⬅ חזרה לאינדקס

השקעה דרך ESPP

🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2022 12:43
מה דעתכם על השקעה דרך ESPP?

למי שלא מכיר ESPP - זו אופציה שהמעסיק נותן לקנות מניות של החברה בדרך כלל בהנחה ממחיר השוק, לרוב כמות המניות שניתן לקנות היא אחוז מהמשכורת (שהעובד בוחר) ולפעמים המעסיק בוחר לקנות את המניות במחיר שבו הם היו לפני כמה חודשים (אם המניה עלתה), התוכנית ESPP נמשכת מספר חודשים ורק בסוף התקופה נבחר מועד הקניה ויודעים מה הרווח.

תיאורטית אם אני מבין נכון סיכוי לרווח הוא מאוד גבוה כי הסיכון נמצא בתקופת זמן קצרה מאוד - רק בין סוף תקופת הESPP שבו מקבלים את הכסף (באותו הרגע המעסיק בוחר את הנקודה שבה קנה בדיעבד את המניות) אל המכירה שתהיה כמה ימים אחרי + יש הנחה על עלות המניות

בצד החיובי -

*מקבלים מניות בהנחה - בדרך כלל 15% ממחיר הקניה

*המעסיק בוחר בין זמני קנייה שונים בצורה שתבוא לטובתך - איך הוא יודע מה הכי טוב? - הוא כאילו עושה "קניה בדיעבד"

בצד השלילי -

*תלות עוד יותר גדולה במעסיק - משכורת חודשית וגם מניות שמקבלים בלי קשר לESPP, כך שכבר עכשיו יש המון כסף שתלוי במעסיק

*תלות במניה אחת

זה נראה מאוד כדאי ואשמח לשמוע מה אתם חושבים
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2022 13:10
זה כמו שתגיד שקרן השתלמות מגדיל את התלות במעסיק.

להשתתף ולמכור מיידית.
🕒 פורסם בתאריך: 05/11/2022 13:45
זה נכון עבור RSU אבל לא עבור ESPP (אלא אם כן אתה מחליט לשמור על המניה אחרי תום התקופה).

להבדיל מ- RSU אין שום ייתרון מיסויי או דחיית מס בהמשך החזקת הנייר, לכן אין בזה (לדעתי) הרבה הגיון (אלא אם כן אתה מעוניין לרכוש את המניה בכל מקרה באופן עצמאי).

על ESPP אפשר להסתכל כעל תכנית חיסכון טובה. בהנחה שאתה משחרר את הכסף *מיד* בתום התוכנית התשואה שלך (כמעט) מובטחת, ואין לך תלות במניה הבודדת מבחינת הסיכון שבירידת הערך שלה, אבל אתה כן נהנה מעליית הערך שלה (למרות שיש לזכור שהמס הוא פירותי לכן הרווח יחסית לשוק החופשי קטן משמעותית).
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2022 09:43
במקומות שאני מכיר נהוג ש ESPP זה 15% הנחה מהמחיר על עד 15% מהנטו, כלומר כ2.25% הטבה על הנטו לפני מס. בהנחה של 47% מס, זה 1.125% הטבה על הנטו אחרי מס במקרה הגרוע, בו מחיר המניה לא עלה (אם עלה הרווח כמובן גדל, ועל ההפרש יהיה רווח הון), בתמורה לריתוק הון למשך כמה חודשים (התכנית היא לרוב ל6 חודשים, אז בממוצע 3 חודשי חיסכון על כל הפקדה).

בהנחה ואין לך בעיה עם זה שהנטו יורד בחודשים בהם אתה מפקיד, מדובר בהטבה לא רעה (ועם זאת גם לא מאוד משמעותית - כאמור כאחוז מהנטו לפני רווח הון.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2022 11:15
מס שולי, לא רווח הון. זו הטבת מעסיק.

רווח הון חל רק ביחס למחיר בסוף התקופה.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2022 11:16
תקרא שוב את מה שכתבתי. על ההנחה זה מס פירותי ואם מחיר המניה יעלה, על ההפרש יהיה רווח הון.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2022 11:22
מוזר. הנטו הרי משתנה מאדם לאדם ומחודש לחודש, והרי אין פירוט איזה חלק מהנטו שייך/נובע מהמשכורת הבסיסית בלי תוספות (שיכולות להשתנות כל חודש) אז לפי מה קובעים 15% מהנטו?

