⬅ חזרה לאינדקס

ירידה בשוק ההון - מבצע?

🕒 פורסם בתאריך: 19/03/2024 11:32
ירידה בשוק זה מבצע, זו אמרה מאוד נפוצה שהמשקיעה (וכולם) חוזרים עליו הרבה, ולא הבנתי את ההיגיון מאחוריו,

אם יש ירידה בשוק, זה נובע מירידה בביקוש או בגלל ירידה ברווחיות של החברות או בגלל ירידה באופטימיות לגבי רווחיות החברות בעתיד,

ואם זה המחיר שאנשים מוכנים לשלם זה בדיוק השווי שלו אז איפה "ההנחה"?
🕒 פורסם בתאריך: 19/03/2024 11:39
לדעתי זה הבנה לא נכונה של רעיון ההתכנסות לממוצע.

מניחים שאם בטווח הארוך התשואה בערך צפויה - נגיד 100% ב-10 שנים - אז אחרי ירידה של 10% אפשר לצפות ל-110% ב-10 שנים.

אבל התכנסות לממוצע לא אומרת את זה.

מצד שני, זה עוזר לאנשים לא להכנס לפאניקה בירידות. אז זה רעיון מועיל, גם אם שגוי.
🕒 פורסם בתאריך: 19/03/2024 11:48
אז ירידה בשוק זה לא "הנחה" לדעתך?
🕒 פורסם בתאריך: 19/03/2024 11:56
לא, זה לא הנחה לדעתי.

השוק חושב שהסחורה שווה פחות (ממה שחשבנו קודם) ולכן היא נסחרת בפחות. אם אין לי מידע עודף על שאר השוק, אז אני מניח שהסחורה באמת שווה פחות ולא מתרגש מההזדמנות לקנות במחיר החדש.

לכל היותר אני מתבאס אם קניתי אתמול ביוקר, או מרוצה מעצמי אם מכרתי, אבל מבין שזה היה רק מזל עיוור (לפחות במקרה שלי).
🕒 פורסם בתאריך: 19/03/2024 11:59
בשביל לא להפסיד(כביכול ) מהירידה צריך לצפות ל122% ב10 שנים בשביל להתכנס לממוצע דבר שנראה פחות סביר.
🕒 פורסם בתאריך: 19/03/2024 12:02
"מבצע" זה כשהמחיר היום יותר נמוך מאשר המחיר אתמול. זה לא אומר כלום לגבי הכדאיות לקנות במחיר של היום.
🕒 פורסם בתאריך: 19/03/2024 12:04
למשקיע לטווח ארוך או קצר או לא משנה?
🕒 פורסם בתאריך: 19/03/2024 12:25
לא. ההגיון המוטעה שעומד מאחורי התפיסה שזה מבצע, הוא שלאחר ירידה, המחיר נמוך ביחס לערך ולסיכון.
🕒 פורסם בתאריך: 19/03/2024 12:29
למי שחושב, בצדק או שלא בצדק, שהוא יודע יותר טוב מכולם מה יהיה, זה מאוד משנה.

אם כולם נבהלו מאיזה אירוע (למשל, נבחר נשיא שלא טוב לכלכלה) אבל אני מבין שזה סתם (אני יודע שהנשיא החדש דוקא טוב לכלכלה), אז המבצע אמיתי. יש לי הזדמנות לקנות בזול, וכשכולם יראו שצדקתי, אני אקצור את הפירות.

למישהו כמוני, שלא חושב שיש לו יכולת לדעת מה יהיה, הירידה לא משנה. המחיר החדש הוא מבחינתי השווי.

מישהו כמוני לא ישקיע לטווח קצר, זה טיפשי עבורי.
🕒 פורסם בתאריך: 19/03/2024 12:37
נכון, 0.9*2.22=2. חישובי תשואה זה מבלבל.

אבל 122% ב-10 שנים זה לא משהו חריג. 8.3% שנתי, קצת מעל הממוצע ההיסטורי.

זה לא שחזרה מדויקת לממוצע היא לא אפשרית. היא לא מובטחת.
🕒 פורסם בתאריך: 19/03/2024 12:51
התכוונתי שאם הציפיה הייתה 100% ב10 שנים אז גם אחרי ירידה הציפיה תישאר 100% ב10 שנים דבר שיוביל להפסד בעקבות הירידה. אז אין במה להתנחם.
🕒 פורסם בתאריך: 19/03/2024 12:57
ואם כולם מבינים שזה נזק רק לטווח קצר וירד 10%-20% אך לטווח של 30 שנה אין לו השפעה,זה לא הזדמנות למשקיעים לטווח ארוך לקנות במחיר טוב יותר?
🕒 פורסם בתאריך: 19/03/2024 13:06
אף אחד לא יודע בוודאות כלום.

1. גם אם זו הזדמנות טובה למשקיעים לטווח ארוך, לא בטוח שיושב להם סכום נזיל בצד כדי להיכנס עוד בירידות. למען האמת ההיסטוריה מראה שממש לא כדאי לשבת על מזומן ולחכות להזדמנויות.

2. אני חושב שבסהכ השוק העולה והיציב יחסית שראינו ב 16 השנים האחרונות נובע בין השאר מהאמון הגובר של המשקיעים שרוב הנזק הוא לטווח קצר ולא צריך למכור בהיסטריה על כל דבר. אבל זו רק ספקולציה שלי.
🕒 פורסם בתאריך: 19/03/2024 13:13
הנחה = הזדמנות?
🕒 פורסם בתאריך: 19/03/2024 13:15
כן
🕒 פורסם בתאריך: 20/03/2024 23:51
זה בסך הכל תמחור. אם מחיר התותים יורד כי כל אוהבי התותים בדיוק יצאו לחופשה ונשאר בארץ רק שונאי תותים, המחיר ירד כי אין ביקוש, אבל זה לא אומר כלום על טיב הסחורה.

אם מחר אוהבי התותים יחזרו ויעלו את המחיר, איש לא יודע
🕒 פורסם בתאריך: 21/03/2024 00:53
למיטב זכרוני זה נאמר על מדד נרחב ( כשהשוק יורד.. )ולא על מניה ספציפית שאז באמת קיים החשש שאתה מציין
🕒 פורסם בתאריך: 22/03/2024 22:21
אם אתה משקיע לטווח ארוך ויש לך כבר כספים שמושקעים במניות, אם אתה לא מוכר אותם אז בהגדרה אתה מניח שהם יעלו בעתיד לכן בהגדרה זה כן מחיר מבצע. לא?
🕒 פורסם בתאריך: 22/03/2024 23:56
הדרך הנכונה להסתכל על זה - בעיניי - היא כדלהלן:

שכח לרגע מהעו"ש שלך, המשכורת, קרנות חירום למיניהן, הוצאות, וכיו"ב.

בוא נתמקד רק במה שמכונה ה-"חסכונות" או ה-"נכסים" שלך.

