⬅ חזרה לאינדקס

דיווחים משונים מסין

🕒 פורסם בתאריך: 26/05/2025 02:54
יש נושא שלא דנים עליו בארץ, אבל דיווחים מכל הרשתות העולמיות מראות דברים מוזרים שקורים בסין, כמו למשל תחנות אוטובוסים בערים ראשיות שעומדות ריקות, כבר שנה, לעומת לפני הקורונה שהן היו עמוסות נוסעים, עשרות מליונים של סינים שלא משלמים משכנתא וחובות כי הם פשוט נעלמו, צניחה של 75 אחוז במחירי דירות, בנקים שנסגרים, פרשנים לא מבינים אם הסינים פשוט התפוגגו כי הם מתו מקורונה או ברחו לארץ אחרת, או סתם לא רוצים לשלם משכנתא והם מתחבאים באיזה כפר.
🕒 פורסם בתאריך: 26/05/2025 10:02
התחושה שלי היא שחלק גדול מהדיווחים האלה הם קונספרטיביים. הם משתמשים בעובדה שהמערכת הסינית מוזרה ומסורבלת, מה שמקשה להבין מה קורה שם, ואת העובדה שהנתונים שהCCP מפרסמים לא מהימנים ולא מסתדרים עם אינדיקטורים אחרים (למשל הפער בין הGDP לאיסוף המיסים). תוסיף לזה "הסתרה גלויה" של נתונים ותקבל קרקע פוריה לקונספרציות.

למשל משבר הדיור (ובעקבותיו הבנקים המקומיים והמחאה של אי תשלום משכנתאות שהתחילה רשמית לפני כשנה אם אני לא טועה) הוא דוגמא לדבר לא “מוזר" שקורה בסין, אבל יש מפרסמים שמציגים את זה בצורה קונספרטיבית. ניתן לעקוב אחרי רצף התהליכים והתמריצים שהתחילו משינוי שיטת המיסוי וחלוקת תחומי האחריות בין ביג'יין לבין השלטונות המקומיים, איך זה יצר בעיה מימונית לשלטונות המקומיים ואיך החלל הריק שבין מה שבסמכות השלטונות המקומיים לעשות לבין מה שהCCP הייתה מוכנה להעלים ממנו עין - יצר את תופעת השכרת הקרקעות לקבלנים (ותופעה שכיום היא יותר זניחה ביחס למשבר הדיור, של חברות קש בשביל הלוואות). משם הספירלה המשיכה, שוב בגלל התמריצים שהCCP סיפקה לשלטונות המקומיים, להמשיך להציג צמיחה אגרסיבית. מה שהוביל לשתי תופעות - ערי רפאים והתופעה שהתפוצצה ב2021 - קבלנים מתעסקים בעיקר במכירת דירות על הנייר אבל לא בונים אותן.

להבנתי אי תשלום המשכנתאות היא לא תופעה מוזרה, אלא מחאה שהיא דבר נפוץ בסין על ענייני פנים (שזה אולי קצת מפתיע למי שרואה את סין כדיקטטורה קלאסית, אבל כן מותר למחות בסין וזה נפוץ והמשטרה או הצבא בד"כ לא יפזרו אותם באלימות קשה, כמובן שיש מקרים שכן זה פשוט תלוי מה הנושא). המחאה היא לא על אי הסכמה של רוכשי הדירות לשלם את המשכנתא או איבוד עניין בדירות שהם רכשו, אלא רצון לפתרון קונקרטי לכך שהדירה אכן תיבנה והם לא ימשיכו לשלם שכירות ומשכנתא לנצח, שזה המצב של הרבה רוכשים כרגע.

הפואנטה שלי היא שבעיניי משבר הדיור בסין זה דוגמא לסטינג כמעט דטרמיניסטי. האזהרות וההערכות על כך שיש שם בעיה התחילו הרבה לפני שהבעיה הגיעה למימדיה הנוכחיים. בכל מקרה, לא נראה שמשלמי המשכנתא "נעלמו", הם פשוט מוחים. מחירי הדיור צנחו כתוצאה מחוסר אמון ועיוותים בהיצע. חוסר האמון הציבורי ופשיטת הרגל של קבלנים בנוסף למצוקת החוב של חלק מהשלטונות המקומיים הובילו גם לבעיות רציניות בבנקים מקומיים.

עוד דוגמא שלדעתי מנופחת לקונספרציה אלה תנועות Bai Lan או Tang Ping – לי באופן אישי כל הרעיונות האלה נשמעים כמו שכלול וטרנספורמציה מודרנית ואקטואלית של wu wei שהוא עיקרון משמעותי בתרבות הסינית, בשילוב עם מערכת התמריצים וההזדמניות שיש לצעיר הסיני אל מול הציפיות של הCCP ממנו, יחד עם המגבלות שהיא מערימה עליו. בקצרה הCCP רומסת כל אפשרות למשכיל סיני להשתלב בתעשייה מתקדמת, בין אם זה רמיסת תעשיינים ובין אם זה רמיסת יוזמות אחרות (המפורסמת האחרונה מבניהן זה סגירת רשתות הלימוד הפרטיות). התופעה של צעירים הסינים ש"מתחבאים בכפרים", או מסרבים לעבוד היא כנראה בפועל צעירים סינים שמתוסכלים משוק העבודה (בדיוק כמו שצעיר ישראלי שסיים לימודי מדמ"ח ולא ימצא עבודה במשך שנה ירגיש מתוסכל ויתבאס מאוד לעבוד באבטחה במקום, וכנראה יחזור לגור עם ההורים או לפריפריה ולא ימשיך לגור במרכז הארץ). בהקשר הזה צריך להבין שיש פערים אדירים בין ערי החוף המזרחיות של סין לבין מערב סין. הרבה מהצעירים האלה הגיעו מהערים הפחות מתקדמות של סין לערי החוף, הרבה פעמים השקיעו את כל החסכונות המשפחתיים שלהם כדי לעשות את זה ואז לא יצא להם מזה כלום. תוסיף לזה את מדיניות הפנים סוציאלית של סין, שבגדול אומרת שאין לך זכויות סוציאליות אם אתה מחוץ לפרובינציה שנולדת בה ואתה סוג של מהגר מהסוג הגרוע ביותר, ותקבל צעירים שחוזרים לכפרים/פרובינציות מרוחקות שהם באו מהן ולא עושים שום דבר פרודוקטיבי ומתחילים להתחבר לתנועות ורעיונות של מינימליזם ולכתוב על זה ברשתות הסיניות.

