⬅ חזרה לאינדקס

עזרה למשפחה - סמים

🕒 פורסם בתאריך: 13/02/2024 21:11
אוי החיים.... החיים קשים.

יש לי תיק השקעות בסביבות 60 אלף שקלים.

גיליתי שבן דוד שלי (אנחנו ממש לא קרובים) הדרדר לסמים קשים ונמצא במכון גמילה.

הוריו עכשיו בחובות לעבריינים כי הוא לא מסוגל לשלם כמובן. מכרו את רכבם וכנראה עדיין בחובות של עשרות אלפי שקלים.

אני מאוד מתלבט מה לעשות. למכור את התיק ולעזור להם כלכלית? לא חושב שהיו עושים זאת עבורי או עבור הורי.

האם להקריב את התפתחותי ועתידי? כמובן שאני לא יכול לדעת אם אקבל את הכסף בחזרה.

גם אין עירבון שהוא לא יחזור לסמים בעתיד...

מה אתם הייתם עושים? אשמח לחוות דעת.
🕒 פורסם בתאריך: 13/02/2024 21:29
לא. זו ממש לא האחריות שלך.
🕒 פורסם בתאריך: 13/02/2024 21:34
אוסיף שלדעתי זה שיש לך קשר דם מקרי איתו, לא הופך אותך לאחראי בשום צורה. אם אתה מרגיש שאתה רוצה לעזור למכורים לסמים קשים או לבני משפחתם, סביר להניח שיש דרכים יותר טובות לנצל את הכסף מלשלם ריביות לעבריינים (ואולי אף מטרות אלטרואיסטיות טובות יותר באופן כללי).
🕒 פורסם בתאריך: 13/02/2024 21:34
אפילו לא חלק יחסי? פשוט לא להתערב?
🕒 פורסם בתאריך: 13/02/2024 21:37
נתת הרבה סיבות למה לא לעזור להם. למה כן לעזור?
🕒 פורסם בתאריך: 13/02/2024 21:38
חושש שיקרה להם משהו וזה יהיה לי על המצפון.

כמובן שאני לא מעוניין לשלם לעבריינים.
🕒 פורסם בתאריך: 13/02/2024 21:39
הם ביקשו ממך?
🕒 פורסם בתאריך: 13/02/2024 21:40
כי הם אשכרה בסכנה שעבריינים יעשו בהם כרצונם? ברכושם?

כי יש חוק מזומנים במדינה ואני מניח שהם לא יעמדו בקצב? כי אני רוצה מצפון נקי? קארמה טובה? לא יודע...
ואם תיתן להם והם יכנסו שוב לחובות? מה אז?

אני לא יודע מה הפתרון למצבים כאלו, אבל להזרים סתם כסף לא ישיג את המטרה הרצויה.
לא. שמעתי על זה מאבא שלי. אני היחיד במשפחה עם יכולת לעזור.
🕒 פורסם בתאריך: 13/02/2024 21:43
בן כמה אתה? כמה אתה מרוויח? כמה זמן יקח לך לחסוך שוב 60 אלף שקלים?
🕒 פורסם בתאריך: 13/02/2024 21:47
אני רוצה לקוות שמכון הגמילה יעזור וזה לא יחזור, אבל זה היגיון בריא. אם בעתיד לא, למה הפעם כן?

ההיגיון שלי הוא שאעזור הפעם ובעתיד לא.

מעדיף לא לתת פרטים מזהים. מרוויח קצת מעל המינימום וסטודנט.

סביר להניח שלא אצטרך את הכסף בשנים הקרובות ולכן הוא בשוק ההון.
🕒 פורסם בתאריך: 13/02/2024 21:47
יש להם דירה בבעלותם?

אם תעזור פעם אחת, אין לי ספק שהם יתחילו לפנות אליך שוב ושוב לעזרה.

בסופו של דבר עשרות אלפי שקלים זה לא חוב בשמיים, הם ימצאו כיצד להחזיר אותו - ימשכו פיצויים / קרן השתלמות / פנסיה / ימכרו רהיטים וכו׳.

מהצד שלך, זה כל ההון שלך, ובהסתברות גבוהה הכסף לא יוחזר.

במקומך לא הייתי מכניס עצמי פנימה, שישברו את הראש בעצמם.
🕒 פורסם בתאריך: 13/02/2024 21:52
הייתי עושה הכל בכדי לעזור לו...

מתוך תקווה שאם המצב היה הפוך היו עוזרים לי (לפחות המעל הקרוב/משפחה)

מבחינתי,

לא הכל זה לוגיקה וניירות ערך...

