⬅ חזרה לאינדקס

ביטול צ'ק ישן

🕒 פורסם בתאריך: 16/02/2025 20:21
לפני 4 שנים הבאתי ליזם שקניתי אצלו דירה צ'ק פתוח. לא זוכר לגמרי בשביל מה הוא ביקש את זה (זה לא היה במהלך העסקה) אבל משהו בשביל איזה רישום וכדו'. בזמנו סמכתי עליו ולא חששתי לתת.

עכשיו עברו כמה שנים והיחסים בינינו קצת השתנו, אני חושש שהוא יעשה שימוש בצ'ק ומעוניין לבטל אותו.

שאלות:

1. האם ואיך ניתן לבטל צ'ק ישן (יש לי רק את מספר הצ'ק)

2. האם זה באמת ימנע ממנו להשתמש?

3. מה העניינים החוקים הכרוכים בזה? (אם הוא ירצה להשתמש זה יהיה באופן לא חוקי כי הוא קיבל את זה על מנת שלא להשתמש בו כלל)

תודה רבה
🕒 פורסם בתאריך: 16/02/2025 20:44
הצ'ק פתוח גם מבחינת התאריך וגם מבחינת הסכום?
🕒 פורסם בתאריך: 16/02/2025 21:18
למיטב זכרוני כן...
🕒 פורסם בתאריך: 16/02/2025 22:55
בגלל חשיבות העניין, קבוצת "שאל בנקאי" בפייסבוק, אבל מבקש לחזור לפה ולעדכן :)
🕒 פורסם בתאריך: 16/02/2025 23:56
התחברתי לקבוצה, מחכה שאני יאושר...

רק כדי להבין מה הנזק האפשרי, אם בחשבון יש לי לדוגמא רק 10,000 ש"ח, אז המקסימום הוא 10K ובמידה ויכתבו יותר מ10K הנזק הוא רק רישום של צ'ק שחזר? או שיש דרך לכתוב יותר ממה שיש בחשבון ואני יהיה חייב לשלם? (שוק אפור או כל דרך שהיא)
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 01:49
הבנק לא יכבד אם יהיה כתוב סכום מעבר למה שיש לך.

מצד שני:

צ'ק שחוזר בגלל אי כיסוי מספיק הוא נקודה שחורה עליך, גם מול הבנק וגם במערכת דיווחי אשראי.

אאלט על 10 פעמים כבר מגבילים לך מאוד את החשבון.

לשאלתך האחרונה:

אין לי מושג מה יקרה אם אותו אחד ימלא סכום, יעביר לשוק האפור לצורך ניכוי והם יבואו אליך לצורך גבייה.
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 01:51
ברור, אבל נקודה שחורה (שאולי גם ניתן לערער עליה ולהסביר את הנסיבות?) עדיפה על כסף שיילקח מהחשבון.
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 01:52
כל עוד הערך שרשום נמוך מגובה היתרה שלך בתוספת המסגרת המאושרת, הצ'ק יכובד, ובנוסף אתה עלול להכנס למינוס לא מתוכנן.
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 01:54
זה חשבון ללא מסרת וללא סכומים גבוהים.
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 02:07
איך מעבירים צ'ק שהוא למוטב בלבד לניכוי בשוק האפור?
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 02:08
לא מבין בזה...

בכל אופן עברו 4 שנים אני לא בטוח שמילאתי את השם...
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 02:09
הצ'ק ריק. הם יכולים למלא מה שבא להם בשורת המוטב.
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 02:20
איכשהו אני הבנתי שמדובר רק בתאריך וסכום...

אם כך, זה ממש הזוי לתת צ'ק כזה, ואי אפשר לבטלו גם כשלא מדובר בשוק אפור (כך גם צ'ק שאינו למוטב בלבד). מחזיק הצ'ק יכול לקנות בו רהיטים (למשל), וספק הריהוט אכן זכאי לתמורה.
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 02:22
באתר של הבנק ראיתי שיש מושג לבטל צ'ק אבל צריך עוד פרטים.