אפשר להסתכל על כולם ולכנות אותם ה-"פורטפוליו" שלך.

הפורטפוליו שלך יכול להיות מורכב מכל מיני סוגי נכסים: מזומן, פקדון, אג"ח, מניות, אופציות, חוזים למיניהם, נדל"ן, מתכות, חפצי אומנות, פטנטים, חובות (סחירים) של אחרים כלפיך (לדוגמא, חוזה שכירות ארוך טווח שחתם איתך שוכר כלשהו בנכס בבעלותך, או - הלוואה שנתת למישהו), וכו' וכו' וכו'....

בתור משקיע ארוך טווח, בדרך כלל תרצה שתהיה לך הקצאת נכסים יחסית קבועה, כלומר - איקס אחוזים מוקצים לטובת נדל"ן, ואי אחוזים מוקצים לטובת מזומן, זד אחוזים מוקצים לטובת זהב, דאבליו אחוזים מוקצים לטובת מניות, וכך הלאה.

כאשר מדד המניות יורד (או לפחות כאשר המניות שאתה מחזיק בהן יורדות), באופן טבעי יורד גם הנתח היחסי שהן מהוות מהפורטפוליו שלך.

אם אתה רוצה לאזן את התיק שלך בחזרה, תצטרך או להעביר מנכס שעלה בחלקו היחסי (מעבר להקצאה) אל החלק שירד -

או פשוט להכניס כל כסף חדש שנכנס ו-"למלא" בו את החוסרים - לאורך זמן (איזון הדרגתי, נקרא לזה).

אם תעשה את הדבר הזה ^ באופן עקבי, תגלה שאתה מבצע מה שמכונה

buy low sell high

כלומר, אתה קונה כשהמחיר זול (באופן יחסי לתקופה), ומוכר כשהוא יקר (באופן יחסי לתקופה)

שזה באופן כללי דבר די נחמד לעשות, שכן גלום בכך רווח.

רוב האנשים מנסים משום מה לעשות את ההפך (לקנות כשיקר, למכור כשזול).

אתה יכול לעשות איזו סימולציה היסטורית שתרצה להתנהלות הנ"ל ^ ותראה ש (על פני תקופה ארוכה מספיק) היא רווחית יותר מכל שיטה אחרת שתמציא לגבי איך להתנהל עם הכסף שלך (כמו, לחשוב שירידה בשוק אומרת שגם אתה צריך להמלט ממנו, או , למשל - מלנסות לתזמן אותו, או למשל, מלנסות לסחור בו לטווחים קצרים, או למשל, מלנסות להכות אותו).

כשאתה חושב על אם להכנס / לצאת / לא לפעול ביחס לשוק, אתה צריך לחשוב על האלטרנטיבה.

אם השוק ירד, מה אתה עושה? מחזיק מזומן ומחכה? משקיע במשהו אחר?

כל פעולה שלא תעשה, אפשר למדוד את תוחלת הרווח הפוטנציאלית שלה בהסתכלות הסטורית (שכמובן לא מעידה בהכרח על מה יקרה בהמשך, אבל היא האינדיקטור הכי טוב שלך, בהיעדר אינדיקטורים אחרים).

אם לדוגמא תחליט ש-"כל העסק הזה עם שווקים שעולים ויורדים ורכבות הרים של נכסים זה לא בשבילך" -

ותחליט לשים כסף מתחת למזרן, תגלה שאתה עני מאוד אחרי כמה עשורים, בגלל שהאינפלציה אכלה לך את כל הכסף.
🕒 פורסם בתאריך: 23/03/2024 10:55
אם אתה קונה תפוח אז אתה מניח שהתועלת שתפיק מהתפוח גדולה מזו שתפיק מהשקלים ששילמת עבורו. לכן בהגדרה זה מחיר מבצע, לא?

אני מניח שבטוח הארוך המניות תמיד יעלו, ולכן תמיד כדאי לקנות. זה לא מבצע, זה שוק המניות.

כשהשוק עולה ויורד אני לומד מזה שבדיעבד צדקתי או טעיתי. יתכן שלא היה כדאי לקנות אתמול. אבל זה לא אומר כלום על כדאיות של קניה היום. אין פה שום מצב שונה מהרגיל, כלומר אין מבצע.
🕒 פורסם בתאריך: 23/03/2024 11:35
לא מדוייק, שיטת האיזונים תהיה פחות רווחית מ- "קנה מדד מניות בכל פעם שיש לך כסף פנוי".

אבל השיטה השנייה מסוכנת וקשה יותר נפשית בטווח הקצר.
🕒 פורסם בתאריך: 23/03/2024 12:40
השאלה היא לא מתי לקנות, השאלה היא מה לקנות.

ככלל אתה צריך לקנות ממה שנמוך (ביחס להקצאה שלך) ולהפטר (או להוסיף ל) מה שגבוה (ביחס להקצאה שלך).

אם אתה לא קונה ברגע שיש לך מזומן, אתה מאפשר להקצאת המזומן שלך להתנפח באופן לא פרופורציונאלי.

אפשר לחשוב על זה כאילו אתה בוחר "לקנות" מזומן.

גם "לקנות כל פעם שיש לך כסף פנוי" זה איזון, פשוט חודשי במקום רבעוני או שנתי. ב-GRAND SCHEME OF THINGS אין לזה ממש השפעה.
🕒 פורסם בתאריך: 02/04/2024 11:21
מהתשובות של חברי הפורום אני מבין שאתם לא חושבים שזה מבצע.

אך כמה משקיעים גדולים וכשאני אומר גדולים אני מתכוון לחכמים, וביניהם וורן באפט שאמר "התנודתיות של שוק ההון אינה אויב היא שותף",

כלומר לנצל את התנודתיות בשביל לקנות בזול אחרי ירידות.

וגם המשקיעה כתבה שצעירים צריכים להתפלל ששוק ההון יקרוס כי אז הכל בזול, לעומת מבוגרים יותר שלהם לא יהיה מספיק זמן להישאר בשוק בשביל לקצור את הפירות

של אותה קריסה.

אך מצד שני אין דבר כזה עליה בטוחה הכל מתומחר...

אני רוצה להציע כזה הסבר ואשמח לדעתם של חברי הפורום.

יש הבדל בין משקיע לטווח קצר לבין משקיע לטווח ארוך.

משקיע לטווח ארוך (30 שנה)הוא יודע בוודאות שהיו ירידות משברים ואולי גם איזה קריסה ובכל זאת הוא משקיע כי לטווח הארוך למרות הקריסות שוק ההון הוא מקום (הכי) רווחי.