(בהצלחה, לא פשוט!)
🕒 פורסם בתאריך: 13/02/2024 21:53
שמע לדעתי זה מראה הרבה על הבן אדם שהוא מרגיש מחויבות לעזור, בעיקר למשפחה שלו אז כל הכבוד לך.

לדעתי אתה יכול לנסות לעזור אבל דע לך שהסיכוי שלך לעזור לבן אדם לצאת מהתמכרות לסמים קשים היא נמוכה.

הוא צריך ממש לרצות לצאת מי זה בעצמו.

בכל מקרה אתה צריך גם לחשוב על עצמך אם אתה רוצה לעזור כלכלית תעשה את זה בגדר היכולות שלך

אני אישית לא הייתי נותן סכומים שהם משמעותיים בשבילי.

בנוסף תמיכה נפשית וחברתית יכולה להועיל לו הרבה יותר מתמיכה כלכלית, במקומך הייתי מכוון לשם אם

אתה באמת רוצה לעזור לו.

ושוב תזכור היכולת שלך לעזור לו תלויה ברצון שלו לצאת מי זה אז תיקח את זה בחשבון ואל "תתאבד" על מקרה אבוד.

מאחל לך ובעיקר לו הרבה הצלחה ובריאות.
🕒 פורסם בתאריך: 13/02/2024 21:54
לא, עם סייגים -

1. אם אביך מבקש זה סיפור אחר. לא אומר להפרד מכל חסכונותיך, אבל בהחלט יש משקל לבקשה כזו של הורה.

2. אם יש התגייסות משפחתית כללית ואתה מוכן להפרדה מסכום קטן כצדקה, זה בסדר גמור. אנשים נותנים צדקה גם לנזקקים רחוקים יותר.
🕒 פורסם בתאריך: 13/02/2024 22:03
ברגע שהעבריינים יגלו שהכסף זורם הם פשוט יגדילו את התשלום. אני לא הייתי נכנס לזה בכלל.

אם זה היה חוב לבנק אז זה משהו אחר.
🕒 פורסם בתאריך: 13/02/2024 22:06
שיפנו למשטרה או שיתמודדו עם העבריינים מה זה השטויות האלה.

לא הייתי שם אגורה שחוקה שהולכת לסחטנים וגנבים.

אם זה היה למכון גמילה או משהו היה על מה לדבר אבל לעבריינים??? WTF?
🕒 פורסם בתאריך: 13/02/2024 22:07
תודה. אני מסכים איתך אבל לפעמים עדיף לקבל חוות דעת מאנשים שמנותקחם רגשית מסיטואציה על מנת לקחת החלטה נכונה ושקולה.

לדעתי ממושכנת. לא בטוח.

בקטע של התמיכה הנפשית אני לחלוטין מסכים וזה בתוכניות כאשר ייצא ממוסד הגמילה.

העזרה הכלכלית היא להוריו ולא לו.

מצד אחד הסכום לא משמעותי עבורי כי אין לי מחויבויות גדולות לשנים הקרובות. מצד שני זה כן מרחיק אותי מהיעדים שלי.
🕒 פורסם בתאריך: 13/02/2024 22:07
המטרה של השאלות היא להבין באיזה סטטוס אתה בחיים, נשמע שאתה צעיר בתחילת הדרך, 60 אלף שח אמנם נראים לך הרבה היום אבל זה לא מה שיהרוס לך את העתיד אם תתרום אותם למשפחה, כל עוד אתה מנהל שגרה של תזרים חיובי וממשיך לחסוך.

אנחנו לא מכירים אז קשה להציע מה לעשות אבל פשוט מנסה לשים בפרופורציה שזה לא סוף העולם לעזור להם ויש לך מספיק זמן בחיים להמשיך ולחסוך. כמובן שאם זה יהפוך להרגל ולא משהו חד פעמי אז זה עשוי להיות מסוכן ואז העתיד שלך אכן יהיה בסכנה
🕒 פורסם בתאריך: 13/02/2024 22:12
גם המכון גמילה עולה המון.

תודה, לא חשבתי על זה. נקודה טובה...

אולי סכום "קטן", למשל משיכה יומית של מזומן עם הכרטיס שלי (עד 4000 ש"ח). רק כדי לעזור להם לעמוד בקצב, ותוך כדי אשאל מה החוב הכללי. אם יסכימו לשתף ואם החוב לא בשמיים, אחליט מה לעשות הלאה. אם לא יסכימו לשתף, אני את שלי עשיתי.
🕒 פורסם בתאריך: 13/02/2024 22:16
אוקיי אז לא הבנתי את הסיטואציה עד הסוף.

