⬅ חזרה לאינדקס

מכירה חלקית של מניות

🕒 פורסם בתאריך: 11/07/2016 23:04
שלום לכולם,

זו הודעה ראשונה שלי כאן. אני משקיע בשוק ההון קצת פחות משנה. כרגע עם קרנות מחקות ישראליות (המשימה שלי לקיץ הקרוב זה להבין את ההשלכות של קרנות זרות מול הישראליות ולחשוב אם אני משנה את התיק שלי, אבל זה נושא לפוסט אחר).

לענייננו:

מלבד הקרנות שיש לי בתיק, החזקתי כ-20% במניה מסויימת בניגוד לאסטרטגיית ההשקעה שהחלטתי עליה, ולכן החלטתי שמעל מחיר מסויים אמכור את המניה.

בפועל, היום המניה הגיעה קרוב למחיר שהגדרתי לעצמי, ולכן החלטתי למכור בשלבים, כאשר היום מכרתי 65% מכמות המניות שלי.

השאלה שלי היא כזו: אחרי המכירה אני רואה באורדרנט כאילו מחיר העלות הממוצעת של המניות שנשארו לי ירדה. האם זה אומר שכל הרווח שקיבלתי מהמניה מגולם ב"הורדת" מחיר הקניה, ובעצם אחוייב במס רק אם אמכור את כל שאר המניות, לפי ההפרש בין המחיר החדש שמופיע למחיר שאמכור?

תודה מראש לעונים.
🕒 פורסם בתאריך: 11/07/2016 23:15
לא אלא זה אומר שתתחויב ביותר מס משכבר חויבת ולכן קודם שילמת מס וכשתמכור תשלם יותר מס
🕒 פורסם בתאריך: 11/07/2016 23:49
אני לא בטוח שהבנתי את התשובה שלך. גם יחייבו אותי במס לפי הרווח של המניות שמכרתי עכשיו, וגם יחשיבו לי את המניות שנשארו כאילו הם נקנו יותר בזול? זה קצת לא הגיוני.

אולי לא הסברתי את עצמי כמו שצריך, אז אני אביא דוגמה מספרית (המספרים לא אמיתיים, סתם לשם הדוגמה):

נניח שקניתי 100 מניות ב-100 דולר כל אחת. סה"כ שילמתי על המניות 10,000 דולר.

היום מכרתי 50 מניות ב-150 דולר, וקיבלתי 7,500 דולר (רווח של 50 דולר למניה, כלומר רווח של 2,500 דולר).

עכשיו יש שתי אפשרויות לכאורה:

1. אפשר למסות אותי על ה-2500 דולר, ואז אשלם מס של 625 דולר (לפי 25% מס), ומחיר הקניה של המניות הנותרות יישאר 100 דולר.

2. אפשר לומר שנשארו לי 50 מניות ש"שילמתי" עליהן 2,500 דולר (10,000 של הקניה המקורית פחות ה-7,500 של המכירה), ואז מחיר הקניה של אותן 50 המניות הנותרות יהפוך להיות 50 דולר למניה.

לכאורה זה לא אמור לשנות את סך המס שאשלם. כי נניח שאמכור את 50 המניות הנותרות ב-200 דולר למניה, אז המס שאשלם לפי כל אחת מהאפשרויות הוא:

1. יהיה לי רווח של 5,000 דולר או 100 דולר למניה (כי מחיר הקניה נשאר 100 דולר למניה), ואז אשלם מס של 1,250 דולר. סה"כ כולל המס שכבר שילמתי זה ייצא 1,875 דולר מס.

2. הרווח הוא 7,500 דולר (או 150 דולר למניה, כי מחיר הקניה של אותן 50 המניות ירד ל-50 דולר), ועל הרווח הזה אשלם מס של 1,875 דולר.

ההבדל הוא כמובן בדחיית תשלום המס. מה שיכול להיות משמעותי לפעמים.

אני מפספס משהו? מה שבפועל קורה זה לא אחת משתי האפשרויות שהצעתי?
🕒 פורסם בתאריך: 12/07/2016 01:24
זה מה שצריך לקרות בפועל (רק עם תיאום שער הדולר של הרכישה והמכירה).
🕒 פורסם בתאריך: 12/07/2016 11:33
לא. אל תתיחס לנתונים באורדרנט, הם פעמים רבות לא נכונים.

