⬅ חזרה לאינדקס

הגדלת ההפרשה לקרן פנסיה

🕒 פורסם בתאריך: 19/07/2024 00:18
קראתי שאפשר להגדיל את ההפקדות לפנסיה - דרך המעסיק מ־6% ל־7% (על חשבוני כמובן), ובנוסף ראיתי שיש אפשרות להוסיף עוד 5% הפקדה עצמאית שתתווסף לקרן הפנסיה.

הגדלה כזאת תבוא במקום השקעת אותם הכספים בדיוק בתיק השקעות. האם זה כדאי ?

כמה שיקולים:

קרן הפנסיה שלי במסלול עוקב מדד S&P 500 (אני עוד צעיר), עם דמי ניהול נמוכים שנשארו מהצבא (למרות מכתב מלפני שנה שהודיע שדמי הניהול האלה יפסקו) - 0.0018% מצבירה ו־0% מהפקדה.

בשיקול המס - אני גר בישוב מזכה ממס בפריפריה, ולכן לא אפגוש את מס הכנסה בשנים הקרובות, כך שהפטור המוגדל ממס הכנסה על ההפרשה הנוספת לא רלוונטי לי.

יתרון להגדלת הפנסיה - דמי ניהול מאד נמוכים + פטור ממס רווחי הון. חיסרון - לא נזיל, או לחלופין תשלום 35% מס.

החלופה - השקעת ה־6% האלה בתיק השקעות נפרד. חיסרון - דמי ניהול גבוהים יותר + מס רווחי הון וודאי של 25%. יתרון - נזילות.

כדי ליהנות מהיתרון שיש לי בקרן הפנסיה אבל עדיין לשמור על האפשרות לנזילות, חשבתי על הצעדים הבאים, במידה ואצטרך כסף נזיל:

1. משיכת כספי פיצויים של הפנסיה מעבודות קודמות. במגבלות מסוימות אוכל למעשה למשוך את הכספים האלה ללא תשלום מס.

2. במידה ואצטרך כסף נזיל נוסף מעבר לתקרה הפטור ממס שאוכל למשוך מכספי הפיטורים, אשלם את ה־35% מס רווחי הון.

3. במידה ואצטרך כסף נוסף, אוכל למשוך כספים של קרן השתלמות.

האם פספסתי כאן משהו ?

האם הגיוני לשים את משיכת הכספים מקרן השתלמות במקום האחרון בסדרי העדיפויות ?
🕒 פורסם בתאריך: 19/07/2024 00:30
דמי ניהול מצבירה בסבירות גבוהה יהיו גבוהים יותר מדמי הניהול בתיק השקעות עצמאי
🕒 פורסם בתאריך: 19/07/2024 00:55
כפי שציינתי, יש לי 0.0018% דמי ניהול מצבירה. איפה יש דמי ניהול כאלה בתיק השקעות עצמאי ?

ממה שראיתי רק עמלת קניית עומדת על 0.07%-0.08%. בלי דמי ניהול חודשיים.
🕒 פורסם בתאריך: 19/07/2024 01:16
ולמה אתה בטוח שזה הולך להישאר לעד בכזה תת-מחיר?
🕒 פורסם בתאריך: 19/07/2024 01:46
פנסיה היא אחד מהרבדים החשובים שיכולים להיות לך בפרישה. היתרון שלה הוא ביטוח אריכות חיים, הכסף בפנסיה מובטח לך לכל ימי חייך, וזה דבר מאוד טוב. אני מתכנן להשתמש בפנסיה כרובד מינימלי להוצאות מחיה, שייתן לי ביטחון שהכסף לא נגמר. שאר הכסף מתיק ההשקעות יוקדש לצריכה עודפת ועזרה לילדים. אם תיק ההשקעות ייגמר, עדיין יש לי קיצבה.

כיוון שיש יתרון לחיסכון בגיל צעיר, אולי תקבע לך שבהתחלה, כל עוד התנאים שלך מהצבא נשמרים, תפקיד את המקסימום ואחר כך אתה תמיד יכול לרדת.
🕒 פורסם בתאריך: 19/07/2024 07:33
בתיק עצמאי אתה יכול להשיג 0% דמי ניהול. יש לך נניח את IB. לדעתי גם בפסגות טרייד אין דמי ניהול חודשיים, אבל פלטפורמת המסחר שלהם מעצבנת. עשיתי עכשיווידוא בגוגל ואין דמי ניהול.

אתה רק משלם עמלת קניה ומכירה כמו שציינת 0.07-0.08%.

