⬅ חזרה לאינדקס

דוקטורט במדעי המחשב - או איך לתמחר עניין

🕒 פורסם בתאריך: 10/07/2023 09:24
אני בדיוק בשלבי סיום של תואר שני מתלבט עכשיו האם להמשיך ללימודי דוקטורט במדעי המחשב בתחום של תיאוריה. אני מאוד נהנה מהמחקר ויש לי אפילו כמה שאלות שמעניינות אותי לחקור הלאה. בנוסף בינתיים אני נהנה מאורך החיים באקדמיה, גמישות גדולה בשעות, כנסים, להרגיש בן אדם ממוצע בחדר.

הפער העיקרי הוא ההכנסה, אני מרגיש שאני מוותר על המון כסף בדוקטורט לעומת תעשייה. מלגות דוקטורט אצלנו הן בערך 9, שאני אוכל לחיות מזה אבל לא לחסוך באופן משמעותי. אני מניח שעיקר החשש שלי הוא שאני לא אוכל להרשות לעצמי את סגנון החיים שהייתי רוצה, אם נגיד בת זוג שלי ואני נרצה לקנות דירה במרכז עוד 5-7 שנים זה יהיה משמעותית קשה יותר.

אני יודע שמה שאני אוהב לעשות בחיים זה לחקור, אבל אני גם יכול לעשות את זה במקומות יישומיים יותר. עבדתי בצבא במקום מחקרי יישומי ונהניתי וגם לפני כן בלימודי תואר ראשון. כרגע טוב לי יותר בלימודים האקדמאים כי אני מרגיש שהשאלות קשות ומעניינות יותר. אני גם מייעץ לעמותה על מחקר יותר פרקטי של לבדוק איך הפרויקטים שלה תורמים לאיכות הסביבה.

אופציה אחת היא לעבוד תוך כדי התואר אבל עשיתי את זה בתואר השני (למעשה בעיקר עבדתי וקצת למדתי) והיה לי קשה עם חלוקת הקשב הזו. יכול להיות שכשהדבר העיקרי שאעשה יהיה הלימודים יהיה קל יותר.

אשמח למחשבות על איך נכון לאזן בין השיקולים האלה ובכללי לתובנות ומחשבות על דוקטורט
🕒 פורסם בתאריך: 10/07/2023 10:09
כמה שאלות:

1. כמה תשוקה יש בך למחקר? האם אתה רואה את עצמך ממשיך לקריירה אקדמית בסופו של דבר או הולך לתעשיה?

2. מה מצבך המשפחתי? לשם העניין יש הבדל בין רווק בן 27 שבוחר להתקיים מ 9 לבין אב לשניים בן 35 שבוחר בזה.

3. האם ניסית לעבוד בתעשיה בתפקיד מחקרי? האם נהנית/סבלת מזה?

4. האם אתה בא ממשפחה מאוד מבוססת ואז הפער בהשתכרות יכול להיות מכוסה יחסית בקלות על ידי המשפחה? (אני מכיר כמה כאלה)

ג.נ

לא עשיתי phd בעיקר ממניעים כספיים אבל

אם להיות כן לחלוטין, כנראה גם שזה גם לא בער בי מספיק.
🕒 פורסם בתאריך: 10/07/2023 11:06
1. אני אוהב לחקור, ואני יודע שמה שאני אעשה בחיים זה מחקר. אני לא יודע אם זה יהיה מחקר אקדמי או מחקר יותר יישומי. לגבי קריירה אקדמית הדרך מאוד מפחידה אותי, זה הרבה שנים של חוסר ודאות וקריעת תחת בשכר נמוך גם אחרי שמסיימים את הדוקטורט. אני חושב שהאופטימלי מבחינתי היה למצוא משרת מחקר בתעשייה אחרי, אבל יכול להיות שאחרי אני ארגיש אחרת.

2. אני רווק בן 31 בקרוב שגר עם בת הזוג. כנראה שלא יהיו ילדים בכמה שנים הקרובות.

