⬅ חזרה לאינדקס

תיק השקעות למטרת פרישה מוקדמת (35) - אשמח לדעתכם.

🕒 פורסם בתאריך: 21/11/2023 17:17
שלום חברים,

בחודשים האחרונים אני מבלה בפורום ומנסה לגבש דעה (לא מקצועית בהחלט) לגבי פתיחת תיק השקעות.

אשמח לדעתכם, מציאת שגיאות בחישוב או כל עצה אחרת..

מטרת התיק היא פרישה מוקדמת לפי חוק ה-4% או 3% שנתי תוך כעשור.

מה זה פרישה מוקדמת בשבילי? - לא להיות תלותי במשכורת מעבודה. לפתוח עוסק פטור ולעבוד מתי שאני רוצה כבונוס ולא כחובה.

בנוסף, לא להיות תלוי בביטוחים, בקרן פנסיה או ביטוח לאומי בעתיד.

נתונים אישיים:

אני בן 35, רווק + אחריות כלכלית שלא ארחיב עליה. לא מתכנן להביא ילדים.

שכיר, מרוויח נטו כ-16,300 ש"ח ויש בבעלותי דירה ללא משכנתא בה אני גר.

ההוצאות החודשיות שלי כרגע הן כ-13,000 ש"ח בחודש, וזה גם סכום היעד לפרישה מוקדמת (לפני אינפלציה).

נתונים פיננסים:

ההון העצמי הוא כ-1.6 מש"ח שרובו הגדול כרגע בקרן כספית.

הדירה שווה כ-1.9 מש"ח וצפויה לעבור תמ"א 38, שכנראה תשביח את שוויה מעט יותר.

סה"כ 3.5 מש"ח.

קראתי את הבלוג ואת תיקי ההשקעות לדוגמא וגיבשתי דעה שבשבילי תיק ההשקעות צריך להשען בעיקר על החלק המנייתי,

הרכב תיק ההשקעות המתוכנן במתכונת 70/30:

40% | 1159250 | ISHARES CORE S&P 500 UCITS ETF

30% | 1186063 | INVESCO NASDAQ-100 SWAP UCITS ETF

30% | 5136874, 5135926 | פסגות כספית + מיטב כספית.

- החלק הסולידי בתיק יתחלק בין 2 קרנות כספיות בעלות דמי ניהול נמוכים. ובעתיד כשהריבית תרד משמעותית, החלק הזה יעבור לאג"ח ממשלתי ארוך של IBI.

- יכולת חיסכון של 3,000 ש"ח בחודש שיושקע בתיק כל חודש.

- לאחר שאגיע לסכום היעד, חושב להוריד סיכון בתמהיל התיק, עדיין לא יודע איך זה יעשה או האם זה נדרש.

עכשיו לפני שתתעצבנו עליי... אסביר את הרציונל בכמה נקודות,

*אני אישית* מאמין שהשקעה ב-S&P500 היא השקעה גלובלית בעלת פיזור מספיק רחב לטעמי, ורוב החברות בעלות המשקל הגדול ביותר במדד כיום (וסביר מאוד שגם בעתיד) הן גלובליות.

*אני* רוצה לתת משקל יתר למניות הטכנולוגיה *שלדעתי* יניבו תשואה גבוה משאר הסקטורים בשוק.

*אני* מאוד מאמין בכלכלה האמריקאית, לעומת שאר העולם.

ומניסיון שצברתי מעט בשוק ההון, יש לי סיבולת גבוה לוולטיליות כך יצא שלא התרגשתי מירידות של 20% בתיק.

יש לי 2 אופציות שאני שוקל,

אופציה 1:

א. מכירת הדירה בשנה הקרובה כשיש עוד ביקוש לאחר קבלת אישור הערייה להתחלת עבודות התמ"א.

ב. מעבר לגור בשכירות בדירה בעלות של כ-6,000 ש"ח כולל חשבונות.

כך שיהיו לי כ-3.5 מש"ח זמינים להשקעה בשוק ההון אך ללא יכולת חיסכון במצב הנתון

ואצטרך לחתוך כ-3,000 ש"ח מרמת החיים, או לחלופין לייצר הכנסה נוספת עד להגעה ליעד בתיק.