אני לא אמשיך לחפור כי מה שכתבתי כבר מלאה מספיק, אבל אפשר להמשיך את הדיון בעוד דוגמאות או להעמיק עוד. לדעתי כל המפרסמים בסגנון של הסינים נעלמו/ברחו/מתחבאים/מתו, יש תחנות שהיו מלאות ועכשיו הן ריקות, יש רק 300 מיליון סינים, אנשים נופלים ברחובות... אלה דברים שמוצאים מהקשר במקרה הטוב או ממש שקרים במקרה הרע. לסין יש בעיות אמיתיות וחמורות ובחלקן הם כנראה עברו את נקודת האל חזור. הבעיות שלהם יכולות להראות מוזרות, כי המבנה של הבירוקרטיה הסינית מוזר ומסורבל. אבל בפועל כמעט ואין אנומליות, הסינים קיבלו ועדיין מקבלים את מה שהם מתמרצים.
🕒 פורסם בתאריך: 26/05/2025 16:59
מה? כיכר טיאננמן?
🕒 פורסם בתאריך: 26/05/2025 18:04
מה שחשוב זה שיהיה הסכם סחר בינם לבין הכתום ומניות קמטק ונובה שלי יתחילו להזיז את התחת מעלה, לעזאזל.
🕒 פורסם בתאריך: 26/05/2025 19:11
לא רשמתי שלעולם לא יפזרו/פיזרו הפגנה באלימות קשה.

טיין אן מן הייתה מחאה במטרה לקדם רפורמות דמוקרטיות וכלכלה לא קומוניסטית, המפלגה הקומוניסטית לא הייתה ולא תהיה סבלנית למחאות כאלה.

בד"כ בעניינים פנים אזרחיים שלא נוגעים לאופי הקומוניסטי ואנטי דמוקרטי של סין זה לא קורה.

עובדתית יש כרגע הפגנות נגד הCCP כולל השמצות של שי ג'ינפינג, למשל סביב הדיור ומשבר תעסוקה, ולא מדכאים אותן.
🕒 פורסם בתאריך: 26/05/2025 19:44
פוסט מוזר מאוד, כנראה ממי שלא מבין איך רשתות חברתיות עובדות, בטח רשתות מסויימות.

כל מה שאנחנו רואים, זו העצמה של דבר כזה או אחר - לא סטטיסטי, אנקדוטלי. צ'רי פיקינג. במיוחד ממדינות שהממשל מחליט מה ישודר החוצה ולא, ברמת הצלחה די גבוהה.

מה זה תחנות אוטובוס שעומדות ריקות? יש בסין ערי רפאים שלמות. הסדרי גודל של העולם המערבי ושלהם (אני בכלל לא מדבר על ישראל) - אחרים לגמרי. עיר קטנה זה 10 מיליון.

אז יש כמה תחנות שיש למישהו אינטרס לצלם ולהראות שהן ריקות. אוקיי? גם התחנה המרכזית בארץ לא במצב מי יודע מה? זה פשוט סטייטמנט לא ברור, או שלא ברור לי.

עשרות מיליונים לא משלמים משכנתא? מאיפה הנתונים האלה? ברור לך שהמפלגה שולטת בנתונים ואי אפשר לדעת באמת? מה זה עשרות מיליונים, 5%?

צניחה במחירי הדיור? אחלה, כולנו יודעים שיש ערי רפאים ושחברת הנדלן הגדולה קרסה - באיזורי הביקוש כנראה ימשיך להיות ביקוש, ובאיזורים ללא, לא.

בנקים נסגרים? בנקים נסגרים. קרדי סוויס היה עצום, ונסגר.

אתה מבין שמחר בבוקר יכולים להעלם מהרישום 10 מיליון וזה פחות מאחוז? מי ירגיש?

פוסט מוזר. ממליץ להפחית בשימוש ברשתות.

*לא ממליץ כלום
🕒 פורסם בתאריך: 26/05/2025 21:09
יש בלי סוף אינפורמציה ברשתות החברתיות שבחלקה מתבססת על עובדות ובחלקה היא פייק מוחלט. זה גולש גם הרבה פעמים לעיתונות הכתובה ולערוצי הטלוויזיה. יוצא לי מדי פעם לקרא כתבות בנושאים שאני מכיר היטב ולהתפלא כל פעם מחדש איך אפשר להמציא כתבות פייק מוחלט, משהו כמו כתבה מדעית שמסבירה כי כדור הארץ הוא בעצם שטוח.

אני מציע לכל מי שקורא כתבות שנראות מוזרות להתייחס אליהן כמו סיפור טוב, בלי קשר אם הוא אמיתי או דמיוני לחלוטין