ולכן כאשר הוא משקיע ואחרי שנה אירע משבר (נגיד ירידה של 30%) הוא לא נבהל כי הכסף שם ל30 שנה והוא לקח בחשבון כאלה ירידות

לעומתו חברו שנכנס שנה אחריו (בלי לתזמן) אחרי הירידה וגם הוא לטווח ארוך אך כששניהם יוציאו את הכסף לשני יהיה 30% יותר מהראשון כלומר השני קנה בזול יותר את אותם מניות של הראשון ומכאן "המבצע"(ששווה להתאמץ לקנות)

אבל משקיע לטווח קצר אין לו (ולאף אחד) שום אינדיקציה שהשוק יעלה לפני שהוא יצטרך לצאת,

ולכן הוא אין לו איזה רווח בלהיכנס אחרי ירידה כי יכול להמשיך לרדת בטווח הקצר ולגביו המחיר משקף את השווי המדויק בשבילו ואין פה שום מבצע.

תודה לכל מי שיגיב.
🕒 פורסם בתאריך: 02/04/2024 13:25
הויכוח יותר על הגדרה 'מבצע'.

לא על התוצאה.
🕒 פורסם בתאריך: 02/04/2024 23:52
אני לא מפרש את באפט ככה.

אלמלא התנודתיות, שוק המניות היה חסר סיכון, והתשואה שהיב מניב היתה בהתאם להשקעה חסרת סיכון. בזכות התנודתיות והסיכון יש תשואה גבוהה יותר.

כמי כן, כשבאפט קונה ב"מבצע" הוא משווה את מחיר השוק למחיר שמעריכים טובי המומחים שלו. אם מחיר השוק נמוך הוא קונה.

הוא לא משווה את המחיר היום למחיר אתמול, כי המחיר אתמול לא רלוונטי לכלום.

לי אין צוות מומחים ואני אישית לא מבין כלום. אז בשבילי אין מבצעים. מחיר השוק הוא מחיר השוק ואני שמח לקנות בו כל יום.

אכן כתבה. לדעתי טעתה.

נחמד מאוד לקוות ששוק ההון יקרוס בלי סיבה - סתם כי כולם החליטו למכור את המניות שלהם בזול. זה יהיה מבצע אמיתי. זה לא קורה.

עדיף להכנס אחרי ירידה מאשר לפני ירידה. בטח. אבל זה חכמה בדיעבד.

אחרי הירידה יכולה לבוא עוד ירידה, שאחריה נדע בדיעבד שלא היה כדאי לקנות. רק בדיעבד נדע שזה היה אחרי.

בזמן אמת, אין לנו מושג אם זה זמן טוב או לא. רק בדיעבד.

כמובן שבטווח הארוך, כולנו מאמינים שתמיד יהיו עליות. זה נכון אחרי ירידה, ונכון לא פחות אחרי עליה.

למשקיע לטווח ארוך זה מאוד עוזר. לטווח קצר לא.
🕒 פורסם בתאריך: 03/04/2024 20:55
אפשר גם לנסח שאלה באופן מתמטי:

האם תוחלת התשואה בהשקעה בשוק ההון לאחר ירידה גדולה מתוחלת התשואה בהשקעה בכל זמן אחר?

למיטב הבנתי - לא.

זה בתנאי שמפרשים "לאחר ירידה" באופן שניתן לשפוט בזמן אמת - לא לבחון רק נקודות של סוף ירידה שלאחריהן באה עליה.
🕒 פורסם בתאריך: 03/04/2024 21:08
עם הציטוט הזה אתה לא מסכים?(וגם אם תמשיך הירידה גם אחרי שהשני הכניס הוא עדיין יותר מורווח.)
🕒 פורסם בתאריך: 03/04/2024 21:15
אני מסכים: אם רק אחרי נגיד 5 שנים שהראשון היה בשוק והיתה ירידה ואז השני נכנס לא בהכרח שהוא ירוויח יותר כי הוא יכול לחטוף כזאת ירידה ב5 שנים האחרונות שלו (אחרי שהראשון כבר יצא).
🕒 פורסם בתאריך: 03/04/2024 23:13
למיטב הבנתי יש להבחין בין שני סוגים של ירידות. ירידות שגרתיות משקפות די נאמנה את מחירן האמיתי של המניות ולכן אינן בגדר מבצע. לעומת זאת ירידות חדות שבהן מעורבים סכומי כסף עצומים של משקיעים לא מיומנים (2008, 2020) הן אכן בגדר מבצע.

לפי זה במקרה של ירידות חדות שברור שהן מונעות ממכירות של משקיעים לא מיומנים כדאי להגדיל באופן הדרגתי את אחוז הקצאת המניות בתיק. אמנם אני באופן אישי לא אנהג כך משיקולים פסיכולוגיים.
🕒 פורסם בתאריך: 04/04/2024 11:56
מסכים, אבל זה חוכמה בדיעבד.

ביום שהראשון נכנס לא היה לו מושג מה יהיה עוד שנה. אם היה מסוגל לראות את העתיד לא היה נכנס. גם חברו שלא נכנס לא ראה את העתיד - למזלו לא נכנס.

ביום שהשני נכנס הוא ידע שהוא ירויח 30% יותר מחברו. הוא לא ידע כמה ירוויח, אבל בודאות החבר ירויח 30% פחות. אבל זאת לא השוואה בין שתי אופציות - האפשרות להכנס לפני שנה כבר לא קיימת.

אם נשווה את מצבם של שני החברים, כל אחד ביום שנכנס, אין הבדל. הראשון ציפה להרוויח והשני ציפה להרוויח. לאחר שנה אנחנו יודעים שהראשון התאכזב, ועוד לא יודעים לגבי השני. אין לו סיבה להיות אופטימי יותר מאשר היתה לחברו שנה קודם.

אם אתה יודע להעריך את שווין האמיתי של מניות, אז מצבך טוב. אתה יכול להשוות את מחיר השוק לשווי האמיתי, ולקנות אם המחיר נמוך. לא צריך להסתכל על המחיר של אתמול, ולא משנה אם היתה ירידה. זה עובד לא רע לבאפט.

אם כמוני אין לך מושג מה השווי האמיתי, אז אין לך דרך להבחין בזמן אמת בין שני סוגי הירידות.

לכן לקנות רק מכיוון שהיתה ירידה זאת לא אסטרטגיה יעילה. לפעמים תרוויח מטיפשות של אחרים, לפעמים תפסיד כי תתעלם מהחוכמה שלהם.
🕒 פורסם בתאריך: 04/04/2024 12:00
זה דווקא נכון, מחקרים מראים קורלציה בין מכפיל רווח לתשואה עתידית.

הבעיה היא שאין כל כך מה לעשות עם התובנה הזו. אם תחכה במזומן ל"מבצע" תפסיד בינתיים את התשואה.
🕒 פורסם בתאריך: 04/04/2024 23:15
יש לו, כי חברו השקיע ל30 שנה והוא יצא מרווח בסוף(בעוד 29 שנה) והוא ירוויח 30% יותר באותו זמן וגם אם ימשיכו הירידות, חברו מורווח, והוא יותר.

