⬅ חזרה לאינדקס

תזמון חשבונאי להחלפת השקעה.

🕒 פורסם בתאריך: 22/05/2024 11:16
שלום לכולם,

אני זקוק לעזרה קונספטואלית מחברי הפורום.

כיום ובשנים האחרונות, אני מושקע בשוק ההון בתמהיל שנושק ל 100% מנייתי ומשיג את תשואת השוק הממוצעת, ומרגיש עם זה נח.

בחודשים האחרונים אני שוקל לגוון את התיק עם נדל״ן להשקעה, דירה יחידה.

בשירבוטים מהירים לא הגעתי להכרעה חדה לגבי החלטה לכאן או לכאן.

וכאן שאלתי - היה וקניתי נכס יחיד, במימון 50-70%. עם השנים, אחוז המימון שלי יורד עד אשר באופן תיאורתי אני מסיים לשלם את המשכנתא ואז יש לי נכס בבעלותי ב 0% מימון. והנכס הזה, שהוא כרגע 100% בבעלותי, ״רק״ יעשה תשואה שזהה לשוק הנדל״ן התואם לנכס (שכן, אין מינוף). אם כן, באיזה שלב לאורך חיי הנכס, מבחינה חשבונאית בלבד, יהיה נכון למכור אותו ולעבור להשקעה הבאה (בין אם נכס ממומן אחר או חזרה לשוק ההון). או לחילופין, איך ממנפים (והאם משתלם) נכס קיים?

אם יש טעות בהנחה שלי בנוגע לחוסר הכדאיות של החזקת נדל״ן לא ממונף, אשמח להבהרות.

כמו כן, מטרת ההתעניינות שלי בנדל״ן היא השאת תשואה מעבר לתשואה אותה אני מקבל היום בשוק ההון. איני מתכוון למנף השקעות בשוק ההון כיוון שאין לי הבנה מספקת בנושא. הגיוון בהשקעה נדל״נית מעצם היותו גיוון פחות מענין אותי בשלב זה.

תודה לכולם!
🕒 פורסם בתאריך: 22/05/2024 11:44
פשוט, לוקחים עליו שוב משכנתא.

את הכסף משקיעים, או בשוק ההון, או בנדל"ן נוסף.

כמובן שלא בטוח שמומלץ להתמנף ולהשקיע (בפרט מינוף על נדל"ן והשקעה בשוק ההון).
🕒 פורסם בתאריך: 22/05/2024 13:00
נטילת משכנתא נוספת על הנכס תחייב אותי להשקיע שוב בנדל״ן, לא? ואז המס לא לטובתי יותר מידי..
🕒 פורסם בתאריך: 22/05/2024 13:18
כשהדירה נטול משכנתא, אתה יכול לקחת את התזרים מהשכירות ולהשקיע אותו בשוק ההון? זה יענה על הצרכים שלך? או שלא הבנתי מה אתה מחפש לעשות...
🕒 פורסם בתאריך: 22/05/2024 13:22
זה לא ישנה את התשואה שלי על ההשקעה בדירה
🕒 פורסם בתאריך: 22/05/2024 14:18
אני מודה שאני לא מבין מה אתה רוצה לעשות.
🕒 פורסם בתאריך: 22/05/2024 14:27
אנסה לחדד. ההנחות שלי הן:

1. בהעדר מינוף והטבות מס, שוק ההון משיא תשואה גבוה משוק הנדל״ן למגורים.

2. בהתחשבות במינוף והטבות מס, בתנאים מסוימים ניתן להשיג תשואה עודפת בשוק הנדל״ן.

3. לאחר מספר שנים בהשקעה בנדל״ן, אחוז המינוף יורד (אתה מחזיר את ההלוואה).

4. כאשר אחוז המינוף נמוך, ההשקה בנדל״ן מפסיקה להיות משתלמת (בהתאם להנחה 1).

לכן אני שואל, מה נכון לעשות ומתי - בשלב 4.

מקווה שהצלחתי להסביר את עצמי יותר טוב
🕒 פורסם בתאריך: 22/05/2024 14:48
לא.

אתה יכול למשל ליטול מלש"ח משכנתא - ולהשקיע בשוק ההון.

השעבוד על הנכס שכבר יש לך, תשלום ההחזרים מהשכירות.
🕒 פורסם בתאריך: 22/05/2024 14:54
לא, אתה לא יכול.
🕒 פורסם בתאריך: 22/05/2024 15:17
אני חושב שאני מבין מה אתה רוצה לעשות. מה שאתה מבקש לא קשור לחשבונאות, אלא למיקסום תשואות.

אתה מנסה לפתור בעיית אופטימיזציה. תגדיר פרמטרים:

ריבית משכנתא ליחידת זמן

עליית מחירי דיור ליחידת זמן

שכירות ליחידת זמן

תשואה משוק ההון ליחידת זמן

עלויות בכניסה לעסקה

עלויות ביציאה מעסקה

מחיר רכישה מינימלי

מיסוי רווחים

אחרי שנתת ערכים לכלל הפרמטרים האלה, תניח שבנקודת זמן 0 אתה מחזיק X מליון שקלים, ותבדוק מה הכי נכון לעשות בכל נקודת זמן ע"י סימולציה - קנייה, מכירה, אחזקה.

שתי מסקנות אינטואיטיביות מה"מודל" הזה:

1. נניח שאתה מחזיק הון כדי לרכוש את הדירה ללא משכנתא כלל. אם עליית מחירי הדיור נמוכה מהריבית, כדאי לך להיות ללא מינוף כלל. אלא אם תשואת שוק ההון תהיה גבוהה יותר מהתשואה המצרפית מנדל"ן, אבל אז בכלל לא כדאי לך להשקיע בנדל"ן אלא 100% בשוק ההון.

2. אם אתה צופה שעליית מחירי הדיור תהיה חזקה, כדאי לך להיות הכי ממונף שאתה יכול. נכון, שחיקת הקרן תפגע באחוז המינוף, אבל מנגד ישנן עלויות לכניסה וליציאה מעסקה, כמו גם מיסוי, ולכן לא תקנה ותמכור בתדירות גבוהה מידי.

הכי חשוב שתבין שאין תשובה אחת - התשובה תלויה באמונות שלך לגבי ערכי הפרמטרים הנ"ל. בעיית האופטימיזציה הזאת, כמו כל בעיית החלטה אחרת, לא נאמנה למציאות, כיוון שבמציאות יש דינמיקה כאותית בערכי הפרמטרים, בלת"מים, שנאת סיכון, רצון לנוחות, גידור וכו'.