⬅ חזרה לאינדקס

מיליון דולר מושקעים ב-VT בלבד - סיכון בתרחישי קיצון

🕒 פורסם בתאריך: 10/05/2025 16:50
היי,

100% מהתיק שלי, כמיליון דולר, מושקעים ב-VT דרך IBKR.

האם לדעתכם אני צריך לחשוש מתרחישי הקיצון הבאים או שהם זניחים לחלוטין:

* מעילה ב Vanguard

* סגירת ה-ETF על ידי Vanguard

* מעילה ב IBKR

תשובות מלומדות בלבד בבקשה
🕒 פורסם בתאריך: 10/05/2025 17:01
איך אפשר להעריך תרחיש שלא קרה מעולם?

אם זה מדאיג אותך אז תפזר על ברוקרים ומנפיקות. אני למשל מפזר כרגע על שלושה ברוקרים ושלוש מנפיקות (איישרס/ואנגרד/אינבסקו)

אם לא יועיל אז לא יזיק.
🕒 פורסם בתאריך: 10/05/2025 17:37
כן

השאלה באיזה רמה

האם יתכן שתיפרד מכספך לתקופה של ימים-שבועות-חודשים, סביר מאוד (בהתרחשות)

האם יתכן שכספך יעלם לתמיד, שואף לאפס

אבל, אילו תרחישי קיצון לטענך, אני רואה יותר סיכויים שממשלה כלשהי תשים יד על החיסכונות שלך ואז כל מה שאמרתי משתנה, וגם פיזור על פני מנפיקות באותה טריטוריה לא יעזור, אז מצרף המלצה על פיזור טריטוריאלי להפחתחת הסיכון הנל גם
🕒 פורסם בתאריך: 26/08/2025 12:41
תרחישי הקיצון שאתה חושב עליהם הם באמת זניחים לחלוטין אבל התרחיש שצריך באמת להדאיג אותך זה שאם תמות חס וחלילה בפתאומיות כתוצאה מתאונה למשל אז היורשים החוקיים שלך ישלמו המון כסף למס הכנסה של ארה"ב
🕒 פורסם בתאריך: 26/08/2025 17:16
למה תרחישים קיצון אלה ספציפית?
🕒 פורסם בתאריך: 26/08/2025 17:34
על איזה עוד תרחישים בהקשר הזה אתה חושב?
🕒 פורסם בתאריך: 26/08/2025 18:07
בגלל שמושקע ב VT או כי התיק מנוהל בארה"ב?

אם היה קונה נייר אחר, היה משנה?
🕒 פורסם בתאריך: 26/08/2025 18:22
זה.

תלוי בנייר
🕒 פורסם בתאריך: 26/08/2025 19:32
תקרא על מס עיזבון אמריקאי (Estate tax).

זה לא ספציפי ל-VT אלא עבור ניירות אמריקאים.

מקווה שמיותר לציין שלאמריקאים לא כדאי להתקרב לקרנות איריות :)

עריכה:

ואם מעניין אותך להבין לאן שייך כל נייר שאתה מחזיק, המילה הרלוונטית באנגלית היא domicile

למשל הנייר CSPX עוקב אחר הסנופי, אך הdomicile שלו הוא אירלנד.

הנייר VOO עוקב אחר הסנופי, אך הdomicile שלו בUSA.
🕒 פורסם בתאריך: 26/08/2025 22:50
אלא אם כן הוא אמריקאי (?)
🕒 פורסם בתאריך: 26/08/2025 23:46
כן, עד 13.61 מליון.
🕒 פורסם בתאריך: 26/08/2025 23:58
עודכן ל13.99M
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2025 15:32
לא הכרתי.

דולר?

ומעל סכום זה יש מס ירושה?
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2025 15:34
לא סתם דולר אלא דולר אמריקאי.

כן.

אם אתה אמריקאי אז יש מס ירושה על כל הנכסים שלך, לא משנה איפה הם "יושבים".

אם אתה לא אמריקאי אז יש מס רק על נכסים אמריקאים.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2025 15:45
יש עדות שזה באמת נאכף בפועל?

אם כן, יש עדות שזה נאכף בפועל בישראל?
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2025 15:49
חפש בפורום "מס ירושה". זה נושא פעיל שמשתנה כל הזמן.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2025 15:56
קראתי על זה הרבה כבר, לפי מה שאני מכיר זה מעולם לא נאכף בישראל, לכן אני רוצה להבין אם המשפט הבא מבוסס:

כי זה משתמע ממנו שקרוב לוודאי שהיורשים שלו ישלמו המון (כמה?).

