⬅ חזרה לאינדקס

ניהול וכלכלה באוניברסיטה הפתוחה

🕒 פורסם בתאריך: 19/06/2019 11:37
אני בן 24 ללא בגרות או פסיכומטרי. מעוניין להתחיל ללמוד בפתוחה.

אני על הפנים במתמטיקה. נמשך יותר לקריאה וכתיבה.

אני לא רוצה לעשות תואר במדעי הדשא. האם ניהול וכלכלה יעזור לי בחיים? או שזה גם תואר שלא שווה את הנייר?
🕒 פורסם בתאריך: 19/06/2019 11:59
אם אתה רוצה להיות מנהל, לא.

אם אתה רוצה להיות כלכלן, כן.

אני לא מכיר את לימודי הניהול לתור ראשון. בלימודי הכלכלה לא נדרשת בכלל יכולת כתיבה והם מאד קשים למי שעל הפנים במתמטיקה.
🕒 פורסם בתאריך: 19/06/2019 13:15
תודה. מה היית מציע לאדם שעל הפנים במתמטיקה ובכל זאת מעוניין בתואר שיעזור לו להתקדם בחיים?

אני לא יודע מה כלכלן עושה ביום יום אבל אני הסתכלתי על הכלכלה וניהול כמשהו שייתן לי בסיס לעסק עצמאי בעתיד. טעיתי?
🕒 פורסם בתאריך: 19/06/2019 13:21
קשה לי לענות לך כי נקודת המוצא שלך נראית לי שגויה מאד. השאלה שלך צריכה להיות קודם כל מה אותה אוהב, במה אתה טוב, מה העיסוק (או לפחות הכיוון) שיש סיכוי הכי גדול שגם עוד 10 שנים (שלא להגיד, 30) עדיין יגרום לך לבוא בבוקר לעבודה עם תשוקה, או לפחות לא במיאוס.

כי על השאלה שלך אפשר להגיד פחח, רקדן, מנהל מוזיאון, נהג אוטובוס, עיתונאי ועוד מיליון מקצועות בהם לא צריך מתמטיקה. זה לא עוזר לך בכלום.

לשאלתך השניה - כלכלה בתואר ראשון זה תואר מאד תיאורטי שלא יעזור לך בכלום בניהול עסק קטן.

לגבי ניהול, אני פחות מכיר. הדעה המקובלת היא שסוחר זה יותר אופי מתואר אקדמי ובכל מקרה, גם לימודי ניהול ברמה גבוהה יעזרו לך יותר בחברת הייטק גלובלית ופחות בעסק עצמאי של חנות מכולת. אם אתה רוצה להיות עצמאי הייתי מתחיל מלימוד עולם התוכן של העסק ורק אחר כך ניהול.
🕒 פורסם בתאריך: 19/06/2019 13:24
@גרהם תודה.

האמת שאני לא יודע מה אני רוצה לעשות. להיות בעל עסק עצמאי למזון ומשקאות נחשב?

נניח שכן, מה כדאי לי ללמוד במקרה הזה?
🕒 פורסם בתאריך: 19/06/2019 13:34
איך אתה יודע את זה ? כי בתיכון שמו אותך ב3 יח' ?

מתמטיקה זה תרגול - בודדים שיש להם את הראיה ואת החוש לזה.

רפואה ומשפטים הם אולי תארים עם קשר חלש יותר למתמטיקה,

אולי לימודי תעודה \ הנדסאי יעניינו אותך? למה דווקא תואר ?
🕒 פורסם בתאריך: 19/06/2019 13:42
אם אתה רוצה להיות בעל עסק עצמאי לשתייה ומזון, אין לך סיבה לעשות תואר בניהול, אולי כדי להעלות לעצמך קצת את הביטחון.

לך תעבוד בעסק דומה, תלמד אך הדברים עובדים, תתעניין תחקור ותשאל את הבוס שלך , מניסיון עצמאיים כן אוהבים לשתף ולספר על הדרך שלהם לבחורים צעירים (תכלס מי לא אוהב לספר על עצמו ).

אפילו נפגשתי עם מנכל פסגות לשעבר כשהתעניינתי בלימודי כלכלה וניהול והוא שמח להיפגש לעזור , לספר על הדרך שלו ולתת טיפים.

חבר שלי רק בן 21 וכבר מנהל שותף באחד הברים המצליחים ביותר בראשון לציון.