אני מכירה שהסכום שאפשר להשקיע זה לרוב אחוז מסוים (נניח 10-15 אחוז) ממשכורת הבסיס ברוטו (שהיא קבועה).
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2022 11:24
לא נכון.

אם מוכרים מיד בתום התקופה כל הרווח ממוסה במס שולי.

רק אם משאירים את הנייר לאחר תום התקופה אז רווח מעליית הנייר (שנוצר לאחר תום התקופה) ימוסה במס רווחי הון.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2022 11:41
הרווח שנובע מהנחת המעסיק (בין המחיר שהוא גבה מהעובד ובין מחיר המניה בזמן הרכישה) חייב מס שולי. אם בנוסף מחיר המניה עלה מהמחיר בזמן הרכישה אז על החלק הזה יש מס רווח הון. זה לא שונה מ RSU.

את צודקת שאם המכירה נעשית בדיוק ברגע הקניה אז לא תהיה עלייה בשווי המניה ולא יהיה רווח הון. אבל לא תמיד זה המצב.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2022 11:43
צודקת, זה לרוב אחוז ממשכורת הבסיס.

אז זה מעלה את הנטו נניח בכ2%.
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2022 12:01
היה משתמע מדבריך שאתה מדבר על עליה בתקופת התוכנית
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2022 14:16
למה למכור ESPP מיד?

בהנחה שיש לך תקווה תמימה שהחברה רק תצמח, לא כדאי להחזיק גם את ה ESPP לאורך זמן?
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2022 14:19
לפי אותו הגיון אתה צריך לקנות אותה בתיק השקעות הרגיל שלך.

אם אתה קונה אותה בכל מקרה בתיק השקעות שלך, אז ה-ESPP הוא מקום יעיל להחזיק בו.

אבל אם לא תכננת לקנות אותו בתיק הפרטי שלך, מה ההגיון לשמור אותו ב-ESPP?
🕒 פורסם בתאריך: 06/11/2022 23:03
למה 1.125% ?

אפשר לספר את הסיפור אחרת

לדוגמא אדם מרוויח 10 אלף ברוטו וחוסך בחודש כ4000 ש"ח.

יש לו אפשרות לespp והוא בוחר את המקסימום = 15% מהברוטו = 1500 ש"ח בחודש.

על הסכום שנאסף במשך חצי שנה הוא מקבל בוודאות 15% הנחה. בהנחה שמחיר המניה ירד, ובהנחת 50% מס (סתם בשביל מספר עגול) על ה1500*6 חודשים הוא יעשה 7.5% לאחר מס נטו לכיס.

אם יצא ומחיר המניה עלה, הוא יכול גם להרוויח הרבה יותר.

כלומר על 1500 שח בחודש הוא עושה תשואה של 7.5% בוודאות (למעט מקרה קיצון בו מחיר המניה באותו יום שבו נגמרה התוכנית מתרסק) ואת שאר ה2500 הוא חוסך לכיס/תיק השקעות באופן "רגיל" ובלי תשואה מובטחת.

האלטרנטיבה היא לחסוך את כל ה4000 לכיס/תיק השקעות ואין תשואה מובטחת כלל.

נכון, 15% מהברוטו זה לא הון תופעות, אבל על החלק הזה יש רווח וודאי של 7.5%.

לכן לדעתי כל עוד אדם לא צריך את הסכום לצריכה /החזר הלוואה/אחר, לדעתי תמיד עדיף לבחור להשקיע את המקסימום בespp.

מקווה שאני לא טועה/מבלבל, אשמח לתיקון אם יש צורך.
🕒 פורסם בתאריך: 07/11/2022 01:32
אז לפי הדוגמה שנתת, 1500 ש"ח בחודש הופכים ל1612.5 ש"ח (7.50% שציינת על 1500), כלומר במקום 10000 ש"ח שכר ברוטו הרווחת בפועל 10125 ש"ח, והגענו ל1.25% גידול שעליו דיברתי.

שים לב שבהמשך קפיצת הדרך תיקנה אותי שזה 15%-10% מהברוטו, מה שמגדיל מעט את התרומה לנטו מעל 1.25%, לכיוון 2.5%.