חברו באותו זמן שלפני הירידה לא היה מישהו שהוא עקף ואין לו סיבה להיות אופטימי יותר ממישהו אחר.

בדיוק. אז הוא ירוויח יותר (רק שאני מסכים איתך שלא נכון לתזמן ולחכות לירידה כי אפשר לחכות ככה כמה שנים)רק אם כך קרה שיצפה לתשואה גבוהה מהממוצע.

נכון, אם זה אני מסכים לגמרי.
🕒 פורסם בתאריך: 05/04/2024 09:44
זה טוב שיש חברים.

בייחוד חברים כאלה שאפשר להשוות אליהם ולהיות מרוצים.

אבל אם כבר, עדיף חבר שהימר בקזינו והפסיד הכל. זה מאפשר גם למי שהפסיד 50% להיות יותר אופטימי ממישהו אחר.

ואולי כן היה? ואם כן אז מה?

זה כל מה שמשנה.

יש אי ודאות בשוק ההון, לפעמים מצליחים יותר ולפעמים פחות.

הזמן הטוב ביותר להיכנס הוא - בלי קשר למצב השןק הנוכחי - עכשיו.
🕒 פורסם בתאריך: 05/04/2024 09:58
לא חושב שיש ויכוח.

נראה לי שברור לכולם שהמחיר אחרי ירידה נמוך מהמחיר לפני הירידה.

זאת הכוונה שיש מבצע - המחיר היום יותר זול מאתמול.

אין פה שום אמירה על המחיר מחר או על ה "שווי האמיתי" או דברים כאלה.

ולכן גם כל הדיון על התכנסות לממוצע לא רלונטי.

עובדתית ירידה בשוק זה אומר שהמחיר היום יותר נמוך מהמחיר אתמול. זהו.
🕒 פורסם בתאריך: 05/04/2024 10:07
לעומתם חברם השלישי קנה שנה לפניהם את המניה במהלך השנתיים עד הירידה הוא היה ברווח של 60% ואז בא הירידה של ה 30% אחוז ומכאן שהיה ,גם בשיא המשבר ,עדיין ברווח 12% והרוויח יותר מהחבר האחרון בעוד 30 שנה....נו אז?

ומה אם המשבר ירד מתחת גם מתחת ל 30% וירד ל 40% . האם ה 30% אחוז היה מבצע?
🕒 פורסם בתאריך: 05/04/2024 10:09
בפורום הבוגלהאדס נפוצה האסטרטגיה של ניצול ירידות בשוק לצורך מכירה וקניה מחדש שיוצרים ייעול של מס Tax Loss Harvest ומהבחינה הזו אפשר לומר כי ירידה בשוק היא בהחלט הזדמנות
🕒 פורסם בתאריך: 05/04/2024 11:15
בפרשנות כזאת אין משמעות למילה מבצע. סתם תיאור של המציאות.

אם יש בסופר מבצע 1+1 על משחת שיניים, אני יודע שכדאי לי לקנות 7 שפופרות, כי מחר זה יהיה יקר יותר. זה מאפשר לי לאפטם את הוצאות משחת השיניים שלי ב-25% בערך, בהשוואה לקניה כל פעם שנגמרת שפופרת (לא לדבר על זה שבזכות זה אני מרשה לעצמי משחה יותר איכותית וחוסך בהוצאות על רופא שיניים).

ואם תהיתם מאיפה יש לי מזומן פנוי כדי לקנות 7 שפופרות - זה פשוט. כשאני קונה מניות אני קונה קצת פחות משהייתי יכול, למקרה שיהיה מבצע על משחת שיניים. אני יודע שאני מפסיד תשואה, אבל זה משתלם.

כאן המילה "מבצע" היא משמעותית - אם זה באמת מבצע אז כדאי לי לשנות את ההתנהגות שלי לפיו.
🕒 פורסם בתאריך: 05/04/2024 12:40
לא, מבצע הכוונה שאותה תמורה שקיבלת אתמול תקבל היום בפחות כסף, וזה מה שאני רוצה להגיד שזה קורה גם בשוק ההון (למשקיע לטווח ארוך) אחרי ירידה,

אותם מניות באותה תמורה(ל30 שנה)בפחות כסף

אותה תמורה- כי אם יש ב30 שנה ממוצע 6 משברים הוא יש לו משבר אחד פחות כי הוא נכנס אחרי משבר

ואני רוצה להדגיש את הנקודה העיקרית שלי אני מסכים אתכם במשקיע לטווח קצר שאין משמעות לירידה כי תמיד יכול לרדת יותר אבל משקיע לטווח ארוך ירוויח יותר

לא כ"כ הבנתי אותך, אתה מסכים שמי שבמקרה יצא לו להשקיע אחרי ירידה ירוויח יותר בממוצע רק שאתה מדגיש שא"א לתזמן את השוק,

או שאתה חושב שאין שום הסתברות שהוא ירוויח יותר מהממוצע ?
🕒 פורסם בתאריך: 05/04/2024 13:14
יש זמנים שמי שנכנס בהם ירוויח יותר, ויש זמנים שפחות. זה ברור.

אבל אם אי אפשר לדעת מראש אם עכשיו כדאי או לא, אז מה זה משנה? זה סה"כ אומר שיש אי ודאות.

אני מתכוון שמי שאומר "מבצע" מניח שזה משהו שמשתלם לחכות לו, ולשמור כסף עבורו.

במשחת שיניים יש מבצעים.

בשוק ההון לא.
🕒 פורסם בתאריך: 05/04/2024 13:25
יש גם מבצעים שלא משתלם לחכות להם במיוחד, אלא ברגע שהם כבר קורים אז מסיטים לשם יותר כסף על חשבון דברים אחרים.

למה מספר אי-זוגי ולמה 25%?
🕒 פורסם בתאריך: 05/04/2024 13:55
ואם תקבל מחר בפחות כסף האם כדאי לקנות היום? לפי ההגיון שלך אף פעם זה לא מבצע. אף פעם לא כדאי לקנות היום ,חוץ מההרגשה של להיות פחות "פראייר" ממי שקנה אתמול.

להמחשה ,באמצע 1991 הניקיי היפני היה 30% פחות מהשיא שלו ב 1990. מי שקנה קנה במבצע? לא הייתי אומר ,כי במשך 30 שנה כל מי שקנה אח"כ את הניקיי קנה בפחות ממחירי "המבצע" של 1991. מחירי המבצע היו נכונים רק ביחס ל 1990 ולא ל 30 השנים שיגיעו אח"כ.

פילוסוף יווני מפורסם בשם הרקליטוס אמר: "אינך יכול להכנס לאותו נהר פעמיים", נראה לי שכדי להבין את התשובה אתה צריך להבין קודם את המשפט הזה. המניה שאתה קונה היום היא לא אותה מניה של אתמול כמו שהמים בנהר היום הם לא אותם המים של אתמול וגם אתה לא אותו אתה.
🕒 פורסם בתאריך: 05/04/2024 14:03
יש משמעות, בעיקר פסיכולוגית. אבל בהחלט יש.