אני לא חושב שזה המצב אישית.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2025 16:11
זה ממש לא נכון. זה נאכף לא מעט פעמים, השאלה באיזה נסיבות.

אכן במקרה של סתם תיק השקעות פשוט מאוד נדיר שזה נאכף. אבל לא הייתי אומר "מעולם לא".

בנוסף, הבעיה שהדבר הזה יכול בקלות להשתנות בעתיד. וברגע שזה ישתנה זה הרבה פעמים כבר "מאוחר מידי" כי הקנס בלעבור מנייר אחד לאחר הוא לא קטן.

למה "קרוב לודאי"?

זה מתואר כתרחיש קיצון שיכול להתרחש בסבירות יותר גדולה מתרחיש של מעילה ב IB או ואנגרד.

זה שארוע X בעל סיכוי יותר גדול להתרחש מארוע Y לא אומר ש"קרוב לודאי" שארוע X יקרה.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2025 16:16
יש לך סימוכין להביא?

לא שואל בצורה לעומתית, באמת חיפשתי על זה (גם עכשיו) ולא ראיתי עדות לכך שזה נאכף בארץ.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2025 16:21
על רובם, לא כולם.

למשל על אג"חים או פק"מים אין.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2025 16:25
היו כמה אנשים שדיברו על זה בפורום למשל (אם אני זוכר נכון, בהקשר של RSU/ESPP)

בנוסף זה ידוע כבעיה בהשקעות נדל''ן למשל.

אז לא חיפשת טוב.

כמו שאמרתי, בנסיבות אחרות זה נאכף די הרבה.

ספציפית בתיק השקעות זה אכן נדיר.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2025 16:32
מה שאני עושה לגבי הסיכון של מס הירושה (גר בארה״ב אך לא אזרח אמריקאי) הוא לגדר את עצמי באמצעות ביטוחי חיים. אם ביטוח החיים גבוה ממס הירושה על הנכסים שלי, אז במקרה שהיורשים שלי יהיו חייבים במס ירושה אז ביטוח החיים יוכל לכסות את עלות המס. אם זה לא יאכף אז זה יהיה בונוס.

כמובן שזה משתנה לפי הון עצמי וגיל אבל ביטוח חיים בשווי מס הירושה הוא הגנה שרבים יכולים להרשות לעצמם די בקלות, ואז ישנים יותר טוב בלילה.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2025 16:33
סליחה, אבל הודעה של אדם אנונימי בפורום היא לא סימוכין בעיניי.

סימוכין זאת כתבה/מאמר מגורם מהימן.

יכול להיות, אבל עד היום לא מצאתי שום סימוכין לכך שזה נאכף בפועל בישראל על תיק השקעות.

אני מאמין שמפחידים בזה בפורום יותר מידי, יחסית למשהו שאין עדות שקרה בפועל.

@roneng בלי קשר אני מאוד מעריך את העזרה שלך כאן בפורום. שלא ישתמע שאני מתנגח או משהו.

פשוט אני רוצה לקבל החלטה מושכלת בנושא, ואם באמת ישנה עדות שזה נאכף - זה ישנה את צורת ההשקעה שלי.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2025 16:41
@רעב_לטחינה

קשה קצת להביא סימוכין לעניין מכיוון שהוא יוצא לפועל... כשאדם מת. קשה לקבל ממנו עדות.

בכל אופן, זכור לי ש @FIYaacov , שהוא ממש לא אנונימי ציין שבשנה (או קצת יותר) האחרונות נתקל במקרים לעיתים. זה מספיק לי... (אולי גם @אורי ג. מחילה אם טעיתי באדם).

מסכים. מלא היפוכונדרים פה :)

בכל אופן, אני לא רואה סיבה לחשוף את עצמך (או יותר נכון את יורשיך) למיסוי המשמעותי הזה.

יש היום קרנות איריות נהדרות בדמי ניהול נוחים מאוד - לא רואה שום סיבה לאדם שאינו אמריקאי להיות בקרן אמריקאית (לא יעוץ או המלצה חלילה).

אם מדובר בתגמול הוני של מניות ספציפיות, אני מניח שאתה גם ככה רוצה לדלל אותו על מנת לא להיות חשוף יותר מדי למנייה ספציפית.

כמובן שאם כבר יש רווחים קיימים בהשקעות זה שיקול אחר, כי גם במידה ותמכור יהיה מיסוי.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2025 17:03
סליחה, אבל כתבה/מאמר באיזה עיתון זה ממש לא סימוכין בעיני. פתח עיתון לאחרונה? כמות האי דיוקים שם פשוט לא הגיונית.