אופציה 2:

א. השכרת הדירה לקבלן ב-5,500 ש"ח בתקופת התמ"א, ולאחר מכן להמשיך להחזיק בה, והשכרתה באותו הסכום לפחות.

ב. לשכור דירה בעלות של כ-6,000 ש"ח כולל חשבונות.

כך שיהיו לי 1.6 מש"ח זמינים להשקעה בשוק ההון + להחזיק בנדל"ן על כל המשתמע בכך, ויכולת חיסכון של 3,000 ש"ח במצב הנתון.

באופציה זאת, אמכור את הדירה בעוד כעשור לקראת "הפרישה" - כך שאין לדעת איפה יעמדו מחירי הנדלן.

אשמח לשמוע מה דעתכם,

האם פספסתי משהו, האם אתם מוצאים הגיון בדרך החשיבה, או שאוכל לייעל את הדרך עם אופציה נוספת.

תודה ;)
🕒 פורסם בתאריך: 21/11/2023 17:21
¯\_(ツ)_/¯

ולפני שתתעצבן עליי... תעשה מה שאתה מבין לנכון... כל עוד אתה חושב שאתה יכול לעמוד בזה לטווח ארוך.

שינויים תכופים בתיק יהיו הרבה בעלי הרבה יותר משמעות על השאלה של נסדאק מול ארה"ב מול שאר העולם.
🕒 פורסם בתאריך: 21/11/2023 17:32
מה שאני מבין לנכון, יכול להיות גם לא נכון, לכן אם יש פרספקטיבה שונה יותר מאשמח לבחון אותה. רק בלי עצבים :lol:

אני רוצה להאמין שאני עקבי וגם שבתיק ההשקעות אצליח להיות כזה. אבל קודם אני רוצה להיות סגור על התמהיל.
🕒 פורסם בתאריך: 21/11/2023 17:36
זה נשמע מאוד חריג.

אתה מתכוון לעבור מאגח לחודש וחצי, לאגח ל10 שנים +?
🕒 פורסם בתאריך: 21/11/2023 18:02
בבחירת הפלח הסולידי, לדעתי כרגע קרן כספית נותנת את היחס תשואה / סיכון הטוב ביותר.

המחשבה מאחורי זה היא - אם או כשהריבית תרד לרמות ה-0, אג"ח ארוך טווח היא אלטרנטיבה טובה יותר, בהנחה שאני לא מתכוון למשוך מהתיק בעשור הקרוב.

כל עוד הריבית לא תרד לרמות ה-0, אין סיבה שאעבור מקרן כספית.

מה לדעתך אלטרנטיבה טובה יותר?
🕒 פורסם בתאריך: 21/11/2023 18:12
לא הבנתי את התוכנית.

אם אתה מוכר את הדירה, הוצאות הדיור שלך יעלו מאד ואז לא תוכל לחיות מ 13k לחודש אלא אם תחתוך בחדות את רמת החיים.
🕒 פורסם בתאריך: 21/11/2023 18:15
אגח יותר קצר :) המטרה של אגח בפרישה זה הקטנת תנודתיות למטרת שימור התיק
🕒 פורסם בתאריך: 21/11/2023 18:22
נכון, לא ציינתי. אערוך.

אם אמכור את הדירה, אכן אצטרך לחתוך כ-3,000 ש"ח מרמת החיים, או לחלופין לייצר הכנסה באותו השווי.
🕒 פורסם בתאריך: 21/11/2023 18:25
תודה על ההארה, נראה שאני צריך ללמוד עוד על אג"ח.

אשמח לדעתך אם יש עוד חריגים בתוכנית.
🕒 פורסם בתאריך: 21/11/2023 18:53
גם אני לא.

אז 13K בחודש כולל גם את האחריות הזאת? ואם כן, כמה אחוז היא מהווה? והיא אמורה להימשך גם בפרישה המוקדמת שלך?

כלומר, אתה מתכנן 40 שנה לפחות של שימוש מלא בתיק? או שתמשיך להכניס משכורת/רווח מעסק גם לאחר הפרישה המוקדמת? כי כתבת בהמשך

כל עוד תשמור על גמישות מחשבתית בקשר לזה, נראה לי שתוכל לעמוד במשימה בהחלט.