זה לא נכון.

א. אין לך מושג מה יהיה מחר

ב. הרבה פעמים מבצעים כאלה הם סתם לחיסול מלאי כי מחליפים למוצר חדש/הוא פג תוקף בקרוב וכו.

ג. לא חסר פעמים שעושים מבצע וירטואלי שלא באמת יותר זול (נגיד משנים את המחיר לפי 2 מהמחיר הרגיל ואז עושים 1+1). המטרה של המבצע היא לרוב גם פסיכולוגית - לגרום ללקוחות לקנות יותר.

לא, זה ממש לא משתלם.

יש משפט מאוד מפורסם שאומר:

Far more money has been lost by investors trying to anticipate corrections, than lost in the corrections themselves.

אם זאת צורת המחשבה שלך כנראה שמאוד קל לעבוד עליך ואתה מפסיד לא מעט כסף (יחסית) על הוצאות כאלה.
🕒 פורסם בתאריך: 05/04/2024 14:06
איך זה שונה ממה שאמרתי?

אולי ואולי לא.

זה בכל מקרה לא קשור למבצע.

המבצע שם בלי קשר לשאלה אם אתה קונה או לא ולכמה זמן.
🕒 פורסם בתאריך: 05/04/2024 17:47
סטינו פה מהנמשל למשל.

ברור שלא כל מה שמוצג כמבצע הוא אכן משתלם, אבל בעולם האמיתי יש מבצעים משתלמים ואפשר לחסוך כסף על ידי ניצול נבון שלהם.

ודאי שאפשר גם ליפול למלכודות שיווקיות.

בשוק משחת השיניים אין ארביטראז'. אני יכול לקנות בזול ולנסות למכור ביוקר כשהמבצע עובר, אבל אולי תתפלאו לגלות כמה מעט אנשים מעוניינים לקנות משחת שיניים יד שניה (לא היתה בשימוש, נייר כסף שלם מתחת לפקק).

1. בסופר שלי אפשר לקנות שברי שפופרות.

2. החישוב מורכב, בעיקר כשמתחשבים בהפסד תשואה חלופית. אשמח לשתף את האקסל של הוצאות משחת שיניים שלי, אבל זה משותף עם הוצאות אחרות שפחות אשמח.

מה שנראה לי שכולנו מסכימים (כל משתתפי השרשור, לא כל משתתפי הפורום או כולם בכלל) זה שבשוק ההון אין "מבצעים" ששווה לשמור כסף כדי לנצל, ואין אסטרטגיה רווחית של קניה אחרי ירידה ולא אחרי עליה.
🕒 פורסם בתאריך: 05/04/2024 21:27
הטענה שלי שזה לא ממש שונה משוק ההון.

מוצר לא הופך למשתלם רק בגלל שהוא במבצע. לא משנה אם זה בשוק ההון או "בעולם האמיתי".

הפוך. אם כבר בשוק המניות אין ארביטראז (כי זה שוק משוכלל).

בשוק משחות השיניים יש ארביטראז מטורף. מספיק שתיכנס ל2 חנויות רנדומליות לבדוק מחיר ותראה את הפער.

זה לא קשור לארביטראז.

אם אתה עסק (למשל חנות או מכולת), אין לך שום בעיה לקנות במבצע ולמכור אח"כ ללקוחות. ואם אתה רוצה, אין שום בעיה טכנית להקים עסק.

אבל חנויות מראש קונות ביותר זול. ובגלל הארביטראז המטורף שיש להן, לרוב לא משתלם לחנות מתחרה לקנות מוצר בחנות אחרת גם אם הוא במבצע, פשוט כי הן יכולות לקנות עוד יותר בזול אצל הספק שלהן.

ובמקרים הנדירים שחנות מתחרה מוכרת בהפסד זה כדי לייצר loss leader - כלומר מוצר שמפסידים עליו כדי למשוך לקוחות לקנות דברים אחרים ביוקר. ובמקרה כזה לרוב המוצר שנמכר בהפסד מוגבל בכמות שניתנת לרכישה.

אבל אני באמת כבר סוטים מהנושא פה

בכל מקרה, הנקודה שלי היא שההגדרה "מבצע" עבור שוק ההון היא בעיקר למטרות פסיכולוגיות. במיוחד עבור משקיעים פאסיביים.

משקיע הדיוט יכול לראות ירידות, להילחץ ולמכור הכל בהפסד ("יש קריסה, נמכור מהר לפני שירד יותר"). האמירה "ירידות בשוק זה מבצע" עוזרת (פסיכולוגית) לאותם אנשים לא למכור את האחזקות ולהמשיך להזרים כסף לתיק שלהם לפי התוכנית המקורית.

לגבי האמירות של משקיעי ערך כמו באפט ודומיו, אני חושב שהנקודה שלהם היא שכשהשוק יורד יש נטיה לכל החברות לסבול מהירידה הזאת, גם אם בחברה הספציפית לא באמת היה שינוי לרעה.

אם אתה באמת יודע להבדיל בין חברות שנפלו סתם בגלל אפקט העדר לבין חברות שנפלו בגלל סיבות אמיתיות, אז אכן יכולה להיות פה הזדמנות (מבצע) לקנות בזול.

הבעיה זה לדעת את הדברים האלה...
🕒 פורסם בתאריך: 05/04/2024 22:45
אנחנו כותבים ההיפך ומתכוונים אותו דבר.

בשוק משחות השיניים יש פערים גדולים, אבל מכיוון שהשוק לא משוכלל אי אפשר לנצל אותם ביעילות, ולכן הם לא נסגרים.

בשוק המניות כל פער שמאפשר ארביטראז' יסגר במהירות.

ארביטראז' הוא לא עצם הפער, אלא הפרקטיקה של ניצול הפער למטרת רווח.

אבל הצבעת בדיוק על ההבדל - מספיק שתכנס ל-2 חנויות רנדומליות ותראה את הפער.

אם מישהו יספר לי שהוא מוציא פחות על משחת שיניים בזכות ניצול פערים כאלה, אני אאמין לו שהוא באמת מצליח לחסוך.

אם הוא יספר לי שהוא קונה מניות טבע בזול על ידי השוואת מחירים בין תל אביב לניו יורק, אגיד שהוא מקשקש.

מסכים לגמרי.

וכבר כתב קורט וונגוט בספר "עריסת חתול" שדת יכולה להיות מבוססת על שקרים ובכל זאת מועילה למאמיניה.

גם מסכים.

אפשר להתווכח אם באפט יודע להבדיל, אין לי ספק שאני לא.

