⬅ חזרה לאינדקס

מיומנו של הזאב הסולידי

🕒 פורסם בתאריך: 12/02/2022 00:39
שלום לכולם,

אני בן 28 נשוי + 1, והאמת שאני יותר מחפש עצות על איך לעשות את המסע הזה לעבר עצמאות פיננסית סולו, לבד.

אני אסביר!

אני מגיע מבית פשוט, הורים ממעמד סוציו אקונומי בינוני-נמוך. עובד מגיל 17 ויודע להעריך ולחשב כל שקל. כרגע אני המפרנס הראשי.

יש לי חסכונות, ולאחרונה גם פתחתי מספר קרנות גמל בבתי השקעות שונות עם סכומים שמאפשרים לי לישון בלילה - זה בהחלט טיפ שלמדתי מכאן ;)

היד עוד נטויה, ואני מתכנן לחקור וללמוד עוד ולהשקיע גם באפיקים נוספים בהמשך.

אשתי מצד שני, (מקסימה מהממת והאור שבחיי!) מגיעה מבית מבוסס, להורים ממעמד סוציו אקונומי גבוה.

אני רושם את זה מאוד שטחי אך הנקודה היא מהותית.... היא לא מבינה מה הערך של שקל.

לא מגלה עניין רב במעקב אחר הוצאות והכנסות, לא חתרה לעבודה תוך כדי הלימודים (כי הוריה מימנו את הכל + הוצאות מחייה) לא בשוק ההון, לא במוצרי יד שניה, מחירי דלק, חשמל, וכדומה (מבחינתה רק לא להגיע למינוס והלוואות - שזה קצת מעודד).

דוגמה מהתקופה האחרונה ניסיתי להסביר לה שטיפ לשליח על הזמנה של 300 שקל זה לא 30 שקל.. 30 שקל זה טיפ שמקובל לתת במסעדה...

כשמעט עבדה לפני הקורונה בחנות בגדים במשכורת מינימום היא היתה חוזרת עם שקיות ממשמרת. אני אכתוב את זה שוב, היא היתה מרוויחה 300 ומוציאה 400 באותה המשמרת, ככה אחת לשבוע באופן קבוע...

כסף לא מעסיק אותה, והיא מבחינתה מאמינה שנעבוד קשה ובעתיד יהיה לנו, שנינו לומדים לתארים לא הנדסיים (האופטימיות שלה זה גם מעודד! אבל יוקר המחייה כבר חונק..)

המצב כרגע זה שחלומות לחוד ומציאות לחוד, ובלי תוכנית סדורה ומעקב אפשר גם להגיע לרמת ואיכות חיים הרבה יותר נמוכה ממה שמצפים.

בקיצור, וואו חפרתי אפילו לעצמי..

איך הייתם מתמודדים עם בן זוג / בת זוג / פרטנר לחיים שלא מבין את החשיבות באוריינות פיננסית ובכלל בחיסכון יומיומי?

*ניסיתי להכניס אותה למעקבים, זה לא עבד.. היא אמרה "הכי נוח לי שאתה עושה בשבילי" - אבל אין לי גישה לפירוט הוצאות אשראי שלה ולמען האמת גם לא הייתי רוצה כי זה בעייני סוטה מהנושא העיקרי של הפוסט.

*אני אדגיש שוב כי אני הייתי רוצה שתקחו את זה כהנחת הייסוד בתגובתכם, מהיכרות של שנים איתה אני באמת חושב שהיא לא מעוניינת גם ללמוד או ליישם את עקרונות המינימליזם הבסייסיים (ואני לא מדבר על ההארד קור של להכין עכשיו חומרי ניקיון בבית כי זה יותר זול, אלא דברים רגילים כמו וואלה שנינו סטודנטים שגם ככה מוציאים יותר ממה שמכניסים וכבר עשינו שתי הזמנות טייק אווי החודש (400 שקל) אז זה פחות סבבה שהזמנת עכשיו מקדונלדס ב90 שקל כי לא היה לך כוח להכין צהריים ).

help please
🕒 פורסם בתאריך: 12/02/2022 00:55
יש פה פוסט דומה מהימים האחרונים בדיוק בנושא הזה.תסתכל גם שם.

נראה כאמור שיש ביניכם פער בתפיסה הכלכלית.

אולי תנסה להגדיר איתה ביחד תקציב משפחתי. נראה שאין לכם כזה עכשיו.

