⬅ חזרה לאינדקס

איך משקיעים מרוויחים מההשקעה

🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2024 20:53
נניח ויש לי דוכן לימונדה, אני הרווחים הם 100 שקל, ההוצאות 90 כלומר הרווחים 10 שקל בשנה.

משקיע קנה ממני 50% מהדוכן ב100 שקל, כלומר הוא משתתף איתי ברווחים חצי חצי.

עכשיו כל שנה אני מרוויח 5 שקל ויש לי עוד 100 שקל שקיבלתי מהמשקיע.

השקעתי את ה100 שקל בדוכן ועכשיו אני מכניס 200 שקל מוציא 180 ומכניס ומרוויח 20, 10 שקל אני ו10 המשקיע.

קל להבין למה המשקיע מרוויח מההשקעה, הוא מרוויח בקשר ישיר לרווחים של הדוכן, אבל בשוק ההון זה לא ככה, המשקיע מרוויח רק אם המחיר של המניה עולה והוא לא משתתף ברווחים בקשר ישיר, אז למה משקיעים רוצים לקנות מניה של חברה שמגדילה רווחים?
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2024 21:37
למה השקעת רק 100 שקל? יכולת גם את ה-10 שקלים שהרווחת בשנה האחרונה להשקיע בדוכן. אז הייתם מרוויחים לא 20 בשנה הבאה אלא 21.
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2024 21:39
משהו פה לא תקין מסחרית.

אם השקעת שוב 100 בדוכן, איך אחוזי השותפות נשארו 50-50 ?
🕒 פורסם בתאריך: 16/09/2024 23:40
ה100 שקל שקיבלת כתוצאה ממכירה של 50% מהעסק מגיעים אליך לכיס, ולא לעסק.

יש לך 2 דרכים להשקיע את הכסף הזה בחזרה בקונטקסט של העסק:

או לקניית אחוז מסוים מהעסק בחזרה מהשותף השני ובכך להגדיל את החלק שלך בחברה, או לקופה של העסק, שעם הכסף הזה אפשר בין היתר להשקיע כדי להביא עוד לקוחות לעסק / לשפר תשתיות ובכך להרוויח יותר בשורה התחתונה, אבל זה לא משהו שעושים בצורה חד צדדית כשיש עוד שותפים
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2024 07:56
גם בשוק המניות יש קשר בין שווי המניה לרווחי החברה.

הקשר לא ישיר כי נכנס פה אלמנט הציפיות בנוגע לעתיד + איזה אלטרנטיבות השקעה אחרות קיימות בשוק. אבל הקשר קיים.

בנוסף לא לשכוח שחברה רווחית יכולה לחלק דיבידנדים או לבצע buyback.
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2024 08:31
התרחיש המתואר דומה להנפקה משנית - חברה קיימת מנפיקה מניות חדשות ומוכרת אותן בשוק. הכסף נכנס לקופת החברה.

זה דבר שקיים, אולי לא כל כך נפוץ. לדעתי ההיפך - קניה חוזרת של מניות - נפוץ יותר.
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2024 08:35
למה לא?

זה בדיוק אותו דבר רק בסקייל יותר גדול ואחוז שליטה נמוך יותר.

גם בעסק של 2 אנשים הם יכולים להחליט אם למשוך את הרווחים (כלומר לחלק דיבידנד) או להשאיר את הרווחים בחברה (ולמשל להשקיע בהתרחבות, או סתם לשמור בחשבון הבנק של החברה).

ההבדל היחיד זה ההשפעה שיש לך כמשקיע בודד על מה החברה עושה. כשיש לך 50% יש לך הרבה יותר השפעה, כשיש לך רק שברירי אחוזים ההשפעה שלך אפסית.
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2024 08:37
זה נכון גם לחברה של 2 שותפים כמו בדוגמא של פות"ש
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2024 09:02
בדוגמה שלך הרווחת 100שח בעקבות מכירת מנייה (לאחר ש"רכשת" אותה באפס).

מעצם צמיחת החברה ממתי ש"קנית" ועד מכירתה הרווחת כמו 20 שנות רווחים - כנראה החלק הארי של הרווח שלך בדוגמה.
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2024 10:33
או לתרחיש בו בעת הקמת החברה, היא מקצה למייסדים רק חלק מהמניות הרשומות (אלו שהונפקו עם הקמת החברה) ויתר המניות נשארות בבעלות החברה ויכולות להימכר למשקיעים והכסף נכנס לקופת החברה (בניגוד לסקנדרי בו המשקיעים מוכנים לקנות חלק מהמניות שהוקלטו למייסדים ואז הכסף נכנס לכיס המייסדים. זה קורה בסבבי השקעה מתקדמים שחלק מהכסף מושקע בחברה וחלק כסקנדרי לצ׳פר ישירות את מחזיקי המניות). החברה גם יכולה להעניק את המניות הללו לעובדים (מדובר במניות שהונפקו בעת הקמת החברה ונשארו בבעלותה. בניגוד להנפקה משנית שאלו מניות חדשות או לרכישה עצמית מטעם החברה, של מניות שלה שכבר בידי צדדי ג׳, שאז מניות אלו מתבטלות)
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2024 10:56
1. יש חברות שמחלקות דיבידנד, וזה דומה לחלוקת רווחים הצגת.