אתה חושב שהוא התחיל מתואר בניהול ?

בעסקים כאלה לומדים הכל מלמטה, והקצב התקדמות תלוי בך ובהתעניינות שלך .
🕒 פורסם בתאריך: 19/06/2019 14:21
@Modric19

במקומך הייתי מנסה לתת עוד צ'אנס למתמטיקה. בעיקר כי כבר יש לך הכנסה. זה משהו שאתה יכול להקדיש לו שעתיים-שלוש ביום ולהתקדם משם.

זה כל כך נגיש היום. יש קורסים ברשת, גם חינמים, יש מלא תוכן איכותי...

אני באמצע ספר שמישהו פה בפורום המליץ עליו:

a mind for numbers: how to excel at math and science even If you flunked algebra

של barbara oakley . שהיא מאוד ידועה בתחום של מיומניות למידה. בסיפור האישי שלה היא חשבה עצמה גרועה במתמטיקה/מדעים עד שנות העשרים המאוחרות ובסוף סיימה פרופסור בהנדסת חשמל.
🕒 פורסם בתאריך: 19/06/2019 14:46
בהחלט כן. נשמע לי אחלה עיסוק אם מתאים לך.

אני רחוק מהתחום, ומקווה שמישהו שיותר מבין ממני יתקן את מה שאני עומד לכתוב.

אם הכוונה למכולת / פיצוציה / סיטונאי, אז לדעתי לא צריך ללמוד בשום מוסד, ואין תחליף להתמחות מעשית בשטח באותו ענף.

ככל שנדרשת יותר מיומנות "ייצורית" (שף, קונדיטור וכיוצ"ב), כדאי ללמוד במוסד המתאים ולדעת את העבודה אפילו אם אתה מעסיק בעל מקצוע.

אנ יודע שיש מסלולים שונים של ניהול עסקי אוכל. לא יודע מה ערכם.

בהצלחה.
🕒 פורסם בתאריך: 19/06/2019 16:17
לא נחשב

אם כבר זה מערער את היציבות התעסוקתית שלך
🕒 פורסם בתאריך: 19/06/2019 18:33
ממליץ בין היתר על קורסים של "מעוף". קורסים זולים ונגישים, בתחומים של קידום ופתיחת עסק.
🕒 פורסם בתאריך: 20/06/2019 12:08
@Et1

אני יודע שאני גרוע במתמטיקה, כי ברגע שאני מתחיל להתעסק בזה, נהיה לי כאב ראש. אני הופך חסר מנוחה.

ואני צריך להתאמץ ממש ממש בשביל להישאר בריכוז. ואני אדם שיכול לשקוע שעות בספרים או לקרוא דברים.

אחרי הצבא הלכתי להשלים בגרות במתמטיקה, שילמתי 5 אלף ש"ח שהיו אמורים לחזור אליי במידה ואני אסיים,

החזקתי חודש, חודש שבו אני מרגיש כל יום אומלל, למרות שהתקדמתי לאט לאט, פשוט הרגשתי לא טוב פיזית ונפשית.

אני חושב שאולי המקסימום שאני יכול אם "אקרע" את עצמי זה לעשות 3 יחידות.

תעודה / הנדסאי - מה למשל? אאל"ט גם לימודי הנדסאי כוללים הרבה מתמטיקה.

@Yuvalbuz3

אני עובד בעסקי המזומ"ש כ8 שנים עוד מעט. יש לי לא מעט ניסיון.

כל עצמאי ששאלתי אותו = "אל תפתח, לך תלמד, לא שווה להיות עצמאי,

לא שווה להיות בעסקים האלה". 100% מהם. ובכל זאת יש את הג'וק בראש :)

אני שמח שחבר שלך בן 21 מנהל ברים, איך זה רלוונטי? גם לי יש חברים צעירים שהגיעו לגבהים, בדרך כלל מדובר

בקשרים חבריים - משפחתיים.

@grimble grumble

תודה רבה, בהחלט אבדוק את הספר. אם כי קשה לי להתרשם ממקרי קיצון כאלה.

כמו שיש אנשים שלא יוכלו לכתוב סיפור קצר,

האם לא יכול להיות שיש אנשים שכשייראו משוואה מתמטית יראו שחור? אני שואל מסקרנות.

@גרהם

תודה. גם אני לא יודע מה טיבם ובנוסף הם יקרים. מפחד לקנות חתול בשק. בנוסף אני מהפריפריה הרחוקה.