וכל זה בהנחה שמחיר המניה לא עלה.
🕒 פורסם בתאריך: 07/11/2022 07:27
פסימיות כללית בחיים זו הסיבה שלי
🕒 פורסם בתאריך: 07/11/2022 07:32
סיפרת את הסיפור אחרת, אבל המספרים הם אותם מספרים.

אתה יכול לעשות את זה ולקבל תשואה קבועה מינימלית מובטחת, ואתה יכול לא לעשות את זה, ולשים את הכסף ישר במניות אחרות ואולי תרוויח יותר.

אין כלל קסם. זה פשוט אפיק עם תשואה מובטחת גבוהה עם 0 סיכון, אז רוב האנשים שעושים 1+1 בראש זורמים על זה.
🕒 פורסם בתאריך: 07/11/2022 13:20
יש מגוון תכניות ESPP. בתכנית של eBay לדוגמא יש מנגנון lookback שנועל את המחיר הנמוך למשך שנתיים, כך שגם שנה אחרי שקיבלת מחיר נמוך, מובטח לך שעדיין תקבל את אותו מחיר מניה. רלוונטי במיוחד בתקופות משבר כמו היום.

ובקיצור, בESPP יש מגוון דרכים להרוויח ורק דרך אחת להפסיד- להחזיק לתקופה כאשר מחיר המניה יורד.

לסולידיים- אפשר למכור מיידית (יש אפילו כפתור לביצוע אוטומטי באיטרייד) לאחר הקניה (או לאחר הסרת החסימה במסחר במניות חברה).

למאמינים בחברה- דרך טובה לקנות בזול ולהבטיח מחירים נמוכים היסטורית, ולהנות מדיבידנד במקום לשלם מס מיד במכירה.
🕒 פורסם בתאריך: 07/11/2022 22:53
נכון, אתה צודק. זה הכל אותו סיפור.

אבל לפחות בראש שלי אני לא רואה את זה "כ2.5% תשואה מהברוטו שלי".

בפועל כנראה אנשים מרוויחים יותר מ10k ואני רואה את זה בתור "7.5% תשואה בטוחה על 4500 שח בחודש" (נניח משכורת ברוטו 30k)

בקיצור כמו שכבר אמרו espp כנראה תמיד יהיה שווה, כל עוד אתה לא חונק את עצמך עם התזרים

מצד שני כמו @האזרח הקטן אמר, זה כנראה לא יהיה הון תועפות. במקרה הטוב (נניח עבדת בחברה שנה וחצי וכל פעם המניה המשיכה לעלות) רווח של כנראה לא יותר כמה עשרות אלפים נטו (לא רע בכלל אך בהחלט לא משנה חיים)
🕒 פורסם בתאריך: 07/11/2022 23:05
זה פרסונלי אבל לדעתי האישית אם אתה עובד בחברה ויש לך כבר מניות (אפילו נניח כאלו שמחכות להבשיל או לעבור את תקופת המס שולי) אין מה להחזיק עוד מניות על אותה חברה בודדת.
🕒 פורסם בתאריך: 09/11/2022 08:20
שלום כיום אני לא מדווח על רווחי הון בעצמי כי אני משקיע רק דרך בתי השקעות ישראליים שמטפלים במס ישירות.

במקרה של ESPP , המעסיק שלי עובד עם איטרייד ולפי הבנתי חובת תשלום ודיווח המס במקרה של רווח הון היא עליי (אני יודע שעל ההנחה אני משלם מס פירותי אבל זה משולם אוטומטית על ידי המעסיק שלי).

אני מנסה להמנע מתהליך הדיווח למס הכנסה עבור רווח ההון (סתם כאב ראש לדעתי על סכומים מאד נמוכים)

האם הכפתור המוזכר לעיל גורם למכירה מיידית ברווח אפס? כי לפי החוק אפילו אם אני מרוויח שקל אני צריך לשלם ולדווח על רווח ההון שזה מה שאני רוצה להמנע ממנו.

תודה מראש על תגובתכם
🕒 פורסם בתאריך: 09/11/2022 09:41
לא בהכרח אפס, אבל לפחות באינטל הרווח מטופל בתלוש שכר (וב-106) בתנאי שעושים quicksale. שווה לבדוק אם גם אצל המעסיק שלך זה ככה.