אני אישית לא הייתי נותן להם כסף אם הם בחובות לעבריינים, ההדרדרות שלהם לשם

ב-99% הייתה צפויה ובשליטתם.

אם אתה יודע שהם לא היו עוזרים לך בסיטואציה הזו אני לא הייתי עוזר להם.

בסוף אתה חיי את החיים שלך עבור עצמך.

זה מה שהיה לחכם באדם להגיד בנושא:

"אַל תְּהִי צַדִּיק הַרְבֵּה וְאַל תִּתְחַכַּם יוֹתֵר לָמָּה תִּשּׁוֹמֵם"

קהלת, פרק ז', פסוק ט"ז;

לגבי הבחור, כשהוא ייצא ממוסד הגמילה אתה יכול לדבר איתו פעם בכמה זמן טלפונית.

להוציא אותו קצת לעשות דברים כיפים להראות לו שיש כיף בעולם בלי הסם.

אם הוא רציני רוצה לצאת מי זה אתה יכול לעזור לו הרבה ככה, תיהיה חבר טוב ואמן זה יעבוד.
🕒 פורסם בתאריך: 13/02/2024 22:17
האם עבריינים באמת צריכים סיבה בשביל זה? עבריינים יכולים לרצוח אנשים גם בלי סיבה. טכנית, הלוואה שלא מגורם מאושר היא ככל הנראה אסורה ואין חובה להחזיר אותה (לפחות ממה שהבנתי). בודאי שמי שלא לקח את ההלוואה אין שום סיבה בעולם שיהיה חייב במשהו. בכלל, הסיבה שעבריינים מלווים זה כי בדרך כלל הכסף ממקורות לא חוקיים ומבחינתם זו "ההשקעה" היחידה שלהם. אבל, יש מספיק עבריינים שלא צריכים סיבות וממציאים למה חייבים להם כסף (מה שנקרא פרוטקשן או סחיטה באיומים). החידלון הוא של משטרת ישראל ככל הנראה.

הפתרון היותר נכון זה כנראה לעבור למדינה שהחוק בה כן מתקיים.

* לא המלצה או ייעוץ
🕒 פורסם בתאריך: 13/02/2024 22:19
תן לי להבהיר... הוריו בחובות לעבריינים בגללו.

בן הדוד נכנס בעצמו לחובות גדולים, ועכשיו העבריינים דורשים את הכסף מההורים. הם לא לקחו הלוואה מעבריינים או משהו כזה...

העבריינים הם מוכרי הסמים. שדורשים את כספם.
🕒 פורסם בתאריך: 14/02/2024 00:20
זה נכון מה שאומרים פה שזו לא אחריות שלך. אבל לא הייתי ממהר לפסול עזרה.

קודם כל, השאלה היא האם אתה באמת רוצה לעזור להם? או שאת מרגיש שאתה ״פשוט חייב״ כי הם משפחה. הם לא משפחה קרובה כל כך אם אתה שואל אותי... כלומר לא קרובים כמו אחים/הורים/הילדים שלך (אם יש).

שאלה שניה, בן כמה אתה ומה מצבך בחיים? 60 אלף Net worth זה גורם לזה להישמע כאילו אתה בן פחות מ-25, ובמקרה הזה לדעתי שיקול הדעת שלך לא 100% אם זה אכן כך. אני בן 30 ואני עומד להתחיל לימודים של 200,000

דבר נוסף, יכול להיות יש דרכים אחרות לעזור להם מבלי שהם יסתבכו עוד עם עברייני שוק אפור. לאפס את ההון שלך זה פתרון ממש קיצוני. אתה יכול לתת להם ״דמי כיס״, רק שזה כאילו מגיע ממך על הנייר. רק לא להסתבך בהשלכות של זה - שאחר בטוח יפנו גם אליך בטענות. ואז, תהיה לך יותר שליטה לאן הכסף הולך.
🕒 פורסם בתאריך: 14/02/2024 07:40
אז החוב שלו התגלגל אליהם ועכשיו אתה רוצה להסתכן בזה שיתגלגל אלייך? הרי העבריינים יבינו מאיפה מגיע הכסף...

אותי זה היה מפחיד יותר מאשר לאבד 60k
🕒 פורסם בתאריך: 14/02/2024 08:18
לא חשבתי על זה.

תודה לכולם על חוות הדעת...

אם יפנו אלי, אעזור. כרגע לא אדחוף את האף.
🕒 פורסם בתאריך: 14/02/2024 08:38
מצטרף לכל אלו שמציעים לא להתערב, במקומם גם אולי הייתי מתעצבן שמישהו אחר דוחף את האף ושאבא שלך סיפר את זה הלאה.