נראה שכרגע היא לא מעוניינת להיכנס לפרטים,

אם תצליחו ביחד לעמוד בתקציב כזה,נראה לי שזה התקדמות משמעותית. אולי בהמשך היא תביע התעניינות.
🕒 פורסם בתאריך: 12/02/2022 01:26
רעיונות:

1. לרשום אותה לשירות שהיא מקבל SMS על כל קניה

2. יש כל מיני אפליקציות ניהול תקציב שהופכות את החיסכון ואת ניהול התקציב למשחק (gamification), כתלות במשיכה שלה למשחקי מחשב/טלפון טיפשיים יכול לעבוד

3. מעבר לשימוש במזומן. אם הגישה שלה מאוד פסיבית (סגנון "תנהל הכל אתה, אני סומכת עלייך ואין לי כוח") אז תהיה אקטיבי - עוברים למזומן בלבד, גוזרים/זורקים למגירה כרטיסי אשראי ומתנהלים עם תקציב חודשי

4. הצבת מטרות - תשאל אותה מה היא רוצה שיהיה לה בעתיד. בית צמוד קרקע? מכונית חדשה? עגלת תינוק סופר יקרה? מחשב גיימינג מטורף? תסתכלו על העלות של כל דבר כזה ותראה לי שאלו סכומים גדולים שאתם לא תגיעו אליהם בלי להיות עם היד על הדופק
🕒 פורסם בתאריך: 12/02/2022 09:19
אוי...

יש כאלה, ואתה כנראה צודק שתצטרך לנהל לבד את החסכונות וההשקעות.

מצד שני - מחכים לכם כנראה ירושות וסתם עזרה כלכלית לאורך השנים הבאות מצד משפחתה.

זאת לא הסיבה בהכרח שהיא לא מבינה את ערך השקל. יש לי חברת ילדות (שגדלה בקיבוץ), נשואה לכלכלן שדואג לכל הנושא הזה, והיא באמת לא מבינה את ההבדל שבין 10 ש"ח ל-100 ש"ח ל-1000 ש"ח. למזלו, היא בכלל לא מתעניינת בקניית חפצים ובגדים אלא באקדמיה, אמנות ופוליטיקה. אבל כשהיא כבר קונה משהו, אין לה מושג אם זה זול יחסית או יקר. אני קוראת להפרעה הזאת דיסאקונומי :)

בהתאם לאמירתה, אולי יהיה נוח לה יותר אם תגיד לה מה הסכום החודשי לקניית בגדים ולקניית מזון (או כל דבר אחר שהיא נוהגת לקנות) נכון למצב העכשווי.

השאלה היא אם תהיה מספיק הוגן להעלות את התקציב כשההכנסות ישתפרו?

ושאלה נוספת - האם היא נעזרת בכספי הוריה להשלמת הקניות שלה? אם כן - זה win-win לשניכם.
🕒 פורסם בתאריך: 12/02/2022 09:40
בהצלחה! תהיה חזק!

תתנחם בעובדה שיש מספיק "עניים" שאין להם שום ערך לשקל.

גם אשתי גם לא שותפה פעילה לעניינים הפיננסים, אבל למזלי היא מיני-מינימליסטית, ואם כבר היא החליטה לקנות משהו, היא שואלת אותי איפה ואיך הכי משתלם.

אנחנו מנהלים חשבון משותף, ויש לי הרשאה לחשבונות שלה, אבל הם משמשים אותי למעקב החודשי אחר ההוצאות.

בהתחלה, בסוף כל חודש, הייתי עובר איתה על פירוט ההוצאות שלנו ועל צמיחת ההון. היום, אנחנו מסתכלים רק על הוצאות "מעניינות" (מזון, תחבורה וילדה), ועל השינוי בהון שלנו.

אתם חיים ביחד ומנהלים משק בית משותף. אישית אני לא רואה איך ניתן לצאת לעצמאות סולו, אבל כל זוג והדינמיקה ביניהם.

אם תציג לה את השווי הנוכחי שלכם, את ההוצאה הממוצעת ואת הצמיחה (או קיטון) החודשי, אולי זה יכניס אותה מעט לפרופורציות.

אם בכל חודש אתם מוציאים 100% מההכנסה, אבל היא גם שווה ל100% מהחסכונות שלכם, זה שונה לחלוטין ממצב שהיא שווה 10% או 1% מהם.

אהבתי ואאמץ
🕒 פורסם בתאריך: 12/02/2022 13:27
עדיף לא להסתמך על אחרים, אלא שהיא תדע לנהל בעצמה את הכסף שלה. אם יש ירושה וכו'-זה יכול להיות בונוס, אבל לא משהו שאפשר להסתמך עליו ב-100%.

לא חסרים ריבים בין אחים\יות על ירושה. ואם ההורים יחליטו להוריש את כל כספם לאדם אחר או לעמותה וכו'?

היא חייבת להיות יותר עצמאית בכל מה שקשור לכסף שלה.

אם ההכנסות גדלות, למה לא להישאר באותו תקציב וכך לחסוך יותר?

הרי אם היא מגדילה את ההוצאות ביחד עם העלאת ההכנסה, היא לא לומדת איך לחסוך אלא רק איך להוציא יותר וזה מכניס אותה ל''לופ'' ויוצר הרגל לא בריא של הוצאות גדולות יותר. ככל שההרגל הזה ימשך יותר שנים, יהיה לה קשה יותר להפסיק אותו בעתיד. הרבה יותר קל לטפל בבעיה כשהיא קטנה.

