⬅ חזרה לאינדקס

השקעה ללא יעד- איך, כמה, למה ולמה לא?

🕒 פורסם בתאריך: 10/01/2016 21:25
שלומות!

דבר ראשון תודה על כל העזרה והפתיחות שהולכים בדיונים פה, אני לומד מלא ומתעיין בנושא יותר ויותר בזכותכם =]

דיסקליימרז:

-חיפשתי דיון בנושא ולא מצאתי, אם הנושא נטחן אשמח להפניה (קראתי את כל הדיונים על דעת והלוואות, דיונים ארוכים לא מפחידים אותי!)

-שמתי לב שיש בפורום כבר די הרבה צעירים שמתעניינים בתחום ואני חושב שהרבה מהם נמצאים במצב שלי.

- לא מחפש יועץ חשבון או המלצות לא חוקיות, זה דיון פילוסופי וכללי על הלך רוח בהשקעה.

קצת פרטים:

זוג נשוי לפני גיל 30, יש לנו דירה קטנה בהשכרה (וחיים בשכירות) שאולי נרצה להגדיל (לא מהכסף שמיועד להשקעות), עוד אין ילדים אבל זה בתכנון הארוך. ההכנסות שלנו גבוהות מההוצאות ויש לנו כבר חיסכון בבנק גם בדולרים וגם בשקלים.

הבעיה:

אין לנו מושג מה המטרות שלנו, אני מרגיש ש"עצמאות כלכלית לפני גיל 50" זה חלום רחוק מדי, שאולי בכלל לא נרצה לממש. אנחנו גם לא רוצים להתחייב לאג'נדה של חיסכון קיצוני שישפיע על החלטות של ילדים וכו' אנחנו רק רוצים להתחיל להשקיע את מה שיש לנו, ביחד עם הפקדות חודשיות, בתקווה שלא נצטרך למשוך את הכסף לכמה שיותר זמן.

מהבלוג, הפורום ובלוגים שונים, מודגש כל הזמן שדבר ראשון הכי חשוב זה המטרה של החיסכון, ואת זה אין לנו.

השאלות:

0) האם כל חיסכון צריך מטרה?

1) איזה חיסכון בונים אם אין מטרה מוגדרת?

2) מה הסיכון של תיק כזה, שמצד אחד אולי לא ניגע בו בחמישים שנים הקרובות ומצד שני אולי נרצה חלק ממנו עוד 15 שנים לאיזה בר מצווה?

3)מה הגודל של כרית הביטחון שכדאי להשאיר בצד?

4) להורים שבניכם- האם אתם מקצים קרנות שונות לילדים- נגיד ללימודים שלהם- או שהכל מתנהל באותו התיק ואתם מושכים ממנו כשצריך? (אני מכיר שהרבה הורים נוהגים להפריש לקרן כזו או אחרת בסביבות לידת הילד, אבל הרבה הורים לא מתעסקים בהשקעות להנאתם)

5) בהינתן שהתיק מחולק בין חשבון דולרי לחשבון שיקלי, האם הייתם משקיעים כסף מהחשבון השקלי במדדים דולריים?

6) בהינתן 5, מה תהיה בניה טובה לתיק דולרי שכנראה לא נכניס אליו כספים באופן קבוע? (לתיק השקלי נכניס אני מאמין)

7) האם הכנסה מדירה צריכה להיכנס לתיק החשבון שלנו? גם אם היא בקושי מכסה את שכירות הדירה שאנחנו חיים בה עכשיו?

תשובות התחלתיות שלי (במקום להגיב לעצמי בהמשך הדיון :) ):

1,2) אם אני לא רואה צורך ממשי בכסף בעתיד הקרוב, אני חושב שתיק מובנה סיכון הוא לא רעיון רע. אני חושב על תיק 65\35, בתקווה שעד שאני ארצה למשוך כספים הוא יספיק לגדול באופן ניכר.

3) פה הבעיה שלי עם תיק מובנה סיכון, המחייה שלנו כיום מאוד נמוכה, ובמקרה שההכנסות שלנו יחתכו גם כרית ביטחון של 15,000 ש"ח תספיק לנו לכמה חודשים טובים, השאלה מה נראה לכם כרית ביטחון כשמדובר במשפחה.