הרווח מחושב תמיד לפי מחיר הקנייה המקורי של המנייה ובארץ תמיד FIFO.

אם אתה רוצה מספרים מדוייקים תתקשר לשירות לקוחות ותבקש דו"ח "שאילתת מס עם מכירה רעיונית".
🕒 פורסם בתאריך: 12/07/2016 12:06
מהניסיון שלי עם אורדרנט, כשאתה מוכר חלק מהאחזקה שלך במניה מסויימת, אז באותו יום חלק מהנתונים לגבי האחזקה שלך באותה מניה משתבשים, למשל נתוני העלות. חכה יום אחד ותראה שפתאום המספרים הגיוניים יותר.
🕒 פורסם בתאריך: 12/07/2016 12:50
שלשום קרה לי משהו דומה:

אג"ח קונצרני יום ה X היה ביום ראשון. בנוסף האג"ח מתחיל להחזיר את הקרן, ז"א פידיון תקופתי + ריבית הרגילה שמשולמת כבר שנים.

עוד נתון - קניתי בזמנו הכול ברכישה אחת ז"א שאין כאן עניין ה FIFO.

ביום שני ראיתי שעלות הקניה ירדה מ 82.94 ל 80.11. ניסו להסביר לי שזה בגלל הריבית שתשולם לי בעוד כשבוע ויש לה השפעה על מחיר קניה.

לא הבנתי את ההסבר. להבנתי זה אמור להשפיע על מחיר האג"ח ולא על מחיר קניה. הרי מחיר קניה זה נתון עובדתי שלא ניתן לשינוי.

היום ראיתי שעלות הקניה עלתה ל 82.43 עדיין 50 אגורות פחות מהמחיר האורגינאלי.

[מחיר האג"ח גם כן ירד אבל רק בחצי מגובה הריבית העתידית. להמחשה במספרים עגולים - הריבית היא 1000 ש"ח לפני מס ומחיר האג"ח ירד בפחות מ 500 ש"ח.]

משהו הבין את מה שכתבתי? @אורי ג.
🕒 פורסם בתאריך: 12/07/2016 12:52
תתעלם מהנתונים באורדרנט, הם לא נכונים.

הנתונים הנכונים הם רק מה שאתה מקבל בדו"חות הביתה או בדו"חות משירות לקוחות.
🕒 פורסם בתאריך: 12/07/2016 13:22
הנתונים שלי לא מאורדרנט הם מטרייד-וואן וגם בנק איגוד.

נראה שהתופעה דומה בכול פלטפורמה.
🕒 פורסם בתאריך: 12/07/2016 20:40
תודה רבה לעונים. באמת היום הנתונים נראים יותר הגיוניים, והעלות הממוצעת חזרה להיות כמו שהייתה מקודם.

אני עדיין לא רואה את המס שחויב. אני מניח שאראה את זה בהמשך, אבל בכ"ז שאלה. אורי, כתבת שבארץ זה תמיד FIFO. תגיד לי אם הבנתי נכון: זה אומר שאם קניתי בשני שלבים, נניח 70% מהאחזקה בסכום מסויים ו-30% בהמשך בסכום קטן יותר, עכשיו כשמכרתי 65%, יחייבו אותי כאילו מכרתי את ה-30% לפי הרווח שלהם, והשאר לפי הרווח מהמחיר של ה-70%? אז בעצם בהמשך אני אמור דווקא לראות כאילו העלות הממוצעת של מה שנשאר עלתה למחיר הקניה הראשוני, נכון?

שוב תודה.
🕒 פורסם בתאריך: 12/07/2016 20:46
כשמכרת 65%, זה ייחשב כאילו מכרת 65% מתוך ה-70% שקנית בנגלה (שכבה) הראשונה, בהתאם למחיר והרווח ההון הגלום בשכבה הזאת.
🕒 פורסם בתאריך: 12/07/2016 20:53
אוי, כמובן. התבלבלתי בין FIFO ל-LIFO (שזה די פדיחה בהתחשב בתחום העיסוק שלי). משום מה היה נראה לי יותר הגיוני שזה יהיה LIFO.
🕒 פורסם בתאריך: 12/07/2016 21:00
מנקודת מבט של הרשות שאחראית על מיקסום גביית המיסים, FIFO הרבה יותר הגיוני (והם אלו שקובעים את הכללים)...