ואוו, הנחות העבודה שלך קשוחות משהו... אם אתה אמור להסתמך רק על תיק ההשקעות במשך 40 שנה (עם אופציה 1 זה גם לא להמשיך לחסוך), זה אומר שתצטרך למשוך כל שנה אפילו פחות מ-3% ולקחת בחשבון מיסוי רווח הון (שכנראה יהווה חלק גדול מהתיק המנייתי אחרי הרבה שנים). כלומר, לפחות 7 מיליון ש"ח.

דווקא הייתי מציעה לקחת בחשבון קרן פנסיה ובט"ל בחשבון לגילאים המאוחרים יותר. הם יכולים להוות חלק נכבד לכיסוי ההוצאות החודשיות שלך.

אני גם מאלה שסבורים כך (התיק שלנו הוא 100% סנופי) אבל לזכור שאף אחד לא מתחייב לך שהמדדים ימשיכו לדהור.

מבחינת התמהיל שלך, האם יש כוונה לשנות אותו לאחר שתפרוש? כי החלק הסולידי ייאכל לך מהר יותר מהמדדים המנייתים (על סמך נתוני עבר של תשואות).
🕒 פורסם בתאריך: 21/11/2023 19:27
אכן, החישוב כולל את האחריות וזה ימשך גם אחרי הפרישה המוקדמת כך שזאת אחריות קבועה.

התכנון הוא שימוש בתיק + הכנסה מעוסק פטור.

המטרה להכניס מעוסק פטור ולהשלים מתיק ההשקעות. כמה אעבוד וכמה ארוויח, כרגע אני לא יודע כדי להכניס למשוואה.

הנחה רווחת היא שהשקעה ב-S&P500 מכפילה את עצמה כל כ-10 שנים. כמובן שאין מה להסתמך על נתוני עבר אבל אפשר להיות אופטימי בהתבסס עליהם,

הכוונה היא למשוך מהתיק רק בעוד 10 שנים לפחות, כשהתיק יהיה מספיק גדול לתנאים שהצבתי לפרישה המוקדמת. כמובן שמיסוי נלקח בחשבון ולפחות בחישוב שלי מתיישב עם היעדים שהצבתי.

בראייה שלי, המטרה היא שקרן הפנסיה וב.לאומי יהיו בונוס לעת זקנה ולא כספים שאהיה חייב כדי להתקיים.

בוודאי שאין התחייבות, כמו בשום השקעה.

יש מחשבה כזאת "לנעול" תשואה בצורה מסויימת, כלומר פיקדון בריבית קבועה או מכשיר סולידי אחר, אבל עדיין לא השכלתי לגבש את זה עד הסוף.

תודה שבזכותך למדתי לצטט ככה יפה ;) אם עדיין לא מובן אשמח לחדד שוב.
🕒 פורסם בתאריך: 21/11/2023 21:02
נניח שאתה לא מוכר את הדירה - כדי למשוך 13k לפי כלל ה 3% תזדקק ל 5.2 מיליון שח.

איך עובד החשבון שבו אתה מגיע מ 1.6 מיליון ל 5.2 מיליון עם חסכון של 3k בחודש? לא עובד. אפילו לא קרוב.

אם אתה כן מוכר את הדירה - התוצאה זהה, רק שאתה צריך עכשיו 19k בחודש כדי לכסות את השכירות כך שההון הכולל שלך לא גדל, אלא נשחק כי ההכנסה היא 16k.

אם אתה מסוגל לקצץ 3k מההוצאות שלך, אז תעשה את זה עכשיו ולא אחרי שתמכור את הדירה באופן בלתי הפיך, זה הרבה יותר הגיוני. קודם תבצע ותראה שאתה בכלל עומד בזה.

בכל תרחיש שהוא, החשבון לא מתכנס, עשור זה זמן קצר מדיי בהינתן חסכון נמוך ביחס להוצאות.

העצה שלי היא שתלך לשחק עם מחשבון ריבית דריבית ותציב יעד ריאלי יותר. כמו כן בתיק השקעות של 70-30 הכי טוב שאתה יכול לקוות לו (בממוצע) זה 6% ריאלי, משמע הכפלה של התיק כל 12 שנים.

אני חושב שהמסקנה שתגיע אליה היא שפרישה מוקדמת היא אפשרית לחלוטין אם תצמצם מעט את ההוצאות ותגדיל מעט ההכנסות ותעשה את זה בעקביות במשך 15 שנים לפחות.