4)אין לי שובה טובה לעצמי, אבל גם לא באמת יהיה לי ילד בשנתיים שלוש הקרובות אז זה באמת רק שאלה פילוסופית (גם הקודמת בתכלס)

5) הנטייה שלי היא כן, במיוחד אם סביב ה 45% מהתיק יהיה שיקלי בכל מקרה. אני יוצא מנקודת הנחה שרוב הזמן השקל לא יחלש בצורה ניכרת מדי מול השקל.

6) פה אני חושב בגדול על תיק שלא מפוזר ליותר מדי ענפים קטנים ככה שלא יהיה צורך ביותר מדי פעולות איזון

7) אני לא מכניס דירה לשיקולים בעיקר בגלל שאני רואה בנכס משהו פרקטי, ומשרה ביטחון, גם אם נמכור אותה בעתיד זה יהיה רק בשביל לקנות לעצמנו דירה אחרת כך שהיא לא מהווה באמת הכנסה נוספת.

אשמח לראות את הדעות שלכם בנושאים האלה.

עד הפעם הבאה (כן, יש לי עוד שאלות שאני שומר לשבוע הבא!)
🕒 פורסם בתאריך: 10/01/2016 21:57
כל משפחה נוהגת אחרת. אם היום אתם חיים בצניעות, למה אתה לא בטוח שככה זה יהיה גם עם ילדים?

בכל אופן, אם תזהה שאתם משנים התנהלות כשהילדים מגיעים וההוצאות גדלות, אז תתאים את כרית הביטחון למה שיהיה אז. רק לא ברור לי איך 15000 מספיק לכמה חודשים טובים.

לדעתי, גם אם אין מטרה מוגדרת כדאי לארגן את התיק לפי תקופות. מניות לתקופה של 15 שנה ומעלה, קרנות השתלמות לתקופות בינוניות, אג"ח/מק"מ ממשלתי לתקופות קצרות (אולי לחכות שהריבית במשק תעלה) וכסף במזומן לבלתי צפוי בהווה. כמה להקצות? זה כבר עניין סובייקטיבי.
🕒 פורסם בתאריך: 10/01/2016 22:01
אם אתם מתכננים, כמו שכתבת, להביא ילדים מתישהו בשנים הקרובות, אז בעיני מטרה מספר אחת של החסכון הראשוני היא לאפשר כרית ביטחון לתקופה הראשונית של הולדת ילד. בזמן ההריון ואחרי הלידה סיכוי לא קטן שההכנסה של האישה מעבודה תיפגע (בהריון - ימי מחלה או ח"וח שמירת הריון, אחר כך חופשת לידה שהפיצוי עליה חלקי, ובדרך כלל מאריכים אותה לעוד כמה חודשים). בהמשך יש עלויות גבוהות של מסגרות, ושני בני הזוג עלולים לספוג הפסד ימי עבודה בגלל מחלות ושאר עינייני ילדים, הפסד היכולת לעשות שעות נוספות או משמרות אם יש בעבודה שלכם, ולפעמים צורך להחליף עבודה בשל הצורך להתאים למצב המשפחתי החדש. גם הוצאות תחבורה/דיור יכולות לגדול (למשל צריך עוד רכב כדי לנייד למסגרת או שצריך לעבור דירה למקום יותר נגיש כדי שיהיה אפשר ברגל).

בקיצור משפחה עם ילדים קטנים זה הרבה יותר יקר משני מבוגרים. לשאלתך מה יכולה להיות מטרה רלוונטית לחסכון בטווח הארוך, אני לא יודעת כמה שעות אתם עובדים היום, אבל אם אתם עובדים בשתי משרות מלאות, סביר מאד שכשיהיו לכם ילדים לא תרצו להמשיך בכך לאורך זמן. מאד מועיל אם יש יכולת כלכלית להפחית בכמות השעות, ו/או להתפשר על השכר כדי להיות בעבודה שהשעות בה יותר מתאימות להורים לילדים.
🕒 פורסם בתאריך: 10/01/2016 22:06
לא בהכרח צריך מטרה אבל בשביל לבחור הקצאת נכסים צריך לכל הפחות טווח השקעה.

המטרה נועדה לספק לנו את הצורך בטווח ההשקעה הזה שלפי דבריך עדיין אין לכם.

אם זה הטווח הרלוונטי אז אנחנו מדברים על חסכון לטווח ארוך - הפלא ופלא - מצאת את טווח ההשקעה בלי לתת לחסכון מטרה מוגדרת.

