⬅ חזרה לאינדקס

איך להתחיל לנהל תיק שאחר בנה?

🕒 פורסם בתאריך: 24/12/2023 00:01
אני די מתחילה בתחום. קראתי וקראתי ועדיין קצת מבולבלת.

קיבלתי לידי לנהל את תיק ההשקעות של בן זוגי אותו בנה אביו. התיק נבנה בכמה נקודות זמן מ-2005 עד 2014, כשבן זוגי היה בשנות ה-30 לחייו. התיק בנוי כולו מקרנות נאמנות מחקות אגחיות שרק אחת מהן משלבת מניות (ילין 25/75). יש לי מספר שאלות:

1. אביו היה כלכלן שבתיק ההשקעות שלו עצמו, לפי מומחה שסקר אותו, עשה מהלכים מאד ממולחים. לא ברור לי למה בנה כזה תיק לבנו. אשמח אם מישהו יכול להאיר את עיני.

2. ממה שאני מבינה, אני יכולה לקנות קרנות סל מחקות אותם מדדים בדמי ניהול נמוכים יותר, נראה שעדיף לי למכור הכל ולקנות מחדש דרך קרנות סל (וגם תמהיל מניות אחר אולי). נשמע הגיוני?

3. יש זמן שהוא נכון יותר או פחות למכור? בגדול אשמח שהמכירה תיוחס לשנת המס שתיכף נגמרת...

4. עוד הארות וטיפים להפיג את חששותי יתקבלו בברכה.

אני יכולה לרשום פה את הרכב התיק, אם זה עוזר, אבל לא רציתי להעמיס.

תודה על העזרה והמרחב התומך וכל האתר הזה.
🕒 פורסם בתאריך: 24/12/2023 08:33
לאיזה טווח זמן התיק מיועד?

האם יש רווח צבור בכל הקרנות או יש כאלה בהפסד?
🕒 פורסם בתאריך: 24/12/2023 08:40
אם הכסף מיועד להשקעה בטווח קצר (נניח לימודים או קניית דירה) אז אכן עדיף אג"ח על מניות.

בדרך כלל זו אסטרטגיה טובה

לא ממש, הרווחים הם אותם רווחים והמס יהיה אותו מס.

את צריכה קודם להחליט איך ובמה להשקיע, רק אז לעשות צעדים ליעול/צמצום עמלות.

בפורום יש המון מידע בחינם.

אני חושב ש- @אורי ג. יכול לתת יעוץ בתשלום.
🕒 פורסם בתאריך: 24/12/2023 08:49
לא בטוח שקרנות סל מחקות זולות יותר מקרנות נאמנות מחקות - בדקת?

אם צבור בקרנות הקיימות רווח ניכר אז מכירה תעלה לכם בתשלום מס ובהקטנת כח הקניה של הקרנות החדשות.

כדאי לשאוף לכמה שפחות מכירות - בטח אם כוונתך לקנות מכשירים דומים מאוד.
🕒 פורסם בתאריך: 24/12/2023 09:03
את רוצה להתגרש ?

אם תפסידי 30 אחוז מהתיק, (ולכן לדוגמא לא יתאפשר לקנות את הדירה שרציתם) מה יאמר בן הזוג ? מה יאמר אביו של בן הזוג ?

לדעתי, לא בריא ש ״קיבלת לידך לנהל את התיק של בן הזוג״ , בייחוד אם ״אני דיי מתחילה בתחום״ זה צריך להיות ניהול משותף, כל החלטה צריכה להתקבל ביחד. הניהול של הכסף צריך להיות משותף ולא זורקים את זה עלייך.
🕒 פורסם בתאריך: 24/12/2023 09:07
יש כאן שתי סוגיות (מן הסתם אחרים ימצאו נוספות...):

1. אחוז המניות בתיק

2. בחירה באלטרנטיבה (כמעט) זהה עם דמי ניהול זולים יותר

אחוז המניות בתיק נגזר מאופק ההשקעה. כשאופק ההשקעה ארוך, אחוז המניות צריך להיות גבוה יותר. במעבר בין דורי, לדעתי, אופק ההשקעה גדל משמעותית. מאדם מבוגר שיכול להיות שיצטרך את הכסף מיידית (ולכן מרכיב האג"ח גבוה מאוד) לאדם צעיר שיכול להרשות לעצמו להשאיר את התיק לאורך זמן בשוק ההון ולחוות את הטלטלות הוודאיות שיקרו בדרך. זה קצת שונה אם הכסף כמובן מיועד לרכישה קרובה של דירה.