שים לב שאתה מתעלם מפנסיה, למה? זה ימבה כסף שזמין לך בגיל 60. אין שום סיבה לא לחשב את זה.
🕒 פורסם בתאריך: 21/11/2023 21:45
עריכה: תיקנתי כמה נתונים כי לא הבנתי נכון מה עלות הדיור האפקטיבית.

זה מאוד מאוד תלוי. ברגע שהוא שם בקרן כספית הוא יכול להרוויח כ-4 אחוז (אחרי מס) כשכרגע הוא טוען שהשכירות האפקטיבית לדירה היא כ-3000 פחות מ2% כ-6000 שזה גם 4%. זה אומר שהוא למעשה יכול לשכור 2 דירות היום כמו שלו מהקרן הכספית, אז בודאי שלא מדובר פה על שחיקה של ההון. כמובן שלאורך זמן יתכן שהדירות והשכירויות יעלו והריבית תרד כך שתבוצע שחיקה של ההון ושל התשואה במקביל. כלומר, אני לא רואה בדיוק מה המטרה. הדירה מניבה לך את תשואה טובה ומכסה לך הוצאה כך שהוולטיליות פחות תשפיע עליך. לא רואה ממש סיבה למכור. שוק המניות שנותן 7% ריאלי בממוצע זה על פני מאה שנה בערך, להשקיע בשוק ל-10 שנים זה מסוכן מאוד והתיק יכול לרדת בעשרות אחוזים.

הבעיה המרכזית זה מיסוי ועלויות בעת מכירה וזה בלתי הפיך, אבל בגלל שזו דירה יחידה נשארות רק עלויות (והרבה זמן) ככה שזה עוד בר תיקון. אני אישית לא היית נכנס לשום הרפתקה בלי תכנית מסודרת מאוד של יעדים כלכליים (כמה כל צעד אמור לחסוך. איך בדיוק התקציב יראה. מה בדיוק מצפים הפרישה המקודמת. כמה ההכנסות המשוערות יהיו וכדומה). אני ממש מסכים שפותח האשכול יכול כבר היום לבדוק כמה הוא יכול לחסוך וכמה הוא מרגיש בנח לצמצם בעלויות מחיה כי כמו שאמרו עם 3000 חיסכון בחודש יהיה מאתגר ומסוכן מאוד להגיע לפרישה מוקדמת עוד 10 שנים עם תקנון לאינפלציה (מסלול מנייתי תנודתי ומסוכן לא מתאים לדעתי לאופק השקעה של 10 שנים. אזכיר שהיו תקופות שבמשך 20 שנה השוק עשה 0% ריאלי).

* לא המלצה או ייעוץ.
🕒 פורסם בתאריך: 21/11/2023 21:46
5.2 מש"ח לפי כלל 3%, ולאחר מיסים יתירו למשיכה רק 9,750 ש"ח. אני מניח שהתכוונת ל-4%.

נניח ואני לא מוכר את הדירה, אני מכניס לחישוב את השכירות המתקבלת ממנה פחות הוצאות דיור (500- ש"ח הפרש כיום), ואת עליית הערך הספקולטיבית של הדירה לאחר כעשור, בהנחה ושוק ההון ינהג כהרגלו עם כ-7% תשואה ממוצעת ממדד ה-S&P500, לאחר 10 שנים יכפילו את הקרן ל-3.2 מש"ח + כ-320,000 ש"ח מהחיסכון החודשי. נוסיף לזה את מחיר הדירה שלשם החישוב תשאר זהה להיום, אנחנו ב-5.32 מש"ח.

נניח ואני כן מוכר את הדירה, אכן אצטרך להוסיף 3,000 ש"ח או מקיצוץ בהוצאות, או מהוספת הכנסות.

אבל במקרה זה יהיו זמינים להשקעה 3.5 מש"ח, ושוב, נניח לאחר כעשור התיק יצליח להכפיל את עצמו עם תשואה ממוצעת של המדד פחות מיסים, אני עומד גם בחוק ה-3% אחרי מס.