אתה מתכוון שאם לא שמתי סכום ושם אז לא ניתן לבטל בכלל?
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 02:35
לא, אני מתכוון שאם המוטב ריק, ניתן לעשות בצ'ק שימוש כך שגם אם תבטלו, תיאלץ בסוף לשלם בהליך הוצאה לפועל שיפתח נגדך (נתתי דוגמא בה נעשה בצ'ק שימוש מול צד ג' שמספק את הסחורה).
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 02:42
אז בעצם אין בכלל אפשרות לבטל צ'ק? הרי גם אם יש שם מוטב וביטלת את הצ'ק אז יהיה הליך של הוצאה לפועל. מה זה משנה אם זה צד ג' או מקבל הצ'ק?
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 06:02
אם תבטל את הצ'ק ומישהו יפקיד אותו מתישהו,

א אתה חשוף לתשלום

ב אין נקודה שחורה אם היה כיסוי בחשבון, הוא יבוטל טכנית (לא אכ"מ)

לגביי א, יש לך מספר אפשרויות

לדבר אתו ולבקש את הצ'ק חזרה

לכסות את עצמך במסמכים כמו חוזה או הסכם שבו רשום מה התנאים שבו יופקד הצ'ק הזה, ככה שתוכל להגיש התנגדות מסודרת להוצאה לפועל במידה ותצטרך
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 07:58
אז מה הרעיון בביטול צ'ק?
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 08:10
שאם רשום עליו מוטב, ואותו מוטב לא סיפק לך תמורה אז לא יהיה לו קייס לתבוע אותך בהוצאה לפועל בגלל ביטול הצ'ק.
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 09:46
אם אני לא טועה היום חייבים לכתוב על כל צ'ק את שם המוטב, אז כדי להפקיד אותו יצטרכו לכתוב שם והמוטב לא יוכל להוכיח שהוא נתן לי תמורה וממילא הוא לא יוכל לתבוע אותי. אני טועה?
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 10:23
הסבירו לך כבר איך זה יכול לקרות.

מחזיק הצ'ק יקבל תמורה וימסור את הצ'ק לנותן התמורה.
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 10:25
נכון, אבל אני רשום על הצ'ק ולא מחזיק הצ'ק ואם הוצאה לפועל יבואו אלי אדרוש לראות תמורה שלא קיבלתי.

איפה אני טועה?
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 10:27
שאם הצ'ק אינו למוטב בלבד, הם יכולים לעשות הסבה של הצ'ק אל נותן התמורה.

את דורשי פרעון הצ'ק לא יעניין הסיפור ביניכם.
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 10:29
בדיעבד, מסרת צ'יק פתוח וזה big no, no.

הצעתי, לדבר עם היזם, לבדוק את הצ'ק, להשלים פרטים או להחליפו בצ'ק חדש.

אני חושב שהדיון מוצה..
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 10:33
אני אשמח להבין יותר את הפרוצדורה ברשותך.

אם אני כותב שם מוטב ולא קיבלתי תמורה וביטלתי לפני מימוש, האם יש תועלת בביטול?

במידה וכן, מה זה משנה אם אני כתבתי את שם המוטב צד ג' או מחזיק הצ'ק כתב? אם ביטלתי תמיד אוכל לטעון שלא קיבלתי תמורה.

במידה ולא, איזה תועלת כן יש בביטול?

תודה רבה לכולכם על הסבלנות!
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 10:41
אם רשמת שם X, ואותו X לא סיפק תמורה עבור הצק אז אתה אכן יכול לבטל.

כי אם על הצק רשום שם Y, ואותו Y סיפק תמורה (גם אם לא לך) אז לאותו Y מגיע כסף.

זה שהתמורה לא הגיע אליך אלא לצד ג' (או ב') לא מעניין את נותן השירות שקיבל צ'ק וסיפק עבורו מוצר/שירות.

יש המון תועלת בביטול.