@קפה שחור

זה מה שבעלי עסקים אומרים לי גם. שלפתוח מקום זה חור שחור של כסף וזמן.

@unrealx

תודה, הייתי בכמה קורסים, וגם קיבלתי ייעוץ.

תודה לכולם. אשמח לשמוע עוד.

עשיתי שאלון לבדוק מידת התאמה לתארים, יצא לי שאני "קונבציונלי" ו "יזם" (יש גם "חוקר" , "אמן" וכו').

מה לגבי לימודי משפטים עם נישה? כמו סייבר. לא אמורים להיות שם הרבה מספרים. או אבטחת מידע?
🕒 פורסם בתאריך: 20/06/2019 12:12
תקשיב להם

היחידים שמצליחים מכל התנודתיות בשוק הזה הוא סוחרי ציוד יד שניה למטבחים\בתי קפה

או ספקי המזון\ציוד שלהם

או כל דבר אחר מסביב שהוא לא ניהול עסק הסעדה מכספך האישי (או כזה שלווית)

עדיף להיות ספק, כי אמנם השמות על החשבוניות משתנות, אבל הביקוש למוצרים ממשיך גם להבא בתור
🕒 פורסם בתאריך: 20/06/2019 12:20
@קפה שחור

תודה, רעיון מעניין.

אולי לימודי ייבוא וייצוא יתאימו לי? :)
🕒 פורסם בתאריך: 20/06/2019 12:36
תלוי, עד כמה אתה אוהב בירוקרטיה?
🕒 פורסם בתאריך: 20/06/2019 13:15
בתור בעלים של שני עסקים בתחום המזון אני יכול להבין למה העצמאים לא התלהבו. לגבי חור שחור של כסף, זה כבר תלוי באם העסק מצליח או לא, ורבים מהעסקים האלה נכשלים, וגם באלה שמצליחים צריך להיות מאד זהיר כי ניתן מאד בקלות לעבור מרווח להפסד בלי לשים לב. מה שכן, זה משאבת זמן, כי מי שעובד בעסקים האלה זה לא דוקטורים ובהרבה מיקרים אלו אנשים בעייתיים או לכל הפחות לא יותר מדי אחראים ולכן אתה כבעלים צריך להיות כל הזמן בסביבה וכל הזמן להשגיח ותמיד מישהו חסר ותמיד יש בעיות לטפל בהן, שתואר בניהול וכלכלה לא ייתן לך כלום בהתמודדות איתן.

כדי לנהל עסק מצליח צריך חושים בריאים, קומון סנס, אחריות, ומוטיבציה, וגם קצת מזל, וכיסים עמוקים.

כשפתחנו את העסק הראשון עשינו הרבה טעויות בהתחלה מתוך תמימות וחוסר נסיון (לא היה לנו שום נסיון במסעדנות), ובשנתיים הראשונות דיממנו כסף. כיום 6 שנים אחרי נכנסנו כשותפים בסניף ותיק יותר ברשת הקטנה שלנו יחד עם בעלי הרשת שהזמינו אותנו להצטרף אליהם כדי לשפר אותו ולהעלות את המכירות כי למרות שהמחזור של הסניף הזה גבוה יותר משלנו, הרווח שלו נמוך יותר כי הניהול שלו טוב פחות. זה רק עניין של נסיון ושכל, שום תואר לא ייתן לך את זה, וכן זה אחלה הכנסה, אבל מצד שני סופי שבוע, ימי חג... אנחנו עובדים ואין ממש זמן לקחת חופש. בצד החיובי, זה פתוח רק עד 3 בצהריים, אבל יש גם עבודת ניירת שעושים אחרי
🕒 פורסם בתאריך: 20/06/2019 13:21
@האחד תודה רבה. אתם בקנדה נכון? אמרו לי שבקנדה יש סובסידיה/עזרה גדולה מהממשלה לבעלי עסקים ועצמאיים. האם זה נכון?

@קפה שחור

מתאר לעצמי שאין מי שאוהב בירוקרטיה, אבל זה לא משהו שמרתיע או מפחיד אותי. לפחות כרגע :)
🕒 פורסם בתאריך: 20/06/2019 13:54
מצטער לאכזב אותך, אין לא סובסידיה ולא עזרה מהממשלה. לא שונה בכלום מהארץ. אתה משקיע ומסכן את הכסף שלך, משלם מס מלא, משלם כל מיני אגרות ורשיונות, בקיצור אין שום הקלות.