תקן אותי אם אני טועה בחישוב או שצריך חידוד.
🕒 פורסם בתאריך: 21/11/2023 21:48
אני קראתי שהשכירות היא לפחות 5500
🕒 פורסם בתאריך: 21/11/2023 21:49
כאן הוא טען שיצטרך לחתוך 3000 ש"ח מרמת החיים, אז כנראה שהוא התכוון לשנמך דיור. אם זו הכוונה ניתן לבצע כבר היום.
🕒 פורסם בתאריך: 21/11/2023 21:50
אתה טועה כי אתה גם מוכר את הדירה וגם מקבל ממנה שכירות. 5.32 מיליון שח זה סבבה אם אתה מוציא 13k בחודש. אבל אם מכרת את הדירה, איבדת הכנסה של 5.5k ולכן ההוצאות שלך הן 18.5k.
🕒 פורסם בתאריך: 21/11/2023 22:02
קראתי שוב ואתה צודק. הוא התכוון כנראה לזה שהוא לא יוכל לחסוך. אני הבנתי ש3000 זו עלות שכירות אפקטיבית. אם השכירות היא 6000 אז זו תשואה של 4% ואז באמת לא ברור מה מרוויחים. אופק השקעה של 10 שנים זה לא מספיק לטעמי לשוק המניות (אלא אם כן לפותח האשכול אפשרות להיות גמיש ולחכות נניח 25 שנה).

* לא המלצה או ייעוץ.
🕒 פורסם בתאריך: 21/11/2023 22:37
המיסים הם לאחר המשיכה, לא לפניה. כלומר - תצטרך למשוך יותר מ-13K ש"ח מהתיק כדי שאחרי מיסים יהיה לך את הסכום הזה.

כמה תצטרך למשוך? זה כבר תלוי בכמות הרווחים ביחס לקרן שהשקעת, וגם אחוז המס שתשלם (חישוב שונה לאג"ח ולמניה, אפשרות למס רווח נמוך יותר לאחר גיל הפנסיה הרשמי). בהינתן התחשיב שלך שהמדד המנייתי יכפיל את עצמו לאחר עשור, זה אומר שבגיל 45 תשלם על המשיכה הראשונה של 13K ש"ח בסביבות 1600 ש"ח (25% מחצי המשיכה) וככל שהשנים יעברו - המס על כל משיכה יחושב מסכום גדול יותר, בהנחה שהתשואה ממשיכה לצמוח.
🕒 פורסם בתאריך: 22/11/2023 00:41
מצטער, לא הבנתי.

נכון לפי 4%. אם מכרתי דירה, וגם אם לא, אני צריך לגור איפשהו וזה איבוד הכנסה בכל מקרה.

בהנחה שמכרתי דירה, יותר כסף יהיה מושקע בשוק ההון, שפוטנציאלית יצבור יותר תשואה משכר דירה ועליי לקחת בחשבון שאצטרך להשלים או לקזז 3,000 ש"ח לשם כך, וכפי שציינת לבחון אם אוכל לעמוד בזה עוד לפני שאמכור את הדירה. הזדמנות טובה לפתוח עוסק פטור כבר עכשיו.

נכון, הסכום השנתי למשיכה לפני מיסים אמור להיות 208 אש"ח, ועליה אשלם מס של 52 אש"ח.

במידה ולא אצטרך ושום דבר מהותי לא ישתנה באורך חיי, לא אמשוך יותר מהסכום הדרוש ללא קשר לרווחים.

המטרה לראייתי לקבל תשואה יותר טובה בשוק ההון, כיום השכירות באזור הזה מניבה תשואה של פחות מ-3%, והסיכום עם הקבלן תניב תשואה של פחות מ-3.5%.

ההשקעה בשוק ההון היא לא מוגבלת בזמן מבחינתי. המטרה להתחיל למשוך עוד 10 שנים, אך להמשיך להחזיק בתיק לנצח, או עד שיגמר הכסף..
🕒 פורסם בתאריך: 22/11/2023 06:39
כאשר חישבו המומחים קצב משיכה של 3-4%, הם בדקו את מה שיעור המשיכה שבהסתברות של 95% שלא יגמר לך הכסף לפני 30 שנה של חיים ללא עבודה. (Safe Withdrawal Rate). לתקופה ארוכה יותר, שיעור המשיכה יהיה נמוך יותר.