ברגע שביטלת אז הכסף לא ימשך מחשבונך אוטומטית. אם עדיין יש התחייבות (שלך) לתשלום יצטרכו לתבוע אותך בנפרד.
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 10:49
זה בדיוק מה שאני לא מבין (לא מתווכח! פשוט לא מבין! סליחה על ההטרחה...)

מי יודע שהצ'ק הזה הגיע ממני לX והוא לא הביא לי את הסחורה לבין שאני הבאתי לX וX הביא לY

הרי בסופו של דבר בשני המקרים על הצ'ק כתוב 2 פרטים- את שלי ואת נותן השירות (Y) אם במקרה הראשון כל עוד Y לא סיפר לי את הסחורה למה במקרה השני כשY סיפק לX ולא לי אז לא ניתן לבטל? מי יודע שזה עבר עוד יד אחת באמצע? (מקווה שהסברתי את עצמי מספיק ברור...)

גם במקרה הבעייתי שלי?
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 11:03
ככה עובד הסבת צ'ק.

היזם ירשום את השם שלו על הצ'ק ויבצע הסבת צ'ק לנותן התמורה.

מבחינה חוקית המדינה תדע שנתת סכום ליזם, והיזם הסכים להעביר בדיוק את אותו סכום לנותן התמורה.

במצב כזה אתה חייב לנותן התמורה. (הגם שלא סיפק לך דבר).
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 11:06
ע

לא ידעתי שקיים כזה מושג... בעקבותיך עשיתי חיפוש גוגל...

אבל לצערי עדיין לא מבין....

הרי גם אם אכתוב את שם המוטב לא יעזור ביטול כי הוא יעשה הסבת צ'ק...
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 11:16
לא מדויק.

אם תשים קרוס ובין שני הפסים יהיה כתוב 'למוטב בלבד' היזם יכול להפקיד את הצ'ק לחשבונו בבנק בלבד ולא יכול להסב אותו לצד ג'.
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 11:19
בצ'ק שלי מודפס קרוס עם כיתוב 'למוטב בלבד'

האם זה אומר שגם במקרה שלי אני מוגן? (נותן השירות לא סיפק לי כלום ומצד שני אף אחד לא יכול להסב)
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 11:27
זה לא משנה.

בסוף על הצק רשום שם כלשהו. אם אותו שם נתן שירות (בין אם לך או למישהו אחר) הוא זכאי לתשלום.

איך מוכיחים? בית משפט/הוצאה לפועל וכו.

ברגע שמפקיד הצק (זה שהצק רשום על שמו/הצק הוסב על שמו) סיפק את המוצר/שירות מגיע לו תשלום.

זה לא משנה אם הוא סיפק אותו לך או למישהו אחר.

יש לו ביד התחייבות לקבל ממך כסף. אין סיבה שהוא לא יקבל כסף (כי הוא נתן את השירות/מוצר). אז הוא יכול לתבוע ולקבל את הכסף.

אם אתה חושב שיש באמצע צד ג (לא אתה ולא מפקיד הצק) שחייב לך כסף (נתן את הכסף שלך למישהו אחר בלי הסכמתך) אז אתה יכול לתבוע אותו.

השאלה מי רשום כמוטב.

אם זה אותו אדם שלא נתן לך שירות אז אתה מוגן.

אם נתת צק פתוח והוא רשם על הצק שם אחר, זה כאילו אתה רשמת את השם החדש (של המפקיד) והוא זכאי לכסף.
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 11:29
המשמעות היחידה שאם יש קרוס הצ'ק יופקד בחשבון בלבד.

מכאן, אלוהים גדול.

לא קיבלת את הסחורה - תביעה.
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 11:30
אבל אם אני רשמתי שם על הצ'ק והוא לא נתן לי כלום אז אני זכאי לכסף, למה אם מישהו אחר רשם אז פתאום השלישי כן זכאי לכסף? (אני מדבר באופן שיש קרוס ולמוטב בלבד כך שלא ניתן להסב)
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 11:37
לא הבנתי את השאלה שלך.

רשום שם על הצק. ברגע שחתמת עליו זה כאילו שאתה רשמת את השם, גם אם בפועל לא אתה רשמת אותו.