השאלה לאן זה יעלה. התוכנית שלך נשמעת לי טובה במקרה הזה כשהדמי ניהול מאד נמוכים והייתי מנצל את זה. כנראה בהמשך לא יהיה לך תנאים כאלו ואז בכל מקרה יהיה לך יותר יתרון בהשקעה עצמאית ופחות דילמה ואז גם יותר נזילות. קח בחשבון שנזילות וקרן פנסיה או השקעה בשוק ההון זה דברים שונים מאד. אם אתה צריך נזילות אתה צריך אפיקי השקעה אחרים.
🕒 פורסם בתאריך: 19/07/2024 08:18
אם אתה הולך להפקיד עצמאית, אז אין טעם לבקש הגדלה בתור עמית שכיר.

ובכל מקרה, דעתי האישית היא, אין מפרישים לפנסיה כספים שאין מהם הטבות מס.
🕒 פורסם בתאריך: 19/07/2024 13:24
יש לי עדיין פטור ממס רווחי הון. שישמר למשיכה כל עוד אמשוך עד גובה הפיצויים שכבר יש לי.

או במילים אחרות - כל עוד אני מפקיד בנוסף עד גובה הפיצויים שלי, אני למעשה נמנע מלשלם מס רווחי הון.

אגב שאלה עקרונית, נניח כשסיימתי עבודה יכולתי למשוך 10,000 ₪ כספי פיצויים ולא משכתי, ועברו מספר שנים. האם אני יכול למשוך את ה-10,000 ₪ + הצבירה שלהם בלי לשלם מס, או רק את הקרן שהיתה ?
🕒 פורסם בתאריך: 20/07/2024 09:43
מתנצל על הבוטות. לדעתי החישוב שלך שגוי הן ברמת הנתונים הרלוונטיים והן ברמה התפיסתית.

ראשית, המס במשיכה שלא כדין הוא לא 35% על הרווחים, אלא על כל סכום המשיכה. מדובר בעצם בקנס ולא נכון להשוות אותו למס רווח הון של 25%.

שנית, לא נכון שבחלופה של תיק עצמאי אתה תשלם בוודאות מס בגובה 25% בעתיד. חבות המס תקבע בעת המכירה על פי נתונים שלא ידועים לך כרגע.

שלישית, בתיק השקעות אפשר להגיע די בקלות לדמי ניהול אפסיים. בעיני זה לא שיקול לבחירה בין החלופות. אם כבר, אז דווקא בקרן פנסיה הסיכון להעלאת דמי ניהול גבוה יותר.

רביעית, שכחת את הטבת הבטחת התשואה בקרן הפנסיה.

באופן כללי, לא נכון להשוות קרן פנסיה לתיק עצמאי בלי לעשות התאמות כי מדובר במכשירים שונים עם מטרות שונות.

קרן הפנסיה באה להבטיח לך ולבת הזוג שלך הכנסה לעת זקנה. לאחר שהתחלת לקבל קצבה, הכסף הצבור לא ניתן להורשה.

תיק עצמאי יכול לשמש כמקור כספי לעת זקנה, אבל הוא מוגבל ויכול להגמר במועד שבו אתה עדיין מאד צריך אותו. מצד שני, הסכום הנותר ניתן להורשה ויש יותר גמישות במשיכה הונית.
🕒 פורסם בתאריך: 25/07/2024 14:01
אני שואל בדיוק בשביל זה, כדי להבין האם פספסתי משהו.

בדקתי מול קרן הפנסיה ואכן באמת אפשר להגדיל באופן עצמאי הפקדה של עד 5%.

ובנוסף אני יכול למשוך כספי פיצויים ממעסיק קודם בסכום קרוב ל־45,000 ₪ ללא תשלום כל קנס, לא 35% ולא 25% ולא שום דבר.

נכון שאני לא יודע מה תהיה חבות המס שלי, אבל מן הסתם שהיא לא תהיה אפס.

אז נראה לי שהרעיון שלי אפשרי:

נניח אני מגדיל את ההפקדות לתגמולים באמצעות הגדלה של 5% בכל חודש, ובתוך כמה שנים הפקדתי 30,000 ₪ והרווחתי עליהם 50%, ובסך הכל ש לי 45,000 ₪ נוספים בפנסיה - אוכל למשוך סכום זהה מכספי הפיצויים (לא את אותם הכספים בדיוק, כי אותם הפקדתי לתגמולים, רק סכום זהה), ולא לשלם מס בכלל.

כלומר יצרתי לי כאן אפיק השקעה פטור ממס לחלוטין.

(המספרים כמובן מופרכים, סתם בשביל הנוחות).

העניין של ההורשה מאד מעניין. נקודה למחשבה. תודה!