בקרן פנסיה יש מרכיב חשוב של 'ביטוח מפני אריכות חיים', כלומר תקבל קצבה לשארית חייך. עמיתי הקרן שימותו מוקדם מהממוצע מממנים את אלה שימותו מאוחר מהממוצע. אם אין לך קרן פנסיה, אתה המבטח של עצמך מפני אריכות חיים (*) וזה יקר הרבה יותר (מתרגם לשיעור משיכה נמוך יותר). אפשר לראות את זה במקדם ההמרה של קרן פנסיה (ביטוח הדדי מפני אריכות חיים): מקדם 220 מתרגם ל5.5%, בעוד שבפרישה מחסכון פרטי אתה מושך כ 3%.

(*) וגם נכות או מוות מוקדם במקרה של שארים - אני כותב את זה כאן לבעלי המשפחות.

אין לך ברירה אחרת, גם בגלל שהתיק צריך לצבור עוד הון וגם בגלל שיש שני נכסים השומרים על כח הקניה בטווח הארוך: מניות (בעיקר מניות ערך) ואג"ח ממשלתי צמוד.

השוק יגיב להורדת ריבית עוד הרבה לפני שהיא תקרה באמת. לכן, אין טעם לנסות לתזמן. אתה יכול להיות שמח שניצלת מהמפולת המשמעותית של האגח במחמ ארוך. כרגע ניתך לקנות אגח ממשלתי של 5 שנים בכ 4%. נהוג מרכיב סולידי בתיק, מדד אגח כללי או ממשלתי קבוע או צמוד במחמ של 5-7 שנים.

כדאי לקרוא את הספרון Deep Risk / William Bernstein

(זמין באמאזון וניתן לקרוא על הנייד או המחשב, אם אין לך קינדל)

אתה מתכנן פרישה של 40 שנה (או 50 במקרה של אריכות חיים מעבר לממוצע). בתרחיש טוב, האינפלציה נמוכה, בעשר השנים הקרובות המניות עובדות יפה ואחר כך אין מפולות עם זמן התאוששות של 10 שנים ו/או היפר אינפלציה. מה אם זה לא קורה? אם בעשר השנים הקרובות המניות לא עובדות טוב - מקסימום תדחה את הפרישה. אבל לגבי מפולות עתידיות עם זמן התאוששות ארוך והיפר-אינפלציה - צריך להתגונן.

ממליץ על החזקה של דירה (ולא מהבחינה הכלכלית). שוק השכירות בישראל הוא אכזרי - הדירות מוזנחות, מעבר דירה תכוף כרוך בהוצאות וטלטלה (לפחות כל 3 שנים). בגיל מבוגר 60+ זה כבר קשה ויש דרישות לדירה: מעלית, ללא מדרגות, אביזרי עזר כמו ידיות אחיזה באמבט. משכירי דירות לא רואים בעין יפה רווק ו/או מבוגר שלא עובד.

אחד הדברים החשובים בפרישה מוקדמת הוא שמירה על human capital, כלומר היכולת שלך להשתכר טוב גם אחרי פרישה מוקדמת. כלומר לשמור על קשרים מקצועיים, עדכניות ויכולת לחזור לשוק העבודה בשכר/תמורה טובה. זה מרכיב מאוד חשוב בעמידות של התוכנית שלך. הזכרת את זה במובן של לא להיות תלוי במשכורת ואני מזכיר את זה במובן של תעודת ביטוח מפני אירועים כלכליים קשים עם התכנות סבירה או יותר.

גיל 35 עדיין צעיר לקבל החלטות סופיות בעניין נישואים או חיים משותפים עם ידוע/ה בציבור. אם החיים יקחו אותך למקום אחר, ממליץ בחום על הסכם ממון כדי שבמקרה פרידה לא תתפרק לך כל התוכנית. ילדים זה כבר סיפור אחר: נגעת נסעת, שברת שילמת. מליון ש"ח לילד.
🕒 פורסם בתאריך: 22/11/2023 08:40
זה כבר 1.8, לא?
🕒 פורסם בתאריך: 22/11/2023 08:55
לא הייתי ברור, בוא רגע נתחיל מהסוף.

ביום שבו תפרוש, אין לך דירה או הכנסה משכירות כי מכרת את הדירה ואתה צריך לשכור דירה בעלות של 6k, בתוספת של 13k הוצאות שוטפות - ההוצאה הכוללת שלך, עבורה אתה צריך לבנות תיק, היא 19k נטו בחודש (ולא 13k, זה מה שניסיתי לומר קודם).

