⬅ חזרה לאינדקס

כיצד להתייחס לפנסיה תקציבית בתיק השקעות

🕒 פורסם בתאריך: 09/09/2023 23:11
שלום,

אני בשנות הארבעים לחיי ונהנה מפנסיה תקציבית - קצבה חודשית שמקבלים מהממשלה, צמודה למדד (פחות או יותר) ושקלית.

ההרגשה שלי שבניגוד לבעלי קרן פנסיה רגילה שיכולים להצמיד את הקרן לכל מדד, אני בעצם תלוי בחוזקו של השקל וביציבות של מדינת ישראל.

כלומר אם השקל נחלש מאוד ביחס לעולם, אני אקבל קצבה קטנה. אם מדינת ישראל עוברת משבר תקציבי חמור היא יכולה לקצץ את הפנסיה כמו שנעשה ביוון.

לא רק זה, יש לי גם דירה בבעלותי.

מרגיש לי קצת כמו להיות מושקע בענק באגח שקלי של מדינת ישראל.

לכן. לפי האינטואיציה שלי אני לא צריך להשקיע בתיק שלי בשום דבר שתלוי או קשור בשקל או במדינת ישראל , מניה, אגח, או ואטאבר.

האם יש הגיון בכך?

ויותר מזה, האם בשל ״רשת הבטחון״ בשל הקצבה, כדאי לוותר בכלל על אגח ולהשאיר תיק שהוא 100 אחוז מנייתי? מה הייתם עושים?
🕒 פורסם בתאריך: 09/09/2023 23:17
זה לא מרגיש לך, זה בדיוק מה שזה.

לדעתי כן.

קטונתי מליעץ אבל עוד הפעם, פנסיה תקציבית זה אג"ח מדינה לא סחיר לכל דבר ועניין.
🕒 פורסם בתאריך: 09/09/2023 23:33
תודה.

ניסיתי לחפש קצת עצות דומות למשל למי שיש דירה למטרת מגורים ועוד דירה להשקעה במרכז ורוצה להשקיע בשוק ההון. לא מצאתי עדיין התייחסות או רעיונות להשפע של זה על הרכב התיק.
🕒 פורסם בתאריך: 09/09/2023 23:39
נדמה לי ש-

@Williamsburg

במצב דומה. יש לו יומן מסע.

אני לא לגמרי מזדהה עם ההשקעות שלו (תעודות מגודרות למשל) אבל אולי תמצא שם רעיונות.
🕒 פורסם בתאריך: 10/09/2023 00:14
לדעתי כן והניתוח שלך הוא נכון.

יש לך כבר נכס אחד (הפנסיה התקציבית) שאינו סחיר והערך הריאלי של התזרים ממנו קורלטיבי לכלכלה הישראלית. נשמע רק הגיוני מנקודת המבט של ביזור סיכונים ששאר הנכסים שלך יהיו עם קורלציה חלשה לישראל.
🕒 פורסם בתאריך: 13/09/2023 23:08
אם חישובי הלמ"ס בקשר למדד המחירים נכונים, אז הקצבה שלך תהיה זהה באופן ראלי בכל שנות חייך. היא לא תקטן. תוכל לקנות בה כל החודש את אותה כמות של מוצרים. הבעיה היא האם חישובי הלמ"ס נכונים?

הממשלה יכולה בהחלט לקצץ בפנסיה של כל אחד (לא רק בפנסיה התקציבית).

נכון להיום לדעתי הפנסיה התקציבית היא הפנסיה הטובה ביותר שיש.
🕒 פורסם בתאריך: 14/09/2023 04:29
אני גם עם תקציבית ודירה להשקעה וכרגע כל התיק שלי על מדדי ארהב אבל אני שוקל לצמצם חשיפה למניות עם הגעת התיק ליעד פסיכולוגי עגול ולשבת עם חלק ממנו על אגח לפדיון. כדי להוריד סיכון. כותב על כך ביומן המסע שלי.
🕒 פורסם בתאריך: 14/09/2023 08:08
כן עברתי על יומן המסע שלך. המצב שלנו דומה אך שונה. ״הבעיה״ שלא משנה מה נעשה, אין בכך בכדי לאזן את ה״השקעה״ המשקיעה מאוד, החד גונית מאוד השקלית.

ניסיתי לחפש רעיונות מהמומחים מה הםההיו עושים במצבי? להשקעה ארוכת טווח (עשרות שנים), בשל רשת הבטחון, האם לוותר על אגח מדיניתי וקונצרני זר, על זהב וכו´ ולהשקיע רק במניות (מפוזרות).

נראה לי שזה מה שעשית עד כדי הפיזור המנייתי?
🕒 פורסם בתאריך: 14/09/2023 08:55
יש לך נכס אחד מאוד משמעותי שלא תלוי יותר במדינת ישראל - היכולת שלך לעבוד ולהשתכר. ככל שתעבוד מחוץ לישראל / בהייטק כאן הקורלציה של תזרים המזומנים של השכר שלך יהיה בעל קשר חלש בהרבה(ואולי אף עם מתאם שלילי) לישראל.