לכן הייתי קודם בוחן את אופק ההשקעה שלכם ומחליט על אחוז המניות המתאים. כנראה תידרש הגדלה.

לגבי בחירה באלטרנטיבה זהה עם דמי ניהול זולים יותר, אם הפער משמעותי ואופק ההשקעה ארוך עדיף כמובן להעביר לאלטרנטיבה זולה יותר. להעדיף מחקות על פני כאלה שמנוהלות אקטיבית וכו'
🕒 פורסם בתאריך: 24/12/2023 10:06
עשיתי משהו דומה כשפתחתי לילדיי תיק השקעות - בניתי להם תיק הרבה יותר מאוזן ממה שבניתי לנו. זאת היתה טעות כמובן, אבל הסיבה היתה שפשוט לא ידעתי מה הם יצטרכו לתקופה קצרה ומה לתקופה ארוכה בעוד שאצלי ידעתי שהכל לתקופה ארוכה. גם ידעתי שאני מוכנה לספוג הפסדים משמעותיים אצלי, אבל פחות אצל הילדים.

כדי לתקן, במהלך השנים פשוט הוספנו לתיק כסף רק לקרן מחקה מדד סנופי.

איכס, תמיד שנאתי את הקרנות המשולבות האלו. מעדיפה שכל קרן תייצג משהו ברור שלא משתנה חדשות לבקרים. ככה אפשר להחליט על תמהיל הגיוני שלא נתון לשיקול דעתו הלא חשובה של מנהל הקרן :)

תעשי בדיקה כמה מס רווח את אמורה לשלם על כל אחד מהניירות במידה ותמכרי (בקשה פשוטה לנציג הבנק/בית ההשקעות) כדי להחליט.

אם אתם מתכננים להמשיך להכניס כסף לתיק, אפשר גם פשוט לבחור קרנות מחקות מדדים מנייתיים ולהשקיע מהיום רק שם. אפשר גם לשלב - למכור את הניירות שהמיסוי עליהם הכי נמוך ולקנות את הניירות הרצויים.

אם אין כוונה להוסיף כסף, אני (לו הייתי בנעלייך) הייתי באמת משנה את כל הרכב התיק למשהו מדוייק למטרותיו של בן זוגך, פשוט וזול.

למה? המכירה תהיה בהפסד? סיבה אחרת?
🕒 פורסם בתאריך: 24/12/2023 10:21
+1.
🕒 פורסם בתאריך: 24/12/2023 10:26
כמובן שהכל נעשה בהחלטה ושיח משותף של שנינו. אני עושה סדר בכל ענייני הכספים, בודקת שאין הוצאות מיותרות ומבררת מה יש לנו. לצערי האבא כבר די אאוט מבחינת הראש והגוף וכבר אי אפשר להעזר בידע הרב שצבר בחיים. את ילדיו הוא לא צייד בחוברת הפעלה, "רק" נתן להם נכסים. יש לנו סכום אחר ששמור להוצאות הגדולות בעתיד הקרוב. הסכום הנוכחי, כ-300K, מיועד יותר לכיוון ה-15 שנה מהיום ויותר. יש לנו כספים מפוזרים בכמה מקומות וגם שכ"ד שנכנס וזה מיועד להכנסה קטנה נוספת בגיל מבוגר וקצת תמיכה בדור הבא. זה לגיטימי שחלק ילך גם כשכר לימוד על למידת התחום, אבל לא הייתי רוצה לעשות שטויות.

נראה שהכל ברווח, אבל אם החישוב שלי נכון (שער נוכחי פחות שער עלות חלקי זמן אחזקה*100) אז לחלק מהקרנות היתה תשואה ממוצעת סביב 1.9% - 3.16% , חלק סביב 4-5% ויש אחת שעשתה 10%, שאולי אותה כדאי להשאיר. בגלל שניידנו את התיק מהבנק, לא ברור לי אם הנתונים המופיעים בספארק הם נכונים, אבל אם לוקחים אותם ומחלקים % שינוי מעלות FIFO בשנות אחזקה, אז יוצאת תשואה ממוצעת בין 2-4.5% ואחת הקרנות 7.3%, אולי ההבדלים בין החישובים נובעים מהתחשבות בדמי ניהול או דיבידנדים או משהו כזה?