סימוכין זה data point מאדם מהימן בפורום.

כמו שאמרתי - על תיק השקעות זה אכן הרבה יותר נדיר.

במקרים אחרים זה הרבה יותר נפוץ.

א. ממש לא מפחידים בפורום. כולם אומרים שהסיכון נמוך יחסית.

ב. יש לא עדויות שזה קרה בפועל. אתה יכול לבחור לתמון את הראש בחול, אבל זה לא ישנה את העובדות.

אני לא חושב שזה צריך לשנות יותר מידי. זה לא באמת משנה אם זה קורה אחד למליון או שזה לא קרה אף פעם.

אני חושב שכולם מסכימים שכרגע זה מאוד נדיר, ואם כל מה שיש לך זה תיק השקעות פשוט הסיכוי (נכון להיום) אפסי.

יחד עם זאת, בגלל שהחוק קיים ובגלל שזה בפועל נאכף במקרים אחרים, יש סיכוי אי-שלילי שהמצב ישתנה ויתחילו לאכוף גם על תיקי השקעות.

אם תחכה לרגע שבו זה יקרה (שיתחילו לאכוף על תיקי השקעות) זה יכול להיות מאוחר מידי, כי לבצע מעבר בין ניירות אחרי שיש לך כבר לא מעט רווחים בנייר יכול להיות סיפור לא זול (מבחינת מס).

משזה נאמר, אני אישית כרגע משקיע בעיקר בניירות אמריקאים.

אני מאמין שהסיכוי שיתחילו לגבות את זה בצורה משמעותית הוא מאוד קטן (גם אם קיים), ואם זה אכן יקרה אז יש כל מיני אפשרויות למיטיגציה (בסיכויי הצלחה כאלה ואחרים). בנוסף, אני חושב שבמקרה הקיצוני זה שהיורשים שלי יצטרכו לשלם קצת מס ירושה זה לא סוף העולם.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2025 17:41
מה למשל? אני מכיר את האפשרות של הביטוח חיים למשל
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2025 17:46
למשל זאת אופציה אחת (הפחות טובה בעיני).

אופציה אחרת שדיברו עליה בפורום זה לתת את הסיסמא לאחד היורשים ולדאוג שהוא ימכור ברגע שאתה במצב קריטי.

אופציה נוספת זה למכור חלקים גדולים יותר ככל שאתה מזדקן.

עוד אופציה זה להעביר במתנה (בחלקים למשל) בגיל מבוגר מאוד.

אנשים לפעמים משנים אסטרטגיה בפרישה (מעבירים הרבה כסף לאג"ח וכאלה), מה שגם יכול להקטין את הבעיה

ובטח יש עוד דברים ששכחתי.

אבל בעיקר אם לא איכפת לך שהיורשים ישלמו קצת אז בכל מקרה אין פה באמת בעיה.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2025 18:18
פיקציה נפוצה משום מה.

תבדוק כמה עולה לך ביטוח חיים כזה בסכום שיהיה רלוונטי לך בגיל 60 ובגיל 70, בסכומים שאתה צופה שיהיו לך בגילאים האלה.

אגב ביטוח החיים בתוחלת יעלה לך יותר מאשר מס העיזבון מה גם את הביטוח אתה משלם, את המס עיזבון היורשים (אולי) ישלמו.

לא מבין איך אנשים נופלים בפח הזה.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2025 18:29
אני חושב שאנשים מודאגים יותר ממס הירושה בגילאים צעירים יותר, כשהילדים עוד קטנים והמשפחה יותר תלוייה בכסף הזה. בשלבים הללו הביטוח קצת פחות נוראי.

אין ספק שבגיל 60 ומעלה זה לחלוטין לא משתלם.

וגם בגילאים הצעירים יותר, אני ממש לא בטוח שזה הפתרון האופטימלי.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2025 18:32
כי אנשים פשוט מדווחים זה קל יותר.
🕒 פורסם בתאריך: 27/08/2025 18:35
אה הבהרה - אני מתכנן להיות אזרח אמריקאי עוד כעשור או פחות - אז זה רק ביטוח גישור עד אז. הילדים שלי בני 3 ו5.

כל אחד שיעשה את מה שמתאים לנסיבותיו האישיות, שיתפתי מה שאני עושה שמתאים לנסיבותי האישיות (מקווה שאני לא נופל בפח :) ביחס לצרכים שלי)