הדבר היחיד שאתה יכול לעשות מעבר לכך הוא להמיר את הכנסתך השקלית הפנויה למט״ח / לרכוש נכסים לא ישראלים כגון תעודת סל על הסנופי וכו׳ (חשיפה מזערית אם בכלל לישראל).

בסופו של יום אתה בשר מבשרה של המערכת וכל נכסיך למעט ההון האנושי שלך אכן כבולים בחוזקה לכלכלה המקומית. מצד שני - אתה בפנסיה בשנות הארבעים לחייך, מה שכמעט ולא קורה לאף אחד אחר בשוק הפרטי ....
🕒 פורסם בתאריך: 14/09/2023 09:09
>:( :'( קיימת אפשרות רדיקלית עוד יותר, לעשות שורט על השקל, על ידי משכנתא כבידה, ולהשקיע אותה בשוק ההון.

לא ייעוץ לא המלצה.
🕒 פורסם בתאריך: 14/09/2023 09:17
בהחלט נשמע רדיקלי :)
🕒 פורסם בתאריך: 14/09/2023 09:19
אבל תוכנית הפעולה צריכה להיות מותאמת לתרחישים אליהם אתה מצפה. תנסה לכמת את כל החששות שלך, להסתכל על המחירים אותם תשלם בשביל לפתור אותם, וכך להגיע למסקנה מה כדאי.
🕒 פורסם בתאריך: 14/09/2023 10:10
אני לא מסכים עם האמירה הזו.

לדעתי, פנסיה תקציבית או אחרת זו 'משכורת' ולכן היא לא חלק מתיק ההשקעות.

@אורי ג. אולי לא יסכים איתי אבל זו אכן משכורת ולא בכאלו אג"ח כי אג"ח אתה יכול למכור היום והפנסיה שלך היא לחיים..

אשרך שיש לך פנסיה תקציבית..
🕒 פורסם בתאריך: 14/09/2023 10:26
צודק, זה אג"ח לא סחיר.
🕒 פורסם בתאריך: 14/09/2023 21:53
לא הבנתי
🕒 פורסם בתאריך: 14/09/2023 22:03
כבר התחילו לעשות שינויים רטרואקטיביים שקשורים להצמדה למדד. מלבד זאת ככל שהמצב הדמוגרפי ימשיך במגמה הנוכחית, גבר הסיכוי שהמדינה לא תוכל לעמוד בהתחייבותיה ותאלץ לקצץ.

לכן אני רוצה לפזר.
🕒 פורסם בתאריך: 14/09/2023 22:04
באחד הפוסטים שלך הבנתי שבשלב כלשהו עברת לתיק מנייתי בלבד אם אני לא טועה מבוסס בלעדית על סנופי. לכן כתבתי ״ללא פיזור״ (גיאוגרפי)
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2023 11:23
התיק שלי, כולל גמל והשתלמות, מוטה לסנופי אבל יש בו גם נאסדק 100 וקצת מניות ישראל (אולי חמישית מהתיק "מנוטרל מטח"). הפיזור הגאוגרפי אכן לוקה בחסר אבל אני מאמין שארהב היא הקטר העולמי ואני בסדר עם זה.
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2023 11:25
נקווה שזה לא יעבור בכנסת. קראתי שסמוטריץ פתאום חזר בו בנושא סיכום הסדרת הגדלות הרמטכל. יתכן שזה לטובתנו.
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2023 12:55
יש לך אווז שמביא ביצי זהב. ממה יש לחשוש?

פשוט תמצא עוד עיסוק,

לך תהיה מורה בחצי משרה, תעזור לחזק את דור העתיד..

תתנדב במשטרה,

תחזיר לאזרחים ממעמד הביניים שנקרעים תחת עול המיסים למענך, אנשים שנולדו אחרייך והממשלות פה שיעבדו אותם עבורך הפנסיה הזאתי.

כאילו אתה בן 40.. מה הבעיה לעבוד חצי משרה?... תשקיע במדד חול את כספי החצי משרה פשוט
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2023 16:24
אתה לא חושש שמי שרוצה לבטל חלק מהפנסיה התקציבית יקבל תיאבון וינסה לפגוע בה בדרכים נוספות?
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2023 16:32
במגזר הציבורי לא יעזו להתעסק עם ההסתדרות והוועדים ולגבי פגיעה בפנסיות הצבאיות - אני גם אופטימי.

ביבי יעשה הכל כדי להישאר בשלטון, לא מעניין אותו שום דבר אחר.
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2023 17:17
מחזיק אצבעות...
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2023 17:58
ביבי חצה מזמן את גיל 70. חברי הקואליציה הצעירים יותר מייצגים ציבור של משתמטים ועוינים מאד את קציני הקבע ומרבים להשתלח ב"פריבילגים עם פנסיה תקציבית".

