⬅ חזרה לאינדקס

האם כדאי לפתוח קרן השתלמות של 380 אל"ש לקנית דירה ראשונה או לקחת הלוואה/משכנתא

🕒 פורסם בתאריך: 26/10/2024 11:21
היי,

אני חדש, לא מבין גדול. אבל אמא שלי (בת 56, אלמנה) קנתה דירה חדשה, כרגע יש לה דירה שהיא מכרה אותה (הדירה הישנה שלה עם הערת אזהרה של הקונים). אני חושב שבמצב זה ניתן לומר שלאמא שלי יש דירה יחידה (ועל זה גם היא תמוסה). היא חייבת כ-300-400 אלפ"ש ליתרת הדירה החדשה שתהיה מוכנה בשנה הבאה מתישהו.

השאלה שלי - האם כדאי לה למשוך את הקרן השתלמות (כבר עברה מזמן את הוותק של 6 שנים) שיש בה כרגע כ-380,000 ש"ח או כפי שנציג מהקרן (MORE) הציע לה, לקחת הלוואת בלון (ולטענתו להחזיר את הכסף דרך כספי הפנסיה כשתצא לפנסיה ממשיכה גדולה של הפנסיה. לדעתי הצעה מוזרה) או כל הלוואה אחרת על חשבון הקרן?

או בכלל עדיף לה לקחת משכנתא? האם נותנים משכנתא של דירה יחידה במידה והיא מכרה את הדירה הישנה וקנתה דירה אחרת אבל עדיין אין העברת בעלות מלאה של הדירה הישנה (כי התשלומים של הקונים לא הסתיימו)?

אין לה תכנון להוצאות גדולות נוספות בשנים הקרובות, אבל כן היא יכולה לשים כ4,000-5,000 ש"ח "בצד" כל חודש. השאלה מה הכי כלכלית נכון לעשות.

תודה
🕒 פורסם בתאריך: 26/10/2024 11:26
כנראה שלפדות את הקה"ש ולא לקחת משכנתא.
🕒 פורסם בתאריך: 26/10/2024 11:27
היא יכולה לקחת משכנתא עד 70% מערך הדירה.

לדעתי זה עדיף מבחינת ריביות על הלוואות אחרות.
🕒 פורסם בתאריך: 26/10/2024 11:29
קודם כל תודה, דבר שני - אשמח לפירוט גם אם הוא מינימלי, כדי שתהיה לי הפנמה קצת יותר עמוקה מדוע כדאי לפרוע את הקה"ש
🕒 פורסם בתאריך: 26/10/2024 11:33
אתה מכיר שאפשר לקחת משכנתא על דירה חדשה מקבלן למרות שיש בבעלותך דירה ישנה, אבל שהיא כבר נמכרה (כבר אחרי חוזה, עבר תשלום ראשון מהקונים)?

מה ה-cut-off הכלכלי לדעתכם מבחינת ריבית של משכנתא לנניח 5-10 שנים הקרובות בהתחשב בריבית הנוכחית והצפי לריבית פריים?
🕒 פורסם בתאריך: 26/10/2024 11:41
כמובן שאפשר משכנתא,

על דירה יחידה 75%

על דירה חליפית 70% (כלומר מוכרים את הדירה הישנה עד 18 חודש אחרי קניית הדירה החליפית)

ועל דירה נוספת 50%

במקרה שלך זו דירה חליפית.

בשביל יעוץ, תצטרך ללכת ליועץ.

אני רק ציינתי שבין האופציה להלוואה מקרן השתלמות לאופציה של משכנתא, לדעתי השניה עדיפה.
🕒 פורסם בתאריך: 26/10/2024 11:49
סליחה אני ארצה לדייק - האם אפשר לקחת משכנתא בתנאים של דירה יחידה (כאר להבנתי דירה יחידה לפי משרד האוצר, מאפשרת תנאים יותר אטרקטיביים מבחינת ריביות). לפי מה שאתה אומר התשובה היא לא, לכן התנאים יהיו של דירה חליפית.
🕒 פורסם בתאריך: 26/10/2024 11:53
התנאים של הריביות הן לא לפי דירה יחידה או חליפית.

הן בעיקר לפי שני גורמים:

1. אחוז המימון, ככל ששיעור המימון ביחס לערך הדירה נמוך יותר, אז הריביות טובות יותר.

2. אחוז ההחזר, ככל ששיעור ההחזר ביחס להכנסה הפנויה נמוך יותר, כך הריביות טובות יותר.

כמובן שלבנק יש עוד גורמים, אבל שני אלה הם גורמים שבנק ישראל מחייב את הבנק להתייחס אליהם.
🕒 פורסם בתאריך: 26/10/2024 12:13
אז אם המחיר של הדירה שהיא קנתה גבוה מהמחיר של הדירה שהיא מוכרת לפי (1) כדאי להשתמש בדירה שהיא קנתה בשביל משכנתא?
🕒 פורסם בתאריך: 26/10/2024 12:39
היא כמובן לא יכולה להשתמש בדירה שהיא מוכרת...
🕒 פורסם בתאריך: 01/11/2024 23:42
קרן השתלמות פטורה ממסי רווחים, ברגע שאתה מושך את הקרן - ויתרת על הפטור על כל הרווחים העתידיים של הקרן.