או בניסוח אחר - באפט לא משווה את מחיר השוק אתמול למחיר היום, אלא את מחיר השוק היום למחיר הנכון (לפי מיטב הבנתו). אם מחיר השוק היום נמוך מהנכון, הוא יקנה. זה לא חייב להיות לאחר ירידה - יכול להיות שחדשות כלשהן העלו את מחיר השוק, אבל את הערכת השווי של באפט הן העלו עוד יותר, אז הוא יקנה.
🕒 פורסם בתאריך: 05/04/2024 22:59
לא מבין איך אתה יכול לכתוב "אין ארביטראז" ולהתכוון ל "יש ארביטראז".

לא לגמרי מסכים.

אבל גם אם כן, מה בדיוק עושות חנויות אם לא לנצל את הפער הזה למטרות רווח?

הסיבה שאין ארביטראז במניות זה שפערים שנוצרים נסגרים במהירות.

מצד שני בשוק הקמעונאי כל שרשרת האספקה מתקיימת מניצול אותם הפערים למטרות רווח. הפער זה חלק מובנה במערכת.

אכן מסכים שיש הבדל. אז מה?

יש עוד המון הבדלים אחרים. למשל משחת שיניים אתה צריך לאחסן אצלך בבית (או לשכור מחסן), אבל מניות נשמרות דיגיטלית אצל הברוקר ולא צוברות אבק.

למשחת שיניים גם יש טעם וריח, שלמניות אין.

ועוד המון.

הטענה שלי היא לא לגבי ההבדל אלא לגבי העיקרון שנכון בשני המקומות:

מוצר לא הופך למשתלם רק בגלל שהוא במבצע. לא משנה אם זה בשוק ההון או "בעולם האמיתי".

יש דת שלא מבוססת שקרים?

מסכים לגמרי. גם אני לא מתיימר לדעת להבדיל.

לא, זה ממש לא מה שאמרתי.

אמרתי שאם כל השוק נפל יחסית לאתמול (כלומר יש ירידות בשוק), אז יש סיכוי סביר שיש מספר מניות שערכן ירד "לא בצדק".

כלומר הטענה "השוק נפל -> יש מבצע" היא בהחלט עניין של להשוות את מחיר השוק אתמול למחיר היום.

זה אולי נכון, אבל לא קשור לדיון.

הדיון הוא על האם ירידות בשוק זה מבצע, לא על איך עושים ניתוח של מניות ומתי כדאי לקנות מניה X או Y.
🕒 פורסם בתאריך: 06/04/2024 00:10
ודאי שעצם ההכרזה "מבצע" לא הופכת מוצר למשתלם.

לא כל כך מסכים עם ההנחה.

כלומר, יש כל הזמן עליות וירידות של מניות, שבחוכמה בדיעבד יתגלו כעליות או ירידות "לא בצדק".

אם ממוצע השוק ירד אז יתכן שיש בין הירידות כאלה שהן "לא בצדק" אבל זה נכון גם אם ממוצע השוק עלה.

יש גורמים מערכתיים שמשפיעים על כל השוק - למשל גובה הריבית. אבל עליית ריבית מורידה את ערכן של כל המניות, וכולן בצדק (כי התזרים העתידי, שלא השתנה, מהוון עכשיו לפי ריבית אחרת).

אם הגדרת מבצע בתור ירידות בשוק אז אין מקום לדיון האם ירידות בשוק זה מבצע.

אני מגדיר מבצע בתור מצב שבו אפשר לקבוע שעכשיו זמן טוב מהרגיל לקנות מניות. לדעתי אין דבר כזה.

אבל יש רבים שלא מסכימים, וחושבים שכדאי לשמור מזומן כדי לחכות ל"מבצע". זאת להבנתי השאלה בדיון.

אני מתכוון שאין אפשרות חסרת סיכון לנצל את הפער כדי לגרוף רווחים. הפעולה הזאת היא ארביטראז', לא פער המחירים שמאפשר אותה. יש פער, אין ארביטראז'.

בשוק המניות כל כך ברור שאם יש פער אז יש מי שינצל אותו, שקל לבלבל בין השנים.
🕒 פורסם בתאריך: 06/04/2024 01:13
מעולה, אז אנחנו מסכימים

ירידות בשוק -> מבצעים בשוק.

מבצעים בשוק != משתלם יותר לקנות עכשיו.

נכון.

אבל אין הרבה מה לעשות עם מניות עלו שלא בצדק (טכנית יש - שורט, אבל יש עם זה שלל בעיות).

השלב המענין (מבחינת אותם משקיעי ערך, שחושבים שהם גם יודעים לזהות ערך של מניות) זה בירידות שבהם אפשר לקנות מניות כאלה "בהנחה".

נכון.

אבל ההשפעה של דברים כאלה היא יותר מתונה. בד"כ כשמדברים על "מבצעים" הכוונה לירידה יותר משמעותית ("נפילות")

זאת בדיוק הנקודה שלי.

ירידות מחיר זה מבצע בהגדרה, ולכן אין מקום לדיון הזה :-)

אני מסכים שאין דבר כזה.

מצד שני, במבצע (כלומר אחרי נפילות בשוק) מן הסתם זה זמן יותר טוב לקנות מניות ממה שהיה לפני המבצע (כלומר לפני הירידות).

זה לא אומר שזה יותר טוב מהרגיל. זה בסה"כ אומר שזה יותר טוב מאתמול.

לא חושב שזאת השאלה.

לפחות זאת לא כוונתה של המשקיעה וגם לא כוונתם של באפט וכו'.

הסברתי קודם מה הכוונה שלהם לדעתי.

ובכל מקרה, לגבי לשמור מזומן בצד שיחכה לנפילות, כבר אמרתי מה דעתי:

זה כבר תלוי בהגדרה שלך לסיכון.

אבל הסיכון די זניח. עובדה, אתה לא רואה יבואנים/סיטונאים/חנויות שפושטות רגל באופן תכוף.

אגב, גם בשוק המניות יש סיכון מסויים. פעולות הקניה+מכירה הן לא מידיות, גם אם הן מאוד קצרות. בזמן הקצר הזה יכול תיאורטית להיות שינוי קיצוני בשווי בזמן שאתה מחזיק את הנכס.

יש פה סיכון מסויים. מאוד זניח אבל עדיין קיים.

בכל מקרה, יש אפשרות לנצל את הפער כדי לגרוף רווחים, והסיכון לא גדול משמעותית יותר מאשר בשוק ההון.

אז כן, הייתי אומר שיש ארביטראז גם לפי ההגדרה שלך.

ולכן כמעט אף פעם אין פער (לא כזה שנמשך זמן משמעותי). כלומר אין באמת הזדמנויות לארביטראז בשוק המניות (אלא אם כן אתה חברה גדולה עם הרבה משאבים).
🕒 פורסם בתאריך: 06/04/2024 21:29
רשימת נושאים מעניינים שעלו כאן אבל לא ממש קשורים לשאלה:

1. השקעות ערך בעד ונגד.