3. עבדתי במחקר בצבא אבל זה היה מאוד מחקר יישומי על בעיות של צה"ל. הרבה סטטיסטיקה ובניית מודלים כדי לעזור לקבלת החלטות. בצהל נהניתי מהעבודה אבל סבלתי מהסביבה המקצועית. לפני כן בתואר הראשון עבדתי בצוות מחקרי במשרת סטודנט ושם היה לי לא כ"כ טוב, אבל אני לא יודע אם זה נבע מתסמונת מתחזה וזה שלא הייתי שם מספיק זמן כדי להתמקצע או לא.

4. לא חושב, ובכל מקרה אני מעדיף לא להסתמך על זה.

הבנתי שמשום מה חצי מההודעה המקורית שלי נמחקה. כתבתי מחדש את החלקים החסרים
🕒 פורסם בתאריך: 10/07/2023 11:14
האם יש הכרח לעשות את הדוקטורט מייד אחרי התואר השני?

מה מונע ממך לעשות הפסקה של שנה-שנתיים ולנסות למצוא עבודה בתעשיית ההיטק ולהבין אם זה משהו שמדבר אליך.כמו שאמרת אתה לא יודע איך נראית האלטרנטיבה באמת. לדעתי אחרי שתיכנס לתעשיה לא תרצה לחזור לאקדמיה.

גם מבחינה כלכלית מדובר פה על פערים עצומים, למה שווה לשלם אותם? זה הבדלים של שמים וארץ. תוסיף כל זה את סיכוי ההצלחה הנמוכים להתקדם באקדמיה.

לא יודע.לא נראה לי עסקה שווה.
🕒 פורסם בתאריך: 10/07/2023 11:27
לדעתי כשמחליטים על מסלול לימודים, בפרט בגיל 30, השיקול המרכזי צריך להיות העלות והתועלת שלהם בשוק העבודה.

מה שרלוונטי זו לא תעשיית ההייטק כולה, אלא המשרות שאתה היית רוצה להגיע אליהן.

האם במשרות האלו תואר שלישי הוא הכרחי? יתרון? חסרון? בהנחה שאתה מכוון למשרות בהן נדרש או רצוי התואר - האם המחקר שאתה מתכנן הןא בנושא מרכזי בתעשייה (שיקול משני כי דברים כאלו מטבעם להשתנות).

בעיני אין לאדם מבוגר שצריך לפרנס את עצמו ואת משפחתו מעבודה, את הפריבילגיה להשקיע שנים רבות בלימודים רק כי זה מעניין. אבל גם לגישת מקסום התשואה איני מסכים, אז צריך למצוא דרך ביניים.
🕒 פורסם בתאריך: 10/07/2023 11:29
כן. בתואר שני אתה לא באמת לומד לחקור בצורה עצמאית. תואר שלישי נותן לך יותר הבנה ונסיון במחקר, ופותח יותר אפשרויות בעתיד, גם בתעשייה. רק חשוב לשמור על ״הנדס און״ ולתקתק דברים.

אפשר להסתדר יופי עם מלגת דוקטורט, אחרי הכל אנחנו בפורום המשקיעה. הדוקטורט פותח לך עדיפות על בוגרי תואר שני במשרות משתלמות יותר, ומתרגל אותך לעבוד עצמאית.