הדבר היחיד שיש ולא פשוט לקבל אותו הוא הלוואה מהבנק בגיבוי ממשלתי שאם אתה פושט רגל אז אתה מחוייב להחזיר רק איזה רבע ממנה, אבל ההלוואה היא רק חלק מההשקעה, ואתה מסכן גם את הכסף שלך ולא מעט. ברוב המיקרים החחלטה לסגור את העסק באה מספיק זמן אחרי פתיחת העסק ומספיקים להחזיר את מרבית ההלוואה, למרות שהיה סניף שנפתח לפני שנתיים ברשת שלנו ונסגר אחרי 3 חודשים. מצד שני היה סניף אחר שנפתח שנתיים אחרינו ופעל 3 שנים שבמהלכן הוא דימם הרבה מאד כסף, והבעלים ניסו למשוך איתו מתוך תיקווה לעבור לריווחיות, כי ההחלטה לסגור היא מאד קשה ומהווה בהרבה מיקרים אבדן של כל החסכונות שלך, והם לקחו עוד הלוואות, והלוואות מהמשפחה שלהם, ובסוף סגרו (לפני כחודשיים קנינו מהם את שאריות הציוד הקטן שהיה להם, תמורת מזומן כמובן כי עדיין יש להם חובות ועיקולים מהבנק).

עסקים כאן נסגרים לא פחות מבארץ, ולא קל יותר מאשר בארץ, למען האמת יש כאן דברים שמקשים יותר מהארץ, כל 3 חודשים מגיעה לנו מפקחת בריאות שמוציאה לנו את הנשמה על כל פסיק ולפעמים זה גם נגמר בקנסות של כמה מאות דולרים על שטויות
🕒 פורסם בתאריך: 20/06/2019 14:25
לא לחבר שלי אין שום קשרים משפחתיים , הוא התחיל כמלצר זוטר, ושאף גבוה.

ואם נשאר לך הג'וק וזה מה שאתה רוצה לעשות אז תעשה את זה, ברור שלא כולם מצליחים.

10 אחוז ומטה מצליחים אולי וככה זה גם בכל תחום בחיים, אז בוא נשב בבית ונבכה ?

אולי כדאי לך לעבוד בעסק בתחום המזון והשתייה שכן מצליח, ומשם תלמד.

אני רשמתי את התגובה שלי לאחר שהתרשמתי כי אתה שואל שאלה פשוטה של האם התואר בניהול יעזור לך בלפתוח עסק, אבל נראה שאתה נורא מפוזר ולא סגור על זה בכלל.
🕒 פורסם בתאריך: 20/06/2019 14:34
נראה לי שהוא כבר שם...
🕒 פורסם בתאריך: 20/06/2019 14:39
מתנצל אם אני חופר, אבל לדעתי זה כי אף אחד לא נהנה ממשהו שהוא לא טוב בו, ברגע שתשתפר , אתה תצליח יותר ותהנה מההרגשה של הצלחה במשהו שתמיד היית נכשל בו.

אבל אם לא, אז לא.

לדוגמא אדריכלות, (למרות שמאוד ארוך) עיצוב תעשייתי (אפשרויות תעסוקה מוגבלות), מדעי הבריאות אם אני מדייק בשם..
🕒 פורסם בתאריך: 20/06/2019 14:47
אז למה הבוס מתלונן ?
🕒 פורסם בתאריך: 20/06/2019 14:50
לא בתור הבוס...
🕒 פורסם בתאריך: 27/06/2019 09:10
אני תוהה, האם אין צורך בחוש מסוים למספרים כדי להצליח בניהול עסק מזון ושתייה? דברים הכרחיים כמו תמחור, וידוא שאין בעיות בתזרים, הבנה מה משמעות המסים הצפויים, לדעת לתכנן שמצליחים להחזיר הלוואות וכולי. זה לא אותו דבר כמו להיות מסוגלים לפתור משואה בשני נעלמים במבחן, אבל השאלה מה הכוונה ב"על הפנים במתמטיקה" וכמה רחוק זה מגיע.
🕒 פורסם בתאריך: 29/08/2020 14:24
עדכון:

השלמתי בגרות במתמטיקה ברמה של 3 יחידות. קיבלתי 91 אחרי חרישה של 6+ שעות בכל יום יחד עם חבר טוב שעזר לי מאוד.