נניח לשם הפשטות שסך המס הוא 10% משווי כל משיכה (כי אתה מצליח לקזז באמצעות נקודות זיכוי וכדומה) אז כדי לקבל 19k נטו אתה צריך למשוך כל חודש 21.1k.

היות ואתה מניח שזו תהיה הכנסתך היחידה ולא מתחשב בפנסיה או קצבאות אחרות זה אומר שאתה חייב להשתמש בכלל ה 3% כדי שהתיק שלך ישרוד 60 שנות משיכה ולא ייגמר באמצע.

המשמעות היא שאתה רוצה לייצר הון כולל מושקע של 8.44 מיליון ש"ח.

גם תחת הנחות אופטימיות, זו לא תכנית ריאלית עם חסכון אפסי וזמן קצר.
🕒 פורסם בתאריך: 22/11/2023 08:56
לא יודעת איך חישבת את זה. אתה בכלל לא יכול לחשב מראש כי זה תלוי ביחס בין הקרן והתשואה בתיק (וזה משתנה כל הזמן), בחוקי המס העתידיים ובאפשרויות הזיכוי שיהיו לך בכל שלב.

אבל יש לך טעות בסיסית בחישוב המס שהתיקון שלה דווקא לטובתך: המס הוא לא על כל סכום המשיכה (בדוגמא שלך 208K) אלא רק על החלק שמהווה רווח. אם מתוך הסכום הזה יש לך 50% רווח - רק עליו יחושב המס הריאלי. אם מדובר על מדדים חו"לים, המס יחושב לאחר התחשבות במחיר הדולר בקניה ובמכירה.

בנוסף, אם אתה קונה קרן ישראלית, מכירת יחידות הקרן היא לפי סדר הקניה. משמעות הדבר, בהנחה שככל שעובר הזמן התשואה גדלה, שהיחידות שתמכור יהיו בעלות רווח גדול ממוצע הרווחים הכללי ולכן המס יהיה גדול יותר.
🕒 פורסם בתאריך: 22/11/2023 09:00
לא מספיק שהתיק שלו ישרוד, הוא גם צריך לשמור על אותו הערך לפחות כדי שיוכל להמשיך למשוך את אותו הסכום.
🕒 פורסם בתאריך: 22/11/2023 09:12
לפי מחקר טריניטי ההנחה היא שהתיק נגמר אחרי 30 שנים. הדרישה כדי לשמר ערך היא אחרת לגמרי.

לענייננו, אם הכסף נגמר אחרי בדיוק 60 שנים, התיק שלו עשה את העבודה.
🕒 פורסם בתאריך: 22/11/2023 09:34
תלוי לגמרי בסגנון החיים והמגזר. לילד חילוני בפריפריה קרובה שגר בבית עד סיום אוניברסיטה בגיל 25, חדר משלו, חינוך עם העשרה ודגש על הצלחה בלימודים ללא מותגים וחופשות בחו"ל או אורח חיים צרכניסטי של המשפחה, אפשר להסתדר בלחץ עם מליון (וזה כולל גם את עלות שווי הנדל"ן ל 25 שנים).
🕒 פורסם בתאריך: 22/11/2023 09:35
כן, ההבדל בין SWR ל PWR:

Safe Withdrawal Rate, Perpetual Withdrawal Rate
🕒 פורסם בתאריך: 22/11/2023 14:19
אני גם חושב כמו אחרים שלממש דירה לטובת הימור על הסנופי ל10 שנים - זו טעות. הייתי ממליץ לך לא למכור בינתיים את הדירה ולא לשים את כל הביצים בסל אחד (שוק ההון).

*אתה* במצב כלכלי טוב מאוד - יהיה בסדר, אני פרשתי בגיל 46 - מקסימום 45 לא ייצא לפועל ותפרוש בגיל שלי :)

ואגב תמ"א - יתכן שמעבר לשכ"ד שתקבל מהיזם תוכל להשכיר את הדירה בזול לעובדים זרים או אנשים שהרעש והלכלוך שווים להם את המחיר הזול.
🕒 פורסם בתאריך: 22/11/2023 15:16
היי

מה אתה אמור לקבל בתמ״א? דירה יותר גדולה ?

