🕒 פורסם בתאריך: 19/11/2020 17:21
RSU הן Restricted Stock Unit והן חלק מה-TC (שזה Total Compensation) בהמון חברות הייטק (אבל לא רק).
האם מניות פאנג יכולות לעלות ב-100% בשנה אחת? תאורטית כן, פרקטית לא בדקתי אם זה קרה.
כשזה מגיע ל-RSU (בישראל, אבל זה >די< דומה גם בחו"ל, כשההבדלים הם בעיקר מבחינת המיסוי) בעיקרון מדברים על 3 (או 4) שלבים:
Grant - מתי שהיחידות מוענקות (בשלב הזה אתה עדיין לא יכול למכור אותן והן שלך "בתנאי שתעמוד בדרישות מסוימות, שיפורטו בהמשך). בישראל grant הוא לא אירוע מס אבל מחיר המניה באירוע ה-grant הוא המחיר הקובע של כל היחידות שהוענקו ב-grant הזה.
Vesting - על פי תכנית מסוימת, יחידות שהוענקו לעובד, יעברו תהליך vesting, כל יחידה שהיא vested היא של העובד בפועל (כלומר העובד יכול למכור אותה, להחשיב אותה לחלק מהשווי הנקי שלו, עם התייחסות למיסוי). בישראל vesting הוא לא אירוע מס (והוא גם לא משפיע על המס שתשלם בסוף)
שלב נוסף שקיים בארץ הוא ששנתיים לאחר קבלת יחידות (אני לא סגור 100% אבל נראה לי שהתאריך הקובע הוא תאריך ה-grant), אם ה-RSU הוענקו במסלול "102" (המעסיק צריך לבחור מבין שתי דרכים להעניק RSU וזה משפיע על המיסוי שלהן, לדעתי רוב המעסיקים בוחרים ב-102) המיסוי על היחידות משתנה.
אם מוכרים לפני שחלפו שנתיים (או אם היחידות הוענקו לא במסלול 102), כל המכירה ממוסה במס פירותי (על פי מדרגות מס הכנסה). אם מוכרים אחרי שחלפו שנתיים, משלמים מס פירותי כנגד מחיר ההענקה המקורי ומס רווח הון על הרווחים ביחס מחיר ההענקה המקורי.
שלב אחרון (שבארץ הוא השלב היחיד שמהווה אירוע מס): מכירה של יחידות (אין חובה למכור את כל היחידות שהוענקו בבת אחת). המיסוי תואר ב"שלב" הקודם.
מבחינת איך אני מתייחס ל-RSU:
בחישוב ה-XIRR הכולל שלי אני מחשיב את מספר היחידות שאני מקבל כל חודש (זו תכנית ה-vesting שלי, יש גם תכניות שבהן עובדים מקבלים פעם ברבעון, פעם בחצי שנה, וכו') * מחיר ההענקה כהכנסה (כלומר, הרווחים לא נחשבים כ"הכנסה").
בחישוב ההכנסות השנתיות שלי (באקסל הכנסות והוצאות) כמו שציינתי (עריכה: מקריאה שנייה אני רואה שלא ציינתי את זה בתגובה המקורית, אבל כן, ב"הכנסות והוצאות 2020" אין התייחסות ל-RSU) אני בכלל לא מחשיב את ה-RSU.
בחישוב השווי הנקי שלי אני מתייחס לסך הנכסים שכבר "בכיס" שלי (או בקופות גמל / קרנות השתלמות על שמי) אז אני לא סופר לצורך העניין יחידות שהוענקו לי ועדיין לא עברו vesting.