עוד נקודה שלא העלו פה היא שבדר״כ במצבים כאלה ההמלצה מבעלי מקצוע היא לא לעזור כספית ישירות. זה הרבה פעמים מחמיר את המצב. יש דרכים אחרות לעזור, להיות אוזן קשבת, ללכת עם הבחור לקבוצות תמיכה, לשלם ישירות לטיפול כלשהו, לעזור בדברים יומיומיים כמו בישול או ניקיון.
🕒 פורסם בתאריך: 14/02/2024 09:04
ויותר מזה, העבריינים יזהו שיש במשפחה משהו שיכול לעזור ויגדילו את הלחץ.

עכשיו, אם היה מדובר במשפחה נורמטיבית שעקב טעויות בתום לב או הסתבכות עסקית נקלעו לחובות ויש סיכוי טוב לשיקום, ואם הם מלווים בארגון מתמחה כמו פעמונים או מקימי, הייתי בהחלט שוקל לתרום סכום משמעותי לשיקום אבל, לא את כל מה שיש לי. אפילו לא אחוז ניכר.
🕒 פורסם בתאריך: 14/02/2024 09:30
איזו התלבטות קשה!

כל הכבוד לך שכך אתה שוקל לעזור בסכומים גבוהים כל כך.

מצד שני, השיקולים שלא לסייע בכסף הם מאוד כבדים, וכפי שכבר אמרו כאן.

הייתי מנסה להגיע למשפחות של מכורים, מספר להם את הסיפור שלי ומבקש לשמוע מהם את דעתם. ברור לי כי בעלי נסיון יוכלו לתרום לך הרבה נקודות שאינן ידועות לך כעת.
🕒 פורסם בתאריך: 14/02/2024 16:24
אנסה להציע שאלות לשאול את עצמך, ותן תשובות לעצמך...

1. דמיין שנתת את הכסף. בעוד שנה, שנתיים, שלוש - מה הסיכוי שתתחרט?

2. דמיין שלא נתת. מה הסיכוי שתתחרט?

עכשיו תשאל את עצמך איזו חרטה תהיה קשה יותר עבורך.

3. מה הסיבות לכך שאתה חש אשמה?

אם הסיבה לאשמה היא איזשהו מאפיין ספציפי של האישיות שלך, לדוגמה אישיות מרצה, לדעתי זה לא מוסרי שתביא את הכסף. במקרה הזה אתה הקורבן של עצמך. וזה די דומה להתמכרות של בן דוד שלך...

אחת הסיבות שאנשים מתמכרים לסמים היא שיש להם רגשות שליליים והסם, וזה כולל סיגרות וממתקים, עוזר להם להעלים את הרגש. בלי להכיר אותך ובלי הכשרה מקצועית הטקסט שלך נשמע לי כך... אתה רוצה למסור סכום כסף עצום בשביל להשקיט את הרגש השלילי, רגש של אשמה, שהתעורר בך.

4. האם תחושות אשמה מתעוררות בך לעיתים תכופות? אם בכל פעם שמתעוררת בך תחושת אשמה אתה צריך להוציא 60 אלף שקל, בוא ונגיד שיש תיקים יותר סולידיים מזה.
🕒 פורסם בתאריך: 14/02/2024 17:41
אם אתה רוצה לעזור אז קודם כל תתחיל לברר את העובדות

כמה החוב?

על מה? קרן/ריבית?

ואז למצוא מישהו שיודע לדבר איתם להציע סכום כדי לסגור את הסיפור אחת ולתמיד

לא לשלם תשלומים כי זה לא יגמר!

דבר עם אבא שלך ותבינו ביחד מה גודל החוב.

כל הכבוד לך על הרצון לעזור זה לא מובן מאליו!

אני מאמין שצריך וזה חוזר אלייך בסוף המעשים טובים שאתה עושה.
🕒 פורסם בתאריך: 14/02/2024 17:58
אם ניתן לשלם לפי לוח שפיצר, ואם יש עמלת פירעון מוקדם...

בחייאת, מדובר בעבריינים. עדיף פשוט להתרחק.
🕒 פורסם בתאריך: 14/02/2024 19:23
אתה שואל שאלה ערכית בפורום שמוטה חזק לכיוון תועלתנות אישית ונגד כל מה שיפגע בחיסכון, אגירת כסף, עתיד בטוח וכד'. מניח שבפורומים על פילוסופיה, נפגעי סמים או מעשי חסד תקבל תשובות שונות. אז אני לא בטוח שזה המקום אלא אם כן אתה בעיקר מחפש חיזוקים ממרקי מצפון להחלטה שכבר קיבלת.

