⬅ חזרה לאינדקס

פשיטת רגל של בנק שבו אני משקיע

🕒 פורסם בתאריך: 25/02/2022 16:21
נניח שאני קונה מניות באמצעות בנק, והבנק פושט רגל.

מה דין המניות שרכשתי בבנק?
🕒 פורסם בתאריך: 25/02/2022 17:21
כמו דין הכסף שלך.

מניות ספציפית נרשמות גם בבורסה - מי קנה ומתי.

"ספר פעולות"
🕒 פורסם בתאריך: 25/02/2022 17:47
ממש לא.

אם יש לך כסף בבנק והבנק פושט את הרגל, סיכוי גבוה שהכסף הלך (אלא אם כן יש ביטוח או שהמדינה מתערבת). את המניות, לעומת זאת, יש לך סיכוי די גבוה לקבל לחזקתך.

בבית השקעות הסיפור אחר, כי שם הכסף המזומן נמצא בחשבון נאמנון בבנק (או אפילו בכמה בנקים).
🕒 פורסם בתאריך: 25/02/2022 18:02
מה פירוש "סיכוי די גבוה לקבל לחזקתך"? במה הסיכוי תלוי? איפה קבוע שיש סיכוי כזה? איך מוגדר סיכוי גבוה מבחינתך? האם המניות שלי בבנק מוחזקות בחשבון נאמנות?

השאלה שלי היא לא לגבי הכסף אלא לגבי המניות. מה דין המניות בבית השקעות, אם בית ההשקעות פושט רגל?
🕒 פורסם בתאריך: 25/02/2022 18:03
ניסית לחפש בפורום?
🕒 פורסם בתאריך: 25/02/2022 18:06
חיפשתי לפי כותרות "פשיטת רגל" ו-"בנק", אך לא מצאתי. יש דרך טובה יותר לחפש?
🕒 פורסם בתאריך: 25/02/2022 18:07
זה אומר שאלא אם כן הייתה מעילה בבנק, רוב הסיכויים שתקבל את המניות.

בניגוד לכסף מזומן, שברגע שנתת אותו לבנק הוא שייך לבנק, המניות הן לא נכס של הבנק והוא לא יכול לעשות איתן כרצונו. הן בסופו של דבר רשומות עליך.

לא. גם בברוקר מניות לא מוחזקות בחשבון נאמנות.

אין משמעות לחשבון נאמנות בהקשר למניות.

אותו דבר כמו בבנק - כל עוד לא הייתה מעילה (כלומר שהציגו לך כאילו יש מניות כשבעצם אין), אז רוב הסיכויים שתקבל את המניות.
🕒 פורסם בתאריך: 25/02/2022 18:07
גוגל: המשקיעה קריסת בית השקעות
🕒 פורסם בתאריך: 25/02/2022 18:12
תודה. השאלה שלי היא יותר ספציפית על קריסה בנק, ואולי הדין לגבי בנק שונה מזה של בית השקעות?
🕒 פורסם בתאריך: 25/02/2022 18:17
מדוע הסיכוי שאני אקבל את המניות שהשקעתי בבנק הוא לא מוחלט (במקרה של פשיטת רגל) אלא רק סיכוי גבוה, כדבריך?

איפה המניות רשומות עלי? בספרי הבנק? ברשות לניירות ערך? במקום אחר?
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2022 00:45
כי אין שום דבר מוחלט בחיים (למעט מוות ומיסים).

נכון.

או במילים אחרות, מה זה משנה?
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2022 09:31
כל עוד חיים במדינה מערבית קפיטליסטית מודרנית, את הכסף שלכם תקבלו בצורה כזאת או אחרת מהבנק גם במקרה של קריסה, ולא מסיבות פילנטרופיות. בנקים לא באמת מחזיקים בכסף, אם בנק יקרוס והמדינה לא תחזיר את הכסף סביר להניח שכל הבנקים יקרסו באותו רגע כי כולם יוציאו את הכסף שלהם. זה קרה בבנק למסחר, בקריסת הבנקים באיסלנד (רק לחשבונות מקומיים) ויש עוד. אמון במערכת הבנקאית הוא קריטי למשק מתפקד ואינטרס של המדינה. אף מדינה לא רוצה כסף מתחת לבלטות.

