⬅ חזרה לאינדקס

איך לחשב XIRR של תיק שמורכב מני״ע זר?

🕒 פורסם בתאריך: 03/12/2022 01:34
קצת מתבייש להודות בזה, אבל רק לאחרונה החלטתי להתחיל להיות מדוקדק יותר באשר לכסף שמיועד להשקעה (מדדים במקום מניות ספציפיות, הגדרת טווח השקעה, הקצבת סכום כ % מערך נקי, וכו…), ובאופן המעקב.

מכיוון שכל הטריידים שביצעתי עד כה היו דולריים, ומכיוון שכרגע כל הניירות שאני מחזיק הם דולריים, אני מעט מתקשה לחשב XIRR.

התיק שלי התנהל ומנוהל עד כה בבנק לאומי. המערכת שלהם מדווחת במסכים שונים סכומי רווח והפסד שונים עבור אותן עסקאות. פירטתי את זה בנושא אחר וזה לא כל כך רלוונטי כאן.

הנה קאצ׳ פוטנציאלי: אין לי מושג באילו שערים נרכשו בדיוק הדולרים ששימשו אותי לקניית ניירות הערך. לאומי לא הופכים את המשימה הזו לקלה מדי. או בכלל. במיוחד מכיוון שבוצעו לא מעט רכישות מט״ח לאורך התקופה.

השאלה אם הסכום אותו שילמתי בשקלים כדי לרכוש את הדולרים רלוונטי עבור חישוב XIRR?*

או במילים אחרות: כאשר אני רוצה לעקוב אחר ביצועי התיק בשקלים (אולי בעתיד אחליט לרכוש ניירות שקליים), ויש לי נכס שערכו נקוב בדולרים, כיצד נהוג להתייחס למרכיב המט״ח, האם:

1) העלות היא השער ביום הרכישה, והתמורה היא השער ביום המכירה?

2) העלות והתמורה שתיהן נכפלות בשער ביום המכירה?

3) משהו אחר לגמרי?

* אני יודע שהוא אינו רלוונטי מבחינת מיסוי. מוזס וכו…
🕒 פורסם בתאריך: 03/12/2022 08:24
למה להסתבך?

הדבר היחיד שרלוונטי לXIRR זה מתי הוספת שקלים לתיק ומתי משכת שקלים מהתיק.

כל הפעולות שקרו באמצע (המרות, קניות, מכירות), פשוט לא רלוונטיות
🕒 פורסם בתאריך: 03/12/2022 12:54
מכיוון שמדובר בחשבון בנק, זה קצת יותר מסובך במקרה שלי. כשאני קונה זה יורד מהעו״ש, כשאני מוכר זה נכנס לעו״ש. אז מה זה התיק?

אם קניתי AMZN ומכרתי, ארצה לדעת את ההשפעה של הטרייד הזה. אבל קניתי אותה בדולרים קיימים במט״ח. כמה שקלים הכנסתי לתיק?
🕒 פורסם בתאריך: 03/12/2022 12:56
אז תיקח את שער ההמרה ביום הקניה וביום המכירה.

זה שהיו לך דולרים בתיק זה xirr של הדולר מול השקל, לא של amzn.
🕒 פורסם בתאריך: 03/12/2022 13:08
ועל כך בדיוק שאלתי. אילו שערים נהוג לקחת ומתי. תודה!
🕒 פורסם בתאריך: 03/12/2022 13:23
זאת שאלה שאתה צריך לשאול את עצמך.

השאלה מה המטרה של החישוב הזה.

יש אנשים שפשוט מחשבים ביצועים במונחים דולריים.

זה לא באמת משנה באיזה מטבע אתה מודד.

אם אתה רוצה למדוד תשואה בשקלים, זה נשמע הכי הגיוני מהאופציות שהצגת.

אופציה אחרת היא ללכת לפי מה ששילמת בפועל (כלומר לא להסתכל על השער ביום הקניה/מכירה של הנייר אלא ביום המרת הכספים).