יש יותר ממסלול אחד בחיים. אם אתה כבר יודע שאתה אוהב מחקר - תבדוק את זה.
🕒 פורסם בתאריך: 10/07/2023 12:22
עמדתי בהחלטה דומה לשלך והחלטתי לעשות דוקטורט בסוף. אני חושב ש 9 זה נחמד, אל תשכח שזה פטור ממסת אז ניתן לקחת משרות הרואה או התמחות קיץ (ולפרוש את המס שנתי) ואז השכר יוצא לא רע בכלל. כמו כן יעוץ בתשלום הוא גם אופציה. העובדה שהמלגה פטורה ממס למעשה מאפשרת להגיע למצב שמעט הכנסה חייבת מגדילה את הנטו בצורה משמעותית. עדיין ההפסד הכלכלי גדול אבל לא כמו שתיארת
🕒 פורסם בתאריך: 10/07/2023 12:26
לזיכרוני @Mr. Bigglesworth עשה את זה טוב ממני אז אולי יהיה לו משהו חכם להגיד
🕒 פורסם בתאריך: 10/07/2023 13:25
אני חושב שיהיה משמעותית יותר קשה לחזור לדוקטורט אחרי זמן בחוץ משתי סיבות. קשה לוותר על הרבה כסף אחרי שמתחילים להרוויח אותו (אבל את זה אולי ניתן לנטרל), הבעיה הגדולה יותר היא שלדחות את הדוקטורט ישים אותי במקום של לימודים + ילדים ואז יהיה יותר קשה לוותר על הכנסה נוספת. מעבר לזה יש עלות של החלפת קונטקסט במחקר, אני עכשיו יחסית חד על החומר וגם יש לי כמה כיווני המשך מעניינים למאמר שאנחנו עומדים להוציא בקרוב ולא בטוח שהם יהיו רלוונטיים עוד שנתיים.

אני חושב שזה יכול להביא אותו לקריירה מעניינת יותר, להבנתי בחברות האמריקאיות הגדולות מחלקות המחקר דורשות דוקטורט (או שזה לפחות יתרון). זה נשמע לי כמו מקום מעניין להגיע אליו אבל אני לא מכיר מספיק, חשבתי לנסות לעשות שם התמחות במהלך הדוקטורט כדי להבין איך זה.

התחום שלי הוא בתיאוריה אז יותר קשה לשמור על הנדס-און. מרגיש לי שיותר קל לעבור מתחום יותר תיאורטי לתחום יותר אפליקטיבי בהמשך מאשר לעשות את המעבר ההפוך.

לגבי המלגה, אני לא חושש עם להסתדר עם המלגה. אני חושב שאני אפילו אצליח לחסוך כסף ממנה פשוט משמעותית פחות ממה שאני אצליח באלטרנטיבה. לצורך העניין ההוצאות החודשיות שלי כרגע הן 6-7 בחודש.

אתה יודע לספר עוד קצת על התמחויות קיץ? זה נשמע כמו קונספט שיכול להיות ממש אחלה אבל לא יודע כמה זה קשה מבחינת תנאי קבלה וכאלה.
🕒 פורסם בתאריך: 10/07/2023 14:02
שנה שעברה היה קל יחסית בעיקר אם יש לך נסיון מחקרי ונסיון בכללי, השנה היה יחסית קשה עקב המשבר. אז כל מי שרצה שהכרתי השיג לפחות 1 במהלך הדוקטורט, מה גם יש כאלה בתוך האקדמיה שנותנים לך איזה 10 על חודש התמחות. יש מגוון רחב של דברים. אני אישית מעדיף ללמד כדי להישאר את מרכז חיי בנתיים באקדמיה רוויח בנוסו למלגה ברוטו של 8 עם סוציאלי שיוצא מעל 16 אלף בחודש נטו.

השכר שאני מכיר בהמחות קיץ הוא 30 אלף לחודש למשך 3 חודשים -90 אלף שנתי ששם אותך במדרגת מס נוחה סה״כ. אני לא בטוח איזה מוסד אתה אבל יש מוסודות שבהם שילוב עם התעשיה הוא מאוד נפוץ והתמחות קיץ היא דבר קל מאוד אצל מנחים מסוימים. הנסיון שלך נותן לך סיכוי טוב בהנחה שאתה מניח שמשבר יגמר בקרוב
🕒 פורסם בתאריך: 10/07/2023 14:05
גם לי יצא ביותר מחצי מליון שקל -כולל פנסיה. לא גדול כמו לבנות רק על 9 מלגה אלא על 16 נטו - עם זכויות פנסיוניות לפי חצי מזה. מה גם יותר קל לחסוך בתור סטודנט יש משמעותית פחות לחץ לבזבז בסיבבה הזאת מהייטק (מנסיוני)
🕒 פורסם בתאריך: 10/07/2023 17:50
גם בתאוריה מתכנתים. כבר קרה כמה פעמים שמה שנחשב תאוריה של מדעי המחשב הפך מעשי.