המצב כרגע: אני באמצע שנות ה20 שלי, גר בפריפריה הרחוקה מאוד, עובד בעבודת כפיים שמכניסה לי בערך 8.5 נטו.

יש לי חסכונות של כמה מאות אלפ"ש, ואני לא יודע מה אני רוצה לעשות כשאהיה גדול.

לומד בפתוחה קורסים בסיסיים של מיקרו ומאקרו כלכלה, סטטיסטיקה וכו', רק בשביל להרגיש שאני "עושה משהו" ולא מבזבז את הזמן לחלוטין.

אנשים שמסביבי אומרים לי - מתאים לך להיות עו"ד / מסעדן.

עובר על סילבוסים של הנדסה וזה נראה לי כל כך קשה - הרי רק מחומר של 5 יחידות במתמטיקה אני רואה שחור.

כשחברים שלי שלומדים הנדסה מראים לי מה הם לומדים ומתמודדים איתו אני מרגיש שיש להם כוחות על להבין את ה"סינית" הזאת.

אני מרגיש שלא אוכל לעמוד בזה אם לא אשקיע בזה 24/7, ואני לא חושב שאני במצב המנטלי לזה, ואני רוצה להמשיך לעבוד ולהכניס.

משפטים - מקריאה ברשת הבנתי שאלה לימודים משעממים, שאין הרבה עבודה בתחום, מדובר בעבודה משרדית אפורה תמורת שכר לא גבוה, עד שפותחים משרד. אני אדם שנרתע מה9-5 במשרד עם מטבחון ושיחות על נדל"ן.

ניהול - כל כך הרבה בוגרי ניהול, כל כך מעט משרות במלצרות. הבנתי שאין מה לעשות עם התואר חוץ מלהמשיך לתואר שני.

כלכלה - בינתיים אני נהנה מהלימודים של הקורסים הבסיסיים, אומרים שהמתמטיקה בהמשך מאוד מסתבכת ושזה למעשה תואר מתמטי לכל דבר. בנוסף אפשרויות התעסוקה עם סיום התואר הם מקצועות עם שכר נמוך, ונראה שעם כניסה של אוטומציה הרבה מהמקצועות של בוגרי כלכלה יצטמצמו ויעלמו.

מסעדנות - עובד בענף הרבה שנים, מכיר בעלי עסקים מצליחים וגם כושלים (שניהם מייעצים בחום לא לפתוח, אלא ללמוד משהו).

לפתוח עסק של מזון בישראל זה כמו לקפוץ ממטוס בלי מצנח, סיכוי קטן מאוד לצאת מזה בשלום.

אין מקום שעבדתי בו, ולא הציעו לי להתקדם / לנהל. בכל כיתה שישבתי בה, הייתי בין ה1-3 המצטיינים. הייתי ילד "מחונן". כשאני פוגש מורים שלי מהיסודי והתיכון הם מופתעים מאוד שאני לא לומד איזה מקצוע יוקרתי ("אתה יכול ללמוד מה שתרצה! יש לך יכולות מדהימות! אני זוכרת שעשית XYZ וכולנו היינו בשוק!")

המצב שלי טוב בהרבה מרוב האנשים בכדור הארץ. אני בריא (טפו טפו טפו) וצעיר, יש לי בת זוג אוהבת, אני חי בדירה יפה, אני אף פעם לא רעב, יש אנשים שאוהבים אותי ודואגים לי. אני מודה על זה כל הזמן, אני אסיר תודה על כך.

ובכל זאת, תחושת חוסר הסיפוק הזאת מקוננת בי והרבה פעמים משתלטת עליי מלנכוליה - מה, זה מה שאעשה כשיהיו לי ילדים? אעבוד בעבודת כפיים שגם ילד בן 16 יכול לעשות? למה אני לא חכם מספיק ללמוד מדמ"ח או לפחות איזה הנדסת בניין? למה אני לא אמיץ וממולח מספיק בשביל לפתוח איזה עסק מצליח?

אני לא מצפה לקבל כאן פתרונות. רק רציתי לפרוק את מה שעובר עליי, בתקווה לקבל פרספקטיבה עם הזמן. תודה למי שקרא.
🕒 פורסם בתאריך: 29/08/2020 15:02
סורי שאני קטנוני אבל להגיד על הנדסה "לפחות" ועוד בניין זה ממש זלזול.