2. מבצעים בסופר - הזדמנות או רמאות.

3. סיכונים בעסקי הקמעונאות.

4. הגדרה מילונית למושג ארביטראז'.

5. האם יש בורא לעולם.

6. איפה איך ולמה אפשר לקנות שברי שפופרות משחת שיניים.

אז נחזור למקורות:

לענות "ההנחה היא שהמחיר של היום נמוך מהמחיר של אתמול" זאת תשובה קצת לא מספקת.

להבנתי, אנשים שמתייחסים לירידת בתור מבצע, מניחים שה"הנחה" היא לא רק ביחס למחיר של אתמול אלא גם ביחס לשווי האמיתי, שקניה בהנחה מאפשרת לצפות לרווחים גדולים יחסית, ושכדאי לשמור מזומן כדי לנצל מבצעים.

הבעיה בדיון הזה היא שנראה שכל המשתתפים בגדול מסכימים שאין פה הזדמנות, לפחות לא הזדמנות ששווה לשמור מזומן בשבילה.

אבל למרות שאני בדעה הזאת, אני לא חושב שזה כזה קונצנזוס. פשוט אף אחד לא מייצג פה את הצד השני.
🕒 פורסם בתאריך: 07/04/2024 18:17
אם כבר משחת שיניים אז שתדעו אין משחת שיניים שנגמרת יש בן אדם שיתייאש :)

התכוונתי שלא כל הורדת מחיר זה מבצע אם יקטינו את משחת השיניים מ-100 גרם ל-50 ג' ויחתכו את המחיר בחצי זה ברור שזה לא מבצע,

אם ככה זה גם במניות, שהחצי מחיר היום זה גם חצי מהתמורה של אתמול אז ברור שגם במניות אין מבצע,

אבל אם בשוק יורד יש גם חברות שיורדות בגלל אפקט העדר והם במחיר נמוך משווים האמתי זה מבצע.

ואני לא צריך להבדיל בין חברות שירדו מסיבה אמיתית והם שוות בדיוק את המחיר שלהם לבין חברות שירדו בגלל אפקט העדר והם זולות, כי אני קונה את כל השוק.

עם זה אני מסכים. אבל מה קורה עם אחד שרוצה למכור דירה ולהשקיע בשוק ההון, אבל הוא רוצה למכור רק כאשר המשכנתא תרד ל-25% מערך הדירה (בגלל שכשהמשכנתא יותר גבוהה יש יותר מינוף), עכשיו היא 30% מערך הדירה ועכשיו יש ירידות בשוק, שווה לו לנסות להקדים את המכירה ולהיכנס לשוק כי המחיר זול או שאין שום עניין כי המחיר לא זול ויכנס שנה אח"כ(כשירד % המינוף)?
🕒 פורסם בתאריך: 07/04/2024 19:49
זה סיפור אחר. פה אתה מדבר על ספליט. וכן, ספליט זה לא מבצע ולא נפילות בשוק ואפילו לא ירידת מחיר.

באופן כללי ירידת מחיר (שלא נובעת מספליט) היא מבצע.

אי אפשר באמת לדעת מה זה "שווי אמיתי".

ואז יבואו המקטרגים ויגידו שכמו שיש חברות שירדו יותר מידי יש גם כאלה שירדו פחות מידי, והשווי הממוצע נשאר זהה. כלומר זה שאתה קונה את כל השוק לא בהכרח עוזר לך.

השאלה מה קורה כרגע בשוק הנדל"ן.

אם יש ירודות בשוק אולי יש גם ירידיות בשוק הנדל"ן באותו זמן, ואז אולי לא שווה למכור את הנדל"ן. או שאולי הנדל"ן לא נפל, אבל הוא יעלה אח"כ יותר משוק המניות?

כל הימור זה הימור. אי אפשר באמת לדעת מה יהיה המחיר מחר. לא של הנדל"ן ולא של שוק ההון.
🕒 פורסם בתאריך: 07/04/2024 21:19
יש מחקר שאומר שצריך למשוח כל פעם 3% וזה מחזיק לנצח.
🕒 פורסם בתאריך: 07/04/2024 21:33
יותר מזה, בהכרח לא עוזר לך.

כשקונים את השוק מוותרים על הסיכוי למצוא את המנצחים, יחד עם הסיכון ליפול על המפסידים.

אם כל חנות מכולת יכולה להכריז על מבצעים בלי שום סיבה מוצדקת, גם לך מותר לטעון שכל ירידת מחירים היא מבצע.

ובכל זאת לדעתי הכוונה המקובלת במבצע בשוק בהון היא שכדאי לקנות עכשיו, יותר מתמיד.

יש לו עניין להחליט אילו נכסים יש לו, אילו נכסים הוא מעוניין שיהיו לו, ואיך לעבור מ-א' ל-ב'.

ואם החליט שהוא רוצה פחות נדל"ן ויותר מניות אז למה לחכות אפילו יום? אם עדיף מניות בטווח הארוך, למה בשנה הקרובה זה אחרת? הסיבה היחידה היא שהוא חושב שהוא יודע משהו שאחרים לא, לגבי לאן הולך שוק ההון ו/או הנדל"ן.

הסתייגות חשובה היא שבמכירת דיקה כמובן אסור למכור היום בכל מחיר - מי שיתעקש על זה יפסיד הרבה. צריך למצוא את הקונה הנכון במחיר הנכון, וזה לא קל בכלל. שוק הדירות לא משוכלל כמו שוק ההון.
🕒 פורסם בתאריך: 07/04/2024 21:38
בדיוק

לא מסכים.

הסברתי קודם מה לדעתי הכוונה המקובלת ולמה משתמשים בביטוי הזה.
🕒 פורסם בתאריך: 07/04/2024 21:40
נכון, בירידות יש ירידה בביקוש באותו הזמן, וגם הרבה פחד ופסיכולוגיה שמניעה את השוק.

בשבילי לדוגמא זה קודם כל להשקיע בחברות טובות, כאלה שכמעט תמיד יראו גידול, יכנסו לתחומים נוספים וכו' (כמובן שזה לא עובד ב 100%)

תראה מה קרה בתחילת הקורונה ואיך השוק ירד, מי שקנה - בין אם הגדיל החזקה או קנה בנמוך, הרוויח אחר כך.

זה שחברה יורדת, לא אומר שהיא לא שווה כבר, או לא מוכרת או מכניסה כסף.

אותו הדבר קרה גם כשהריבית התחילה לעלות, היו ירידות, והיום אנחנו בשיאים חדשים, חברות טובות, ענקיות, תמיד ימצאו איך לייצר כסף ולאיזה תחום יביא אותם לשם, בגלל זה הן ענקיות.

לכן, מבחינתי אם זו חברה טובה שיורדת בגלל איזו הודעה, אני דווקא ארכוש לטווח הארוך ואמתין, וזה מבחינתי "מבצע" לרכוש חברה טובה בסכום נמוך כאשר היא שווה יותר לדעתי.