ושוב בקשר למלגה - אתה חושב יותר מדי. אתה לא יודע לאן יובילו אותך החיים. יש לך משהו טוב, קח אותו.
🕒 פורסם בתאריך: 10/07/2023 18:01
תחפש משרות מחקר דומות בתעשיה, יש היום קבוצות מחקר ברמה יותר גבוהה בתעשיה בהרבה תחומים מהאקדמיה. גם במקומות האלה המטרה זה לפרסם מאמרים. כמו כן, משכורות עבור דוקטורנטים טובים במדמח יכולה לחלוטין לפצות על ה"הפסד" בזמן הלימודים .
🕒 פורסם בתאריך: 10/07/2023 22:14
לא מתמחרים עניין. תלך עם תחושת הבטן שלך.
🕒 פורסם בתאריך: 11/07/2023 09:23
הייתי בדיוק במצבך לפני 30 שנה. עם רקע של ממרם ותואר שני, שקלתי דוקטורט תאורטי במדמח. לקח לי קצת זמן למצוא מנחה, בינתיים עבדתי, אבל בסופו של דבר הסתדרתי עם אחד המנחים הטובים ביותר שהיה בארץ ב-90's. לא מצטער לרגע.

עם סיום הלימודים בחרתי בעבודה בתעשיה במקום פוסט, ועל זה אני מעט מצטער. אבל בכל מקרה הקרירה שלי השתדרגה משמעותית בזכות ההשכלה. כמה מפריצות הדרך הטכנולוגיות שלי, שהובילו גם לתגמול, נעוצות בנושאים שלמדתי באוניברסיטה.
🕒 פורסם בתאריך: 11/07/2023 09:37
אני לא בתחום הזה, אבל באקדמיה. נשמע לי שאתה במקום הנכון. תנסה. לחזור אחר כך מאוד קשה. ברור שאם כל מה שמעניין אותך הוא התגמול, זה לא יהיה המקום הנכון, אבל נשמע לי שגם לא תפגע יותר מדי מבחינת התגמול. תמיד תוכל למצוא משרות בתעשייה שיתגמלו אותך, וגם תהיה לך את האפשרות של להיות באקדמיה. שכל עוד היא חופשית בישראל, היא מקום טוב להיות בו (מדבר מפוזיציה :) .
🕒 פורסם בתאריך: 12/07/2023 07:44
למה אתה מצטער שלא המשכת לפוסט?

בהנחה שאדם מעוניין לעבוד בתעשיה לאחר מכן - האם אתה רואה ערך מוסף בביצוע של פוסט דוקטורט?
🕒 פורסם בתאריך: 12/07/2023 08:42
אפשר לעשות חישוב קטן אבל לדעתי הפער בשכר (כולל פנסיה והשתלמות) יגיע ללמעלה מחצי מליון (תלוי כמובן גם בכמה אתה מתרגל באוניברסיטה).

מניח שיהיו אנשים ש"שווים הרבה" בחוץ שעבורם הפער גם יהיה גבוה ממליון.

אני חושב שאפשר וראוי לנהל דיון על האם שווה לוותר על הסכום הזה למען עניין וסיפוק אבל קשה להגיד שזו פגיעה קטנה*.

