⬅ חזרה לאינדקס

חלוקת תקציב בין נדלן ושוק ההון (מניות)

🕒 פורסם בתאריך: 26/09/2023 20:22
בשנות ה30 לחיי, רווק ללא ילדים, חוסך בכל חודש כ4000 שח (מעבר לקרן השתלמות ופנסיה) ברשותי כמיליון ש״ח שרובו כרגע מושקע בשוק ההון. אני רואה את היתרונות המובהקים בנדלן (מס ומינוף) ורוצה לחשב מה צריכה להיות חלוקת התקציב שלי מבחינת ההון העצמי הרצוי לדירה.

לאחר התייעצות עם מלווה משקיעים מנוסה, הציע שאשתמש ב700k לצורך רכישת הדירה, אקנה דירה בכ2 מיליון ש״ח (משכנתא 1.3 מיליון), עליה אקבל כ5000 שח שכירות ואצפה להחזר משכנתא של 8000 שח לטווח של 20 שנה. המשמעות מבחינתי היא לשלם 3000 שח כל חודש בנוסף לשכר הדירה שלי. נשמע לי לא מעט. הוא היה מאוד נחוש שמדובר בצעד חכם כי עלות המשכנתא נמוכה מהתשואה שאקבל (עליית ערך+שכירות).

מה שאני רוצה זה לא תשובה לפה או לפה אלא הסבר כללי על איך בכלל לחשב את המשתנים במשוואה הזאת כדי להבין אם עדיף להגדיל משכנתא או להקטין אותה, אם להוסיף הון עצמי לדירה או להשאיר אותו במניות (שעשו יופי של תשואה בשנתיים האחרונות בלשון המעטה).

מחשבות?
🕒 פורסם בתאריך: 06/10/2023 17:51
האמת שאין לי תשובה לשאלה שלך, אני לא חושב שיש נוסחה מדויקת אלא בעיקר העדפות סיכון אישיות.

אני חושב שההצעה שקיבלת טיפה אגרסיבית. אני הייתי שוקל דירה בכ-1.5 מיליון (עם 500 הון עצמי + 1 מ' משכנתא). שוב אין לי הסבר מתמטי ואני גם אשמח לשמוע עוד דעות אבל זה בעיקר עניין של הפחתת סיכון (מה יקרה אם ערך הדירה ירד, הדירה לא תושכר ו/או תהיה מובטל).

עוד נקודה שאולי כדאי להתייחס אליה -

האם אתה מתכנן להתחתן בשנים הקרובות? עם ובלי קשר - האם חשבת כבר אם תרצה דירה למגורים או לגור בשכירות?

יש יתרון לקנייה של דירה יחידה, במיוחד לפני נישואים. ומצד שני תרצה דירה למגורים אולי זה לא זמן טוב לקנות דירה להשקעה.
🕒 פורסם בתאריך: 06/10/2023 18:01
א. תזהר....מי זה "מלווה משקיעים מנוסה"? מה האינטרסים שלו? האם הוא יקבל יותר כסף במידה ותעשה איזשהי עיסקה? האם הוא מקבל הכנסות גם מהמוכרים? איזה הוכחות להצלחות יש לו "מליווי משקיעים" בעבר?

בגדול הוא אומר לך אתה תפסיד הרבה עכשיו ולאורך תקופה כי בעתיד תמכור במחיר גבוה...הוא מוכן לחתום על זה? להשתתף בהפסדים אם לא?

מי מבטיח לך את זה? מה אם הדירה תעמוד ריקה במשך תקופות מסויימות? אל תשכח גם עלויות תחזוקה.

המשכנתא כנראה לא תלך לשום מקום...

בשורה התחתונה, לקנות נכס שההכנסות מהשכירות(הפוטנציאלית) לא מכסה את עלויות המימון....אתה בעיקר צריך מאד מאד להאמין שהנכס יהיה שווה משמעותית יותר מהעלות קניה שלו בעוד X שנים(שים באקסל ותראה איזה מחיר ומתי תהיה צריך רק בשביל להיות breakeven)...

לא נשמע לי כמו השקעה מעניינת עבורך...נשמע כמו עסקה רווחית עבור ה"מלווה".יש מעט השקעות טובות, אלו שטובות צריכות להיות די ברורות לך בלי תואר בשמאות ומנהל עסקים...לרוב העסקות "וההזדמנויות"(בוודאי כשהן מובאות על ידי "יועצים" ובעלי אינטרס...) כדאי להגיד לא.
🕒 פורסם בתאריך: 06/10/2023 18:19
+1

מה שנקרא תזרים מזומנים שלילי.

לדעתי כדאי לבחון דירה עם משכנתא נמוכה יותר כדי ליצור תזרים חיובי. 'להפסיד' במודע כל חודש 3K זו השקעה לא טובה בלשון המעטה.

האם יש לך דירה נוספת למגורים או שאתה גר בשכירות?
🕒 פורסם בתאריך: 06/10/2023 18:20
@רוני @אורי ג.
🕒 פורסם בתאריך: 06/10/2023 19:17
לאור הריבית הגבוהה יחסית הייתי שוקל לקחת משכנתא קטנה יותר (גם יכול להוריד לך טיפה את הריבית), ומנסה להימנע מתזרים שלילי.

לא הייתי קונה דירה מחוץ לאיזור ביקוש והייתי בודק עם קבלנים, יש מבצעים לא רעים לדירות על הנייר היום.
🕒 פורסם בתאריך: 07/10/2023 04:24
הי

בהשקעות נדל"ן יש אסטרטגיות שונות, אני לא בעד כניסה מראש להשקעה עם תזרים שלילי, במקרה שציינת שכירות 5,000 ש"ח בחודש זה הכנסה ברוטו,

כדי לקבל נטו צריך לקזז מזה תיקונים מדי פעם, ביטוח ונכס ריק בין שוכר לשוכר, הנטו האמיתי יהיה בין 4,000 ל 4,500 ש"ח לחודש, כלומר התזרים השלילי יהיה

גבוה יותר.

אם נוסיף לזה את השחיקה בכח הקניה של שכר העבודה כתוצאה מעליות מחירים ושינוי הסטטוס שלך לבעל משפחה,

זה עלול לפגוע ביכולת החיסכון החודשי והמשך השקעות למשך שנים ואפילו ליצור תזרים שלילי בתקציב החודשי של המשפחה.

צריך לשרוד שנים ארוכות עד שהשכירות החודשית תעלה ותייצר תזרים חודשי חיובי, בשלב זה מדובר בהשקעה לא מקדמת, לא נכונה.

לדעתי השקעה בנדל"ן מניב צריכה להיות עם תזרים חודשי חיובי עם הגיון כלכלי.

ברמת המחירים והריבית כיום בישראל, זה מצריך להשבית הון עצמי גדול בהשקעה במיקומים נכונים וסבירים,

לכן לא חייבים להשקיע בכח אם אין את ההון והיכולות המתאימות, יש אלטרנטיבות בשווקים אחרים אך זה תלוי במשקיע אם הוא מעוניין בכך,

במידה ולא אני מניח שיש אלטרנטיבות בשוק ההון.

בהצלחה !