זו לפחות דעתי.
🕒 פורסם בתאריך: 07/04/2024 23:29
יותר מדי קל לנוכלים לארגן בוננזה על בולשיט. כמה מסובך זה כבר לארגן ניירות כסף כאלה?

כשזה מגיע לבריאות ומזון אני לא משחק משחקים.
🕒 פורסם בתאריך: 07/04/2024 23:36
בשוק יורד יש לפעמים חברות שיורדות לא רק בגלל אפקט העדר אלא כי למשקיעים שונים יש סיבולת סיכון שונה, וגם אופק השקעה אחר.

אם אתה בן 50 ואתה מרגיש שהשוק עומד לעשות תיקון ב-50% שאולי יקח 10 שנים או יותר להתאושש ממנו, או - לחילופין - אם יש לך משפחה לדאוג לה ואתה לא מוכן לסבול ירידה של 50% בשוק שאתה לא יודע כמה זמן היא תמשך (כי יכול להיות שתזדקק לכסף) - יכול מאוד להיות שאתה תצא בנקודה שבה אתה בן הפוחז בן ה-20 או הרווק חסר-הדאגות לא היית יוצא.

אז משקיעי טווח ארוך יכולים להרשות לעצמם לספוג תנודתיות שמשקיעים אחרים לא מסוגלים.

ובמיוחד גופים מוסדיים - שמנהלים פנסיות או חסכונות של ציבור "פאסיבי" שלא מתערב בהרכב ההשקעות שלו אלא עושה דלגציה לגוף הנ"ל - נוטים לפעמים לשמרנות שגורמת להם לצאת ולהכנס ולנסות לתזמן את השוק כדי לחמוק מתנודות חדות, בעוד שמשקיע פרטי יכול לשבת בחיבוק ידיים או אפילו להגדיל עוד יותר את החשיפה שלו בזמן משבר.

ההבדלים האלה בין פורטפוליו שונים של גופים או אנשים שונים - בין היתר אחראים לכך שהשוק לא מתנהג בצורה שקל לצפות אותה: לא כולם מתנהלים בדיוק לפי אותו רציונאל ואותם שיקולים בכל נקודה בזמן.
🕒 פורסם בתאריך: 07/04/2024 23:54
אם אתה יודע לנתח שווי חברות, סבבה.

זה שהחברה יורדת בגלל איזו הודעה, כשלעצמו לא אומר כלום. יכול להיות שההודעה משמעותית ויכול להיות שלא. יכול להיות שהשוק מפריז בחשיבות ההודעה ויכול להיות שהוא ממעיט. האמת שכמעט בטוח שהשוק טועה - אבל לאיזה כיוון?

ולמה צריך לחכות לירידה? יכול להיות שקרה אירוע שהולך להעלות את הכנסות החברה, והשוק ממעיט בהערכת האירוע כך שהמניה עולה רק קצת במקום לעלות הרבה. זאת לא סיבה לקנות?

ואם לגבי מניה אחת קשה לדעת מתי כדאי לקנות ומתי לא, על אחת כמה וכמה לגבי כלל השוק.
🕒 פורסם בתאריך: 08/04/2024 14:40
אני לא סוחר יומי או מוכר כל יומיים, אני משקיע במניות/חברות טובות לאורך זמן, אני לא מנתח שווי חברות, גם אנליסטים ניתחו מניות כאלה ואחרות ואכלו את הכובע..

לדעתי חברות טובות וגדולות ששולטות בתחומם ומחדשות כל הזמן - ימשיכו לעלות (ברור שיהיו ירידות, אבל בשורה התחתונה יעלו)

יש חברות גדולות שנשארו מאחור, הבינו את זה והיום נמצאות במקום אחר, לא איכפת לי אם יש הודעה רעה או טובה על חברה, זה חלק מהשוק, אני פשוט מאמין בחברות שאני קונה
🕒 פורסם בתאריך: 08/04/2024 16:46
אתה לוקח את הדיון לשאלת השקעות ערך, שלא ממש קשורה.

אם יש לך סיבה להאמין שחברה מסוימת תיתן תשואה גבוהה מתשואת השוק, סבבה. אולי אתה צודק, אולי לא.

השאלה היא האם יש יתרון בקניה דוקא לאחר ירידה.
🕒 פורסם בתאריך: 08/04/2024 17:27
עניתי על כך אני חושב -

קודם כל, אין תמיד וודאות, זה תלוי בחברה - יש כאלה שכן ויש כאלה שירדו ולא עלו וכנראה גם לא יעלו חזרה - לכן כתבתי בהודעה הראשונה שזה תלוי בחברה, ובעיקר בחברות גדולות עם אסטרטגיה.

שנית, לדעתי כן. אם מדובר בחברה גדולה, חזקה, חדשנית, גלובלית שמוכרת בכל העולם - אז תשובתי הייתה שאני רוכש בירידות ולטווח ארוך, מתוך חשיבה שירידות כאלה נשלטות לרוב בגלל פחד ולכן אנשים "זורקים" את המניה כאשר יש הודעה לא טובה או מצב שוק לא טוב ולא מתוך הסתכלות לטווח הארוך (ולא תמיד יכולים לחזור אליה בשער שמכרו) - אבל מניות טובות, חברות טובות - חוזרות לעלות ולעשות שיאים חדשים.

כמובן שלכל אחד יש אסטרטגיה משלו ודרך חשיבה, אני רשמתי מה אני עושה וזו כמובן לא המלצה וכו'

אבל כמו בכל דבר, אין תשובה אחת, השאלה היא תמיד מה קונים, אני יכול לתת פה דוגמאות על חברות שירדו עשרות אחוזים ובהם ממש לא הייתי קונה ב"הנחה" וגם לא לטווח ארוך.
🕒 פורסם בתאריך: 08/04/2024 20:15
אז נגיד יש חברה כזאת שאתה מאמין בה, ויש לך כסף פנוי, ואתה מעוניין להשקיע לטווח ארוך, אבל מה לעשות - היא לא בירידה כרגע.

מה תעשה? תקנה בכל זאת כי החברה טובה, או תחכה?

אם תחכה, אז אתה - ואני מתנצל על השפה הבוטה - מתזמן.
🕒 פורסם בתאריך: 08/04/2024 20:23
קונה כמות קטנה - עולה, אחלה, יורדת, קונה עוד וממצע

הרווחים הגדולים מבחינתי הם שהשוק בלחץ ואנשים מוכרים ואני קונה

ככה עשיתי בתחילת הקורונה וככה גם שהריבית התחילה לעלות והשוק נבהל

תקופה הייתי מאוזן/מופסד בצורה כזאת או אחרת, רכשתי והמתנתי, היום השוק במקום אחר

אגב, עושה זאת גם בתעודות, לא רק במניות. ה S&P יורד? יש בהלה? קונה וממתין