*למד איתי מישהו שקיבל מהוריו דירת חמישה חדרים בתל אביב (מאוד מוכשר, היום הוא חוקר מצליח באקדמיה במקום כלשהו בעולם), עבורו, באמת שההפסד הכספי הזה היה על גבול הזניח אבל רוב האנשים אינם כאלה.
🕒 פורסם בתאריך: 12/07/2023 08:52
יצא לי להיחשף בעבודה לקבוצה של פרופ' שחקרו בזמן הנכון תחומים חמים בתעשייה. הרווחים שלהם היו דמיוניים. כמו שאמר לי אחד מהם, מין פרופ' מפוזר שחי כל החיים באקדמיה: "הסתכלתי מה הם עושים [על סטרטאפים וחברות גדולות בתחום] וראיתי שהם לא מבינים כלום [כן. גם שחצן]".

תלוי תחום ומזל, וכמובן לא כל מי שמתחיל דוקטורט יכול או רוצה לעבור את כל המסלול האקדמי ולא הכל תלוי בו, אבל לאדם שנחשב כמומחה בתחום מבוקש, ייפתחו הרבה דלתות חדשות.
🕒 פורסם בתאריך: 12/07/2023 10:16
אני מניח שזה תלוי תחום. אבל כשעשיתי את החישוב בתחום של ML יצא לי הפסד בסביבות 2 מליון ש"ח, כולל הפרשות פנסיוניות וRSUs.

זאת עלות לא מבוטלת, ואם לוקחים בחשבון את הרווחים על הסכום הזה לאורך החיים זה גדל משמעותית.

אם זה שווה עבורך - רק אתה תוכל לענות.
🕒 פורסם בתאריך: 13/07/2023 06:57
ברור לי שאני לא מבין את רף המשכורות בתחום שלכם ואת ההפסד האלטרנטיבי. אבל אתם גם מניחים שפותח הפוסט הוא אדם סופר מוכשר שייחטף על ידי התעשייה ויקבל משכורות בהתאם, ושבכל הזמן הזה לא יהיה משבר נוראי. יש פה הרבה הנחות.

אתה צודק, זה לא תהיה פגיעה קטנה. התכוונתי לכך שהיא פגיעה שאפשר להתמודד איתה. והאמת היא שכן, אם לוקחים את החישובים שלכם, אז כן, ביחס לסכום הכללי שפותח השרשרור בסוף אמור להרוויח לפי התחזיות שלכם, הפגיעה של להשאר בדוקטורט לא תהיה עצומה (כן, אפשר להגיד שהסכום הזה הוא משמעותי יותר כי הוא בשנים הראשונות ולכן יהיה יותר זמן בשוק).

אבל סיפוק ועניין, קשה לתמחר. והחופש הרעיוני וכן סוג החופש שפרישה מוקדמת מתייחסת אליו, קיים בצורה מובנת באקדמיה. אבל, כדי להיות מדויקים. הפגיעה היא לא קטנה.
🕒 פורסם בתאריך: 13/07/2023 08:15
וגם מניחים שהדוקטורט לא יביא לשיפור השכר.
🕒 פורסם בתאריך: 13/07/2023 12:58
אני לא אתאם נתונים לאינפלציה ואקח חישובים ריאליים.

נניח שאדם עובד 30 שנה אחרי הדוקטורט (ואני מניח שבדוקטורט מקבלים 0 ש"ח, אפשר לשנות טיפה נתונים כמובן) ואדם שסיים תואר שני עובד 34 שנה. נניח שאחרי תואר שני מקבלים 20 נטו ואחרי דוקטורט מקבלים 20+x נטו. נניח עוד שכל הכסף נחסך (אפשר להגיד שזה מה שחוסכים אחרי הוצאות) באופן פלאי ומקבל 7 אחוז (ריאלי). מה צריך להיות ההפרש x על מנת ששני הסכומים ישתוו?

לזה שלמד תואר שני ועבד 34 שנה וחסך 20K נטו יהיו 31.8M בסוף התקופה. לעומת זאת, מי שעשה דוקטורט יצטרך להרוויח בערך 27120 נטו כדי להגיע לאותו סכום. בגלל שמדרגות המס גבוהות זה אומר תוספת של 12-13 אלף לברוטו שאני לא בטוח כמה זה קל לקבל.