מקווה בשבילך שאתה צודק.
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2023 18:29
מספיק כבר עם ההסתה. תשמור את זה למקומות אחרים.
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2023 18:43
השאלה אם המדינה תכבד את ההתחייבות הפנסיונית במלואה היא בדיוק השאלה של פות"ש. העלו כאן את ההתפתחות מהימים האחרונים בקשר לעמדת שר האוצר בקשר להקטנת הפנסיות התקציביות של קציני צה"ל ולזה התייחסתי. מצטער אם זה פוגע בך.
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2023 19:31
אין פה שום הסתה. ברור שהקואליציה המשיחית נגד הפנסיות התקציביות. השאלה היא אם יש עדיין בעל בית.
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2023 20:50
כל אדם שפוי הוא נגד פנסיות תקציביות, לכן המדינה עברה לפנסיה צוברת
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2023 21:49
הנושא הוא לא איזה פנסיה עדיפה, אלא האם הממשלה תפגע רטרואקטיבית בהתחייביות שלה, והאם הפרות אלה יימשכו גם להתחייבויות אחרות (מיסוי מקל על חסכונות ארוכי טווח, קצבאות זקנה וכו)
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2023 22:42
גם קרן פנסיה רגילה מכילה 60% של אג"ח מיועדות,

ובנוסף - למיטב ידיעתי אי אפשר לפדות את הקרן (אפילו בקנס) אחרי תחילת קבלת הקצבה.

חלק מחברי הכנסת מייצגים גם ציבור שלחלקו הגדול אין פנסיה (נניח אברכים, שמקבלים מלגה שאין עליה הפרשה), או בעל פנסיה נמוכה מאוד.

ככל שהציבור הזה יגדל, וגם כמות האברכים תגדל (כתוצאה מהכפלת הקצבאות, ביטול תמריצים ללימודי ליבה, ועוד) -

כך יגדל הפיתוי להכניס יד לפנסיות של אנשים שכן עבדו.

לא חייבים ממש לקצץ (הפרת התחייבות) - אפשר גם לבטל פטורים ממס, או דברים בסגנון.

לשאלת פות"ש, התשובה היחידה שאני יכול לתת מעבר למה שכבר כתבת (לדאוג ששאר התיק יושקע בנכסים בפיזור עולמי),

זה לא לפרוש "על הקשקש".

תיק ההשקעות שבבעלותך צריך להכיל גם אחוז מסוים של ספייר, למקרה שתיאלץ לכסות את הפנסיה.

אם זה לא המצב, אז כמו שאמרו לפניי - אתה עדיין בשנות ה40 ויכול לעבוד.

עדיף לא לחכות לגיל שבו כבר אי אפשר לעבוד, ואז לגלות שחסר לך...

אגב, אני אומר את זה אפילו בלי קשר למגמות דמוגרפיות או לממשלה הנוכחית -

זה נכון בכל מדינה ובכל זמן, ואפילו לגבי מי שמתכנן לחיות על תיק ההשקעות האישי בלבד.

לפני שמגיעים למצב שבו אי אפשר לעבוד יותר - תמיד עדיף לדאוג שיהיה לך קצת יותר מהמינימום הדרוש.

בנוסף כדאי גם להיות גמיש נפשית, ועם מוכנות להסתפק במועט במקרה הצורך.
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2023 22:46
תודה רבה על העצות. בכל מקרה אמשיך לעבוד כי אני אוהב את המקצוע... ככה שיהיו ספריים
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2023 10:16
אפשר את זה בעוד קצת דיסוננס קוגניטיבי?
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2023 10:23
ולכן מי שעדיין מקבל פנסיה תקציבית (גם אם קוראים לה "פנסיית גישור") לא יכול לבנות עליה, לדעתי, ברמת וודאות של התחייבויות אחרות של המדינה.

אני לא מאמין שהפנסיה הזו תבוטל, אבל בהחלט אפשר לפגוע בה בדרכים שונות כמו חישוב ההצמדה, תוספת רמטכל (למי שטרם פרש) ועוד.
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2023 10:40
מסכים. הבעיה שרוצים לקצץ את ההגדלה גם למי שמקבל אותה כבר כחלק מהפנסיה והתבסס עליה כשפרש.

כאמור, הממשלה לא מצליחה לעשות כלום - מקווה שגם לא לקצץ לנו בפנסיות.
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2023 10:45
אם הכנסת לא תחוקק, בית המשפט ייאלץ להחליט בעתירה שהוגשה ונדמה לי שבמסגרתה המדינה הודתה שמדובר בתוספות שניתנה שלא כדין.

במקרה כזה, קשה לי לראות איך בית המשפט לא יקבל את העתירה. ייתכן שתהיה הבחנה בין מי שפרש למי שטרם פרש בגלל אינטרס ההסתמכות השונה בין שתי הקבוצות, אבל מבחינה עקרונית קשה לי לראות את המצב הקיים ממשיך אם המדינה מכריזה על תוספת כלא חוקית ואומרת במפורש שאין בכוונתה לשנות את החוק כדי להכשיר אותה.

תרחיש כזה יכול אפילו לסייע למי שטוען נגד סמכותו הרחבה של בית המשפט, ולכן לא הייתי שולל אותו כאפשרי.
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2023 10:50
עובדתית, בלי קשר לדעה פוליטית, רוב חברי הקואליציה מאמינים ושותפים לטקסים בהם מייחלים לבואו של אדם על חמור לבן שיעשה כאן סדר.