תחשוב שאם אתה שם את הקרן פנסיה במדדים, אחרי 10 שנים הקרן יכולה להיות שווה מיליון ופטורה ממסים.

אם אתה יכול לא למשוך את הקרן, אל תמשוך.

עדיף משכנתא או הלוואה כמו שהציעו לך.

מושכים את הקרן רק מחוסר ברירה.
🕒 פורסם בתאריך: 02/11/2024 00:29
גם החזר משכנתא פטור ממס על רווחים וגם פטור מדמי ניהול.
🕒 פורסם בתאריך: 02/11/2024 01:27
ממתי יש רווחים על החזר משכנתא
🕒 פורסם בתאריך: 02/11/2024 10:02
מאז ומתמיד, לא רק רווחים אלא רווחים גדולים פטורים ממס וחסרי סיכון.

כמעט תמיד זה ההשקעה המשקיעה הטובה ביותר שיש לבעלי דירה יחידה.
🕒 פורסם בתאריך: 02/11/2024 15:21
על איזה רווחים אתה מדבר? הריביות שהיא תחסוך?

הריביות של משכנתא בטווח ארוך נמוכות מרווחים על קרן השתלמות.

במיוחד שמדבור בסכום זניח יחסית למחיר דירה,

אז המשכנתא תהיה בתנאים טובים מאוד.
🕒 פורסם בתאריך: 02/11/2024 15:41
@אורי ג. אני מצטרף לשאלה, של @munmun ומוסיף קצת טוויסט:

האם במציאות של סביבת הפריים הנוכחית לדעתך עדיף להחזיר את פלח הפריים אל מול היכולת לייצר חלופות השקעה ((נניח פריים כ 6% , קרי צריך להתחרות עם מתווה השקעה של 8% שלא קל להשיג))
🕒 פורסם בתאריך: 02/11/2024 15:49
תלוי בהרבה גורמים. אין פה איזה חוק אוניברסלי אבל אני לא הייתי מתמנף בשביל 2% הפרש וזה עוד לפני שלקחנו בחשבון שיקולי מס כלשהן.
🕒 פורסם בתאריך: 07/03/2026 21:19
היי, מקפיץ את האשכול, כשנה וחצי לאחר ההודעה האחרונה בו.

א. סביבת הריבית, לא השתנתה מהותית מההתכתבוית הישנות כאן. ירדה בכחצי אחוז.

ב. ההרגשה האישית שלי (ומצטרף לדעתו של אורי ג.) היא לפדות את קרן ההשתלמות לשם נטילת משכנתא נמוכה יותר. הטיעונים שעלו לי הינם

1. שיעור דמי הניהול הגבוה בקרן הששתלמות (אצלי, מחקה S&P 500, בסיס דמי הניהול הינו 0.4% והוצאות צפויות נוספות הינן 0.12% כלומר 0.52%, מה שמקטין את היתרון של רווחים פטורים ממס רווח הון (בדקתי את זה במחשבונים באינטרנט, נראה שעד גובה דמי ניהול של 0.8% ישנו יתרון לפטור המיסויי (מעבר לכך, הפטור המיסויי אינו מפצה על דמי הניהול הגבוהים).

2. תחת ההנחה שסביבת הריבית כיום למשכנתא עומדת על 4.5%, בשביל הspread שיתן לי תיק השוק, 7 אחוז בממוצע, לא שווה לי לפדות את התיק.

חשבתי לשמוע את דעתכם בנושא.
🕒 פורסם בתאריך: 21/05/2026 18:52
לא לגעת בקרן ההשתלמות

בצבירה כזו אפקט הריבית הוא משמעותי, בהנחה שמושקע בסנפ (שעשה כ17% בשנת 2025) .

משכנתא אם אפשר, במיוחד כשאתה אומר שיש כושר החזר של כ4-5 אלף ש"ח בחודש .

בלונג ראן, הרווחים עולים על הוצאות המשכנתא, אתה יכול לבדוק מחשבון הלוואות מול מחשבון ריבית דריבית, המטרה בסוף היא להיות עם כמה שיותר נכסים כלכליים (גם כספים קצבתיים מקרן הפנסיה, גם דירה וגם כספים הוניים פטורים ממס מקרן ההשתלמות) אגב, היסטורית, הסנפ מציג כ11% ממוצע שנתי מאז הקמתו .

כאמור קרן השתלמות היא מכשיר שפטור ממס רווחי הון במידה ועמדה בקריטריונים, לא לגעת אלא אם כן זה מקרה שמחייב כסף נזיל

בנוסף הייתי אומר : לבדוק מסלולי השקעה, מסלולי ההשקעה של סנפ בארץ ראו תשואה נמוכה מאוד בגלל הפרשי שער שקל-דולר

בהצלחה
🕒 פורסם בתאריך: 23/05/2026 21:27
גם משכנתא וגם דירה, בהנחת דירה יחידה.