בחסכון עם טווח ארוך ניתן להשקיע גם באפיק מנייתי וגם לשלב עם חלק אג"חי.

בהתחשב בכך שאין לכם ילדים (או הוצאות גדולות במיוחד) וששניכם עובדים אז לדעתי כרית בטחון היא מיותרת (אולי חודש מחיה אם מתעקשים).

לא יודע - לא מתקרב להשקעות שקליות.

זה כבר תלוי באיך אתם רוצים לבנות את התיק (מבחינת חלוקת נכסים) ולא קשור בכלל ל-5.

זה תלוי בגישה שלכם.

אתם יכולים להסתכל על זה כדברים שמבטלים את עצמם או להתייחס לזה כהוצאות והכנסות.

כשמכניסים ילדים לתמונה (לא זוג נשוי כאשר שני בני הזוג עובדים!) אז הייתי מגדיל את הכרית בטחון לכחצי שנה.
🕒 פורסם בתאריך: 10/01/2016 22:19
האמת זה בדיוק נידון לא מזמן בביתנו, והחלטנו שלא להקצות שום קרן נפרדת. זה רק כאב ראש וההפרדה היא ווירטואלית. כסף הוא כסף. אנחנו חוסכים מה שיכולים ומשקיעים בהתאם לפרופיל הסיכון שלנו. כסף שהילדים שלנו יצטרכו שקול לכסף שנצתרך עבור מחיה או הוצאות בלתי צפויות ככל שיהיו.

ההחלטה האם להוציא כסף מההשקעות תתקבל ע"ב הצורך באותו הרגע, ובכל מקרה הגיל המדובר (לימודים, חתונה, דירה וכד') זה עוד שני עשורים מאיתנו.
🕒 פורסם בתאריך: 11/01/2016 07:52
קרן השתלמות צריכה להיות לטווח ארוך יותר מאשר מניות ממוסות.

בבלוג הישראלי באנגלית Investingbyaccident.blogspot.co.il, דוני מחלק את הכסף לפי ארבעת הבנים:

כסף חכם - לפנסיה - מושקע ב80% מניות ו20% אג"ח, בחשיפה מליאה לדולר.

כסף רשע - למקרה אסון - נזיל לחלוטין בשקלים.

כסף תם - ההוצאות הרגילות והידועות - גם הוא נזיל בשקלים.

כסף למטרה לא ידועה (רק אחרי שטפלת בכל השאר) - 60% מניות ו40% אג"ח, כאשר רק חצי מהסכום חשוף לדולר. (אם אתה בוחר את כל האג"ח כשקלי, 10% מהמניות תהינה "צמודות לשקל")
🕒 פורסם בתאריך: 11/01/2016 09:01
כשהילד הראשון נולד התחלנו בחסכון ספציפי עבורו בקרן מנייתית בנוסף לחסכון השוטף שלנו. לאחר תקופה הבנתי שזה סתם מסרבל את תהליך ההשקעה מבחינתי והסכום גם ככה קטן ביחס לחסכון הכללי, לכן הפסקנו עם זה. היום חוסכים לכל המטרות ביחד.
🕒 פורסם בתאריך: 11/01/2016 09:13
לא בהכרח נכון, אני וזוגתי עובדים במשרה מלאה, עם ילדה קטנה. באמצעות גמישות שעות מסויימת (היא באה מוקדם ויוצאת מוקדם) אנחנו מסתדרים בהחלט.

גם הורי והוריה עבדו במשרה מלאה עם ילדים קטנים..זה לא משהו חריג או בעייתי. זה כמובן עדיף אם אפשר לרדת למשרה חלקית יותר, אבל לרוב לא אפשרי בלי פגיעה משמעותית בשכר. הכל שאלה של מה המסגרות הזמינות (למשל גן רוסי עובד לרוב עד שש, לא שאנחנו משאירים אותה שם עד אז), והעלות שלהם (גן רוסי
🕒 פורסם בתאריך: 11/01/2016 09:40
נכון זה אפשרי אבל זה תלוי בעבודה שנמצאים בה - אם מאפשרים גמישות בשעות, ואם סך כל השעות שמצפים להם הוא סביר. לכן צריך לקחת את זה בחשבון, תלוי בנתונים של אותו זוג.