ממה שבדקתי דמי הניהול בקרנות נע בין 0.5-0.85% והרווחית ביותר גובה מעל 1%. בבדיקה קטנה שעשיתי נראה שלפחות חלק מהקרנות סל גובות ד"נ נמוכים יותר.

קראתי כבר לא מעט ואני די מבינה במה להשקיע וחלוקה הגיונית של התיק. בעיקר מרגישה שעד שלא ממש אתחיל בתנועה אז תעבורנה עוד 10 שנים בלי שעשינו כלום ואנחנו לא נעשים צעירים יותר (-: (למרות שלפעמים זה מרגיש שכן...)

וכן - שוקלת גם להעזר באיש מקצוע, אם זה יעזור לתנועה לקרות יותר מהר וארגיש שבאמת קיבלתי את הבטחון שאני מחפשת.
🕒 פורסם בתאריך: 24/12/2023 10:34
עכשיו ראיתי שנוספה עוד תגובה.

פשוט כי ברור לי מה היה השנה ויש לנו הטבות מס וכרגע עדיין לא משלמים מס על השנה. דווקא בגלל שיש רווח.

האמת שלא בדקתי עדיין אם זה קשור ואם ההקלות במס הן גם על רווחי הון.

עורכת:

טוב, קיבלתי תשובה מהרו"ח שאם אין הפסד לקזז אז עדיף לדחות לשנה הבאה (לעוד שבוע בעצם) ושאין קשר להטבות מס שלנו.
🕒 פורסם בתאריך: 24/12/2023 10:46
יותר מדי פרטים ?

קודם לדעתי עדיף להתעסק במסגרת,

1. לעשות סיכום של הכסף הנוכחי ואיך הוא מחולק, נדל״ן, מניות, אג״ח, פנסיה איך מחולקת.......

2. למה הכסף מיועד וטווח זמן של כל יעוד.

3. לכל יעוד של הכסף, כמה יש עכשיו, לכמה רוצים להגיע, כמה סיכון מוכנים לסבול.

4. הבנה האם החלוקה העכשווית מכסה את התכנון לכל יעוד וכמה צריך לשנות כדי להגיע למטרות.
🕒 פורסם בתאריך: 24/12/2023 15:53
יש כאן חברים שיודעים לחשב רווח לצורך מס אבל עדיף לשאול את הישות שאצלה מתנהל תיק ההשקעות.

אני רק מזכירה נתונים לקחת בחשבון: דמי ניהול של קרן, מס נומינאלי ומס ריאלי.

תבקשי מבית ההשקעות דו"ח שכבות של התיק שלך.

למיטב זכרוני, גם אצלי היה מצב שבית ההשקעות רשם את ניה"ע, שהעברנו מהבנק, בתאריך ההעברה. אבל בדו"ח שכבות אפשר היה לראות מתי באמת נקנה כל נייר.

הערת אזהרה חשובה לרבים מחברי הפורום שעסוקים יותר בלהפקיד כספים לתינוק/ילד מאשר לחשוב על איך לחנך אותו פיננסית.

אם את בפורום המשקיעה, אני מניחה שאת כבר יודעת לאיזה כיוון ללכת :)
🕒 פורסם בתאריך: 24/12/2023 16:02
תמיד יש קשר להטבות מס לא מנוצלות.

גם אם מדובר על שימוש בהטבות עצמן על יגיעה אישית ושחרור נקודות זיכוי לטובת הורדת מס פסיבי
🕒 פורסם בתאריך: 25/12/2023 08:19
לא הבנתי

דוח שכבות כבר יש לי, כך חישבתי את התשואות אבל עכשיו קיבלתי מבית ההשקעות שאילתת כדאיות מס, אז אני יודעת כמה נצטרך לשלם על כל נייר.

בין השאר אני מבינה שיש לי עוד מה ללמוד על אג"חים ומה שעדיין צריכה לברר:

בהנתן שמדובר בכספים שנצטרך לעוד 10 שנים ואף יותר:

1. האם לגיטימי לצפות שהחלק הסולידי יותר בתיק יקבל תשואה ממוצעת של לפחות 3% ומה שקיבל בכל השנים האלה פחות לא צריך להשאר בתיק?