2. יש חברות שלא מחלקות והערך גדל בגלל הגידול בערך החברה,או בזכות השקעה בהתרחבות עסקית או בשל הגידול בכמות הכסף במאזן החברה.
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2024 16:04
נניח שהחברה לא מחלקת דיבידנדים ולא עושה buyback, איך צמיחה מתורגמת לעליית ערך המניה?

כלומר איך אני מרוויח מבעלות בעסק רווחי?
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2024 16:07
כלומר אם שני הדברים האלה לא היו אפשריים אז לא הייתי מרוויח מבעלות על עסק רווחי? למה שארצה בעלות בעסק רווחי אם הוא לא יקנה ממני את המניות או יחלק לי דיבידנד?
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2024 17:07
1. יש יותר כסף בחשבון החברה שגם יצבור ריבית כמובן (או שהחברה תחזיר חובות, זה היינו הך) . חברה עם כסף נזיל שווה יותר מחברה ללא כסף.

2. החברה משקיעה את הכסף בהגדלת העסק.
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2024 18:14
תחשוב ששני השותפים בדוכן הלימונדה לא לוקחים את הרווחים לכיס אלא משקיעים בהגדלת העסק - קונים עוד מיכל מיץ ועוד מסחטה, תולים שלט יפה, פותחים דוכן נוסף ועוד ועוד.

אחרי כמה שנים הדוכן מוכר פי 5 יותר מיץ, וגם מוציא פי 5. הרווח עלה מ-20 שקל בשנה ל-100 שקל בשנה. ועדיין השותפים ממשיכים לא לקחת שקל לכיס.

אם בהתחלה הם העריכו את שווי הדוכן ב-200 שקל, כמה הוא שווה עכשיו?

האם השותפים יכולים להיות מרוצים מההשקעה, למרות שלא משכו שקל?
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2024 19:51
למה שהם יהיו מרוצים אם הם לא משכו שקל?
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2024 19:51
ואיך המשקיע ירוויח מזה שהעסק גדל?
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2024 20:45
איך משקיע מרוויח מזה שערך דירה עולה? או כמו במקרה הזה, שערך המניות עולה? (חברה מצליחה = המניות שלה שוות יותר).

הוא יכול למכור את המניות או חלקן, הוא יכול להשתמש בהן כערובה להלוואה להשקעה במשהו אחר (למנף), חברה אחרת יכולה להתמזג עם החברה שלו והעסק יהיה שווה עוד יותר וכו׳
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2024 21:35
לדירה יש ערך אמיתי ופיזי.

אבל למה ערך המניות עולה? למה יש יותר ביקוש למניות של חברה מצליחה? איך המשקיע משתתף ברווחים של החברה?
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2024 21:37
גם למניות של חברה שמחזיקה אלף דירות יש ערך אמיתי ופיזי.

אני שואל לא כדי להעליב - אתה מבין מה זה מניה ומה המשמעות של חברה בע"מ?
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2024 21:41
כן, אני מבין, אבל לא מבין מה הרווח שלי כמשקיע בחברה מוצלחת, מתיהחברה תשתף אותי ברווחים? אם היא לא, אז למה שמישהו יהיה מוכן לקנות ממני את המניה?
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2024 21:44
ענו לך על זה בעמוד הקודם.
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2024 21:46
כי הם יכולים למשוך.

במקום לקבל 20 שקל בשנה הם התאפקו, ועכשיו הם יכולים למשוך 100 שקל בשנה. איך לא יהיו מרוצים?

כמובן שזה שהם יכולים לא אומר שהם חייבים. אולי הם מעדיפים להתאפק עוד קצת ולמשוך 200 שקל בשנה? הבחירה היא שלהם.
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2024 21:49
ברובד הכי פשוט, למה מישהו מוכן לקנות זהב כהשקעה? יהלומים? תמונה? הוא מאמין שיוכל למכור אותם בעתיד במחיר גבוה יותר. חברה מוצלחת שתצליח עוד יותר בעתיד, אני אוכל למכור במחיר גבוה יותר.

לא רק משקיעים שמקווים שהחברה תהיה שווה עוד יותר יקנו ממני. גם חברות אחרות שזקוקות לפעילות העסקית שלי יכולות לקנות ממני את החברה וברובד יותר גבוה, אפשר לנצל חברה לפעילות העסקית שלי בחברות אחרות שבבעלותי.
🕒 פורסם בתאריך: 17/09/2024 21:50
כנראה שמתישהו.

הרבה חברות בתחילת הדרך לא מחלקות רווחים, ואחרי שנים של צמיחה מתחילות לחלק חלק מהם, בין אם כדיבידנד ובין אם כקניה חוזרת. למשל גוגל חילקה השנה דיבידנד בפעם הראשונה מאז הוקמה.

אבל בתור משקיע, מה אכפת לך? רוצה רווחים עכשיו, תמכור חלק מהמניות. מעדיף להחזיק עכשיו כדי לקבל יותר אחר כך? אל תמכור.