אפשר לדבר עד מחר על כמה עזרה של ממש פה תחזיר אותך אחורה כלכלית, על כמה קשה שיקום מסמים קשים או להבדיל על מה שהעבריינים האלה עלולים לעשות לבן הדוד או למישהו אחר מהמשפחה וגם על החוב שללא פעולה רק ילך וייתפח. אלה דברים שאתה כבר יודע לבד.

תמיד יימצאו הסברים ותירוצים מלומדים ללמה לא לעזור. יש גם הסברים מצויינים ללמה לא לתרום כליה. אלטרואיזם זה בדיוק ללכת נגד הנטיות האלה, לבטא גדלות נפש ולעשות איפה שרוב האחרים לא עושים. אז מה אכפת לך בעצם מה אנשים חושבים? בינתיים לא קראתי פה איזו הברקה שאדם ממוצע לא יכול לחשוב עליה לבד ואני גם לא הולך לספק בעצמי כזו.

בסוף רק אתה מכיר פה את דוד שלך ( הוא טוב/רע אוהב אותו/שונא אותו) ורק אתה מכיר את עצמך ומביט כל יום במראה. ולכן על השאלה ששאלת אתה תחליט לבד כשם שאתה מחליט מה לאכול לבד ואיפה להשקיע לבד וכיוב' החלטות שמשרתות אותך, בלי לחכות לשום הוראה של מישהו. פשוט הפעם זו החלטה בכיוון ההפוך.
🕒 פורסם בתאריך: 14/02/2024 21:03
גם בהחלטות ערכיות, יש שאלת עלות ותועלת. אם המטרה שלו היא לעזור, אז יש שאלה אם וכמה ומה המידה הנכונה ואולי התשובה היא לתת כמה שיש + לקחת הלוואות. אבל, אם שפיכת הכסף לא תעזור ואולי אף תרע את המצב, אז מה ערכי בלוותר על כל מה שיש לך?
🕒 פורסם בתאריך: 14/02/2024 21:54
אני מבין את הנקודה שלך ובהחלט מסכים שבפורום הזה התשובה שתתקבל תהיה שונה מאשר בפורום של נגמלים וכו׳.

אך אף על פי שהפורום הזה מוטה תועלתנות אישית, ראינו כאן מגוון מאוד רחב של תשובות וערכים מודגשים, ולא רק דאגה לעתיד ותועלת אישית.

בסופו של דבר, עבור פורום אינטרנטי אנונימי, אני מאמין שהסיבה שבחרו להתייעץ כאן היא כי הרמה של האנשים כאן גבוהה יותר ועם יותר זוויות ראיה מאשר בפורום אינטרנטי אנונימי אחר.
🕒 פורסם בתאריך: 14/02/2024 23:25
אבל יש מישהו בפורום שיכול להעריך יותר טוב ממנו אם שפיכת הכסף תעזור או תרע את המצב? הערכה כזו קשורה הרי לנפשות הפועלות, לחומרת המצב ועוד כמה פרמטרים שאפשר לשקול פה (תוך הפעלת הרבה תחושה ואינטואיציה) ואי אפשר לעשות את זה בלי להיות בנעליו כי רק הוא מכיר פה את התמונה הגדולה. מה זה יעזור אם יגידו לו תשלם, אל תשלם, תשלם חלק, תיקח בטחונות, או תשובות אחרות מהשרוול כאילו בכלל יש פה איזו תשובה שמתאימה לכל המצבים או שזה מחדש לו משהו.

אבל אולי מישהו יפתיע ויספר למשל שיש איזו קרן שמכסה צרות כאלה שזו יכולה להיות עצה טובה.
🕒 פורסם בתאריך: 15/02/2024 07:51
כי יש פה גם הביט כלכלי וגם הביט אנושי.

ובהיבט האנושי, גם כשרוצים לעזור, צריך לעשות את זה נכון ובמיוחד במקרים קשים, סמים, שוק שחור, צריך עזרה מקצועית. אדם בלי ניסיון לא תמיד רואה מכלול של דברים שאדם עם ניסיון חיים רואה ומבין.
🕒 פורסם בתאריך: 15/02/2024 11:20
השואל לא ניסח את הבעיה שלו במונחים אלטרואיסטים, אלא במונחים של תחושת אשמה. אני חושב שחשוב להבדיל בין השניים. אלטרואיסט פועל מתוך אמונה אידאולוגית / דתית / פילוסופית. אדם שחש אשמה פועל מתוך לחץ נפשי. בסוף הם יכולים לקבל החלטות דומות, אבל האלטרואיסט בחר בהחלטה בלב שלם והאדם שחש אשמה לא היה חופש בחירה מלא בנושא.