אם הבנאדם שהשם שלו רשום על הצק סיפק את הסחורה, למה שהוא לא יהיה זכאי לכסף שהוא קיבל?

למה זה מעניין את הבנאדם שרשום על הצק שיש פלוני אלמוני כלשהו שחייב לך כסף?
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 11:39
נגד מי שהבאתי לו את הצ'ק או נגד המפקיד- נותן השירות?

ואם ביטלתי אותו? אז הבנק לא יכבד?
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 11:49
אמרת לי שאם נתתי צ'ק למוטב והשם שלו רשום על גבי הצ'ק וביטלתי את הצ'ק והוא לא נתן לי שירות אז הצ'ק לא יכובד והוא יצטרך להוכיח שהוא נתן לי שירות.

אז למה כשמישהו אחר רשם את השם של צד ג' והוא לא נתן לי שירות וביטלתי את הצ'ק אז הוא כן יוכל לתבוע אותי? מה אכפת לי שהוא נתן ל10 אנשים אחרים שירות?

כי הוא לא סיפק לבעל הצ'ק שירות! הוא סיפק לבנאדם אחר שהוא לא בעל הצ'ק ולא ניתן להסב כי זה צ'ק למוטב בלבד.

תקן אותי אם אני טועה בבקשה!
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 12:08
הוא צריך להוכיח שהוא נתן שירות עבור הצק.

אם אני מחליט לפנק אותך ולתת לך במתנה ספה, ועל הספה הזאת שילמתי בצק. אני יכול לבטל אותו כי לא אני זה שקיבל את הספה?

זה לא משנה למי הוא נתן את השירות. מה שחשוב זה שהוא נתן שירות תמורת הצק.

אני חושב שהבנתי איפה הבעיה שלך בהבנה. זאת אותה בעיה שגם לי הייתה.

אתה חושב על צק כעל אמצעי תשלום כמו כרטיס חיוב (כרטיס אשראי) או אמצעי תשלום דיגיטלי בסגנון, רק שיש לו קצת פחות הגנות. הוא לא.

צק זה הרבה יותר דומה למזומן (שטר כסף). אולי עם טיפה יותר הגנות, אבל לא הרבה.

תחשוב על זה ככה - אם נתת למישהו שטר של 200 שח, והוא הלך אח''כ למכולת ושילם עם השטר הזה, האם אתה יכול ללכת לבעל המכולת ולבקש ממנו את השטר הזה חזרה? למרות שזה השטר שלך שאתה נתת, עם המספר הסידורי והכל.

הרי מה זה מזומן (שטר) במקור? זה חתיכת נייר שהיה רשום בו "הבנק הנל מתחייב לתת כך וכך מטילי זהב לכל מי שמביא לו את חתיכת הנייר הזאת"

אז צק זה אותו דבר, רק שאתה זה שמתחייב (ולא הבנק) והתמורה נקובה בש"ח ולא בזהב.

אח''כ הכניסו קצת הגנות, כמו תאריך תוקף, תשלום למוטב בלבד וכו. אבל בבסיס זה עדיין התחייבות לשלם כסף לכל מי שמציג את הדף הזה לבנק.
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 12:11
כמו מה? תיעוד של קבלה שהוא רשם את מספר הצ'ק?
🕒 פורסם בתאריך: 17/02/2025 12:30
אין לי מושג. אני לא משפטן ואני לא בטוח על מי בדיוק נטל ההוכחה. אולי אתה זה שצריך להוכיח ששילמת עבור משהו ולא קיבלת אותו.

שוב, אל תחשוב על זה ככרטיס אשראי אלא כעל מזומן.

בעל העסק יודע שפלוני נתן לו שטר (שטר כסף או צק), ותמורת השטר הזה הוא נתן שירות מסויים.

כל עוד אתה לא הוכחת ששילמת עבור משהו שלא קיבלת/הוא הראה שהוא קיבל את הכסף ונתן עבורו שירות, הכסף חוקית שלו.