למה זה טוב? כל אדם צריך להיות עצמאי בהחלטותיו ולא להסתמך על עזרת אחרים. זה נחמד שההורים עוזרים, אבל זה לא מלמד אותה כלום חוץ מאשר להיות תלויה באחרים. ואם אין לה מספיק כסף לקניות היא צריכה לעצור, ''לעשות חושבים'' ולבדוק מאיפה אפשר לקצץ. לא צריך לקנות כל הזמן. צריך לדעת לשים את הגבול.

עצלנות נטו. אולי אחת הסיבות לזה היא שאין לה מטרה מוגדרת לחסכון. כשיש מטרה- זה ממקד. להסיר מעצמה אחריות זה הכי קל.

אם היא אי פעם תקבל ''סטירה פיננסית'' מהחיים, זה יהיה כואב (בכיס וגם בפן הרגשי) הרבה יותר מאשר אם היא תתחיל כבר מעכשיו לעבוד על עצמה מבחינה רגשית.

אני יודעת ששינוי זה דבר לא קל ולא נעים. הרבה יותר כיף להתעצל ולעשות מה שטוב לנו באותו רגע ולא מה שבאמת צריך. גם אני חוטאת בזה לפעמים. יש לי איפה להשתפר באופן כללי (לא רק בכסף). אבל כל עוד אין תחליף לכסף, כולנו ב''סירה'' הזאת וחייבים ללמוד לנהל את הכסף, או שהכסף ינהל אותנו.
🕒 פורסם בתאריך: 12/02/2022 13:53
זה ממש לא מובן מאליו ולכן

אם היא מחושבת מספיק כדי לא להיכנס לחובות, היא כנראה תתאים את עצמה גם לפחות כסף.

זאת תפיסת עולם מאד מקובלת, כנראה שהיא ראתה בבית הוריה שזה עבד להם ולא מוצאת סיבה למה לא יעבוד גם בשבילה.

אני חייבת לציין שגם אצל בני וזוגתו זה מאד דומה, תפיסת עולם שונה עקב בית הורים שונה. ההבדל היחיד הוא שבני כבר מתפרנס היטב כמה שנים (וגם היא) ולכן

שניהם לא לחוצים מהמצב. הוא ממשיך לדאוג לחסכון והשקעות בשביל שניהם, אבל יודע שהכסף הגדול יגיע מהירושות שלה עוד כמה עשרות שנים.
🕒 פורסם בתאריך: 12/02/2022 14:26
מדבריך אני מתרשם שאין התנגדות אלא יותר חוסר ידע. לכן הייתי מתרכז בהעשרת ידע. תבדוק קורס בפעמונים למשפחות צעירות בנושא התנהלות כלכלית.

אם חוסר הידע יהפוך להתנגדות אז יכול להיות שכדאי פשוט להפריד חשבונות. אם מה שמפחיד אותה זה מינוסים והלוואות, יכול להיות שאם תהיה אחראית בלעדית לחשבון שלה אז היא תעצור במקום שבו זה יפריע לה (כניסה למינוס).

כדי לבצע הפרדת חשבונות הייתי מגדיר 3 חשבונות: 2 אישיים ואחד שמיועד לצרכים הבסיסיים המשותפים של המשפחה. כל אחד מפריש סכום מסוים לחשבון המשותף.

נ.ב.

אתה, אישית, צריך להתעורר ולהתרגל שבתור משפחה אתה לא שולט בכל ההוצאות. מה זאת אומרת "מסע לעצמאות פיננסית סולו, לבד"? אתה כבר לא לבד!
🕒 פורסם בתאריך: 12/02/2022 15:01
זה באמת מקובל.

אישית, לא מבין איך אפשר לבנות על משהו שאולי יקרה עוד עשרות שנים. בפרט, שכל אחד מאיתנו מכיר מקרים בהם הציפייה הזו נכזבה בגלל שינוי בנסיבות.
🕒 פורסם בתאריך: 12/02/2022 16:25
כי בינתיים הציפיות הן לעבוד קשה ולהתפרנס בכבוד, ואולי לקבל קצת עזרה מההורים אם יש משברון באמצע.

הוא לא מתאר אישה נסמכת ומפונקת אלא פחות מודאגת ממנו.
🕒 פורסם בתאריך: 12/02/2022 16:38
אם מבינים שזה ממש לא ודאי אז אכן הכל בסדר
🕒 פורסם בתאריך: 13/02/2022 19:38
נסה לדאוג שיהיה אוכל בבית. כשרעבים קשה לחשוב בצלילות. אוכל נחמד שמחכה במקרר, בייחוד אם הוא גם בריא, יכול בקלות למנוע מצבים כאלה.

תחתוך סלט מושקע, ותראה איך תהפוך בן רגע לאביר על הסוס הלבן.
🕒 פורסם בתאריך: 25/05/2022 15:40
@אאאאא איך המצב עכשיו? האם חל שיפור?