דווקא במניות והשקעות המצב יותר מורכב, כי יש ענייני רישום החזקות הניירות שהוא קצת יותר מורכב במיוחד אם מדובר על מניות זרות.
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2022 10:25
כל דבר שכתבת אבל בדיוק הפוך.
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2022 11:15
כלומר? מה דין המניות במקרה פשיטת רגל של בנק?
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2022 11:16
להבנתי המניות לא רשומות על שמך אלא על שם הבנק, ובספרים של הבנק מתועד איזה מניות שייכות לכל לקוח.
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2022 11:22
אגיד לך מדוע לדעתי זה עשוי לשנות (וזו ספקולציה בלבד, ולא קביעת עובדה):

אם המניות רשומות בבורסה לניירות ערך על שמי, ייתכן שאני גובר על נושים של הבנק במקרה של פשיטת רגל. אולם אם המניות אינן רשומות על שמי בבורסה לניירות ערך, אלא רק ברישומים פנימיים של הבנק, ולא ברישומי פורמליים מחייבים, ייתכן שנושים של הבנק יגברו עלי ביחס למניות הללו, במקרה של פשיטת רגל של הבנק.

אנסה לתת לך אנלוגיה מתחום אחר (ואני מקווה שאני לא טועה לגביה): נניח שקנית בית מקבלן. האם אתה מעדיף שהבית יהיה רשום על שמך בטאבו או האם תסתפק בכך שהבית יהיה רשום על שמך בספרים הפנימיים של הקבלן בלבד, ללא רישום בטאבו? אני מעדיף טאבו (אבל אולי אני טועה, ובמניות זה סיפור אחר...).

מה דעתך?
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2022 11:25
שאלה מעניינת היא האם בפשיטת רגל, הרישומים הפנימיים הללו הופכים אותי לנושה מובטח של הבנק?

בהקשר אחר, תאר לעצמך שקנית דירה והיא רשומה על שמך רק בספרים הפנימים של הקבלן, אך לא בטאבו. נניח שהקבלן פושט רגל, ומתמנה כונס נכסים. האם במקרה כזה הרישום הפנימי של הקבלן לפיו הדירה היא "שלי" עוזר לי מול כונס הנכסים ומול הנושים האחרים של הקבלן? אני לא יודע. אבל אם התשובה לכך היא שלילית, אז הרישום הפנימי שיש לקבלן לפיו הדירה היא "שלי" לא ממש עוזר לי במקרה של פשיטת רגל, כמדומני (ואולי אני טועה).
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2022 11:27
אתה לא צריך להיות נושה של הבנק, אתה רק צריך שרישום המניות שלך יעבור לברוקר אחר בצורה מסודרת.
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2022 11:32
אין קשר בין הנושים למניות.

המניות הן שלך, גם אם הרישום הוא רק פנימי בבנק.

נושים לא יקבלו מניות של לקוחות הבנק.

הכסף, לעומת זאת, הוא כן של הבנק ולכן יגיע לנושים.

משהו שונה לגמרי.

כמו שאמרתי - במניות אתה בטוח.
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2022 11:32
אבל במקרה של פשיטת רגל, כונס הנכסים עשוי לומר כך:

"קודם כל אני מממש את כל הנכסים שבבעלות הבנק, כפי שרשומים בבורסה לניירות ערך לטובת בנק, וזאת כדי לכסות חובות כספיים של הבנק". הכונס לא יתנדב לסייע לי בהעברה מסודרת של מניות, אשר לטענתי רשומות בבנק על שמי, וייתכן גם שהוא אסור לו על פי חוק להתחיל להעביר מניות בצורה "מסודרת", כי ברגע של פשיטת רגל, יש סדר בין נושים, שהוא מחוייב בו לפי הדין.

זה כמו שבמקרה של פשיטת רגל של קבלן אני אבקש מכונס הנכסים של הקבלן להעביר לבעלותי בצורה מסודרת את הדירה "שלי", באמצעות רישום בטאבו. כונס הנכסים עלול להגיד: הדירה הזו לא "שלך", שכן היא לא רשומה על שמך בטאבו. אני מממש אותה לטובת כיסוי חובות של כלל הנושים".