2. בעוד 8 שנים בן זוגי יהיה בן 60, כלומר הקלות מס לגיל זה, העברה לקצבה פטורה. מתי עדיף להשאיר את המצב כמו שהוא ומתי למכור ולקנות אפיק אחר רווחי יותר שיפצה על תשלום המס.

3. מחשבה שעלתה לי עכשיו: אולי כדאי לקחת כסף (ממקום אחר) בשווי חלק מהמס שאני מיועדת לשלם ולהשקיע באפיק עתיר סיכון. במקרה הטוב - ארוויח מאד ובפחות טוב - ההפסד יקזז את המס...
🕒 פורסם בתאריך: 25/12/2023 08:28
@glad

השאלות שלך מעידות על מצב של משקיע מתחיל. אני ממליץ לא לבצע שום פעולה עד שתרחיבי את הידע, או לפחות לקבוע פגישה עם יועץ השקעות מוסמך (לא זה של הבנק).
🕒 פורסם בתאריך: 25/12/2023 19:52
התשואה היא תשואה ראלית או נומינלית? כלומר האם לקחת בחשבון את עליית המדד בחישובי התשואה (אז זו תשואה ראלית שזו התשואה האמיתית) או לא (אז זו תשואה נומינלית (שזה לא חישוב נכון)?

דוגמא: אם נייר הערך שלך עלה ב - 20% (למשל מ - 100 אלף ש"ח ל - 120 אלף ש"ח) אבל המדד עלה ב - 10% אז התשואה הראלית שלך היא 120/110 (120 חלקי 110) שזה יוצא 1.091. כלומר זו תשואה של 9.1%.

את עליית המדד ניתן לבדוק באתר של הלמ"ס (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה). תחפשי בגוגל.

עוד דבר: הייתה תקופה די ארוכה של ירידה בריבית. ירידה בריבית גורמת לשערי האג"חים לעלות. ספק אם תקופה כזו תחזור.

נראה לי שאלו דמי ניהול גבוהים מאוד לאג"חים. לאג"חים יש ריוחיות נמוכה ודמי הניהול האלו מקזזים ממנה הרבה. אם קרנות הנאמנות שאת מחזיקה קונות אג"חים של המדינה אז לדעתי כדאי לך לקנות את אותם אג"חים ישירות. אם קרנות הנאמנות האלו מחזיקות אג"חים קונצרניים (אג"חים של חברות פרטיות) כדאי לך לקנות קרן נאמנות שמחזיקה אג"חים רבים בדמי ניהול יותר נמוכים.

את בטוחה שיש לך איש מקצוע טוב? את בטוחה שאם תפגשי איש מקצוע תדעי לזהות אם הוא טוב או לא?
🕒 פורסם בתאריך: 25/12/2023 20:31
יש כאן ערבוביה של שיקולים, שכדאי להפריד ביניהם:

1. השיקול האנושי - באיזו מידה חשוב לך לכבד את הבניה המקורית של התיק? האם שינוי גישה יכול להוביל לעימותים (בפרט אם בדיעבד השינוי יתגלה כשגוי, דבר שתמיד יתכן)?

2. הרכב נכסים רצוי - מה צריך להיות בתיק בשנים הבאות? אם השיקול האנושי הוא לא בעייה, זה לא שונה מבניית תיק מאפס.

3. איך להגיע לשם? הכי פשוט למכור כל מה שלא נבחר להכלל בתיק החדש ולקנות מה שכן. אבל שיקולי מס יכולים לדחוף לכיוון אחר. יש פה הרבה דיון בענייני מיסוי, וחשוב לזכור שזה שיקול משני ביחס להרכב הנכסים הרצוי.
🕒 פורסם בתאריך: 26/12/2023 12:33
תודה על כל התגובות, זה מאד עוזר לי להתקדם ומדייק לי איפה אני עדיין צריכה לחקור עוד ולהבין יותר, למרות שלפעמים קצת מביך לחשוף את בורותי (למרות האנונימיות...). אתם מדהימים ממש!

ולי יש עוד הרבה שיעורי בית לעשות...