונה/ישוב שבהם תרצו לקנות בבוא היום כדי להבין אם זה מתאים לכם בכלל ואם ראוי לגדל ילדים שם מבחינתכם.

2. אני הייתי ממליצה לא להתייחס לכסף בתיק הפרטי כחלק מההון העצמי לדירה. זה רעיון מצויין לשים שם רק 25% מהחיסכון החודשי ולהתייחס אליו כנכס לימים רחוקים, אבל אם התכנית היא להשתמש בכסף הזה לדירה בשנים הקרובות - אולי עדיף להוציא משם ולשים במקום פחות תנודתי.
🕒 פורסם בתאריך: 31/12/2021 16:53
כלומר במידה ונקנה דירה "זמנית" ולאחר מספר שנים נמכור אותה נהיה זכאים לאותן הטבות.

איך מתמודדים עם פרק הזמן הזה שבו חיים בדירה א' אבל רוצים לאסוף מספיק ממון בשביל לקנות דירה אחרת ב', שרובו מגיע ממכירה של דירה א'?

ממה שקראתי ישנן עלויות נלוות ברכישת ומכירת דירה כמו תשלום לקבלן / עו"ד / כל נוגע בדבר וגם שיפוצים מינימליים.

אם הבנתי נכון במידה ולקחתי משכנתא עבור הדירה ואני ארצה למחזר אותה עבור דירה אחרת,

אני אשלם עמלות לבנק כי הוא רצה ליהנות מהריביות לאורך כל השנים ואני לא מתנהג בצורה חברית.

האם העלויות הנלוות הללו לא הופכות את היתרון שברכישה מוקדמת של דירה לאופציה פחות אטרקטיבית?

בשביל החצי הזה עבדנו מאוד קשה, אבל לדעתי את החצי השני נוכל לצבור הרבה יותר מהר.

1. נקודה מאוד חשובה, גם קרובי משפחה שלנו המליצו (וביצעו) את הצעד הנ"ל, זה לחלוטין משהו שנשקול ואולי תתווסף עוד שנה לתהליך בכדי להכיר את המקום.

2. הכוונה היא לחשוב על הכסף הזה בתור רשת ביטחון, בגלל הרצון לקנות דירה הגבלנו את הסכום ל25% ואת שאר הכסף אנחנו מחזיקים בעו"ש.

שם אין רווחים אבל גם אין תנודות אז קל מאוד לשמר את המצב הקיים.

האם אולי כדאי לנו להקטין את האחוז של הכסף בשוק ההמון? לדוגמא על ידי אי הפקדת כסף חדש מחסכונות שיצטברו.

אשמח לשמוע מאיפה המספר 800K הגיע?

אני מכיר שאפשר לקחת הלוואה עם 25% הון עצמי, כלומר 500 אלף ש"ח בשביל 2 מיליון.

כמובן שעל זה יש עוד עלויות נוספות אז כדאי לקחת מקדם בטיחות, אבל הוא עד כדי כך רחב?
🕒 פורסם בתאריך: 31/12/2021 17:51
אולי אפשר, תלוי בבנק ובהכנסות נטו שלך, אבל זה בא עם ריבית גבוהה יותר.

אני חישבתי לפי 40% הון עצמי
🕒 פורסם בתאריך: 31/12/2021 18:48
לכל עסקת נדל"ן יש עלויות נלוות. תשלום לעורך דין זה כחצי אחוז ממחיר העסקה. שיפוצים תלויים ברמת הגימור של הדירה שקניתם ועד כמה היא מתאימה לצרכים ולרצונות שלכם.

שיפוץ שעשיתם גם משביח את ערך הנכס שתמכור.

הבנק ואתה לא חברים. הבנק מציע לך דיל שמכניס לו רווח.

אם תרצה לשפר דיור אפשר לקחת הלוואה חדשה ולפרוע את הקיימת, או לגרור את המשכנתא הקיימת. יש עמלות פירעון מוקדם שיכולות להיות מאוד יקרות ויכולות להיות אפסיות, תלוי בתמהיל שבחרתם ובריבית שקיבלתם. אם אתם יודעים מראש שעוד כמה שנים תרצו לעבור לדירה אחרת, אפשר לתכנן את המשכנתא כך שכמעט ולא יהיו עמלות פירעון מוקדם.

במקום מסויים, כן, כל קנייה ומכירה גוררת עלות מסויימת. מצד שני אם מחיר הדירה שאותה אתם מוכרים עולה, אתם נהנים מעליית הערך גם על החלק של החוב לבנק.
🕒 פורסם בתאריך: 14/01/2022 13:44
מזל טוב!

קחו בחשבון שהרבה פעמים אמהות לא מצליחות לחזור למשרה מלאה בשנתיים-שלוש שאחרי הלידה, כך שלא כדאי לבנות יותר מדי על התוספת במשכורת שארוסתך תקבל בסיום הלימודים. בייחוד אם אתם מתכננים יותר מילד אחד.

אנחנו כבר המון שנים חושבים כל שנה שבשנה הבאה (או בזאת שאחריה) המצב הכלכלי ישתפר בהרבה, ובכל שנה מגלים סיבה חדשה למה לא. בד"כ זה קשור בילדים.