אולי אני טועה בתסריטים הללו, אבל עדיין לא ברור לי האם רישום פנימי בבנק, בהנחה שיש כזה, באמת עוזר לי בפשיטת רגל מול נושים מובטחים...
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2022 11:35
אם אני מבין מדבריך נכון:

המניות "שלך" מכוח רישום פנימי של הבנק.

לעומת זאת, המניות הן של הבנק מכוח רישום ב"טאבו" של ניירות הערך (קרי בבורסה).

האם רישום הפנימי (בלבד) גובר על רישום ב"טאבו" (קרי בבורסה), כלפי נושים במקרה של פשיטת רגל? אני לא בטוח (ולמעשה לא יודע את התשובה).
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2022 11:37
שוב, נסה לחשוב על אנלוגית הקבלן:

אם דירה שקנית מקבלן רשומה בטאבו על שם הקבלן, אך "רשומה" על שמך בספר פנימי של הקבלן, מה גובר על מה ביחס לנושים ובמקרה של פשיטת רגל. הנושים יטענו - אולי בצדק - שהרישום בטאבו גובר...
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2022 11:51
גם כשחפציבה פשטו רגל, אם אני זוכר נכון הבעיה לא הייתה בכך שכל רוכש יקבל את הדירה שלו (לפי הבניין / קומה / דירה שאותה רכש), אלא בעלות הכספית שנדרשה להשלמת הבנייה (כי הבנייה עצמה היא חשבון משותף).

המניות שהבנק מחזיק עבור לקוחותיו אינן רכוש של הבנק, לכן הנושים לא יכולים לקבל מהן נתח. תחשוב על זה כמו מחסן עם יחידות אחסון שאנשים שוכרים - אם החברה שמנהלת את המחסן פושטת רגל, הנושים לא יכולים לקחת את תכולת יחידות האחסון, כי התכולה אינה רכוש החברה.
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2022 13:30
מאוד מעניין. תודה רבה!
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2022 17:40
בהנחה שדין מניות שמופקדות בבנק כדין הפקדה בחשבון אז זה תלוי בסכום ובמדינה. בישראל אין לדעתי ביטוח ממשלתי אבל ההנחה היא שהממשלה תתערב. בארה"ב קיים ביטוח פדרלי שנקרא FDIC שמבטח חשבונות עד 100 אלף דולר. מעבר לסכום זה אתה הופך לנושה.
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2022 23:02
שאלת תם - אם המניות רשומות על שם הבנק, איך בעלי המניות יכולים להצביע במקרים בהם יש להם זכות הצבעה?
🕒 פורסם בתאריך: 26/02/2022 23:06
כן.

בארץ מבקשים אישור בעלות מהבנק ואיתו אפשר להצביע.

בארה"ב כבר יותר השתכללו וחלק מהמוסדות הפיננסים יתנו לך טופס להצביע ONLINE, בזמנו מIB הייתי מקבל כל כמה זמן את הדו"ח הרבעוני או השנתי וגם כתב הצבעה בדואר.
🕒 פורסם בתאריך: 27/02/2022 06:33
התיק שלי במיטב דש ואני מקבל מידי פעם טופסי הצבעה.

הטפסים מגיעים למייל מהברוקר ולא ישירות מהחברה.
🕒 פורסם בתאריך: 30/12/2023 15:06
ש

המשך שאלת תם.

נניח והיפותטית הרישומים והארכיון של הבנק ״נשרפים״ (לדוגמא פריצת סייבר) והבנק ״לא מוצא״ את הרשומות.

האם יש דרך להוכיח בעלות על המניות? האם רישום שאתה שומר אצלך (הודעות מהבנק/צילומי מסך וכו׳) יכולים להוכיח בעלות על המניות?

האם יש רישום בעוד מקום מלבד ״ברשומות של הבנק״?
🕒 פורסם בתאריך: 30/12/2023 15:55
שמתי לב שחיפוש בגוגל עובד טוב יותר מהחיפוש בפורום. אם ניסית לחפש בפורום, נסה דרך גוגל.

בימים האחרונים הייתי מאוד פעיל מבחינת חיפוש נושאים קודמים ודרך הפורום החיפוש היה פחות יעיל. אולי מזל/חוסר מזל.
🕒 פורסם בתאריך: 30/12/2023 16:00
לא, זה המצב.