הנדסת בניין לא פחות קשה ממדמח וכנראה שמתכנת ממוצע לא היה שורד יום אחד בתור מהנדס בניין.

דווקא הנדסת בניין משלבת הרבה "אקשן" ושעות הזויות מחוץ למשרד אבל הרבה מהבוגרים לא שורדים את המקצוע, הוא קשוח ביותר.

עריכה:

בקשר למקצוע, אני פשוט לא מבין למה אנשים נתקעים על תכנות.

עולם ההייטק הוא מאוד רחב ויש מגוון של מקצועות שלא דורשים תואר ומספקים משכורת מכבדות למאות אלפי אנשים.

קח דוגמא : תקשורת נתונים.

תגגל קצת על מודל 7 השכבות (OSI) על הסמכה של CCNA ו CCNP (ביוטויב יש מלא חומר חינם)
🕒 פורסם בתאריך: 30/08/2020 08:10
כבר התחלה מצויינת.

אולי תנסה לקחת גם קורס או שניים במתמטיקה ממש? ככה תוכל לראות אם זה עדיין כל כך נורא לך.

בתיכון סבלתי נורא ממתמטיקה, אבל באוניברסיטה, עם הזמן, התרגלתי (לא שנהניתי מהמתמטיקה, אבל היא כבר לא היתה איזה צוק לא עביר שצריך לטפס עליו בציפורניים).
🕒 פורסם בתאריך: 30/08/2020 09:19
האם שקלת תואר בהנדסה תעשייה וניהול?

אני מכיר מעט בוגרים מקרוב, אבל ממה שאני שומע מהם, זה נשמע מתאים לסיטואציה שלך
🕒 פורסם בתאריך: 30/08/2020 16:01
כמעט אף אחד לא יודע מה הוא באמת רוצה. התודעה שלנו לא יציבה, רצונות כל הזמן משתנים.

אפשר להרהר ולחשוב ולנתח עד מחר, וזה מה שאנשים אינטלקטואלים שחושבים הרבה עושים. אתה יכול לאסוף מידע, לנתח ,לחשב, לנהל סיכונים. בסופו של דבר , רוב האנשים פשוט מתחילים.

ואיכשהו, הרבה מסתדרים, אוכלים חרא במוקדם או במאוחר, אבל גם מסתדרים.

ליכולות שכליות יש הרבה מאד רבדים. מי אמר שכולם חייבים להיות בנויים ללימודי הנדסה או מדמ"ח?

השכלה אקדמית לא מבטיחה תעסוקה נאותה, לפחות לא בהתחלה. יש אחיות שלמדו 4 שנים סיעוד , ואז התחילו לעבוד במחלקה שעיקר העבודה בה זה ADL (להחליף תחבושות\חיתולים\מצעים\וכל מה שקשור לפעילות יומיומית) , לקיחת מדדים , וחלוקת תרופות. קראתי שרשור ברדדיט היום של פיזיותרפיסטים שחושבים שהמקצוע שלהם מלא בבולשיט, ומרבית הלימודים היו די חסרי ערך.

שמעתי לא מעט דיאטניות סתומות שהידע שלהן כל כך שטחי, בנאלי, ומתמצה בקשקושים שכבר חוזרים על עצמן 60 שנים.

יש הרבה לימודים חסרי ערך ועבודות חסרות ערך, זו האמת. אבל בסופו של דבר , צריך לעבוד וללמוד.

משפטים זה לא כזה נורא לדעתי. את הרעל והרעש לגבי הצפה במקצוע אני זוכר כבר לפני עשור. גם אז כתבו אותם הדברים בטוקבקים ובפורומים. מוצף, משעמם, אפור , מגעיל, לברוח. גם על ראיית חשבון אמרו אותם הדברים, אגב.

הלימודים חלקם בטח משעממים , חלקם אולי מעניינים. בסופו של דבר מדובר במקצועות שיש בהם מגוון של אופציות תעסוקה, וזה מה שטוב.

יש לך שני יתרונות גדולים מאד. חסכון משמעותי, ונסיון בענף המסעדנות, שלפחות לפני הקורונה, תמיד הייתה בו עבודה.

כך שאין לך מה להיות מוטרד, אתה יכול לנסות מה שאתה רוצה. מקסימום תבין שזה לא בשבילך. חוץ מהאקדמיה יש גם לימודי הנדסאי, והכשרות מקצועיות איכותיות.