א״כ תמכור את הדירה אחרי התמ״א ותקנה דירה יותר קטנה/זולה ,אולי במקום יותר זול [כמו יוסי]

ותצא ברווח יפה שיקדם אותך למטרה של פרישה מוקדמת

בהצלחה
🕒 פורסם בתאריך: 22/11/2023 17:45
נקודה ממש חשובה. איך עושים את זה בפועל? אם אדם פורש מעבודה אבל ממשיך להתעסק בנטוורקינג והתעדכנות כדי להשאר רלוונטי אז זה קצת מפספס את הפואנטה של פרישה..
🕒 פורסם בתאריך: 22/11/2023 20:05
לא חושב שיש פתרונות קסם, משתף פה ברעיונות אבל לא מנסיון. צריך להיות עם הון עצמי ממש גדול ומגוון, נאמר פי 2 ממה שאומרים שצריך, או עם פנסיה שמנה צמודה למדד המחירים כדי לפרוש לגמרי ואף פעם לא לדאוג.

יש מקצועות שזה יותר קל בהם כי הביקוש תמיד גדול ממהיצע, יש בהם חסם כניסה גבוה ואפשר לעבוד במשרה חלקית או בתקופות לסירוגין בלי להתאמץ בעדכון וקשרים: רפואה וסיעוד, מהנדס או אדריכל שמורשה לחתום על תוכניות וכו. עוד דוגמא לביקוש קשיח והיצע נמוך מורה מורשה ומנוסה למתמטיקה/מדעים בתיכון או באוניברסיטה. יש מקצועות שחייבים לשמר בהם פעילות חלקית על מנת להשאר מעודכן ולשמור על קשרים מקצועיים (למשל תכנות - ואז לוקחים פרוייקטים מדי פעם). יש כאלה שמפתחים עסק קטן עם תחזוקה וסיכון נמוך במתן שירותים ומצליחים לווסת את זרם העבודות (למשל הדמיה אדריכלית, עריכת וידאו). יש מספיק כאלה שפצחו בקריירה חדשה לאחר הפרישה המוקדמת: להתפרנס מללמד אחרים איך לפרוש מוקדם 8)

בין אלה שרוצים לפרוש, יש כאלה שעדיין נהנים מהמקצוע שלהם ומרגישים שיש להם מה לתת. הם פשוט רוצים לרדת מהגלגל של האוגרים, מהלחץ והשחיקה של עבודה בהיקף מלא ולהנות מתקופות חופשה ארוכות.
🕒 פורסם בתאריך: 23/11/2023 07:32
לפרוש לגמרי, בגיל צעיר יחסית, מכל פעילות שמכניסה כסף - דורש יכולת לחיות בצניעות ולהנות מדברים שלא עולים כסף. או לחילופין להיות עשיר ממש או בן של עשירים.

לגבי הפות"ש, אני מעריכה שרוב ההון שנצבר לו והדירה ללא משכנתא הגיעו מירושה. בהחלט אפשר לתכנן נכון את ההון הזה (ואת ההון שאני מקווה שייחסך לו דרך הפרשות לפנסיה, קה"ש ובאופן פרטי) כדי לחיות עם פחות לחצים בתחום ההתפרנסות. זה רק דורש פחות פנטזיות ויותר חיבור למציאות.
🕒 פורסם בתאריך: 23/11/2023 11:02
מבלי להתייחס למסקנה שלך לגבי אם זו טעות או לא

טווח הזמן הוא עד סוף החיים שלו, לא למשך 10 שנים
🕒 פורסם בתאריך: 23/11/2023 19:06
גם לי המספרים לא כל כך מתחברים בעוד עשור, אבל שם את זה בצד.

החלק היותר מעניין בעיניי זה הפרנסה אחרי הפרישה. ציינת עוסק פטור - האם יש לך רעיון למה תעשה? מכיר כמה אנשים ש"פרשו" עם עוסק פטור, שהפך למורשה, שהפך לעסק. ובעצם גילו שהמטרה שלהם לא הייתה "פרישה" אלא פרנסה במקצוע שהם אוהבים ובתנאים שמתאימים להם.

אז מצטרף למה ש @בת העמק ואחרים אמרו - חלק לא זניח מתכנון הפרישה שלך צריך להיות שימור ההון האנושי שלך, וגם על התעסוקה בפרישה - כמו תוכנית ההשקעות - רצוי לעבוד *עכשיו*.