שוב, הכל שאלה מה מטרת המדידה ומה אתה רוצה למדוד.

אתה רוצה לדעת השפעה של טרייד ספציפי או ביצועים כללים של התיק?

אם זה טרייד אז תבדוק את הטרייד, אם תיק אז זה כולל את המרת המט"ח (בהנחה שאתה לא מודד באותו מטבע)
🕒 פורסם בתאריך: 03/12/2022 13:41
תודה רבה! אחליט ואעשה את החישוב בהתאם.
🕒 פורסם בתאריך: 03/12/2022 14:14
השאלה היא קודם כל מה אתה רוצה לחשב. למשל, האם אתה רוצה לחשב את התשואה על הכסף שמיועד להשקעה או על הכסף המושקע בפועל? במידה ואתה לא מנסה לתזמן ולא שמרת סכומים משמעותיים בצד, אין ממש הבדל בין השניים. זה שמכרת אמזון לא משנה כלום אם מיד קנית מניה אחרת במקומה, ואין צורך בשום התייחסות. אם מדובר באופציה א', כל מה שדורש התייחסות זה מתי קיבלת כסף חדש שמיועד להשקעה ומתי משכת כסף שהיה מיועד להשקעה עבור צריכה (אם בכלל).
🕒 פורסם בתאריך: 03/12/2022 14:21
תודה על המענה.

כן, זו בדיוק ליבת הבעיה.

חשבון הבנק בו מנוהל התיק הוא חשבון שנפתח תחילה רק להשקעות בשוק ההון. לאחר מכן גם היו רכישות נדל״ן באמצעותו, ועוד כל מיני (שלא קשורים לצריכה).

אם אני רוצה לבודד את כספי ההשקעות בשוק ההון מתוכו, זה יהיה קצת ארוך.

לכן אני לא יכול להתייחס לפעולות בתוך התיק כ blackbox כפי שדוגלת השיטה, כפי שהגיוני לעשות, וכפי שהציעו פה - לא כל כסף שנכנס או יצא יועד או שימש להשקעות בשוק ההון.

אני חושב שאלך לפי מה ש @roneng הציע. כלומר, להחליט קודם כל מה מעניין אותי למדוד, ולעשות את החישוב ככה.

אם אחליט שאני רוצה למדוד החזר שקלי שכולל בתוכו את שיעור המט״ח עוד מתחילת התיק, אז מצפה לי הרבה עבודה.

אם אני רוצה למדוד את תשואות הפעולות האחרונות רק, כמו פה:

אז אולי זו משימה קצת פשוטה יותר, גם אם ״פחות מדויקת״ מבחינת תשואה. (שוב, כמו שאמר רונן, השאלה מה מעוניינים למדוד)
🕒 פורסם בתאריך: 03/12/2022 14:44
אם כך אז המצב באמת יותר מורכב. לא יודע באיזה פורמט הם מייצאים לך את הנתונים אבל יכול להיות שתצליח לבצע אוטומציה מסוימת.

האם כל הרכישות בשוק ההון בוצעו בדולרים וכל השאר בשקלים (או מטבעות אחרים)? אם כן זה אולי יכול להקל עליך.

בהחלט אפשר לחשב לכל פעולה שביצעת בשוק ההון אם זו קניה את השווי בשקלים שהוצאת ואם זו מכירה את השווי בשקלים שקיבלת, אבל החיסרון של החישוב הזה שהוא לא לוקח בחשבון את התשואה שהפסדת מכסף שעומד בצד ללא השקעה.
🕒 פורסם בתאריך: 03/12/2022 18:25
רק להבהיר את הנקודה הזו: זה ממש לא מסובך באקסל לקבל שערי מטבע בהינתן תאריך, אז אם יש לך אקסל מסודר של כל הפעולות שביצעת בשוק ההון בדולרים זה לא אמור להיות קשה להמיר מדולרים לשקלים לפי השער של אותו תאריך.